29/7/10

Εκτάκτως ερριμμένα

Από την ΚΥΡΑ ΑΔΑΜ
Κόσοβο και διεργασίες
Η μη δεσμευτική, παρά ταύτα σημαντική πολιτική και όχι νομική απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης υπέρ της ανεξαρτησίας του Κοσόβου (Φεβρουάριος 2008) βρίσκει την Ελλάδα σε μια άβολη και ανήσυχη θέση σε ό,τι αφορά την πολιτική της στα δυτικά Βαλκάνια, στα οποία τώρα ο καθοριστικός παράγων είναι το αλβανικό-μουσουλμανικό στοιχείο.
ΣΤΗΝ ευαίσθητη αυτή περιοχή υπάρχουν ήδη δύο αλβανικά κράτη, Αλβανία-Κόσοβο, και ένα... μισό, που είναι οι Αλβανοί της ΠΓΔΜ. Είναι ευνόητο ότι η Τουρκία, σύμφωνα και με τα «πιστεύω» του κ. Νταβούτογλου, έχει σπεύσει να «ανοίξει τις αγκάλες της» σε «όλους τους αδελφούς» της περιοχής, χωρίς την ιδιαίτερη ενόχληση μέχρι στιγμής τής κατά τα άλλα αλλόθρησκης Δύσης.

ΕΤΣΙ, η Αθήνα, παραδοσιακός σύμμαχος της ορθόδοξης Σερβίας στην περιοχή, είναι σίγουρο ότι δεν θα έχει εύκολο και ευρύ πεδίο συνεννοήσεων με τους Αλβανούς και μουσουλμάνους γείτονες των δυτικών Βαλκανίων.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ έγινε ακόμα πιο δύσκολη, καθώς η Ουάσιγκτον έδειξε κατά τον ωμότερο τρόπο ότι δεν θέλει την Ελλάδα να ανακατεύεται στα πόδια της στην περιοχή. Το γεγονός είναι εξόχως σημαντικό, γι' αυτό ακριβώς και δεν... δόθηκε δημοσίως καμιά απολύτως σημασία σ' αυτό. Η αμερικανική κυβέρνηση, ως γνωστόν, αρνήθηκε ξερά στην Αθήνα να αναλάβει τη διοίκηση της δύναμης KFOR στο Βόρειο Κόσοβο και μάλιστα, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της «Ε», η ίδια η κ. Κλίντον άφησε να εννοηθεί στον κ. Παπανδρέου ότι δεν θεωρεί την Ελλάδα και πολύ αξιόπιστο σύμμαχο... για τέτοιες δουλειές.

ΤΟ ΠΛΗΓΜΑ για την εξωτερική πολιτική της χώρας και μάλιστα στην ευαίσθητη βόρεια γειτονιά της είναι βαρύ και οι συνέπειες θα φανούν μακροπρόθεσμα.

ΕΤΣΙ, η Αθήνα μένει με την «πρωτοβουλία» της για την ατζέντα 2014 στο χέρι, προσπαθώντας να πείσει ότι ειλικρινώς επιθυμεί την ένταξη όλων των χώρων των δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. Αυτό, βεβαίως, προϋποθέτει ότι η Αθήνα θα έχει ξεμπερδέψει με το πρόβλημα των Σκοπίων και θα έχει αναγνωρίσει και το Κόσοβο ως ανεξάρτητη χώρα.

ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ αυτές φαίνεται ότι θα επισπευσθούν. Αλλά η Αθήνα δεν δείχνει ακόμα έτοιμη να προχωρήσει σ' αυτές τις ριζικές αποφάσεις τώρα, ευελπιστώντας ότι θα έχει χρόνο μέχρι το 2014, σύμφωνα με τους δικούς της υπολογισμούς.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ όμως, η πολιτική και όχι νομική απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου Χάγης, που κατ' ουσίαν αναγνωρίζει στις εθνικές μειονότητες τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας τους, είναι άγνωστο ακόμα πώς θα επιδράσει στην ακόμα ταραγμένη περιοχή των Βαλκανίων: Πώς θα αντιδράσει το Βελιγράδι (με τις περιορισμένες δυνατότητές του) στο θέμα των Σέρβων του Κοσόβου, αλλά και πώς θα αντιδράσουν οι Σέρβοι της Βοσνίας; Και κυρίως πώς και αν θα αντιδράσει η Μόσχα, που εκτός από την «ξινή» ανακοίνωσή της για το Κόσοβο μάλλον τρίβει τα χέρια της στην περίπτωση της ανεξαρτητοποίησης της Οσετίας και της Αμπχαζίας στη Γεωργία...
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

1 σχόλιο:

  1. Για τους εχοντες πληροφορηση και μνημη,η εξελιξη του κοσσοβου ηταν κατι αναμενομενο,οπως και τα επερχομενα στην περιοχη.Το γελοιο της υποθεσης ειναι αυτη η πατεντα του Διεθνους Δικαστηριου της Χαγης,το οποιον ειναι τοσο δικαστηριο,οσο εγω ειμαι εξωγηινος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.