31/7/10

Το πριγκιπάτο των ευρωκάνθαρων στις Βρυξέλλες

Tου Γιάννη Τζώρτζη*
Το διαβόητο «τέρας» των Βρυξελλών συνιστά ένας τεράστιος κατάλογος «επίλεκτων» που εισέβαλαν «άνευ εξετάσεων» στις δομές της Ένωσης. Έχουν εισχωρήσει στην κυριολεξία από το «παράθυρο» στην ΕΕ καταλαμβάνοντας νευραλγικά πόστα με αυτοκρατορικούς μισθούς.

Στη συνείδηση των περισσότερων Ευρωπαίων οι Βρυξέλλες είναι ταυτισμένες με την υψηλή γραφειοκρατία, εκείνη που συχνά αναφέρεται και σαν «διευθυντήριο» των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Με την πρόσφατη ανάληψη της εξάμηνης προεδρίας της Ένωσης από το Βέλγιο, επικρατεί στις Βρυξέλλες μια πρωτοφανής ατμόσφαιρα καθώς εκεί διαπλέκονται οι πάντες: επιτροπή, πρόεδροι, υπουργοί, επίτροποι, ευρωκράτες-μεγαλοϋπάλληλοι, λομπίστες κ.ο.κ. Η υφιστάμενη αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων δεν είναι ωστόσο το κυρίως ζητούμενο σήμερα. Πολλώ μάλλον τώρα που είναι Βέλγος, και δη Φλαμανδός, και ο μόνιμος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ. Με αφορμή όμως το γεγονός αυτό, τίθεται εκ νέου το ερώτημα: «Ποιος κυβερνά σήμερα την Ευρώπη;». Ένα τέτοιο ερώτημα δεν απαντάται αφεαυτού, καθώς στο σύστημα των Βρυξελλών υπάρχουν αρκετά κέντρα άσκησης αρμοδιοτήτων και εξουσιών, τα οποία επηρεάζουν άμεσα τη λήψη αποφάσεων σε επίπεδο κορυφής. Ως εκ τούτου θα ήταν πιο εύστοχη η ερώτηση: «Πώς κυβερνάται σήμερα η ΕΕ;».

Στόχος η συνοχή
Στα σχέδια της βελγικής προεδρίας, η οποία θα βρεθεί αντιμέτωπη επίσης με τα επακόλουθα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, αναφέρεται ο στόχος για δημιουργία «μεγαλύτερης συνοχής» ανάμεσα στα κράτη-μέλη, ένα θέμα άκρως σημαντικό και αμιγώς πολιτικό, το οποίο ενδιαφέρει πρώτιστα μικρά και οικονομικώς αδύναμα κράτη. Την ώρα που το Βέλγιο τείνει να διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη, το συναφές με το προηγούμενο ερώτημα αναζητά το πώς και με ποιους όρους θα διεξαχθεί η βελγική προεδρία, ουσιαστικά πώς θα καθοριστεί η παραγωγή ευρωπαϊκής πολιτικής στο εξάμηνο που διανύουμε. Αν και ο όρος «ευρωπαϊκό διευθυντήριο» αναφέρεται κατά κύριο λόγο στο οικονομικό – πολιτικό κατεστημένο που επιβάλλει τις αποφάσεις, μέρος αυτού του κατεστημένου αποτελούν και τα υψηλά κλιμάκια των ευρωκρατών, ο ρόλος των οποίων αρχίζει τελευταία να προβληματίζει σοβαρά πολλούς. Την αφορμή προς τούτο προσέφερε η δημοσίευση στοιχείων για τις αμοιβές μιας χιλιάδας στελεχών του «διευθυντηρίου», οι μισθοί των οποίων ξεπερνούν κατά πολύ τις «δίαιτες» των πολιτικών. Κανένας από τους Ευρωπαίους πρωθυπουργούς, λ.χ., δεν προσεγγίζει με το μισθό του ούτε το 70% των απολαβών αρκετών ευρωκρατών. Πέραν τούτου, οι ίδιοι αποφασίζουν ακόμη και για προκλητικές αυξήσεις των μισθών τους, όταν οι εκτός των… βρυξελλικών τειχών «δουλοπάροικοι» υφίστανται σήμερα αιματηρές θυσίες.

Αν και δεν έλκουν καμιά αριστοκρατική καταγωγή, οι μεγαλοϋπάλληλοι-ευρωκράτες, που διαδηλώνουν για «περισσότερη Ευρώπη» και λιγότερο εθνικό κράτος, φαίνεται πως έχουν συγκροτήσει στις Βρυξέλλες ένα δικό τους πριγκιπάτο, μέσα από τα στεγανά του οποίου κατευθύνουν τις εξελίξεις στο χώρο της Ένωσης. Το γεγονός αυτό προκύπτει ασφαλώς ως αναγκαίο επακόλουθο του κενού πολιτικής που προκαλεί η ανεπάρκεια των Ευρωπαίων πολιτικών, όπως αυτή επιβεβαιώθηκε εκ νέου περίτρανα με το ξέσπασμα της κρίσης. Είναι γνωστό όμως από τον καιρό του Μαξ Βέμπερ ότι στα γραφειοκρατικά συστήματα θεσμών αλλά και οργανισμών το υπαλληλικό στοιχείο υπερβαίνει εκ των πραγμάτων στο ρόλο τους κυβερνώντες πολιτικούς ή άλλου είδους προκαθημένους, καθόσον αυτοί έχουν ανάγκη ενός εργαλείου για να διοικήσουν. Το εργαλείο εν προκειμένω είναι το υπαλληλικό δυναμικό που πρέπει να το διέπει «ταχύτητα και ακρίβεια». Αυτά όμως στην υπηρεσία τίνος; Οι υψηλόβαθμοι από τα στελέχη της υπαλληλίας που είναι σε καθημερινή επαφή με την «κορυφή» έχουν «αναλύσει» το ποιόν και τις δυνατότητες των προσώπων τους οποίους και χειρίζονται οι ίδιοι ανάλογα. Υπάρχει όμως και μια άλλη παράμετρος, την οποία οι πολιτικοί σπανίως έχουν αντιληφθεί. Οι υφιστάμενοί τους υπάλληλοι γνωρίζουν πως οι ηγεσίες τους είναι προσωρινές κατά το «έρχονται και παρέρχονται», ενώ τους ίδιους «δεν τους κουνάει ποτέ κανένας».

Οι «επίλεκτοι»
Το διαβόητο «τέρας» των Βρυξελλών συνιστά ένας τεράστιος κατάλογος «επίλεκτων» που εισέβαλαν «άνευ εξετάσεων» στις δομές της Ένωσης. Έχουν εισχωρήσει στην κυριολεξία από το «παράθυρο» στην ΕΕ, καταλαμβάνοντας νευραλγικά πόστα με αυτοκρατορικούς μισθούς. Στο ανεξέλεγκτο δίκτυο των ευρωκρατών προσχωρούν συχνά και κομματικά στελέχη που χρημάτισαν μέλη του Ευρωκοινοβουλίου. Αφού αυτοί λάβουν την όχι ευκαταφρόνητη σύνταξη, επιδίδονται στο «σπορ» του λομπισμού –συνώνυμο του ελληνικού λαδώματος– και τούτο σε συνεργασία με μαγαλοϋπαλλήλους των Βρυξελλών. Ορισμένοι δε από τους επιτρόπους της Κομισιόν, αφού τακτοποιήσουν φιλενάδες ή και «φίλους» τους με ανεπίτρεπτες διαδικασίες και αμοιβές, οργανώνουν εν συνεχεία την «ανταποδοτική» εξυπηρέτηση συμφερόντων μέσα από τα δίκτυα ευρωκρατών-λομπιστών. Συχνά αναγκάζονται να ενδώσουν ακόμη και εθνικές κυβερνήσεις για να διασφαλίσουν πόρους ή αποφάσεις. Το όνειρο των ευρωκρατών είναι γι’ αυτό ένα τέλος των εθνικών κρατών με μια Ευρώπη των περιφερειών, την πορεία της οποίας οι ίδιοι θα ελέγχουν. Οι ίδιοι άλλωστε κάνουν λόγο για το τέλος των εθνικών κομμάτων κατά χώρες και την καθιέρωση των πανευρωπαϊκών παρατάξεων. Οι αρσενικού αλλά αρκούντως και θηλυκού γένους αυτές «πολυτάλαντες εξαιρετικές αυθεντίες» διακρίνονται επίσης στην ικανότητα συγκρότησης ειδικών επιτροπών, αποστολών, αντιπροσωπειών κ.ά. με γενικούς ή ειδικούς διευθυντές, αναπληρωτές κ.ο.κ., όλοι τους με προκλητικές μηνιαίες αμοιβές που υπερβαίνουν συνήθως το ετήσιο εισόδημα ενός «μεσο-ορικού» Ευρωπαίου εργαζόμενου!

Οδυνηρή επέμβαση
Η χώρα μας έχει υποστεί στη διάρκεια αυτού του χρόνου τη διαδικασία ενός χειρουργείου ΔΝΤ και ΕΕ. Ουδείς έχει εξηγήσει στο λαό αν η οδυνηρή αυτή επέμβαση ολοκληρώθηκε ή έπονται ακόμη νέα χειρουργεία. Τελευταία επανακάμπτουν οι φήμες για μια «ελεγχόμενη πτώχευση» ή αναδιαπραγμάτευση του εξωτερικού μας χρέους. Και τούτα όλα ενώ οι πάντες βεβαιώνουν πως με την υπογραφή του Μνημονίου τα δύσκολα ξεπεράστηκαν. Γεγονός πάντως είναι ότι στην έδρα της ΕΕ στις Βρυξέλλες συντελούνται και αφανείς διεργασίες που δεν αναφέρονται επίσημα. Ορισμένοι δε από τους ευρωκράτες διατηρούν στενές διαπλοκές τόσο με λομπίστες όσο και με γνωστούς οίκους όλων των αποχρώσεων. Ακούγονται συχνά μάλιστα φήμες και για εμπλοκή μεγαλοστελεχών της Ένωσης σε διεθνείς κερδοσκοπικές υποθέσεις. Οι ευρωκράτες δεν αρκούνται στα προνόμια και στις υψηλές απολαβές που τους διασφαλίζει το «πριγκιπάτο» των Βρυξελλών, αλλά επιζητούν συμμετοχή και σε ανομολόγητες «μπίζνες». Ενόψει των ανανεούμενων φημών για την κατάσταση της οικονομίας μας, ίσως θα έπρεπε κάποιοι να ερευνήσουν κατά πόσο εκπορεύονται αυτά τα «νέα» και από τις Βρυξέλλες. Μήπως, δηλαδή, κάποιοι ευρωκράτες έχουν παίξει και «στοιχήματα» με το ελληνικό χρέος;

* Ο Γιάννης Τζώρτζης είναι δημοσιογράφος και πολιτικός επιστήμονας.
m-epikaira.gr

9 σχόλια:

  1. Μάλλον ακριβής περιγραφή του υπό κατασκευή μορφώματος. Η ΕΕ είναι ένα πείραμα, ένα πιλοτικό σχέδιο της ΝΤΠ.
    Τελικά, πιστεύω ότι είτε θα διαλυθεί, είτε θα παραμείνει στο επίπεδο της απλής τελωνειακής σύνδεσης κρατών.

    Δεν καταργούνται τα έθνη τόσο εύκολα, όσο φαντάζονται οι πάτρωνες των καρεκλοκένταυρων των Βρυξελλών.

    Εννοείται ότι πόρρω απέχει αυτό το κατασκεύασμα από το όραμα των δημιουργών του (Ντε Γκωλ, Σουμάν, Αντενάουερ, Ντε Γκάσπερι κλπ), οι οποίοι ήσαν εξέχουσες πολιτικές φυσιογνωμίες και ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ἐὰν οἱ Ἕλληνες ἀποκτήσουν μόρφωσιν καὶ ἑνότητα, τότε ἀλλοίμονό μας.
    Winston Churchill

    Ἡ Λερναία Ὕδρα τῶν Βρυξελλῶν ἔχει πολλὰς κεφαλάς. Θὰ εὑρεθῇ ἄραγε ὁ Ἡρακλῆς, ὃς θὰ τὰς κόψῃ; Δι’ ὅτι πολλὰ ἤδη τὰ ἀτοπήματά των (ἵνα μὴ χρησιμοποιήσω βαρυτέρους ὅρους). Δι’ ὅτι ἡ εἴσοδός μας εἰς τὴν Εὐρώπην, ἀντιθέτως τῶν ὅσων ἰσχυρίζεται ἡ ἐπίσημος προπαγάνδα, ἔγινεν διὰ νὰ μᾶς ἐλέγχουν καὶ νὰ ἀνακόψουν τὴν προϊοῦσαν ἄνοδον τῆς οἰκονομίας καὶ ἄρα τῆς ἰσχύος μας. Καὶ δὲν μᾶς ἔβαλεν ὁ καιροσκόπος καὶ πρώην σοσιαλιστὴς Καραμανλῆς παρὰ τὴν θέλησιν δῆθεν τῶν Εὐρωπαίων. Ἁπλῶς ἦταν ἕνα τῶν ἀνταλλαγμάτων, ὥστε νὰ γίνῃ βασιλεὺς εἰς τὴν θέσιν τοῦ βασιλέως (ἄλλος δυνάστης αὐτός, ποὺ ἀκόμη φαντάζεται καὶ ἐλπίζει, ὅτι θὰ τὸν ἀποκαταστήσουν οἱ Ἄγγλοι). Γι’ αὐτὸ καὶ ἐξεκίνησεν, εὐθὺς ἅμα τῇ ἐγκαταλείψει τῆς Κύπρου, τὴν ἀποδιοργάνωσιν τῆς οἰκονομίας. Ἔργον ποὺ συνέχισε μὲ περισσότερον ζῆλον ὁ μέγας οἰκονομολόγος ἐξ Ἀμερικῆς Παπανδρέου. Καὶ συνεχίζουν ἀκάθεκτοι αἱ μετέπειτα κυβερνήσεις. Μὲ τελικὸν σκοπὸν τὴν πλήρη καταστροφὴν τῆς χώρας.
    Εἷς Ἕλλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καυκάσιε,

    κάνε τον κόπο να δεις αυτό το βίντεο που αναφέρεται στον μόνιμο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.

    πάτα εδώ για το βίντεο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πρὸς ἀνώνυμον γράψαντα τῇ 31ῃ-7ου-2010, 1:19 μ.μ.:
    Εἰς τὸ ἐρώτημα, ἐὰν καταδικάζεται ἡ Εὐρώπη εἰς ἀφανισμόν, μερικαὶ σκέψεις. Εἶναι σαφές, ὅτι ὁ κυκλὼν τῆς σκοπίμως προκληθείσης οἰκονομικῆς κρίσεως κτυπᾷ ἢ τείνει νὰ κτυπήσῃ πρωτίστως τὴν Εὐρώπην, καθῶς καὶ ὅτι μέχρι στιγμῆς τοὐλάχιστον μαίνεται εἰς τὴν Ἑλλάδα. Φαίνεται, ὅτι οἱ θρησκόληπτοι καὶ ἐπιθυμοῦντες τὴν παγκοσμίαν κυριαρχίαν Ἀμερικανοὶ καὶ οἱ διεισδύσαντες ἐντὸς αὐτῶν Ἑβραῖοι (μὲ τὰ αὐτὰ χαρακτηριστικά) αφ’ οὗ διέλυσαν δὶς τὴν Εὐρώπην διὰ τὼν παγκοσμίων πολέμων, ἐπιτίθενται τρίτην φορὰν κατ’ αὐτῆς μὲ οἰκονομικὸν αὐτὴν τὴν φορὰν πόλεμον, καθ’ ὅσον ἐνδεχόμενος τρίτος παγκόσμιος πόλεμος θὰ εἶχεν ἀσυλλήπτους συνεπείας διὰ τὸ σύνολον τοῦ πλανήτου.
    Ὅ,τι καὶ νὰ ἔχουμε ἐναντίον τῆς Εὐρώπης (βλ. προηγούμενον σχόλιόν μου), εἶναι ἀδιαμφισβητήτως ὁ κατ’ ἐξοχὴν σήμερον φορεὺς τοῦ Πολιτισμοῦ, τοῦ ὁποίου γενέτειρα εἶναι ἡ Ἑλλάς, ἡ ὁποία καὶ δεικνύει τελευταίως σημεῖα κάποιας ἀφυπνίσεως. Δι’ ὃ καὶ πολεμοῦνται τόσον ἡ Εὐρώπη ὅσον καὶ εἰδικώτερον ἡ Ἑλλάς. Τὸ ἐὰν σκοπεύουν νὰ τὴν διαλύσουν ἁπλῶς ἢ νὰ τὴν ἐντάξουν ὡς ἐπαρχίαν μίας παγκοσμίου δικτατορίας, εἶναι μέχρι στιγμῆς μᾶλλον ἀσαφές, ἂν καὶ φαίνεται πὼς προωθοῦν τὴν δευτέραν ἐπιλογήν, ἐὰν κρίνομεν ἐκ τῶν δηλώσεων καὶ ἀποφάσεων τοῦ δικτάτορος-ἀνδρεικέλου Herman van Rompuy (http://www.youtube.com/watch?v=bIG_BKtsUnY&feature=player_embedded). Φαίνεται πὼς ἐνοχλεῖ ποὺ ἡ Εὐρώπη ἀναγεννᾶται λίαν συντόμως ἐκ τῆς στάκτης της καὶ τὴν αἰσθάνονται ὡς ἀπειλήν.
    Εἷς Ἕλλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κυριε Τζωρτζη
    Κανεις πολυ "βαβουρα" για το τιποτα.
    Αλλα σε βλεπω και λιγο διστακτικο η φοβισμενο να πεις' "τα συκα-συκα και την σκαφη-σκαφη".
    Αναρωτιεσαι λοιπον για το
    ΠΟΙΟΣ ΚΥΒΕΡΝΑΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ;
    Σου απαντω:
    Αυτοι που κυβερνανε και την Αμερικη.
    Και ποιος κυβερναει την Αμερικη;
    Σου απαντω:
    Ιδιοι και απαραλακτοι ειναι (που θαλεγε ο φιλος μου Χαρυ Κλιν)
    Αυτοι που κυβερνανε το Κοσμο.

    Ονοματα μην λεμε εεεε;
    Και μας κοτσαρουν κεινο το αντι-σημιτες οπως κανουν τωρα τελευταια με τον Μελ Γκιμπσον και τον Ολιβερ Στοουν.



    Omadeon
    Ανατολικη Ιερουσαλημ
    κατεχομενη απο εβραιους γενοκτονους, Παλαιστινη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ 5:34 μ.μ.

    Μπράβο μας, αφού τα έχουμε καταφέρει τόσο καλά! Τους Έλληνες δεν εννοείς; ;-) Ή υπάρχουν πιο μάγκες από εμάς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ Galia 31 Ιουλίου 2010 6:43 μ.μ.


    Sabbath σημερα, ξεκουρασου δεσποινις μου.



    Omadeon
    Ανατολικη Ιερουσαλημ
    κατεχομενη απο εβραιους
    γενοκτονους, Παλαιστινη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν μου απαντήσατε τι εννοείτε, άρα συμφωνείτε με τα λεγόμενά μου.

    Το όνομά μου δεν είναι Galia και ούτε είμαι γένους θηλυκού. Αν θέλετε, μία δοκιμή θα σας πείσει. Δεν νομίζω να φοβάστε το ... "δικαιόν" σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.