29/7/10

Συζητούν τη ΔΕΗ- 32 δισ. για ενεργειακά

Του ΒΑΣΙΛΗ ΓΕΩΡΓΑ
Κρίσιμες διαβουλεύσεις για το μέλλον της ΔΕΗ βρίσκονται αυτές τις μέρες σε εξέλιξη στα υπουργεία Οικονομικών και Ενέργειας με φόντο τις συστάσεις της Κομισιόν και τις δράσεις για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκρισμού που ζητεί η τρόικα, με την Τίνα Μπιρμπίλη χθες, αντί διευκρινίσεων, να παρουσιάζει στους εκπροσώπους παραγωγικών φορέων αναλυτικό σχέδιο με επενδύσεις ύψους 32 δισ. ευρώ στον ενεργειακό κλάδο μέχρι το 2015.

Την ίδια στιγμή πάντως που εκπρόσωποι της Κομισιόν κρατούν ψηλά το θέμα πώλησης του 40% των μονάδων της ΔΕΗ ώστε να ανοίξει η αγορά ηλεκτρισμού σε ιδιώτες, η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν έχει κάποια προγραμματισμένη συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας, ενώ οι όποιες επαφές που θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή, αφορούν συνάντηση τεχνικού κλιμακίου της αντιπροσωπείας με τον γενικό γραμματέα του ΥΠΕΚΑ Κ. Μαθιουδάκη. Θα έχει προηγηθεί ενδεχομένως σήμερα η οριστικοποίηση των προτάσεων που επεξεργάζεται η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ενώ σήμερα αργά το απόγευμα αντιπροσωπεία της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ υπό τον πρόεδρό της Νίκο Φωτόπουλο πρόκειται να συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου προκειμένου να του αναλύσει επισήμως τις ενστάσεις των εργαζομένων της Επιχείρησης για τον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ και τα σενάρια περί πώλησης επιμέρους μονάδων ή αποκρατικοποίησης.

1 δισ. για αλλαγή 7,5 εκατ. μετρητών

Στο μεταξύ χθες, η αρμόδια υπουργός για τα ενεργειακά, Τίνα Μπιρμπίλη, παρέδωσε σε εκπροσώπους παραγωγικών φορέων με τους οποίους συναντήθηκε τις αναλυτικές δράσεις που προγραμματίζει το υπουργείο για επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα με ορίζοντα το 2015, μεταξύ των οποίων και η χρηματοδοτούμενη με 1 δισ. ευρώ αντικατάσταση των 7,5 εκατ. μετρητών χαμηλής τάσης σε όλη την Ελλάδα. Οι σημερινοί μετρητές προβλέπεται ότι θα αντικατασταθούν στα επόμενα πέντε χρόνια από προηγμένους τεχνολογικά μετρητές, που θα συνδράμουν στην πιο έγκαιρη και αξιόπιστη τιμολόγηση των καταναλωτών ρεύματος, την παροχή καλύτερης πληροφόρησης για την κατανάλωση, ενώ θα διευκολύνουν την αλλαγή προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας εάν και όταν το επιλέξει ο καταναλωτής.

Ιδιαίτερο βάρος δίνεται από το ΥΠΕΚΑ στην ανάπτυξη πράσινων μορφών ενέργειας, ωστόσο οι δράσεις καλύπτουν το φάσμα του ενεργειακού τομέα, δηλαδή εξοικονόμηση ενέργειας σε σπίτια και δημόσια ή ιδιωτικά κτίρια, ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών, ασφάλεια εφοδιασμού σε ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο, διεθνείς διασυνδέσεις της χώρας (αγωγοί) κ.ά.

Σύμφωνα με την Τίνα Μπιρμπίλη, τα επόμενα χρόνια αναμένεται έντονη ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας καθώς οι θεσμικές διευκολύνσεις που νομοθετήθηκαν έχουν ήδη αποτέλεσμα με τον απεγκλωβισμό αιτήσεων από τη ΡΑΕ, ενώ μελλοντικά θα κινητοποιήσουν επενδύσεις ύψους 10,3 δισ. ευρώ.

Εκσυγχρονισμός δικτύου

Μεγάλες επενδύσεις σχεδιάζονται για την κάλυψη των μελλοντικών αναγκών σε ηλεκτρισμό και καύσιμα, μέσω δημιουργίας νέων μονάδων και έργων εκσυγχρονισμού δικτύων και εγκαταστάσεων συνολικού προϋπολογισμού περίπου 15 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, το υπουργείο προωθεί αναπτυξιακές παρεμβάσεις με συνολικές επενδύσεις 4,4 δισ. ευρώ, κυρίως μέσω της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ.

Σε επενδύσεις για τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω αγωγών θα διατεθεί περί το 1,87 δισ. ευρώ. Προβλέπονται διασυνδέσεις με γειτονικές χώρες (Βουλγαρία, Ιταλία, Αλβανία, Σκόπια) ώστε η Ελλάδα να εισπράττει τέλη διέλευσης αλλά και να εκμεταλλεύεται εμπορικά τη δεσμευμένη χωρητικότητα του κάθε αγωγού στις χώρες που θα διασυνδεθούν.

Περί τα 800 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν για τη δημιουργία σταθμού αεριοποίησης φυσικού αερίου στη Βόρεια Ελλάδα ετήσιας δυναμικότητας αεριοποίησης 8 δισ. κυβικών μέτρων. Ο σταθμός θα συμβάλλει στην τροφοδοσία της Ευρώπης με εναλλακτικές πηγές αερίου και ιδιαίτερα με ποσότητες που απαιτούνται για τη συμπλήρωση της χωρητικότητας του αγωγού Nabucco, ώστε αυτός να ενεργοποιηθεί. Ο ίδιος σταθμός θα λειτουργεί ως «εναλλακτικός» τροφοδότης της Ευρώπης με αέριο, καθώς θα παρακάμπτει την Τουρκία.

Αλλα 359 εκατ. ευρώ είναι ο προϋπολογισμός για τη δημιουργία αποθηκευτικού χώρου φυσικού αερίου στη νότια Καβάλα από τη ΔΕΠΑ με σκοπό τη διασφάλιση στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

2 σχόλια:

  1. το επομενο που θα ζητησει η τροικα ειναι
    στον νομου ασυλιας των βουλευτων να συμπεριληφτουν σε αυτον οι μεταναστες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ 29 Ιουλίου 2010 3:04 μ.μ.
    Εσύ για μετανάστης ...δεν φαίνεσαι !
    Θα είσαι βουλευτής και δεν θέλεις να χάσεις τα προνόμια !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.