30/7/10

Αναθεώρηση άρθρου που «δικαιολογεί πραξικοπήματα» ζητά η αντιπολίτευση στην Τουρκία

Την αναθεώρηση ενός άρθρου κεμαλικού νόμου το οποίο παρέχει το άλλοθι για την εκδήλωση πραξικοπημάτων ζητά το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) στην Τουρκία ενώ κατέθεσε και σχετική πρόταση στην Εθνοσυνέλευση.

Το επίμαχο άρθρο 35 της Εσωτερικής Υπηρεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων είναι σε ισχύ από το 1935, σχεδόν στο τέλος της ζωής του Κεμάλ Ατατούρκ, και ορίζει ότι αρμοδιότητα του στρατού είναι να «επιτηρεί και να προστατεύει τη χώρα».

Στην πρόταση του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης απαλείφεται η διατύπωση για την επιτήρηση της χώρας. Προτείνεται αντίθετα να αντικατασταθεί με μία πρόταση που θα λέει ότι ρόλος του στρατού είναι να προστατεύει τη χώρα «στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού δημοκρατικού συστήματος και με πίστη στο Σύνταγμα».

Το CHP εξήγησε ότι η πρότασή του αποσκοπεί στη πρόληψη «λανθασμένων ενεργειών του άρθρου 35» η οποία ήταν η δικαιολογητική βάση για πραξικοπήματα στο παρελθόν.

Η κίνηση ερμηνεύεται και σαν προσπάθεια να προλάβει κυβερνητικές πρωτοβουλίες ενόψει του δημοψηφίσματος για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις στις 12 Σεπτεμβρίου, κατά σύμπτωση(;) στην 30η επέτειο του πραξικοπήματος του 1980. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν αυξημένα ποσοστά για το CHP έναντι του κυβερνώντος AKP περίπου ένα χρόνο από τις βουλευτικές εκλογές.

Απαντώντας στην πρόταση του CHP, οι πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζει ότι θα στηρίξει τις αλλαγές στο άρθρο 35, αν το CHP τις εννοεί σοβαρά.

ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.