29/7/10

Ένας φαντάρος η πηγή;

Ένας 22χρονος Αμερικανός στρατιώτης-χάκερ με παιδικό πρόσωπο, ο Μπράντλεϊ Μάνινγκ, είναι, όπως όλα δείχνουν, ο κρυφός τροφοδότης πίσω από τη μεγαλύτερη διαρροή στρατιωτικών μυστικών στην ιστορία του Πενταγώνου:

Εκείνος κατέβασε τις 92.000 απόρρητα έγγραφα του στρατού των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν και τα έδωσε στην ιστοσελίδα αποκαλύψεων WikiLeaks. «Αυτή είναι η αλήθεια για τα εγκλήματα πολέμου στο Αφγανιστάν», δήλωσε ο ιδρυτής της WikiLeaks, o 39χρονος ακτιβιστής Τζούλιαν Ασάντζι, ο οποίος δημοσιοποίησε τα απόρρητα έγγραφα.

Ο Μάνινγκ συνελήφθη τον περασμένο Μάιο στο Ιράκ, όπου εργαζόταν ως αναλυτής δεδομένων, και έκτοτε κρατείται σε στρατιωτική φυλακή στο Κουβέιτ, περιμένοντας το στρατοδικείο: Στις αρχές Ιουλίου, μάλιστα, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για «σκόπιμη διαρροή απόρρητων δεδομένων που αφορούσαν την κρατική ασφάλεια των ΗΠΑ» - κατηγορία που επισύρει μέγιστη ποινή κάθειρξης 52 ετών.

Και όμως: Η διαρροή για την οποία κατηγορείται ο νεαρός δεν αφορά στον ποταμό εγγράφων για το Αφγανιστάν αλλά ένα σύντομο βίντεο που είχε τραβηχθεί στο εσωτερικό πολεμικού ελικοπτέρου και δείχνει ομάδα Αμερικανών στρατιωτών να αστειεύεται με χυδαίες εκφράσεις, ενώ δολοφονεί εν ψυχρώ από ψηλά δύο δημοσιογράφους και άγνωστο αριθμό αμάχων σε υποτιθέμενη «οδομαχία» στη Βαγδάτη το 2007. Το βίντεο αυτό είχε «ανέβει» στην ιστοσελίδα WikiLeaks τον περασμένο Απρίλιο, λίγες ημέρες πριν από τη σύλληψη του Μάνινγκ.

Χάκερ εναντίον χάκερ
Το ρόλο του Μάνινγκ στη διαρροή των 92.000 στρατιωτικών εγγράφων, αλλά και 260.000 ακόμη «εσωτερικών μνημονίων» του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ένα μικρό μέρος των οποίων έχει ήδη «ανέβει» στο WikiLeaks, «κάρφωσε» στους ανακριτές του Πενταγώνου ο δημοσιογράφος και πρώην χάκερ Άντριαν Λέιμο, στον οποίο ο Μάνινγκ έστελνε ηλεκτρονικά μηνύματα, κομπάζοντας για τις «υπόγειες» υποκλοπές του.

Σύμφωνα με τον Λέιμο, ο Μάνινγκ αποθήκευε συστηματικά απόρρητο υλικό σε ψηφιακούς δίσκους, χρησιμοποιώντας ειδικό λογισμικό παραπλάνησης, ενώ προσποιείτο ότι άκουγε μουσική της Lady Gaga!

Ιδεολογικά κίνητρα;

Τα κίνητρα του νεαρού -για κάποιους «προδότης», για άλλους ήρωας- ήταν αμιγώς ιδεολογικά, αφού ένιωθε αποστροφή για την εξωτερική πολιτική και τους επιθετικούς πολέμους της πατρίδας του: «Η Χίλαρι Κλίντον και χιλιάδες διπλωμάτες σε όλο τον κόσμο θα πάθουν καρδιακή προσβολή όταν ξυπνήσουν ένα πρωί και δουν έναν τεράστιο όγκο απόρρητων εγγράφων για την εξωτερική πολιτική, διαθέσιμο στο δίκτυο», έγραψε ο Μάνινγκ στον Λέιμο. Συμπλήρωνε ότι τα διπλωματικά έγγραφα εξηγούν λεπτομερώς «πώς ο Πρώτος Κόσμος εκμεταλλεύεται τον Τρίτο» και θα προκαλέσουν «παγκόσμια συζήτηση» .

Από τη μεριά της, η WikiLeaks αρνήθηκε να επιβεβαιώσει αν ο Μάνινγκ είναι η πηγή των διαρροών, τονίζοντας απλώς πως, «αν είναι όντως, τότε πρέπει να αναγνωριστεί ως εθνικός ήρωας». Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Τhe Guardian», οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας έχουν ήδη προσλάβει τρεις Αμερικανούς δικηγόρους για την υπεράσπιση του νεαρού.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

10 σχόλια:

  1. Δυστυχῶς, τὰ μεγαλύτερα δεινὰ προέρχονται ἐκ τῶν ἔσω.
    Τὸ κατάλαβαν προφανῶς οἱ ἀμερικανοὶ καὶ τὸν τσάκωσαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Konion
    Πολύ ωραίο το πολυτονικό σου, αλλά το περιεχόμενο του σχολίου μπάζει. Υπάρχει άνθρωπος που δεν χαίρετε με την αποκάλυψη "τεράτων" με στολές που σκοτώνουν εκ του ασφαλούς αμάχους? Είμαστε Ελληνες, χριστιανοί και έχομε αρχές και ηθική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμε 29 Ιουλίου 2010 4:08 μ.μ.

    Ἡ πρώτη πρόταση ἀναφέρεται στὰ δικά μας χάλια. Ἂς τὸ πάρουμε χαμπάρι, γιὰ τὰ χάλια μας εὐθυνὀμαστε πρῶτα ἐμεῖς καὶ μετὰ οἱ ἄλλοι.
    Οἱ ἀμερικανοὶ κατάλαβαν, ἐμεῖς πότε;
    Ὅσο γιὰ τοὺς ἀμερικανοὺς τοὺς γράφω ἐκεῖ ποὺ μᾶς ἔχουν γραμμένους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Δυστυχῶς" ή ευτυχώς που τα αποκάλυψε ο στρατιώτης ώστε να μη μπορούν να τα κάνουν με την άνεσή τους αυτά τα τσίρκα οι Αμερικάνοι, ρε κόνιε;;;
    Εκτός και εάν πιστεύεις ότι ο άνθρωπος για να ζήσει ευτυχισμένος, δεν πρέπει να ξέρει ΤΙΠΟΤΑ !!!
    Σαν τα μοσχάρια δηλαδή !
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ενα θα σας πω αγαπητοι προτεροι σχολιαστες και θελω να το σκεφθητε καλα.
    Ολη αυτη η αιματοχυσια στην Μεση Ανατολη (με εξαιρεση την γενοκτονια της Παλαιστινης η οποια συνεχιζεται απο το 45-46) ξεκινησε απο την 11 Σεπ 2001.
    Εχετε ποτε αναρωτηθει ΠΟΙΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ησαν πισω απ' την τρομοκρατικη πραξη αυτη;
    Ποιος ο σκοπος της;
    Διοτι εκει βρισκεται και ο "Μιτος της Αριαδνης".
    Αναρωτηθητε, ψαξτε και μαθετε την αληθεια. Και το κυριοτερο μην ξεχνατε το χθες.
    Διοτι "Χθες-Σημερα-Αυριο" ειναι μια "αλυσιδα που δεν σπαει" ουτε με ατομικη βομβα.

    Κουϊζ:
    Αν το ισραηλ* βρισκοτανε γεωγραφικα μεταξυ Αυστραλιας και Νεας Ζηλανδιας νομιζετε οτι η λεγομενη "Δυση" δεν θα κυνηγουσε παλι τρομοκρατες; Μονο τουτη τη φορα οι τρομοκρατες δεν θα τανε Αραβες αλλα Αυστραλοι η και ΝεοΖηλανδοι; Σκεφθητε το λιγο.


    Omadeon
    Ανατολικη Ιερουσαλημ
    κατεχομενη απο εβραιους γενοκτονους, Παλαιστινη



    *Ενα ΜΗ κρατος.
    Σαν να λεμε το "βασιλειο" των Χαλιλοπουλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητέ Οmadeon

    Λες βλακείες.100αδες χιλιάδες νεκροί υπήρχαν στην περιοχή πολύ πριν την 11 Σεπ 2001.Στον πόλεμο Ιράν-Ιράκ, στις εκκαθαρίσεις των Κούρδων στο Ιράκ και την Τουρκία, στους πολέμους των Ταλιμπάν με την βόρεια συμμαχία και η λίστα μπορεί να συνεχιστεί ακόμη αρκετά.

    Αν δεν ξέρουμε δεν μιλάμε και ούτε κατηγούμε τους Εβραίους για κάθε τι που πάει στραβά στον κόσμο.Έχουν κάνει και αυτοί λάθοι αλλά δεν φταίνε για το κάθε τι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εάν έστω και ένας πίστεψε στο σερβιρισμένο κρύο φαγητό που λεγεται "ένας απλός στρατιώτης", τότε παιδιά είστε και εσείς που νομίζετε ότι θα έπρεπε να φτάσει σε τέτοια σημεία η διαρροή για να βρούν ποιος πραγματικἀ τα δημοσίευσε όλα αυτά τα διαβαθμισμένα έγγραφα.

    Η παραπλάνηση και η ψευδολογία αναμυγνύεται με μερικές αλήθειες και πολύ περισσότερες προπαγάνδες για να γίνουν πιο πειστικές, αν ξέρετε τι σημαίνει εθνική ασφάλεια.

    Και ερωτώ αυτούς που υπηρέτησαν σε τέτοιους θώκους να με διαψεύσουν.

    Η αλήθεια είναι ακόμη πιο πολύ κρυμένη από αυτό που νομίσατε ότι καταλάβατε για όλη την ιστορία του Αφγανιστάν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ 29 Ιουλίου 2010 7:09 μ.μ.

    Aγαπητε σαγιαν, Galia/ΜΠΡΟΥΝΟ κλπ.
    Δεν εχω διαθεσιμο χρονο να σε μαθω να διαβαζης και να κατανοεις το νοημα ενος κειμενου.
    Στην προκειμενη περιπτωση την φραση μου...""Διοτι "Χθες-Σημερα-Αυριο" ειναι μια "αλυσιδα που δεν σπαει" ουτε με ατομικη βομβα"" ουτε που την ελαβες υπ' οψιν σου ποσο μαλλον προσπαθησες να την ερμηνευσης.
    Διοτι προφανως εχεις την μυιγα και μυγιαστηκες σε μικροκλασματα του δευτερολεπτου. Ειδες στο σχολιο μου τις λεξεις "εβραιος", "εβραιοι" πουθενα;
    Φαινεται οτι το μυγιασμα τοχεις στο πετο σου γιατι παλι αρπαξες το "σχοινι και το σαπουνι".
    Αλλα αν κοιταξουμε καταματα την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ και οχι αυτη που παραχαραζετε τακτικωτατα εσεις οι οβριοι, τοτε ΔΕΝ ΣΑΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ να μιλησουμε για τους 100δες χιλιαδες νεκρους απο τους πολεμους μεταξυ Ιραν-Ιρακ κλπ. κλπ. που προανεφερες.
    Διοτι εσεις οι εβραιοι κυβερνουσατε και τοτε και τωρα τις ΗΠΑ. Εσεις ριχνετε την Ανθρωπωτητα στα αιματοκυλισματα καθε 50-60 χρονια. Εσεις οι εβραιοι τοκογλυφοι ωθησατε και χρηματοδοτησατε τον Χιτλερ και υπερθησαυρισατε απο τον πολεμο την αιματοχυσια και την μιζερια των Λαων.
    Η κανω λαθος;
    Η Ανθρωπωτητα μπορει να σας καταγραψη αβιαστα ολες τις εγκληματικες σας ενεργειες απο τον Ναπολεοντα και δωθε.
    Γι αυτο και μεσω των παγκοσμιων ΜΜΕ σας προσπαθητε παση θυσια να καταπνιξετε τον χειροτερο σας εχθρο που δεν ειναι αλλος απο την ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ.
    Σας διαφευγει ομως η στυγνη πραγματικοτης. Οτι ιστορια δεν ειναι οτι πασαρετε στους αδαεις μεσα απ' τα τσοντοκαναλα σας η απ' το διεφθαρμενο μυαλο του καθε μπασταρδου Σπιλμπεργκ, αλλα ΙΣΤΟΡΙΑ ειναι η συνηδεισις των Λαων. Και αυτη την συνηδειση εσεις τα "σιωνιστικα τσιρακια" (συμπεριλαμαβανομενης και της αφεντομουτσουναρας σου) προσπαθειτε εναγωνιως να διαβαλετε.
    Ετσι εξηγειται και η μεχρι στιγμης απεχθεια με την οποια σας αντιμετωπιζει ο κοσμος.
    Διοτι εχουν γνωσιν οι φυλακες!!!



    Omadeon
    Ανατολικη Ιερουσαλημ
    κατεχομενη απο εβραιους γενοκτονους, Παλαιστινη


    ΥΓ
    Κοιταξε, δεν ειναι κακο να υπογραφης τα σχολια σου. Διοτι τωρα σε βλεπουμε ολοι μεσα εδω οπως την μυιγα μεσ' το γαλα.
    Οποτε μην επιδεινωνεις την θεση σου κρυπτομενος πισω απο τα δηθεν αθωα "ανωνυμα" σχολια.
    Γνωριζουμε οτι εισαι ενας προβοκατορας του ισραηλ και συναμα εχθρος του Ελληνισμου.
    Διοτι ισραελοφιλος και Φιλλελην απλουστατα ΔΕΝ συμβαδιζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Omadeon και για την αλωση της Πολης οι Εβραιοι φταινε? και για το οτι οι μουσουλμανοι δεν εχουν κανει την αναγενηση τους και πιστευουν στον δολοφονο μωαμεθ οι Εβραιοι φταινε? και οτι δεν υπαρχει δημοκρατικη μουσουλμανικη χωρα, και και και και για ολα αυτοι φταινε? τοτε φταινε και για τις μα...κιες που λες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τι βαθυστοχαστος ο αντιλογος και τα επιχειρηματα σου! Ανωνυμε ...Galia.
    Αλλα ειπαμε:
    "Στου σαγιαν την πορτα οσο θελεις βροντα".

    Για την Πολη δεν ξερω αλλα πηγαινε στην ιστοσελιδα του Πατριαρχειου να δης ποιοι ηγορασαν και ποιοι, αφου εσυραν το πτωμα του Γρηγοριου του Ε' στους δρομους της Κωνσταντινουπολης πριν το πεταξουν στη Θαλαασσα.
    Για τις βασιλοχουντοδικτατορικες γιαφκες των μουσουλμανων που μου τσαμπουνας παλι πηγαινε και κοιταξε τα αρχεια των ΝΣΑ/CIA να δεις ποιοι τους υποστηριζουν και ποιοι τους συντηρουν γιατι ετσι συμφερει την ισραηλογιαφκα τους.
    Ξεκινα απ την Σαουδικη Αραπια.

    Αρχιζεις και βαρας "μπιελα" μου αγαπητε σαγιαν. Τραβα σε κανα συνεργειο για σερβις.
    Συμβουλη:
    Για την Παγκοσμια Ειρηνη,
    ξεκουμπιστητε απ την Παλαιστινη το συντομοτερον.

    Omadeon
    Ανατολικη Ιερουσαλημ
    κατεχομενη απο εβραιους γενοκτονους, Παλαιστινη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.