28/7/10

Τέλος της αυτοκρατορίας ή τέλος του κόσμου που γνωρίζουμε;

Του Αϊκούτ Καδήρ
Σήμερα πλέον η μόνη υπερδύναμη του κόσμου, οι ΗΠΑ είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Από την μια πλευρά οι κοινωνικές ανισότητες μαζί με την οικονομική κρίση , από την άλλη πλευρά η πτώση του ηθικού των στρατιωτών και του λαού της και από την εικόνα της στα διεθνή ΜΜΕ που καθημερινά καταστρέφεται όλο και περισσότερο. Ήδη η σημερινή γεωπολιτική και γεο-στρατηγική θέση κάποιων άλλων κρατών τους κάνει υποψήφιες υπερδυνάμεις του μέλλοντος. Ας δούμε πιο αναλυτικά την σημερινή κατάσταση.
Καταρχήν οι ΗΠΑ είναι η χώρα σήμερα με την μεγαλύτερη οικονομία. Ωστόσο παρόλο που είναι οικονομικά η ισχυρότερη χώρα, δεν παράγει.. Δεν παράγει και μόνο εισάγει τα προϊόντα που απαιτούνται. Οι ΗΠΑ έγιναν υπερδύναμη μετά τον 1ο και 2ο Παγκόσμιο πόλεμο παράγοντας και πουλώντας την παραγωγή τους. Σήμερα αυτό έχει σταματήσει και πλέον οι ΗΠΑ είναι κατέχουν πρωτιά στη σειρά με τα κράτη που χρωστάνε περισσότερα χρήματα προς άλλα κράτη. Θα μπορέσει όμως αυτό να οδηγήσει στην κατάρρευση της αυτοκρατορίας μιας και ξέρουμε όλοι ότι για να κινηθεί η πολεμική μηχανή της αυτοκρατορίας χρειάζεται πετρέλαιο και χρήματα; Κάποιος που δεν έχει μελετήσει την οικονομική κρίση θα έλεγε ναι. Εγώ όμως λέω όχι. Όχι, γιατί; Γιατί οι ΗΠΑ έχουν τοποθετήσει βόμβες γύρω από όλα τα κράτη του κόσμου. Χρησιμοποίησαν το εμπορικό & οικονομικό τους δίκτυο μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο για να κατακλείσουν την ΕΣΣΔ οδηγώντας την σε κατάρρευση και κατάφεραν να γίνουν οικονομική υπερδύναμη (λόγω του ότι η ΕΣΣΔ δεν είναι να προσφέρει κάτι άλλο εκτός από όπλα και χρήματα και πολιτικά ενίσχυση σε συμμάχους). Σήμερα παρόλο που δεν παράγουν κάτι, συνεχίζουν να αποτελούν την μεγαλύτερη οικονομική δύναμη του κόσμου. Έχουν συνδέσει τις υπόλοιπες χώρες με τον εαυτό τους και αυτό σημαίνει ότι είναι αδύνατον οι ΗΠΑ να καταρρεύσουν οικονομικά. Δεν πειστήκατε; Γιατί άραγε τότε η Κίνα υποστηρίζει οικονομικά τις ΗΠΑ την στιγμή που θα μπορούσε να τους αφήσει και να γίνει η νέα υπερδύναμη (οικονομικά τουλάχιστον ) του μέλλοντος ; Όλοι ξέρουμε πως έχει στην Αμερικανική αγορά χρήματα ύψους 1 τρις. Ευρώ. Όλοι θα θυμάστε την συμφωνία Breton Woods σχετικά με κανόνα χρυσού- δολαρίου. Σήμερα ο κανόνας αυτός πλέον έχει αντικαταστεί από χρυσό – πετρέλαιο. Και αυτός είναι ο λόγος για συνεχείς πολέμους σήμερα. Η Κίνα δεν έχει άλλη επιλογή από το να χρηματοδοτεί συνεχώς τις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας των Κινεζικών προϊόντων.
Όσον αφορά τον κοινωνικό τομέα… Όλοι νομίζω θυμάστε την περίοδο της Αμερικανικής εισβολής στο Βιετνάμ και τα αποτελέσματα της αποτυχίας αυτής. Συνήθως γίνονταν διαδηλώσεις από φοιτητές, η κοινωνία διαμαρτυρόταν για τις ανισότητες σε δικαιώματα και του έντονου φαινομένου του ρατσισμού διότι συχνά οι μαύροι συμμετείχαν στις Αμερικανικές δυνάμεις εισβολής στο Βιετνάμ. Εάν οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοι τους συνεχίσουν τους πολέμους- εισβολές θα ακολουθήσει κοινωνική αναταραχή και οργή που ήδη είχε εκδηλωθεί και εκδηλώνεται κάθε φορά που επιστρέφουν νεκροί Αμερικανοί στρατιώτες πίσω στη χώρα τους. Για αυτό τον τελευταίο καιρό βλέπουμε τα σενάρια του Νέο-Οθωμανισμού και ελέγχει των περιοχών που υπάρχουν Αμερικανικά συμφέροντα μέσω του στενού συμμάχου – φύλακα τους, της Τουρκίας.
Όσον αφορά τον στρατιωτικό τομέα. Στρατιωτικά είναι αδύνατον κάποιος να αντιδράσει κατά των ΗΠΑ. Έχουν βάσεις στην Ιαπωνία δίπλα στη Κίνα.. Έχουν βάσεις στον Καύκασο δίπλα στη Ρωσία.. Έχουν βάσεις στην Ευρώπη από την εποχή ήδη του Ψυχρού πολέμου σε διάφορες χώρες.. Έχουν βάσεις στην Τουρκία με σκοπό τον έλεγχο της Μ. Ανατολής.. Έχουν βάσεις και σε κάποιες χώρες της Αφρικής και σε αρκετά νησιά ανά τον κόσμο για τον έλεγχο της θάλασσας, επαληθεύοντας για ακόμη μια φορά ότι όποιος ελέγχει τη θάλασσα ελέγχει και τον κόσμο ή διαφορετικά όποιος εξουσιάζει τα κύματα εξουσιάζει ολόκληρο τον κόσμο όπως λέμε εμείς οι νομικοί σε δίκαιο θάλασσας. Τουλάχιστον όμως στην Μ. Ανατολή χωρίς συμμάχους ΠΟΤΕ δεν θα καταφέρουν να επιτύχουν τα συμφέροντα τους. Οι λαοί της Μ. Ανατολής μισούν την οριενταλιστική συμπεριφορά. Για αυτόν τον λόγο σήμερα ανθεί και ο Νέο-Οθωμανισμός που ασκεί μια οικονομική κυρίως, πολιτισμική και στρατιωτική επιρροή σε μια περιοχή που αρχίζει από χώρες της Ευρώπης στις οποίες υπάρχουν μειονότητες και αγγίζει την Ρωσία και την Κίνα.
Ως συμπέρασμα θα μπορούσαμε να πούμε ότι η κατάρρευση της Αμερικής λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί θα οδηγήσει τουλάχιστον οικονομικά και στην κατάρρευση και καταστροφή όλων των κρατών του κόσμου.
Δημιουργείται ένας νέος κόσμος. Και σε αυτόν τον κόσμο όπως και στον προηγούμενο οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες δυνάμεις του κόσμου (όχι η μεγαλύτερη). Δεν θα χυθεί ούτε σταγόνα αίματος και από πλευράς εμπορίου, οικονομίας και ενέργειας η Ρωσία και η Κίνα θα είναι εξαρτημένες από την Νέο-Οθωμανική ή καλύτερα Νέο-Αμερικανική Τουρκία αν υποθέσουμε ότι η Ρωσία θέλει να αναπτύξει το εμπόριο της με τον υπόλοιπο κόσμο και η Κίνα τουλάχιστον στον τομέα της ενέργειας απαιτεί την συνεργασία Ιράν και Ιράκ που θα είναι υπό έλεγχο της Αμερικής.
Ο κόσμος θα είναι πολυπολικός. Οι νέες μεγάλες δυνάμεις θα είναι: η Ρωσία και η Κίνα θα συνεχίσουν να έχουν την δύναμη που έχουν, η Ινδία ως εταίρος της Κίνας που θα έχουν ανθρώπινο δυναμικό για παραγωγές, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να διατηρούν την δύναμη τους, η Βραζιλία με την ισχυρή οικονομία της και βιομηχανία όπλων θα πάρει την θέση που αξίζει στον νέο κόσμο και πλέον θα υπάρχει και η Νέο-Οθωμανική Τουρκία.
Μένει να υποθέσουμε τι θα γίνει σε περίπτωση που η Νέο-Οθωμανική Τουρκία που θα έχει υπό την επιρροή της πολλές άλλες γειτονικές κυρίως χώρες θα μετατραπεί σε μια ΕΣΣΔ , για να χαρακτηριστεί από τις ΗΠΑ ως νέος άξονας κακού. Ας μην ξεχάσουμε ότι πριν τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο οι σχέσεις ΗΠΑ – ΕΣΣΔ ήταν καλές, άφησαν την ΕΣΣΔ στην αρχή να πολεμήσει μαζί με τους συμμάχους κατά των Γερμανών, κερδίζοντας τον πόλεμο και μαζί κερδίζοντας και άλλα πράγματα οικονομικά, τεχνολογικά κτλπ και αντικατισθώντας ύστερα την Γερμανία ως εχθρό των ΗΠΑ.
Μήπως έτσι θα οδηγηθούμε σε 3ο παγκόσμιο πόλεμο; Θα δούμε…

Δείτε επίσης και το βιβλίο του George Friedman The Next 100 Years

23 σχόλια:

  1. Μήπως έτσι θα οδηγηθούμε σε 3ο παγκόσμιο πόλεμο; Θα δούμε…

    Εκεί πάει το πράγμα καιρό τώρα,κατά τα άλλα τα λέει πολύ καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και ο Αϊκούτ Καδήρ εδώ, αλλά και ο Τζέιμς Γκαλμπρέιθ στην προηγούμενη ανάρτηση του σκαλ, ομιλούν για Νεο-Οθωμανική αυτοκρατορία/περιφερειακή υπερδύναμη.
    Ο δεύτερος μάλιστα μας συστήνει να πάμε να γίνουμε μέλος αυτής της αυτοκρατορίας.
    Πώς φαίνονται τα άτομα που δεν έχουν επίγνωση τι εστί Ιστορία !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η υπερδυναμη ειναι προδομενη εκ των εσω,η πρωτη φαση του σχεδειου ΝΤ εχει περασει,η παραγωγικη βασει της χωρας,εχει μεταφερθει στην κινα και στην ανατολη,μεσο χρηματηστιριακων ενεργειων το αναρχο κεφαλαιο χεντς φαντς επιβιονει και μεγαλουργη,παραυτα το χρεος της αμερηκης μεγαλονει,το μεγαλιτερο μερος το κρατουν οι κινεζοι οι οποιοι εχοντας ερθει σε συμφονια με το αναρχο κεφαλαιο συνεχιζουν την λειλατιση του δυτικου κοσμου,αναγκαζοντας τον δυτικο εργατη να περνει κινεζικη αμοιβη για να ανταγωνιστη τον κινεζο σιγα σιγα δεν θα εχουν αγοραστες για τα προιοντα τους.Η ΚΙνα κατεχοντας 3 τρις αμερικανικων μποντ ,ειναι ο κυριος παικτης της διατηρισης του δολλαριου,για να πετυχουν περισοτερα απο την δυισδιση τους στην δυση μεσο του Π.Ο.Ε.Η αναπτηξη της Τουρκιας οφειλετε κατα 1. στους αυτος κυκλους της αμερικανηκης ελιτ που προοθει την κατασκευει κυνητηρων τσετ,το προβλημα ειναι οτι οι ιδιοι κυκλοι προοθουσαν και τον Σανταμ Χουσειν με τα γνωστα αποτελεσματα,2.τους περι τα 10.000.000 λατηρομεταναστες που φυλοξενη στα εδαφη της και τους εκμεταλευται υπο συνθηκας δουλειας 3.Το λαθρεμποριο ηρωινης τωρα που βρηκαν ενα καταληλο και δυναμικο διακυνητη τους Κοσοβαρους Αλβανουςτα κερδη αυξηθικαν ,και επενδiοντε οπου ειναι δυνατον.4.λογο ισλαμ εχει χρηματοδοτιση απο Σ.Αραβια να αναφερο μονο τα 80 αεροπλανα που χρηματοδοτιθικαν και αλλα πολλα.ο νεοθομανισμος θα ειναι το τελος της Τουρκιας οπος την ξεραμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα μπορούσε κάποιος να πει πάρα πολλά αλλά θα ήθελα να επισημάνω μόνο ένα από τα πολλά σημεία. Η Ρωσία θέλει να ανοιχτεί στις αγορές. Αλλά αυτή η ιδέα πως η νέο-οθωμανική Τουρκία θα ελέγχει το εμπόριό της είναι τουλάχιστον γελοίο σαν σκέψη. Η Τουρκία έχει μεν καλή εμπορική διείσδυση που φυσικά δεν είναι ευκαταφρόνητη αλλά είναι διείσδυση σε τομείς που οι άλλοι δεν προσπάθησαν. Στην ουσία δηλαδή είναι καλοί παίκτες οι τούρκοι αλλά σε γήπεδο που δεν υπάρχει αντίπαλος. Τώρα αν θέλουμε να μιλήσουμε για εμπορικούς εταίρους που έχουν σημασία για την Ρωσία δεν μπορούμε παρά να αναφερόμαστε σε χώρες του γερμανικού οικονομικού μεγέθους. Από εκεί περνά η όποια εμπορική ανάπτυξη επιδιώξει μελλοντικά η Ρωσία. Είναι ασύλληπτο το μέγεθος των ρωσικών αναγκών σε τεχνολογικό επίπεδο για να χαρακτηριστεί χώρα του 21ου αιώνα. Και σίγουρα μια τέτοια υστέρηση είναι γελοίο να σκεφτεί κάποιος πως μπορεί να καλυφθεί από μια υπανάπτυκτη τεχνολογικά χώρα σαν την Τουρκία που σε πάρα πολλούς είναι πίσω και από την ίδια την Ρωσία. Πάντως σε κάθε περίπτωση η μεγαλομανία είναι πολύ κακός σύμβουλος για τον οποιοδήποτε. Ας συνεχίσουν έτσι και το μέλλον που φοβούνται ίσως δεν είναι και τόσο μακριά.-

    Ελευθέριος Β.

    ΥΓ προς επίρρωση των όσων λέω δεν έχει κανείς παρά να ανατρέξει σε πρόσφατες ειδήσεις για μια προσπάθεια τεραστίων διαστάσεων εκσυγχρονισμού των ρωσικών σιδηροδρόμων που γίνεται με την βοήθεια γερμανικής τεχνολογίας (ναι της Siemens φυσικά). Στην Ρωσία το κύριο μέσο μεταφοράς είναι ο σιδηρόδρομος και υπάρχουν τεράστιες ανάγκες. Εκεί η Τουρκία τι έχει να πουλήσει ακριβώς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δυστυχώς για τους Τούρκους οραματιστές ενός νεο-οθωμανικού μέλλοντος, η καταλυτική στρατιωτική δύναμη βρίσκεται στα χέρια των Άγγλων και των αδελφών τους Αμερικανών. Η καταλυτική οικονομική δύναμη βρίσκεται σε ελάχιστες τράπεζες αγγλοαμερικανικών συμφερόντων και αν καταρρεύσουν αυτές στους αγγλοαμερικανούς μετόχους τους.

    Χρειάστηκαν δύο παγκόσμιοι πόλεμοι και ένας ψυχρός πόλεμος για να το καταλάβουν αυτό Γερμανία, Ιαπωνία, Ρωσία και η Τουρκία απέχει μακράν από οποιαδήποτε σύγκριση.

    Η Τουρκία είναι μια επίπλαστη "εικονική" δύναμη και θα το καταλάβει με τον χειρότερο τρόπο όταν έλθει η ώρα της.

    Αλλά, πολύ φοβάμαι ότι πριν συμβεί αυτό θα έλθει η ώρα της Ελλάδας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Ποιος είναι ο Αϊκουτ Καδήρ;
    Η μετάφραση είναι καπως βιαστική, σε σημεία είναι μαλλον ακατανόητη.
    Το άρθρο αξιζει να προσεχθεί επειδή δείχνει ότι οι αυτοκρατορικές βλέψεις της Τουρκίας έχουν αποκτήσει βάθος στην διανόηση της χώρας.
    Επί μέρους: Πρώτη γενικη παρατήρηση. Όταν καταρρέει μια χώρα (αυτοκρατορία ή όχι) δεν καταρρέει εν μερει, αλλα ολοκληρωτικά. Δεν μπορεί να διατηρήσει ή να επανακτήσει αμέσως ουτε τμήμα της προηγουμενης ισχυος. Αν κατέρρεαν ποτέ οι ΗΠΑ αυτό θα συμβεί.
    Γενική παρατήρηση δεύτερη: Το παρελθόν (Ρωμη) καιτο παρόν (ΕΣΣΔ) δείχνουν ότι ο πόλεμος δεν είναι ομόνος τρόπος κατάρρευσης εν΄΄ος καθεστώτος. Μπορούν να καταρρεύσουν από μόνα τους. Αν υπάρξει κατάρρευση των ΗΠΑ θα παρασύρει όλη τη Δύση και θα πλήξει βαθιά όλο τον κόσμο.
    Σημειώνω ότι και η Ρώμη είχε συνδέσει όλο τον κόσμο με τον ευατό της και βύθισε όλη την επικράτειά της. Προηγήθηκε η απώλεια των κτήσεων.
    Οι ΗΠΑ είναι ο παγκόσμιος καταναλωτής. Όσο μπορούν να καταναλώνουν θα διατηρούτναι. Προβλεπω ότι θα κάνουν μια τελευταια (;)προσπάθεια να κρατησουν ισχύ χτυπώντας στη Μ. Ανατολή-Λιβανο, Ιράν μάλλον. Η Ρωσία δεν νομίζω ότι θα αντιδρασει επί της ουσίας-αν κρίνω από την πρόσφατηστάση της έναντι του Ιραν.
    Τέλος η Τουρκία πρέπει πρώτα ναγίνει περιφερειακή δύναμη και μετάνα ονειρεύεται τα μεγαλεία παγκόσμιας αυτοκρατορίας. Όποιος βιάζεται σκοντάφτει...και σπαέι τα μούτρα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. αν δεν γινει τριτος παγκοσμιος πολεμος

    μεσα σε 5χρονια η Ελλας και το ελληνικο εθνος θα εξαφανιστει

    απο την παγκοσμια ιστορια

    θα μας γεννοκτονισουν
    θα βαλουν αγγλικα κυρια γλωσσα

    θα τεμμαχισουν τη χωρα

    ο τριτος παγκοσμιος πολεμος ειναι
    ευχη απο το θεο για τον ελληνικο λαο

    γιατι ουτος η αλλος θα μας γεννοκτονησουν

    γεννετικα-

    ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ
    ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΑ

    και πολιτισμικα

    ευχομαι συντωμα να ξεκινησει ο τριτος παγκοσμιος πολεμος
    ..............

    ΑΠΟ ΤΟ
    ΣΙΓΟΥΡΟ ΘΑΝΑΤΟ

    ΚΑΛΥΤΕΡΑ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "Ανώνυμος είπε...
    ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Ποιος είναι ο Αϊκουτ Καδήρ;"
    ---------------
    Συμφωνα με το βιογραφικο του στο διαδικτυο ειναι στο 2ο ετος της
    Νομικης στο Δημοκρητιο Πανεπιστημιο
    Θρακης.Συμφωνα τωρα με τα κειμενα του που υπαρχουν στο διαδικτυο ειναι Ελληνικης Συνειδησης και αρκετα καλα ενημερωμενος παρα το νεαρο της ηληκιας του και μελλοντικα αλλα και τωρα χρησιμος στην Πατριδα.Πιστευω σαν αρχη να σε καλυψα Τιπουκειτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Ευχαριστώ sterg για την ενημε΄ρωση. Καλύτερα θα ήταν αν το άρθρο συνόδευαν αυτές οι πληροφορίες-όπως και κάθε άρθρο μη γνωστού συγγραφέα.
    Ευχάριστη η σημείωση ότι είναι ελληνικής συνείδησης αλλά (ως προς το άρθρο)λίγο ενδιαφέρει. Το κάθε άρθρο κρίνεται καθ'εαυτό. Κρίνεται και η οπτική αλλά κυρίως κρίνεται η αξία ενός άρθρου.
    Το συγκεκριμένο -ίσως επειδή ο κ. Καδήρ είναι πολύ νέος-άρθρο προκαταλαμβάνει την Ιστορία που δεν έχει γραφτεί ακόμα. Το ότι το κάνει βλέποντας πιθανή την επικράτηση του νεο-οθωμανισμού...δεν είναι ο μόνος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. sterg ενω προσπαθεις να μας διαφωτησεις σχετικα με τον Αϊκουτ Καδήρ, αποφευγεις να αποκαλυψεις την καταγωγη του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. H Νεο-Οθωμανικη Αυτοκρατορια ειναι ονειρο απατηλο για τον Αικουτ και τους Τουρκους.
    Καμμια υφισταμενη υπερδυναμη δε θελει την αναδυση νεων δυναμεων που μπορουν να αποτελεσουν αντιθετο πολο επιρροης στα σχεδια τους.
    Και οι ΗΠΑ δεν ειναι η μονη υπερδυναμη στον πλανητη. Μην παραμελειτε την ισχυ της Ρωσιας (κυριως στο στρατιωτικο και ενεργειακο τομεα) καθως και της Κινας (το μεγαλυτερο μερος της παγκοσμιας παραγωγης γινεται πλεον εκει).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Της Κίνας που υπάρχουν τεράστιες ανισότητες ανάμεσα σε ορινές περιοχές της και ανάμεσα στις πόλεις που βρίσκονται στις ακτές της; Της Κίνας που είναι απομονωμένη από τον κόσμο και έχει να προσφέρει μόνο εμπόριο και αυτό μόνο και μόνο μέσω θάλασσας;
    Της Κίνας που έχει τόσα αυτονομιστικά προβλήματα (Οιγγούροι- Ταιβαν); Της Κίνας που δεν έχει ναυτική δύναμη στη θάλασσα και σε ενδεχόμενη κρίση θα μπορούσε να γίνει θύμα των ΗΠΑ;

    Της Ρωσίας που έχει χάσει τη δύναμη που είχε την εποχή της ΕΣΣΔ και σήμερα αντί να προσπαθεί να υπερισχύσει των ΗΠΑ σε καθε τομέα προσπαθεί να επιστρέψει στην εποχή της ΕΣΣΔ επανακατακτώντας έστω και οικονομικά (αν όχι στρατιωτικά) της γύρω περιοχές της;
    Της Ρωσίας που συνεχώς ο πληθυσμός της μειώνεται; Της Ρωσίας που μόνο προσφέρει ενέργεια στην Ευρώπη και δεν έχει αναπτύξει βιομηχανία τουλάχιστον σε βαθμό της πρώην ΕΣΣΔ;
    Της Ρωσίας που αποτελείται από αρκετές μειονότητες κ κυρίως Μουσουλμάνους;

    Για αυτό έχω αναφέρει στο τέλος του άρθρου να διαβάσετε και το βιβλίο του Εβραίου G. Friedman. Αναφέρει αρκετά σημαντικά πράγματα μέσα στις σελίδες 88-120..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. //Της Ρωσίας που έχει χάσει τη δύναμη που είχε την εποχή της ΕΣΣΔ και σήμερα αντί να προσπαθεί να υπερισχύσει των ΗΠΑ σε καθε τομέα προσπαθεί να επιστρέψει στην εποχή της ΕΣΣΔ επανακατακτώντας έστω και οικονομικά (αν όχι στρατιωτικά) της γύρω περιοχές της;//

    Προσωπικα δεν θα με πειραζε καθολου η επανακατακτηση απο την Ρωσια-εστω και δια των οπλων-των περιοχων-χωρων γυρω απο αυτην. Σημειωτεον οτι αυτες οι περιοχες αποτελουσαν το γεωπολιτικο βαθος της Ρωσιας ηδη απο την εποχη των τσαρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. "Ανώνυμος είπε...
    sterg ενω προσπαθεις να μας διαφωτησεις σχετικα με τον Αϊκουτ Καδήρ, αποφευγεις να αποκαλυψεις την καταγωγη του.

    29 Ιουλίου 2010 1:58 μ.μ."
    -----------------
    Ελληνας μουσουλμανος της Θρακης υποθετω.Αλλα αν αυτο ενδιαφερει
    περισσοτερο απο τα γραφομενα του
    τοτε γιατι δεν ρωτατε τον ιδιο.
    Μεχρι στιγμης βλεποντας το τι γραφει γνωριζω και τις πηγες του
    διοτι προκειται για κορυφαια Think
    Tanks που συνεχεια και κατα "νευρωδη" τροπο σου προσφερουν
    πλημμυρα πληροφοριας συνεχως εναλασσομενη.Αλλα για να γινει αυτο
    συντροφια στο χωρο αυτο θα πρεπει
    να βαλετε το χερι σας και λιγο στην τσεπη σας διοτι υπαρχουν και κατι...συνδρομουλες σε αυτα,και φαινεται οτι ο φιλος απο τη Θρακη
    το κανει, στερουμενος ισως αλλα πραγματα.Μη ψαχνουμε συνεχεια αρνητικα στοιχεια σε καποιον καινουργιο ετσι απο συνηθεια γιατι
    καποιος με μη συνηθες ονομα τολμησε να κτυπησει την πορτα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αν οι Αμερικανοί μαζέψουν όλα τα κράτη- δορυφόρους πρώην ΕΣΣΔ και φτιάξουν μια νέα συμμαχία με αυτά κατά της Ρωσίας δεν πρόκειται να κάνουν τιποτα οι Ρώσοι..
    ήδη έχουν αλλάξει τα σύνορα μεταξύ Ρωσίας και της Ευρώπης και είναι πολύ κοντά σήμερα τα κράτη του ΝΑΤΟ σε σημαντικές πόλεις της Ρωσίας.

    + Μην ξεχνάμε ότι η Ρωσία έχει και πυρηνικά και σε ενδεχόμενο πόλεμο - σύγκρουση δεν θα διστάσει καθόλου μα καθόλου να τα χρησιμοποιήσει.
    Όλοι ξέρουμε την μαγκιά της Ρωσίας σε τέτοια θέματα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @29 Ιουλίου 2010 4:59 μ.μ.αυτο προσπαθουν οι Αμερικανοι και αλλες φορες το πετυχαινουν(Πολωνια,Τσεχια)και αλλες φορες οχι(Ουκρανια,Γεωργια).Και οπως φανηκε οι Ρωσοι δεν προκειται-και ορθως- να κατσουν με σταυρωμενα τα χερια.Οποτε τιποτα ακομα απο αυτα που γραφεις δεν εχει σταθεροποιηθει.Η μπιλια της ρουλετας εξακολουθει να γυριζει.

    sterg ειχα την εντυπωση οτι ο ανθρωπος ειναι 2ης γενιας αλλοδαπος που ποναει την Ελλαδα.Αλλα που τετοιο θαυμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Οι ΗΠΑ εχουν το προνομοιο να ανοικουν σε μια ηπειρο που τα συνορα τους ειναι εξασφαλισμενα.
    Η Κινα παντα ειχε τον κινδυνο
    του διαμελισμου της και το πρωταρχικο της αγχος ητανε να στεγανοποιηθει αν και για ακομη μια φορα η περιφερεια στη θαλασσα της "κοιτα
    αλλου" και οχι προς την ηπειρωτικη της πλευρα.
    Ομοιως η Ρωσσια το ιδιο αγχος ειχε παντα οπως και τωρα ιδιως προς την περιοχη του Καυκασου.Και οι δυο αυτες χωρες ,αν και φαινεται παραδοξο, φοβουνται αλλες μικροτερες
    χωρες οπως Ιραν,Τουρκια και φυσικα την Δυση που τις υποσκαπτει σταθερα
    δημιουργωντας αυτονομιστικα κινηματα και πολλα αλλα.Θυμιζουν "αητητους" ελεφαντες μεχρι την στιγμη που θα τους δεις πεσμενους χαμω στο χωμα ματωμενους
    με 10 σαρκοβορα να τους τραβολογανε.Δεν νομιζω οτι τα πυρηνικα τους προστατευουν διοτι δεν προκειται ποτε να χρησιμοποιηθουν,αυτα ειναι εργαλεια
    μονο για ισοροπιες και οχι για χρηση.
    Θα ηθελα να ρωτησω τον Αικουτ Καδηρ
    ------------
    Πιστευει οτι η διαμαχη Ισραηλ-Τουρκιας που εμφανιστηκε τελευταια
    ητανε κατασκευασμενη για να πλανεψει το Ισλαμ και να αποδεχτει
    την Τουρκια σαν εκπροσωπο του και οτι Τουρκια και Ισραηλ μυστικα εχουν μοιραστει μεταξυ τους κομματια του ιδιου "πακετου" επιδιωκοντας τον ιδιο σκοπο και αυτο πιστευει οτι το γνωριζουν μονο εσωτερικοι (και του ιδιου "χρωματος")κοινοι "κυκλοι" ασχετως αν κατοικουν στην Τουρκια η στο Ισραηλ.Και πιστευει πραγματι οτι αντικαθιστουν στην γεοπολιτικη πρωτοκαθεδρια της περιοχης μας το Ισραηλ με την Τουρκια η απλως μοιραζονται ρολοι
    με αλλα προσωπεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Απάντηση προς τον φίλο sterg:

    Η γνώμη μου είναι ότι η διαμάχη αυτή μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ είναι προμελετημένη και απλώς παίζεται ένα Αμερικανικό θέατρο αυτή τη στιγμή στη Μ. Ανατολή με πρωταγωνιστές την Τουρκία και το Ισραήλ.

    Ο νεο-οθωμανισμός χρησιμοποιεί (και θα χρησιμοποιήσει στο μέλλον) την θρησκεία: το Ισλάμ για να αναπτυχθεί.
    Δείτε τον χάρτη που δημοσιεύτηκε από το ίδρυμα Stratfor για Νεο-Οθωμανισμό. Περιλαμβάνει όλες τις Ισλαμικές χώρες.
    Ποιος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός των Ισλαμιστών; ΗΠΑ και Ισραήλ. Αυτή την στιγμή δεν μπορούν να χαλάσουν τις σχέσεις τους με τις ΗΠΑ, γιατί αυτό θα το έκαναν και άλλες Δυτικές χώρες αμφισβητώντας την δύναμη των ΗΠΑ.

    Οπότε, μένει να ανταγωνίζονται με το Ισραήλ στην περιοχή. Και αυτός ο ανταγωνισμός δεν είναι κάτι άλλο παρά ένα θέατρο το οποίο ελέγχεται από τους Αμερικανούς.

    Ας μην ξεχάσουμε ότι τον τελευταίο καιρό οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας - ισραήλ αυξήθηκαν, από τότε που ιδρύθηκε το Ισραήλ η Τουρκία ήταν από τα πρώτα κράτη που το αναγνώρισαν... Υπάρχουν άλλα χίλια δύο παραδείγματα για να δώσω.

    Ότι δεν πέτυχε ο Sarkozy μέσω Μεσογειακής Ένωσης Κρατών, ότι δεν πέτυχαν οι Αμερικανοί με την εισβολή τους στο Ιράκ, θα το καταφέρουν μέσω Νεο-Οθωμανισμού που θα περιλαμβάνει και ένα ανεξάρτητο Ισραηλινό κράτος, το οποίο θα προστατεύεται έναντι άλλων Ισλαμικών χωρών από την Τουρκία.

    Αύριο αν βρω χρόνο θα στείλω στους διαχειριστές ένα άλλο άρθρο που είχα γράψει ακριβώς για αυτό το θέμα με περισσότερες λεπτομέρειες αν βρω χρόνο..
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Και να προσθέσω και κάτι τελευταίο..

    Αυτήν την στιγμή ΗΠΑ και Ισραήλ μπορούν να ελέγχουν την Τουρκία αν κινηθεί εκτός των σχεδίων περί Νεο-Οθωμανισμού.
    Οι εξελίξεις των τελευταίων 3 μηνών στην Τουρκία που ξεκίνησαν μετά την επίθεση στο Mavi Marmara από την τρομοκρατική οργάνωση PKK αυτό ακριβώς δείχνουν.

    Αν κάνει κάτι η Τουρκία (δικό της σχέδιο - κίνηση) στα πλαίσια νεο-οθωμανισμού, αμέσως την τιμωρούν με κάποιο τρόπο.
    Αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αν και η κατασταση των Η.Π.Α θυμιζει καπως την κατασταση της Ρωμαικης αυτοκρτοριας στο τελη της περιοδου του "Πριγκηπατου" η πιο συγγεκριμενα στην περιοδο της κρισης του 3ου αιωνα (235-284 μ.χ.)φρονω οτι δεν εχουμε δει ακομα το τελος της PAX AMERIKANA.Αν ειναι να υποκατσταθει απο καποια αλλη δυναμη αυτη μπορει να ειναι μαλλον η Ρωσσια (Η νεα Σασανιδικη Αυτοκρατορια κατ΄αναλογια με μοντελο που ανεφερα παραπανω?)Η Κινα (η οποια κατω απο το "κουμοθνιστικο" περιτυλιγμα εχει ξαναυιοθετησει τα δογματα του Κουμφουκιου) εχει το μεγεθος αλλα οχιτην διαθεση ιπωε δεν την ειχε ουτε καν την περιοδο τον Μιγκ (1378-1644) και η Τουρκια η οποια ακολουυθει πολιτικη παραπλησια με την πολιτικη του Μανουηλ Α! Κομνηνου θα γνωρισει αργα η γρηγορα το δικο της "Μυριοκεφαλο" απο τους Κουρδους προοπτικη που εμενα τουλαχιστον δεν με στεναχωρει καθολου...
    Χρηστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. 30-7-10
    -------

    Φιλε Αικουτ
    Στις 29-7-10 εγραψες οτι "αυριο(30-7-10 θα αναρτησεις δικο σου κειμενο.
    Σημερα (30-7-10) μεχρι στιγμης καμμια ανανεωση ιστολογιου.ελπιζω να ειναι τυχαιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ισλαμικο Κεφαλαιο
    -----------------
    "Islamic finance, based on Islamic law (sharia), mandates risk- and profit-sharing, prohibits interest payments, and emphasizes ethical investments that contribute to the greater good of society. Islamic financial products offer an appealing alternative to conventional portfolios. In 2002, not long after the tragic events of September 11, 2001, then U.S. Treasury Secretary Paul O’Neill was quoted as saying, “It took me six months to realize that Islamic finance was a legitimate way of doing business”—a statement that aptly captured non-Muslim public sentiments about the industry. Since then, Islamic finance has recorded dramatic growth, with a presence now in more than 75 Muslim and non-Muslim countries. Sharia-compliant assets worldwide are currently estimated at $1 trillion and growing at 15–20% annually. The industry’s total assets and overseas portfolios are estimated to reach $4 trillion by 2010. With the integration of Islamic finance and banking into the global economy, the appeal of this financial system as a market for global capital is expanding. Diverse financial products and services, progress in developing regulatory frameworks, and enhanced international linkages are driving the industry’s growth.
    Linking Asia with the Middle East. Islamic finance is a new vehicle facilitating the flow of capital both within Asia as well as from the Middle East to Asia. The strengthened economic ties between Asia and the Middle East have created an environment of activity reminiscent of the old Silk Road. Today’s “new Silk Road,” paved by the Islamic bond (sukuk) market, has emerged as a vibrant source of liquidity for Islamic capital markets.
    Building a financial architecture. The sustainability of the new Silk Road will depend both on the development of a financial architecture compatible with international norms and practices and on collaboration with the international community. Investment in research and development, the leveraging of information technology, and the development of human capital will be critical factors in building that architecture. As the global demand for Islamic financial products surges, growing interest from non-Muslim countries in meeting consumer demands could drive convergence of international regulatory standards for the industry.
    Managing industry challenges. A key challenge for the industry is to develop sharia-compliant products that are acceptable within a conventional regulatory framework. Islamic financial instruments and transactions are structured according to Islamic law. Debates over the interpretation of sharia in a financial context, however, reflect disparate views on various issues, such as regulatory challenges and arbitrage, the perception that Islamic finance is purely faith-based, and product innovation. Part of the dilemma can be attributed to the limited number of bona fide sharia scholars with expertise in international finance. Divergent views between regions—such as between the Middle East and Asia—coupled with different regulatory standards in country jurisdictions and institutional infrastructure necessary for maintaining prudential standards, also impede attempts toward harmonization. As increasing liquidity finds its way into Islamic capital markets, Muslim and non-Muslim countries will require a new generation of practitioners who understand how the modern Islamic legal system, Western common law, and international finance integrally function in a global economic system."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @30 Ιουλίου 2010 3:02 π.μ.

    Φτου...και πανω που πιστευα οτι τα xanax ειχαν κανει την δουλεια τους νατος παλι στις 3.02 τα ξημερωματα.
    Και γιατι τοσο modest αυτην την φορα;Που ειναι εκεινο το arrogant "Χρηστος Βουλγαρης απο Λονδινο";

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.