30/7/10

Ζητά την έκδοση Αμερικανών στρατιωτών

Ο δικαστής Σαντιάγο Πεντράθ του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ισπανίας διέταξε χτες τη σύλληψη και την έκδοση τριών Αμερικανών στρατιωτών στη χώρα για τη δολοφονία του Ισπανού εικονολήπτη Χοσέ Κόουσο στο Ιράκ

Πρόκειται για την επίθεση με οβίδα που εξαπέλυσαν ο δεκανέας Τόμας Γκίμπσον, ο λοχαγός Φίλιπ Γούλφορντ και ο αντισυνταγματάρχης Φιλ ντε Καμπ στο ξενοδοχείο Παλεστάιν (08/04/2003) και σκότωσαν τον Κόουσο και τον Ουκρανό συνάδελφό του Τάρας Πρότσιουκ. Οι ΗΠΑ αρνήθηκαν την έκδοση των τριών.

Μαδρίτη: Δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ισπανίας απήγγειλε κατηγορίες σε τρεις Αμερικανούς στρατιωτικούς για το θάνατο του εικονολήπτη Χοσέ Κόουσο κατά τη διάρκεια της επίθεσης που εξαπέλυσε ο αμερικανικός στρατός ξενοδοχείο Palestine της Βαγδάτης, τον Απρίλιο του 2003.

Ο λοχίας Τόμας Γκίμπσον, ο λοχαγός Φίλιπ Ουόλφορντ και ο υπολοχαγός Φιλ ντε Καμπ βρίσκονταν στο αμερικανικό άρμα μάχης που έριξε την οβίδα στο ξενοδοχείο στη Βαγδάτη στις 8 Απριλίου του 2003.

Από την επίθεση έχασαν τη ζωή τους ο Ισπανός εικονολήπτης του δικτύου Telecinco Χοσέ Κόουσο και ο Ουκρανός εικονολήπτης του Reuters Τάρας Προτσιούκ.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας είχε απορρίψει προηγούμενη δίωξη εναντίων των ίδιων ανδρών στις 13 Μαΐου του 2008, κρίνοντας ότι δεν στηριζόταν σε επαρκείς αποδείξεις, κάτι το οποίο ωστόσο δεν εμπόδισε τον δικαστή του Σαντιάγο Πέδραθ να συνεχίσει την έρευνά του.

Ο τελευταίος προσέθεσε έκτοτε στην υπόθεση νέα στοιχεία: εκθέσεις ειδικών για τον θάνατο του Ισπανού δημοσιογράφου και δηλώσεις μαρτύρων, όπως των Ισπανών πρώην υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας.

Ο δικαστής χαρακτήρισε επίσης αβάσιμο το επιχείρημα των Αμερικανών στρατιωτικών ότι πίστευαν πως δέχονταν επίθεση τη στιγμή που έριξαν την οβίδα.

«Ήταν γνωστό ότι το Ξενοδοχείο Παλαιστίνη βρισκόταν σε ζώνη αμάχων και ότι χρησιμοποιείτο από δημοσιογράφους» σημείωσε ο Πέδραθ και επικαλέστηκε την ισπανική νομοθεσία, η οποία τιμωρεί με ποινή κάθειρξης 10 ως 15 ετών την αδιάκριτη χρήση βίας ή την πραγματοποίηση επιθέσεων εναντίον αμάχων στη διάρκεια πολέμου.

Έρευνα που διενεργήθηκε από τον αμερικανικό στρατό κατέληξε στο πόρισμα ότι το πλήρωμα του αμερικανικού άρματος μάχης δεν παραβίασε τους κανόνες εμπλοκής. Επίσης, οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει ότι δεν θα εκδώσουν τους τρεις στρατιωτικούς.

Οι ισπανικές διώξεις αφορούν μόνο τον θάνατο του Κούσο, όχι του Τάρας Προτσιούκ.

Πηγή: news.in.gr,agelioforos.gr

1 σχόλιο:

  1. Το ίδιο πρέπει να κάνουμε κι εμείς για τους δολοφόνους των Σολωμού και Ισαάκ και για αυτούς τους πειρατές και τρομοκράτες που επιτέθηκαν στο ελληνικό πλοίο για την Γάζα και βασάνισαν το πλήρωμά του και τους ειρηνικούς Έλληνες ακτιβιστές, αφού πρώτα τους είχαν ληστέψει από όλα τους τα υπάρχοντα !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.