29/7/10

Πυρηνική ενέργεια και στην Ελλάδα;

Του Λευτέρη Τσουκαλά
Πριν 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια ένας ώριμος αστέρας ολοκληρώνοντας τον αστρικό του βίο με μια εντυπωσιακή σουπερνόβα κληροδότησε στον κόσμο τα βαρέα στοιχεία που υπάρχουν σήμερα στο σώμα μας (στοιχεία βαρύτερα από τον σίδηρο) καθώς και τα πολύτιμα πυρηνικά καύσιμα του ουρανίου και του θορίου.

Αυτά τα ουράνια δώρα, που βρίσκονται παντού στη Γη, και μάλιστα συναντώνται σε αφθονία σε πολλά από τα αρχέγονα πετρώματα της Ελλάδας, αποτελούν τα βασικά καύσιμα των πυρηνικών αντιδραστήρων.

Η αξία τους έγκειται στην υψηλή ενεργειακή πυκνότητα που τα χαρακτηρίζει. Ένα κιλό ουρανίου όταν «καίγεται» παράγει εκατομμύρια φορές περισσότερη ενέργεια σε σχέση με ένα κιλό πετρελαίου, λιγνίτη ή φυσικού αέριου. Το δεδομένο αυτό καθώς και οι αρχές της εφαρμοσμένης Θερμοδυναμικής που ευνοούν την ενεργειακή πυκνότητα, καθιστούν τους πυρηνικούς αντιδραστήρες ιδανικές μηχανές για την παραγωγή φτηνής ηλεκτρικής ενέργειας. Μια πυρηνική μεγαβατώρα κοστίζει περίπου 20 ευρώ.

Στην Ελλάδα σήμερα το κόστος της ηλεκτρενέργειας είναι υπερδιπλάσιο από τις γειτονικές χώρες, κάτι που συνεισφέρει αρνητικά στην ανταγωνιστικότητα της χώρας. Μια ελληνική μεγαβατώρα κοστίζει περίπου 80 ευρώ ενώ μια βουλγαρική ή τουρκική περίπου 40. Η διαφορά αυτή αναμένεται να αυξηθεί στα επόμενα χρόνια λόγω κόστους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και του νέου μοντέλου ανάπτυξης (όπου ο ρύπαιναν πληρώνει) μια πραγματικότητα που την υπαγορεύει η απειλή της κλιματικής αλλαγής. Οι γείτονες μας, όπως και τόσες άλλες χώρες, προσπαθούν να αποκτήσουν πυρηνικούς αντιδραστήρες για φτηνή ηλεκτρενέργεια με επάρκεια εφοδιασμού και χωρίς εκπομπές.

Η πυρηνική τεχνολογία δεν είναι «εμπορική» τεχνολογία. Ο αστικός μύθος που μιλάει για το «πυρηνικό λόμπυ» το οποίο κερδοσκοπεί από την αγορά της είναι ένας ακόμα από τους πολλούς μύθους που περιβάλλουν την υπόθεση της πυρηνικής ενέργειας. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια «ειδική» τεχνολογία που αποκτάται με διακρατικές συμφωνίες υπό γεωπολιτικούς όρους. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της Τουρκίας. Μετά από πέντε ανεπιτυχείς προσπάθειες να αποκτήσει την τεχνολογία από την Δύση αποκτά πυρηνικούς αντιδραστήρες από τη Ρωσία στο πλαίσιο μιας νέας γεωπολιτικής στρατηγικής με άξονα την παραγωγή και μεταφορά ενέργειας στην Ευρασία.

Στην Ελλάδα η πυρηνική ενέργεια είναι ταμπού. Όμως η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που απέκτησαν ερευνητικό πυρηνικό αντιδραστήρα (Δημόκριτος, τέλη της δεκαετίας του ‘50) εκπαίδευσε πυρηνικούς μηχανικούς και πρωτοστάτησε σε ερευνητικές και ιατρικές εφαρμογές. Στη δεκαετία του ‘70 η ΔΕΗ έκανε εξονυχιστικές μελέτες του Ελλαδικού χώρου για την ανάδειξη κατάλληλων τοποθεσιών για πυρηνικούς αντιδραστήρες και η χώρα έφτασε πολύ κοντά στο να καταθέσει φάκελο στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ). Σήμερα τηρεί πολλές από τις αναγκαίες προϋποθέσεις πρόσβασης στην πυρηνική τεχνολογία.

Τι γίνεται όμως με την ασφάλεια των πυρηνικών αντιδραστήρων και το πρόβλημα των απόβλητων;

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες και με βάση τα συσσωρευμένα 13.500 έτη λειτουργίας πυρηνικών αντιδραστήρων για ηλεκτροπαραγωγή καθώς και τα μαθήματα από τα ατυχήματα τού Τσερνόμπιλ και Three Mile Island, έχει σημειωθεί τεράστια πρόοδος στην τεχνολογία πυρηνικής ασφάλειας.

Το πρόβλημα της ασφάλειας θεωρείται λυμένο για πυρηνικούς αντιδραστήρες 3ης Γενιάς (τελευταίου τύπου) όπως ο γαλλικός EPR (European Power Reactor) ή ο Ιαπωνικός ABWR (Advanced Boiling Water Reactor). Έχοντας λύσει το πρόβλημα της ασφάλειας, η επόμενη γενιά αντιδραστήρων (4η Γενιά) που είναι ακόμα σε φάση έρευνας και ανάπτυξης στοχεύει στην βελτίωση της συμπαραγωγής ενέργειας και καυσίμου και αυτόματης ανακύκλωσης καυσίμων.

Πολλοί πολίτες πιστεύουν ότι έως ότου λυθεί το μέγα πρόβλημα των αποβλήτων δεν έχει νόημα οποιαδήποτε συζήτηση για την πυρηνική ενέργεια. Το πρόβλημα όμως είναι λυμένο από τεχνικής άποψης. Η λύση είναι η ανακύκλωση. Τα «απόβλητα» είναι ένα πρόβλημα πολιτικής φύσης που προκύπτει από την απαγόρευση ανακύκλωσης ως ανάχωμα για τη διασπορά της τεχνογνωσίας (που μπορεί να οδηγήσει κάποιες χώρες σε πολεμικές εφαρμογές). Ας σημειώσουμε ότι τα «απόβλητα» πυρηνικών αντιδραστήρων είναι πολύτιμο υλικό, κατά 95% καύσιμο.

Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε η απόκτηση καθαρής και φτηνής ηλεκτρικής ενέργειας με ασφάλεια εφοδιασμού που θα συνεισφέρει θετικά στην ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής οικονομίας καθιστά επιτακτική την εισαγωγή της πυρηνικής ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα της χώρας. Με εμπιστοσύνη στην απομυθοποιητική δύναμη της γνώσης ας εκπονήσουμε το συντομότερο δυνατό ένα σύγχρονο και τεχνολογικά άρτιο σχέδιο πυρηνικής τεχνολογίας.

* Ο κ. Λευτέρης Χ. Τσουκαλάς είναι καθηγητής πυρηνικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Purdue των ΗΠΑ.
Capital.gr

12 σχόλια:

  1. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Το θέμα της χρήσης πυρηνικης ενέργειας είναι πρωτιστως πολιτικό ζήτημα. Όταν λυθεί αυτό, τα ξαναλέμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εσφαλμένη είναι η άποψη που αντιτίθεται στη χρήση πυρηνικής ενέργειας στην Ελλάδα. Το δίλημμα δημιουργείται με πρόφαση την οικολογία, λόγω της παραπληροφόρησης που συντηρείται από αρχής χρήσης της πυρηνικής ενέργειας εδώ και 60 χρόνια. Ως νέα τεχνολογία τότε, δεν ήσαν πλήρως γνωστά τα πλεονεκτήματά της σε σχέση με τις επιπτώσεις της, και είχε δαιμονοποιηθεί πολύ. Σε αυτό συνέβαλε και η ατελειότητα των τότε, παλαιού τύπου, πυρηνικών εργοστασίων, που δεν υφίσταται πλέον. Αυτή η δαιμονοποίηση αδίκως κατατρέχει την πυρηνική ενέργεια μέχρι σήμερα.

    Η πυρηνική ενέργεια είναι πολύ αποδοτικότερη, οικονομικότερη, και οικολογικότερη της θερμοηλεκτρικής, η οποία αποτελεί την κύρια ενεργειακή βάση της Ελλάδας. Η θερμοηλεκτρική χρησιμοποιεί γαιάνθρακες ως καύσιμο, μολύνει το περιβάλλον συνεχώς, σταθερά και επί μακρόν, και απαιτεί πολύ περισσότερη ποσότητα καυσίμου, καθώς η απόδοση διάσπασης ενός ατόμου είναι περίπου 1000 φορές μεγαλύτερη της χημικής απόδοσης της καύσης ενός μορίου. Το δε πυρηνικό καύσιμο, μαζί με την επεξεργασία, χρήση και κατάλληλη αποθήκευση των καταλοίπων του, είναι πιο σύμφορο λόγω αυτής της χιλιαπλάσιας απόδοσης που έχει.

    Τα σύγχρονα πυρηνικά εργοστάσια, με τα αυτοματοποιημένα συστήματα που φέρουν, θεωρούνται ασφαλή. Κατασκευάζονται αντισεισμικά και είναι αβάσιμος ο φόβος στην Ελλάδα. Η Ιαπωνία, περισσότερο σεισμική, έχει πολλά πυρηνικά εργοστάσια και θεωρούνται ασφαλή. Ενδεχόμενο ατύχημα σε σύγχρονο εργοστάσιο αναμένεται σχεδόν ποτέ, πλέον, στον κόσμο. Μοναδικό σοβαρό πυρηνικό ατύχημα από αρχής χρήσης της πυρηνικής ενέργειας μέχρι σήμερα ήταν το Τσέρνομπιλ, αλλά αφορούσε παλαιού τύπου εργοστάσιο που σχεδόν έχουν καταργηθεί. Μικροατυχήματα που αφορούν διαρροές, είναι λίγα, ελέγξιμα, και συνήθως περιορίζονται εντός του χώρου του εργοστασίου και δεν δύνανται να επιφέρουν οικολογική καταστροφή. Σε αντίθεση με τα σχετικά λίγα πυρηνικά εργοστάσια που υπάρχουνε στο κόσμο, τα αριθμητικώς πολύ περισσότερα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια μολύνουν εκτενώς, αδιαλείπτως και αυξάνουν το διοξείδιο και τη θερμοκρασία στο πλανήτη.

    Οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας, όπως η αιολική, ηλιακή, γεωθερμική, παλιρροϊκή, ή βιοκαύσιμο είναι μεν καθαρές αλλά όχι τόσο αποδοτικές ώστε να αποτελέσουνε βάση, όσο και αν εξελιχθούν. Από τις εναλλακτικές, μόνο η υδροηλεκτρική και το φυσικό αέριο μπορούν να αποτελέσουνε βάση. Από τη μία όμως έχει σχεδόν εξαντληθεί η χωροθέτηση υδροηλεκτρικών φραγμάτων στην Ελλάδα και από την άλλη το φυσικό αέριο είναι πεπερασμένου αποθέματος, είναι ακριβό, εισάγεται από το εξωτερικό και δημιουργεί γεωπολιτική εξάρτηση. Οπότε, συγκριτικά, η πυρηνική αν και λιγότερο οικολογική, σε σχέση με τις εναλλακτικές, σαφώς υπερκαλύπτει το μειονέκτημα αυτό με την απόδοσή της.

    Το πυρηνικό καύσιμο μπορεί είτε να εισαχθεί, είτε, πιθανών, να εξορυχτεί στην Ελλάδα. Τα κατάλοιπά του απαιτείται να επεξεργαστούν και να αποθηκευτούν σε πετρώδες έδαφος, πράγμα που σαφώς μπορεί να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα. Σημαντικότατη θα είναι επίσης η εξέλιξη της πυρηνικής επιστήμης στην Ελλάδα.

    Θ.Γ. (ηλεκτρονικός και φυσικός).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ὅλοι γύρω γύρω, κοντὰ στὰ σύνορά τους, φτιάχνουν πυρηνικοὺς ἀντιδραστῆρες καὶ σὲ περίπτωση ἀτυχήματος θὰ πληρώσουμε καὶ ἐμεῖς τὴν νύφη.
    Ἄσε ποὺ τὸ ἐπιτάσσουν λόγοι ἐθνικῆς ἀσφαλείας.
    Ἐδῶ ἀκόμη οὔτε τὸ συζητᾶνε, ζήτω ποὺ καήκαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η μονη περιπτωση η Ελλαδα να δει πυρηνικη ενεργεια, ειναι μετα απο ριψη πυρηνικης βομβας απο την Τουρκια, που αντιθετως οχι μονο θα εχει πυρηνικη ενεργεια, αλλα και οπλα υστερα απο λιγο.

    Κατα τα αλλα, με το κακομαθημενο, ξεμπορδαλιασμενο και παραπληροφορημενο ελληνικο κοινο, χαρις στα κομματα που του πιπιλιζουν το μυαλο με συνθηματα, πιο πιθανο ειναι να δει κανεις τον Ελληνα να μαθει να απεργει χωρις να κλεινει δρομους και να καταλαμβανει δημοσια κτιρια (δηλαση οπως στον πολιτισμενο κοσμο, στον οποιο ισως καποτε καταταχθει), παρα να παει η Ελλαδα σε πυρηνικη ενεργεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @29 Ιουλίου 2010 10:05 π.μ.

    Ενω εχεις απολυτο δικιο σ'αυτα που γραφεις, αποκλειεται η χωρα μας να αναπτυξει πυρηνικη τεχνολογια και αλλες εναλλακτικες μορφες ενεργειας, οσο οι μεγαλοκεφαλαιοκρατες της Ελλαδας εξακολουθουν να δραστηριοποιουνται στον τομεα του πετρελαιου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στην τεχνοφοβική Ελλαδίτσα, κουμάντο κάνει ο Πρόεδρος του χωριού, ο παππάς, ο χωροφύλακας, ο συνταξιούχος και η νοικοκυρά.

    Εδώ ούτε κεραίες κινητής τηλεφωνίας δεν αφήνουν αυτοί οι άθλιοι, για ποια πυρηνική ενέργεια μας μιλάτε;

    Ξεχάσατε τον χαμό με τις Ανεμογεννήτριες που ενοχλούσαν τις μοναχές στο μοναστήρι να επικοινωνήσουν με το θεό, τους τράγους να πηδήξουν τις κατσίκες στο μαντρί και τη δήμαρχο της Σερίφου που της χάλαγαν την "θέα";;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εδω γεωθερμικη μοναδα σε νησι του Αιγαιου, που ειχε κατασκευαστει πριν χρονια, ειχε τεθει σε αχρηστια γιατι βρωμαγε θειο στους νησιωτες. Καθε αποπειρα επαναλειτουργιας με νεες τεχνολογιες ωστε να μην θιγεται η μυτη τους, απετυχε υστερα απο πεισματικη αρνηση τους σε καθε ιδεα επαναλειτουργιας.

    Η μοναδα θα εξασφαλιζε την ενεργειακη αυτονομια του νησιου με αστειο κοστος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλά έτσι και ανακοινωθεί καμμια μέρα η πυρηνική ενέργεια στην Ελλάδα τι τσιρίδες έχουν να μπήξουν οι ψευτο-οικολόγοι, οι ψευτοπεριβαλλοντιστές και όλο το προοδευτικό συναπάντημα-βδέλλα της χώρας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το "πράσινο" μοντέλο της Δανίας στηρίζεται στα πυρηνικά
    http://www.capital.gr/Articles.asp?id=937628

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Όποιος νομίζει ότι οι παπάδες και οι δήμαρχοι εμποδίζουν τη χρήση πυρηνικής ενέργειας στη χω΄ρα μας κοιμα΄ται βαθιά. Επαναλαμβάνω ότι το θέμα είναι πολιτικό. Φευγαλέα ανάγνωση εφημερίδων για το ποιοί πότε και πως απόκτησαν (ή δεν απόκτησαν)πρηνική τεχνολογία αρκεί για να καταλάβουμε. Το πιο κραυγαλέο παράδειγμα είναι το Ιραν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Και βεβαια μπορει να δημιουργηθουν εργοστασια πυρηνικης ενεργειας στην Ελλαδα.
    Μονο οταν εξασφαλιστει οτι η εκμεταλλευση και η διανομη της πυρηνικης ενεργειας θα γινεται απο τα ιδια μεγαλα τζακια που διακινουν σημερα τα πετρελαια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μην ανησυχειτε,σε λιγο καιρο που η μογγολια θα αποκτησει πυρηνικη ενεργεια,δεν πιστευω οτι θα αφησει την οδαλισκη Ελλαδα χωρις να την τροφοδοτει με ενεργεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.