29/7/10

Η τρόικα και εμείς



Tου Αθανασιου Ελλις

Για πολλοστή φορά, κάποιοι επιλέγουν την εύκολη οδό της επίρριψης ευθυνών στους «ξένους» για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και τις κοινωνικές εντάσεις που προκαλούν οι απόπειρες επίλυσής τους. Ομως, αντί για υπεκφυγές, οι σημερινές συνθήκες επιβάλλουν αυτοκριτική και ανάληψη ευθυνών για τα πεπραγμένα της τελευταίας τριακονταπενταετίας: για τις υπερβολικές απαιτήσεις και τα διαστρεβλωμένα «κεκτημένα»,

για την αδιαφάνεια και τις εξυπηρετήσεις ημετέρων, για τις αλόγιστες επιχορηγήσεις επιχειρηματιών, αλλά και οργανωμένων συνδικαλιστικών συμφερόντων και, φυσικά, για το γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια ψηφίζαμε ιδιοτελείς και ανίκανους πολιτικούς που δεν έπραξαν αυτά που όφειλαν για το καλό του τόπου.

Παρά την καθυστερημένη αντίδραση του Γιώργου Παπανδρέου, τις έριδες μεταξύ υπουργών, αλλά και τους κλυδωνισμούς στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση, υπό την πίεση του Μνημονίου, προχωρεί στις αναγκαίες αλλαγές που καμία κυβέρνηση της μεταπολίτευσης -του ΠΑΣΟΚ, της Ν. Δ., αλλά και ούτε και η οικουμενική- δεν τόλμησε.


Είναι, βέβαια, εξοργιστικό ότι χρειάστηκε να φτάσουμε στο χείλος της καταστροφής -την οποία δεν έχουμε ακόμη αποφύγει-, να γίνουμε παγκόσμιο παράδειγμα προς αποφυγή, να προσφύγουμε στο ΔΝΤ και να τεθεί η χώρα υπό τον ασφυκτικό έλεγχο της τρόικας, για να αρχίσουν να υλοποιούνται κάποια αυτονόητα πράγματα που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες. Οπως εύστοχα είχε παρατηρήσει ο Θεόδωρος Πάγκαλος λίγο πριν από την υπογραφή του μνημονίου, «τι θα μας ανάγκαζε να κάνουμε το ΔΝΤ που δεν μας έχει ζητηθεί από την Ε. Ε. και τι θα μας ανάγκαζαν το ΔΝΤ και η Ε. Ε. να κάνουμε το οποίο δεν έπρεπε απόλυτα να γίνει;».



Φυσικά, υπάρχουν εύλογες αντιρρήσεις για επιμέρους μέτρα, όπως η κατάργηση ή δραστική μείωση συγκεκριμένων μισθών και συντάξεων. Ομως, είναι αυτονόητο ότι χρειάζεται μικρότερο και πιο παραγωγικό κράτος, ότι λιγότερα επαγγέλματα δικαιολογούν επίδομα «βαρέος και ανθιυγεινού», ότι ήταν αναγκαία η απογραφή δημοσίων υπαλλήλων για να ξέρουμε πόσους απασχολεί το κράτος, ότι έπρεπε να υπάρξει ορθολογισμός των δημόσιων οργανισμών -εξυγίανση του ΟΣΕ και ανάλογα βήματα σε άλλες ΔΕΚΟ-, άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, διαφάνεια στις δημόσιες προμήθειες συμπεριλαμβανομένων φυσικά και των εξοπλισμών, μεταρρύθμιση της λειτουργίας και χρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έλεγχος των δαπανών στα νοσοκομεία, εξυγίανση των οικονομικών των ασφαλιστικών Ταμείων, αύξηση της απορροφητικότητας και σωστή αξιοποίηση των κοινοτικών επιδοτήσεων - και τόσα άλλα.


Μάλιστα, παρά την προσφιλή δαιμονοποίηση του ΔΝΤ, τα στελέχη της Ε. Ε. ήταν πιο σκληρά, απλούστατα διότι οι Ευρωπαίοι ήταν αυτοί που επί χρόνια έπεφταν θύματα της παραπλάνησης -είτε αυτή αφορούσε επιδοτήσεις ανύπαρκτων αγροτικών καλλιεργειών είτε παραποιημένα στατιστικά στοιχεία για την οικονομία- και στήριζαν έτσι το πλασματικά υψηλό βιοτικό επίπεδο που απολάμβαναν οι Ελληνες από τη δεκαετία του ’80.


Οι ελεγκτές αναγνωρίζουν τις πρώτες θετικές ενδείξεις σχετικά με τη μείωση του ελλείμματος και θεωρούν ότι αυτές αντικατοπτρίζουν τη βελτίωση της δημοσιονομικής διαχείρισης. Εκτιμούν ότι εάν τα όσα έχουν συμφωνηθεί εφαρμοστούν χωρίς σημαντικές αποκλίσεις, η Ελλάδα μπορεί σε τρία χρόνια να αποτελεί παράδειγμα επιτυχούς ανατροπής ενός πολύ άσχημου οικονομικού περιβάλλοντος και να εισέλθει σε μια πορεία ανάπτυξης η οποία θα στηρίζεται πλέον σε γερά θεμέλια. Αυτός είναι εθνικός στόχος.

Για να υλοποιηθεί δεν χρειάζονται οι πιέσεις της τρόικας ούτε το αυστηρό βλέμμα των διεθνών αγορών. Εμείς οι ίδιοι πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα αλλάξει.

kathimerini.gr

15 σχόλια:

  1. Κι εγώ αν ζούσα στην Αμερική, για εθνικούς στόχους θα μιλούσα... Έξω από το χορό, πολλά τραγούδια ξέρουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, παρέμειναν στις εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων, μη επιτρέποντας τον εφοδιασμό βυτιοφόρων και φορώντας μπλουζάκια, που έγραφαν «Ή ΤΑΝ Ή ΕΠΙ ΤΑΣ»."

    http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=160504&cid=4

    Α ρε λεβεντια ελληνικη! Μπορει οι Τουρκοι να φτανουν στον Πειραια σε λιγο, αλλα αν ποτε αναλογιστουν να βαλουν χερι στο πορτοφολι του Ελληνα, τοτε θα δουν το Σπαρτιατη να ξεπετιεται απο μεσα του!

    Μπορει τον Ελληνα να μην τον ενδιαφερει τι θα απογινει ο καθε νησιωτης ή τα χωρικα υδατα ή η υφαλοκρηπιδα , ΑΛΛΑ, οταν θιγεται το ατομικο συμφερον, τοτε αλιμονο σε οποιον βρεθει απεναντι.

    Τοτε και τον καναπε αφηνει και βγαινει και ο ιδιοκτητης ακομη να επιβαλλει την απεργια στον εργαζομενο!

    Η ΤΑΝ ή επι ΤΑΣ!

    Αυτος ειναι ο Ελληνας. Αν του πεις να κατεβει στο δρομο για τα Ιμια, για τον Ηλιακη, για το Σιαλμα, για το καζους μπελλι, την υφαλοκρηπιδα, τη Θρακη, αντε να μαζευτουν 1000 νοματαιοι.

    Αν του πεις οτι θιγεται το πορτοφολι τους, θα κατεβει μαζικα, θα κλεισει δρομους, υπουργεια, θα βροντοφωναξει εξω απο τη Βουλη! Αν πεις του φοροφυγα να πληρωσει το κατιτις του κι αυτος υστερα απο 30 χρονια που δηλωνει 7000 ευρω εισοδημα, θα γινει σεισμος. Γιατι λιγοι λαοι εχουν το φιλοτομαρισμο, την πιστη στην αναρχια, την ελλειψη κοινωνικης αλληλλεγγυης.

    Εγω να κλεισω το λιμανι/δρομο γιατι ετσι γουσταρω κι ο αλλος στο ακριτικο νησι ή στο κορφοβουνι ας τρωει γαλετες 1 μηνα, ποσως με ενδιαφερει.

    Και περιμενει κανεις απο αυτον το λαο να τρομαξει την Τουρκια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ας σκεφτεί ο καθένας από εμας τις διαδικασίες της επιστράτευσης που γίνεται τώρα...

    Αν υπήρχε εξωτερικός εχθρός κατα πόσο θα ήταν επιτυχημένη η επιστράτευση ;

    Μήπως πρέπει να ξαναδούμε τη διαδικασία, μήοως πρέπει κάποιες βάσεις δεδομένων να ανανεωθούν;

    RXD

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Another one bites the dust...

    Τελικός στόχος το "βαθύ κράτος" της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η επιστράτευση είναι ΠΟΛΙΤΙΚΗ και όχι στρατιωτική ρε παλληκάρια και κοπελιές μου !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φίλε των 11.03 θα διαφωνήσω μαζί σου.
    Ο Έλληνας πολίτης κοιτά το πορτοφόλι του όπως και οι ταγοί του που κάνουν το ίδιο ακριβώς χωρίς βέβαια κανένας να τους απευθύνει κατηχήσεις περί κοινωνικής ευθύνης και τα συναφή. Παράδειγμα ο δημοσιογράφος που σχολιάζουμε ο οποίος, ενώ αναφέρεται στους ''ανίκανους πολιτικούς'' που ψηφίζει ο λαός, πιο κάτω παραθἐτει τα λόγια ενός χαρακτηριστικού εκπροσώπου αυτού του πολιτικού κλίματος σα να πρόκειται για κανένα σοφό Νέστορα της πολιτικής!
    Επίσης θέλω να υπενθυμίσω ότι οι πολιτικοί που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν την ανέπνευστη, άτολμη και εντέλει υποχωρητική εξωτερική πολιτική και οι πολιτικοί που οδήγησαν τη χώρα στο σημερινό οικονομκό αδιέξοδο και υπέθαλψαν συμπεριφορές κοινωνικής παθογένειας σαν αυτές που περιγράφεις είναι παιδιά της ίδιας μαμάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο Έλλις είναι το πιο τρανταχτό παράδειγμα πουλημένου δημοσιογράφου.
    Τα βρήκε όλα μα όλα με το έξυπνο μυαλό του, όλες τις αιτίες της οικονομικής κρίσης. Φταίει το μαλλί της ξανθιάς, η σύνταξη του φτωχομπινέ, το βαρύ και ανθιυγεινό της κωμμώτριας, ο μισθός του κατώτερου δημοσίου υπαλλήλου και το πτητικό του πιλότου.
    Μούγκα όμως για τα ΚΛΕΜΜΕΝΑ και πως αυτά θα επιστρέψουν στα άδεια μας ταμεία.
    Αφοριστικός χωρίς να κατονομάζει όμως τους επίορκους πολιτικούς, τα μεγαλοστελέχη του Δημοσίου και τους κουμπάρους της διαπλοκής. Μούγκα για τις τράπεζες που κυβερνάνε κυβέρνηση και λαό.
    Οχι, το καυμένο το ΔΝΤ και την ψυχοπονιάρα την Τρόϊκα, που αν δεν υπήρχαν θα έπρεπε να τα είχαμε εφεύρει για να μας σώσουν!!

    Με φράσεις όπως:

    "Παρά την καθυστερημένη αντίδραση του Γιώργου Παπανδρέου, τις έριδες μεταξύ υπουργών, αλλά και τους κλυδωνισμούς στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση, υπό την πίεση του Μνημονίου, προχωρεί στις αναγκαίες αλλαγές"
    ή
    "Οπως εύστοχα είχε παρατηρήσει ο Θεόδωρος Πάγκαλος λίγο πριν από την υπογραφή του μνημονίου"

    Αυτός λοιπόν ο υμνωδός δείχνει με ποιους είναι και εναντίον ποίων. Ούστ καθεστωτικό λαμόγιο, που θα μας κάνεις και μάθημα οικονομικής ηθικής συμπεριφοράς. Μαζί τα τρώγαμε ρε;
    Αλλαγές ναι, αλλά χωρίς εσάς.

    29 Ιουλίου 2010 11:03 π.μ.

    Φίλε μου συμφωνώ μαζί σου. Αυτό το καθίκι, ο σοσιαληστής ο Πάγκαλος, ό,τι πιο άσχημο και γλοιώδες έχει γεννήσει αυτός ο τόπος-μαζί με τον Καρατζαφύρερ- δεν αποκαλούσε μυστικούς πράκτορες και φασίστες όσους Έλληνες είχαμε συγκεντρωθεί έξω από την Βουλή εναντίον του λαθρονομοσχεδίου για τους μετανάστες; Και το ίδιο δεν έκανε για όσους είχαμε διαδηλώσει εναντίον του Ερντογάν;


    ΕΛΛΑΔΑ ΤΕΛΟΣ ή ΑΥΤΟΙ ΤΕΛΟΣ
    διαλέξτε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σοσιαλισμός αυτό σημαίνει, επαγγέλματα για όλο τον κόσμο.

    Η ΤΑΝ ή επι ΤΑΣ!

    Αλλά τι περίμενε κανείς να γράψουν οι ελληναράδες χουντικοί που τους έδωσαν άδεια οι συνταγματάρχες για αυτούς και τους απογόνους τους;
    Όταν έδινε τις άδειες ο Παπαδόπουλος στους υποστηριχτές του καθεστώτος ήταν καλά ;

    Άδειες σε όλο τον κόσμο ΤΩΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΠΌΤΕ ΘΑ ΑΝΑΡΤΗΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΠΟΥ ΥΠΕΓΡΑΦΕΙ ;
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙ ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ.

    SKAL , ANDPIK , KAUKASIOS

    ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΝΑΡΤΆΤΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. 2:44 Φίλε το πλήρες κείμενο,
    ( αγγλικό) είναι εδώ

    http://www.imf.org/external/pubs/ft/scr/2010/cr10110.pdf

    146 σελιδούλες....

    Αν ξέρεις εσύ που μπορούμε να βρούμε την ελληνική μετάφραση στείλε email

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Andpik

    ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΛΥΠΑΜΑΙ.
    ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΕΙ , ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ;
    Ο ΠΟΥΤΙΝ ΘΑ ΥΠΕΓΡΑΦΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΑΓΓΛΟΥΣ Ή ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΣΗΜΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΤΑ ΡΩΣΙΚΑ ;

    ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΝΦΟΓΝΩΜΟΝ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΑΙΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΑΡΧΗ Ή ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ;

    ΑΣ ΤΟ ΖΗΤΗΣΕΤΕ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΑΝ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΤΑΝΕΜΟΝΤΑΣ ΣΤΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ .

    ΜΟΥ ΚΑΝΕΙ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΝΑ ΜΕΤΑΦΡΑΖΟΝΤΑΙ ΒΙΒΛΙΑ 800 ΣΕΛΙΔΩΝ ΟΠΩΣ ΤΟΥ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΕΝΝΗΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΓΕΝΝΗΤΟΥΣ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΟΥΤΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. 1000+ καλοπληρωμένοι υπάλληλοι της Βουλής δεν έχουν το χρόνο να το μεταφράσουν .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εδώ δεν το δίνουν στους βολευτές ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Διάβασε εδώ την περίληψη

    http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/05/to.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Οργανώνεται «συμμαχία» κοινής πλεύσης
    Επισημοποιήθηκε με γεύμα σε κεντρικό εστιατόριο η στήριξη του Γιώργου Καρατζαφέρη στο δήμαρχο Αθηναίων, Νικήτα Κακλαμάνη.
    Στη συνάντηση παρίστατο και ο
    Κώστας Πάσχος, πρώην Υπεύθυνος Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΝΔ.
    Η συνάντηση πάντως, δεν έμεινε μόνο στη στήριξη στο δήμο Αθηναίων, καθώς οι Καρατζαφέρης-Κακλαμάνης οργανώνουν «την κίνηση όλοι μαζί» στηρίζοντας έτσι συγκεκριμένους υποψηφίους ανά την Ελλάδα.
    «Στη συμμαχία» καλείται να μετάσχει και η Ντόρα Μπακογιάννη.

    http://24wro.blogspot.com/2010/07/blog-post_4652.html#more

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.