30/7/10

Έρχεται επιτέλους ο λογαριασμός; Ενδιαφέρουσες εξελίξεις στο θέμα της Γενοκτονίας των Αρμενίων!


Τη στιγμή που οι εκλεγμένοι ηγέτες μας καταθέτουν στεφάνια στον τάφο του σφαγέα-γενοκτόνου Κεμάλ, οι Αρμένιοι αγωνίζονται για τη δικαίωση!

Οι Αρμένιοι των ΗΠΑ διεκδικούν δια της νομικής οδού απ’ ευθείας αποζημιώσεις από την Τουρκία
Αρμένιοι που ζουν στις ΗΠΑ, άσκησαν αγωγή κατά της Τουρκίας και διεκδικούν αποζημιώσεις απ’ ευθείας από το τουρκικό κράτος, για τις περιουσίες που έχασαν και περιήλθαν στην ιδιοκτησία του τουρκικού κράτους, μετά τα γεγονότα της Γενοκτονίας, το 1915. Η συγκεκριμένη αγωγή έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού είναι η πρώτη που ασκείται απ’ ευθείας εναντίον του τουρκικού κράτους.

Αντίδικοι η Κεντρική Τράπεζα και η Αγροτική Τράπεζα της Τουρκίας (ΖİRAAT BANKASI)
Οι Αρμένιοι των ΗΠΑ άσκησαν αγωγή κατά του τουρκικού κράτους, της τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας και της Αγροτικής Τράπεζας της Τουρκίας, διεκδικώντας αποζημιώσεις για τα ακίνητα των προγόνων τους που δήμευσε το τουρκικό κράτος μετά τα γεγονότα της Γενοκτονίας του 1915.
Η αγωγή ασκήθηκε από τους νομικούς Garbis Davouyan και Hrayr Turabian στο Λος Άντζελες, περιοχή όπου ζουν πολλοί Αρμένιοι.
Με την αγωγή, όπου κατηγορείται η Τουρκία ότι παραβίασε το διεθνές δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και επεδίωξε άδικο οικονομικό κέρδος, οι ενάγοντες διεκδικούν από την Τουρκία αποζημιώσεις για εκτάσεις, σπίτια, επιχειρήσεις και καταθέσεις που απέσπασε με τη βία και παράνομα το τουρκικό κράτος από τους Αρμενίους, καθώς και ορισμένα θρησκευτικά κειμήλια και ιστορικά αντικείμενα που βρίσκονται σε διάφορα μουσεία της Τουρκίας.

Η πρώτη δίκη
Ο δικηγόρος Mark Geragos, μιλώντας για το θέμα στο αμερικανικό πρακτορείο AP είπε ότι η συγκεκριμένη δίκη έχει ιδιαίτερη σημασία αφού είναι η πρώτη που ασκείται απευθείας εναντίον της Τουρκίας.
«Αυτή η δίκη έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όλους εμάς» είπε ο Mark Geragos, αφού όλοι οι δικηγόροι που συμμετέχουν στη δίκη είναι συγγενείς ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους ή υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους κατά τη διάρκεια των γεγονότων της Γενοκτονίας του 1915.

Η δίκη μπορεί να διαρκέσει τρία χρόνια
Ο δικηγόρος Brian Kabateck είπε ότι η επιδίωξη των μηνυτών είναι η δίκη αυτή να λάβει το χαρακτήρα «συλλογικής δίκης», η οποία μπορεί να διαρκέσει μέχρι και τρία χρόνια.

Ποιες είναι οι διεκδικήσεις;
Στην αγωγή που ασκήθηκε αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια των γεγονότων της Γενοκτονίας των Αρμενίων, το 1915, σφαγιάστηκαν ή υποχρεώθηκαν σε εκτοπισμό και φυγή από τις εστίες τους περισσότερο από ένα εκατομμύριο Αρμένιοι.
Επί πλέον στη δίκη αναφέρεται ότι το τουρκικό κράτος «μέχρι της επιστροφής των ακινήτων στους κατόχους τους, δέχτηκε τα ενοίκια και τα έσοδα από τις πωλήσεις των ακινήτων που ανήκουν σε ‘περιουσίες που δημεύτηκαν ή καταλήφθηκαν’ να κατατίθενται σε ειδικούς λογαριασμούς, όμως, παρόλα αυτά, δέσμευσε και δήμευσε τα έσοδα από αυτές τις περιουσίες».
Οι δικηγόροι των εναγόντων αναφέρουν ότι «οι καταστάσεις και οι λογαριασμοί που αναφέρονται στα ακίνητα και τα έσοδα από τη χρήση τους υπάρχουν μέχρι σήμερα και απαιτούν την απόδοση των ποσών που βρίσκονται σε αυτούς τους λογαριασμούς, που ανέρχονται σε δισεκατομμύρια δολάρια».

Διεκδίκησαν και πήραν 40 εκατ. δολάρια από ασφαλιστικές εταιρείες
Ένας νόμος που ψηφίστηκε το 2000 στο κοινοβούλιο της Καλιφόρνιας και αναγνώριζε τη Γενοκτονία των Αρμενίων του 1915, έδινε το δικαίωμα στους απογόνους των Αρμενίων που έχασαν τη ζωή τους στα γεγονότα εκείνα να ασκήσουν αγωγή και να διεκδικήσουν αποζημίωση από τις ασφαλιστικές εταιρείες με τις οποίες είχαν υπογράψει συμβόλαια ασφάλειας ζωής.
Όμως πέρυσι, το Ομοσπονδιακό Εφετείο που εδρεύει στην Καλιφόρνια, αποφάσισε να ακυρώσει τον εν λόγω νόμο, με το αιτιολογικό ότι ο νόμος αυτός έρχεται σε σύγκρουση με την πολιτική της Αμερικανικής κυβέρνησης, που δεν έχει αναγνωρίσει τα γεγονότα του 1915 ως Γενοκτονία.
Πάντως, οι Αρμένιοι κατόρθωσαν να λάβουν αποζημιώσεις 40 εκατ. δολαρίων από τη γαλλική ασφ. Εταιρεία AXA και από την αμερικανική New York Life.
Πηγή: ntvmsnbc

6 σχόλια:

  1. ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΗ ΠΟΛΤΙΙΚΗ ΕΛΙΤ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ?? ΔΕΣΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΓΕΙΓΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΚΗΓΟΡΟ ΣΤΑΜΟΥΛΗ ΟΠΟΥ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν είχε αναγνωρισθεί η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Μ. Ασίας, θα μπορούσαν και οι δικοί μας να εγείρουν παρόμοιες αξιώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Еμείς οι Πόντιοι γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε το ίδιο; Τι φταίει;

    Απ= η μ@λ@@ία που μας δέρνει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Οι Αρμένιοι των ΗΠΑ άσκησαν αγωγή κατά του τουρκικού κράτους, της τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας και της Αγροτικής Τράπεζας της Τουρκίας, διεκδικώντας αποζημιώσεις για τα ακίνητα των προγόνων τους που δήμευσε το τουρκικό κράτος μετά τα γεγονότα της Γενοκτονίας του 1915."
    --------------
    Δηλαδη αν πραγματοποιηθει η Ελληνο-
    Τουρκικη Συνομοσπονδια που ευαγγελιζονται ΓΑΠ και Δρουτσας εγω
    μπορω να ζητησω απο την Ομοσπονδια
    την επιστροφη σε εμενα οσων εκτισε
    το 1900-1918 ο παππους μου στο Ποντο,δηλαδη να μου επιστραφουν γεφυρες,τζαμια κλπ.Σκεφτομαι απο τωρα την αξιοποιηση τους,δηλαδη διοδια στις γεφυρες και εισητηριο στα τζαμια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μη ξεχνάς ότι και ο δικτάτωρ Παπαδόπουλος είχε προτείνει ομοσπονδία ελλάδας-τουρκίας!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μπράβο στους φίλους Αρμένιους που έχουν αποδείξει ιστορικά ότι δε σκύβουν το κεφάλι απέναντι στους Τούρκους!
    ΜΠΡΟΥΝΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.