29/7/10

Δηλώσεις ΥΕΘΑ Ε. Βενιζέλου για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και τα εξοπλιστικά προγράμματα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδέχθηκε λύση για το θέμα των κρατικών ενισχύσεων προς τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά η οποία περιλαμβάνει την εκποίηση ορισμένων περιουσιακών στοιχείων των Ναυπηγείων, που δεν αφορούν σε στρατιωτικές δραστηριότητες και τα Ναυπηγεία να αναπτύξουν μόνο στρατιωτικές δραστηριότητες για 15 χρόνια.

Τη χθεσινή, "μετά από πολλά σκαμπανεβάσματα", συμφωνία μεταξύ της αντιπροσωπείας των υπουργείων Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας και στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δημοσιοποίησε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου κατά την οποία παρουσίασε το νομοσχέδιο για την υπηρεσιακή εξέλιξη και ιεραρχία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και τη νέα κάθετη δομή διοίκησης.

Οι πολιτικές δραστηριότητες των Ναυπηγείων θα διαχειρίζονται από άλλη επιχείρηση, διευκρίνισε, ενώ μη στρατιωτικές δραστηριότητες μπορούν να αναπτύσσουν και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Νεωρίου, που δεν υπόκεινται στο συγκεκριμένο περιορισμό, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται μία ισορροπία προς την κατεύθυνση της πλήρους αξιοποίησης του ναυπηγικού τομέα, για τον οποίο επισήμανε την ανάγκη αναδιοργάνωσης του. Επίσης δήλωσε ότι τα Ναυπηγεία δεν θα κρατικοποιηθούν και ότι η κυβέρνηση επιδιώκει στις διαπραγματεύσεις με τους κατασκευαστές οπλικών συστημάτων τη φθηνότερη λύση Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι η συμφωνία για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, αν όλα πάνε καλά, θα πρέπει να κυρωθεί από τη Βουλή με την ευρύτατη δυνατή πλειοψηφία και σε κλίμα μέγιστης συναίνεσης.

Η παραμικρή ένσταση που υπερβαίνει τα εσκαμμένα θα οδηγήσει την κυβέρνηση να μην εφαρμόσει τη συμφωνία. Δεν θα αναλάβουμε βάρη που δεν μας ανήκουν, ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας την ανάγκη να επανέλθουμε στην κοινοβουλευτική διαδικασία που ίσχυε επί δεκαετιών, σύμφωνα με την οποία, ο προϋπολογισμός του υπουργείου Εθνικής Άμυνας συναντούσε τη συναίνεση και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εξ άλλου, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, το πρωί στη συνεδρίαση της υποεπιτροπής εξωτερικών και άμυνας ενεκρίθησαν με ευρύτατη πλειοψηφία δύο συμβάσεις που αφορούν, η πρώτη στη συνεχή υποστήριξη των αντιαεροπορικών συστημάτων TOR-M1 και OSA-K και η δεύτερη στα βλήματα των OSA-K σε τιμή μειωμένη κατά 30% στο ύψος των 22 εκατομμυρίων ευρώ. Ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε επίσης τα μέλη της υποεπιτροπής για τη χθεσινή συνάντηση του με την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία διήρκεσε 75 λεπτά.

Η συνάντηση διεξήχθη σε θετικό και δημιουργικό κλίμα και οι συνομιλητές είχαν πλήρη συνείδηση του θεσμικού ρόλου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, προσθεσε. Στις δηλώσεις του προσδιόρισε τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το 2010 ως το όριο στο οποίο θα πρέπει να κινηθούν οι προϋπολογισμοί του τα επόμενα χρόνια και προς την κατεύθυνση αυτή κινείται η επαναξιολόγηση του ΕΜΠΑΕ. Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε ότι για την υφαλοκρηπίδα ισχύει η σύμβαση του 1982 , διευκρινίζοντας ότι η ισχύς της είναι αμιγώς νομικό θέμα και δεν έχει καμία σχέση με γεωλογικά ή άλλα χαρακτηριστικά.
© 2010 ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συμφωνία με την Κομισιόν για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
Συμφωνία με τη γενική διεύθυνση ανταγωνισμού της Κομισιόν για το θέμα των κρατικών ενισχύσεων προς τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά πέτυχε η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι αποδέχεται την λύση που περιλαμβάνει το διαχωρισμό και την εκποίηση μέσω πλειστηριασμού ορισμένων στοιχείων περιουσιακών των Ναυπηγείων, τα οποία δεν είναι αναγκαία για την λειτουργία τους στον τομέα των αμυντικών εξοπλισμών και τα Ναυπηγεία αναλαμβάνουν την υποχρέωση για τα επόμενα 15 χρόνια να περιοριστούν και να μην αναπτύξουν μη στρατιωτικές, δηλαδή πολιτικές δραστηριότητες.

«Θεωρούμε ότι η συμφωνία αυτή είναι άκρως ικανοποιητική, όπως είχαν διαμορφωθεί τα δεδομένα και αυτό είναι αποτέλεσμα τεχνικών προσπαθειών που έχουν καταβληθεί από την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Οικονομικών και από τη Διεύθυνση Εξοπλισμών του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αλλά φυσικά και από την πολιτική ηγεσία», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.
Isotimia.gr

3 σχόλια:

  1. Καλὰ εἶναι τὰ πολεμικὰ πλοῖα καὶ τὰ λοιπὰ ὁπλικὰ συστήματα (ἡ Ἑλλὰς πρέπει νὰ εἶναι στρατιωτικῶς ἰσχυρά) ἀλλὰ μὴ παραγωγικά. Τὰ πολιτικὰ πλοῖα, τὰ ὁποῖα φέρουν πλοῦτον εἰς τὴν χώραν, μᾶλλον δὲν ἐνδιαφέρουν τὴν κυβέρνησίν «μας» καὶ προτιμᾷ νὰ ναυπηγοῦνται εἰς τὸ ἐξωτερικόν.
    Εἷς Ἕλλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στις σημερινές του δηλώσεις στα κανάλια, μέτρησε κανένας πόσες φορές επικαλέστηκε τον πατριωτισμό ;
    Τον πατριωτισμό τον επικαλούντε για να βάζει πλάτη το ΛΑΟΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να κρατικοποιηθούν τα τρία μεγαλύτερα ναυπηγεία και σε αυτά να κτιστεί όλος μας ο στόλος.
    Ελευσίνα, Σκαραμαγκάς, Σύρος...
    Και να αγοράζουμε τα οπλικά τους συστήματα από σοβαρές χώρες όπως Γαλλία, Ρωσία, Σουηδία, Γερμανία κλπ.
    Τα ναυπηγεία μπορούν να είναι βιώσιμα αφού εκτός από πλοία θα κατασκευάσουν τρένα, μεταλλικά αντισεισμικά κτήρια, ηλεκτρικά οχήματα κλπ.
    Και βεβαίως θα ναυπηγήσουν και θα συντηρίσουν τα δεκάδες ε/οχηματαγωγά που απαιτούνται για την κάλυψη του αρχιπελάγους όλο το χρόνο.
    Εάν κρατηθούν οι μισθοί χαμηλά σε λογικά επίπεδα, εκσυγχρονιστούν τα μέσα και λειτουργήσουμε όλοι λίγο πατριωτικά, μπορούμε να πάρουμε μεγάλες παραγγελίες και από το εξωτερικό.
    Εάν όμως ο διευθυντής θέλει να παίρνει 250.000 ευρώ το χρόνο και ο εργάτης 50.000, χαιρέτα μου τον πλάτανο !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.