10/1/11

Επικίνδυνα τρόφιμα

της Ελίνας Γαληνού
Η περιπέτεια της Γερμανίας με τις διοξίνες, επανέφερε δυσάρεστες μνήμες σχετικά με την κρίση στην διατροφική αλυσσίδα, που ζήσαμε το 1999. Το πρόβλημα ασφαλούς διατροφής επανέρχεται στο προσκήνιο ίσως και δριμύτερο, υπενθυμίζοντας ότι εξακολουθούμε να διατρέχουμε έναν ακόμα σοβαρότατο κίνδυνο.
Τα περισσότερα τρόφιμα που κυκλοφορούν στην αγορά, είναι τελικά επιβλαβή για την υγεία μας. Ακατάλληλες συνθήκες παρασκευής και αποθήκευσης διατροφικών ειδών, καθώς και νοθευμένα χρησιμοποιούμενα υλικά, συνιστούν κάποιες αιτίες επικινδυνότητάς τους. Ζούμε βέβαια σε μια εποχή αφθονίας τροφίμων ενώ τα μέσα επεξεργασίας και ποιοτικών ελέγχων που υπάρχουν τώρα, δεν ήταν ποτέ επαρκέστερα και πληρέστερα.
Παρ΄ολα αυτά, η διατιθέμενη ποιότητα διατροφής μας, πάσχει σοβαρά. Και αυτό, αρκεί μάλλον για να δικαιολογήσει την εμφάνιση τόσων προβλημάτων υγείας. Είναι ήδη γνωστό και αποδεδειγμένο, ότι πολλά από τα προβλήματα στο νευρικό σύστημα, στις πεπτικές λειτουργίες ή την μεγάλη έξαρση του καρκίνου, οφείλονται στην διατροφική νοθεία και το μολυσμένο περιβάλλον. Πολλά δελεαστικά είδη διατροφής που γεμίζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ ή σερβίρονται ελκυστικά στα φαστφουντάδικα, γίνονται συχνά αιτία σοβαρών οργανικών δυσλειτουργιών με απρόβλεπτη εξέλιξη. Και παρ΄όλο που η κοινή γνώμη δεν είναι απληροφόρητη και οι Αρχές δεν παραλείπουν να διατυπώνουν την ευαισθησία τους, το πρόβλημα παραμένει.
Μια λύση για την αντιμετώπισή του, είναι ίσως η εντατικοποίηση των ελέγχων και η επιβολή προστίμων στους παραβάτες. Ισως και η επινόηση αποτελεσματικότερων ελεγκτικών μηχανισμών βέβαια, να απέδιδε περισσότερο. Γιατί όμως, παρ΄όλους τους ελέγχους που διεξάγονται, προβληματικά τρόφιμα με διοξίνες, μικρόβια ή επικίνδυνα συντηρητικά, εξακολουθούν να κυκλοφορούν στην αγορά και στο πιάτο μας; Τι επιτέλους συμβαίνει και πόσο σχετικό είναι αυτό με την αφθονία τροφίμων που χαρακτηρίζει την εποχή μας; Και πόσο τυχαίο είναι το γεγονός ότι ο κλάδος τροφίμων είναι ο μοναδικός ίσως που δεν παρουσίασε πτώση τζίρων με την οικονομική κρίση; Σε αρκετές περιπτώσεις διακίνησης προιόντων μάλιστα, παρουσίασε αύξηση όπως στην περίπτωση του κρέατος, της ζάχαρης, του σιταριού κά. Αυτό το φαινόμενο όμως, κάπου οφείλεται. Η κατέλαβε ξαφνική βουλιμική έξαρση τον κόσμο και καταναλώνει τρόφιμα μανιωδώς, ή κάτι άλλο συμβαίνει...
Αρκεί να θυμηθούμε τι συνέβη με το σιτάρι και το ψωμί και ποιοί ήταν οι "μαέστροι" που προσπαθούσαν να ανεβάσουν την τιμή του, όχι για να δικαιωθεί ο παραγωγός αλλά ..η τσέπη τους. Και φυσικά, τέτοια φαινόμενα δεν είναι μόνο ελληνικά, αλλά παγκόσμιας εμβελείας. Οι κερδοσκόποι με τις ευλογίες των πλουσίων χωρών, δεν διστάζουν να παίζουν τα πλέον επικίνδυνα παιχνίδια, όχι μόνο με τα τραπεζικά κεφάλαια και τα χρηματιστήρια, αλλά και με την υγεία του κόσμου ακόμα. Που σημαίνει ότι το διατροφικό πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται επαρκώς, αφού το κέρδος των επιχειρηματιών είναι ένας ισχυρός αντίπαλός του. Αν λοιπόν εξακολουθούμε να συζητάμε για μέτρα πρόληψης της διατροφής, οι έλεγχοι θα πρέπει να ξεκινήσουν από το κόστος και τις μεθόδους παραγωγής τους, συμπεριλαμβανομένων και των υλικών που χρησιμοποιούνται. Να τεθούν κόκκινες γραμμές στη χρήση ορισμένων υλικών και μεθόδων που αυταπόδεικτα είναι επιβλαβείς για την παρασκευή τροφίμων, πρώτα απ΄όλα. Και να ελεγχθούν οι διαδικασίες κοστολόγησης από την απαρχή της παραγωγής ενός συστατικού έως το ράφι του σούπερ μάρκετ, ώστε να φανεί ποιός επωφελείται εις βάρος ποιού. Οσο χρήσιμοι και αν είναι σ΄αυτές τις διαδικασίες οι επιστήμονες, μερικά πράγματα είναι τόσο ξεκάθαρα, που δεν χρειάζεται να είσαι χημικός για να καταλάβεις τι σημαίνει διοξίνη στη διατροφική αλυσσίδα, ούτε οικονομολόγος, για να διαπιστώσεις πόσο απέχει η είσπραξη του παραγωγού από τον έμπορο.

9 σχόλια:

  1. Τα P.I.Ι.G.S. του νοτου ξόδεψαν τα ευρώ που δανειστηκαν για να αγοράσουν προιοντα δηλητηριασμένα από τα real - PIGS του βορρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μείωσαν καί τίς προσλήψεις εποχικών Κτηνιάτρων!!!
    Πώς θά κάνουν ελέγχους;
    Γιά τά ιδιαίτερα γραφεία όμως έχουν κονδύλια,γιά προσλήψεις ειδκών(;)συνεργατών.
    Αλλιμονο σέ αυτούς πού σπούδασαν τόσα χράνια!!!
    ΓΕΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πριν από μερικά χρόνια είχα δει ένα ντοκυμαντέρ στην τηλεόραση σχετικά με τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα (μεταλλαγμένα). Είχε μέσα και μιά συνέντευξη τού προέδρου μιάς μεγάλης αμερικανικής εταιρείας μεταλλαγμένων. Ο άνθρωπος αυτός είχε πει ευθέως ότι πέρα από τις σύγχρονες διαδικασίες διασφάλισης ποιότητας και λοιπούς εργαστηριακούς ελέγχους, για τις όποιες παρενέργειες θα ξέρουμε μετά από καμμιά εικοσαριά χρόνια χρήσης των μεταλλαγμένων. Δηλαδή ότι οι καταναλωτές κατά κάποιο τρόπο παίζουν ταυτόχρονα και το ρόλο τών πειραματόζωων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αξίζει να δείτε αυτό το βίντεο

    YouTube - CODEX ALIMENTARIUS - η διατροφική γενοκτονία 1/5

    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=9RAxMZofQME

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κατέστρεψαν τήν Γεωργία,Κτηνοτροφία...ξήλωσαν - έκοψαν τά δέντρα μας(θυμάστε τίς χωματερές πού έρριχναν τά φρούτα!!!),
    φέρνουν αρνάκια,κατσικάκια,Σκοπίων,Ρουμανίας....κτλ,Αλβανίας,,Βόδια Γαλλίας,,,χιλιάδες ΛΑΘΡΑ-μετανάστες χρέωσαν με τεράστια ποσά τά Νοσοκομεία μας,(δέν πληρώνουν δεκάρα τσακιστή)!!!,ανεργία....γιά τά Ελληνόπαιδα!Δέν δύνανται να δημιουργήσουν οικογένεια....!!!
    Καί η Ευρωπαική ΄Ενωση σφυράει αδιάφορα καί μάς απαγορεύει νά πάνε στις χώρες τους...λόγω Συνθήκης που τάχα υπόγραψαν στό Δουβλίνο!!!Όλα τά βάρη στούς ΄Ελληνες!!!
    1.Τί τρώνε τόσοι άνθρωποι;τό υστέρημα τών Ελλήνων!
    2.Ποιός τούς περιθάλπει;(ιατροφαρμακευτική φροντίδα),τό κορόιδο ο Έλληνας πού πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές,καί τού κοβουν τήν σύνταξη!
    3.Ποιοί κάνουν παράνομο εμπόριο καί κλείνουν τούς νόμιμους,πού πληρώνουν ενοίκια,φόρους,ημερομίσθια...κ,τλ.
    Τό κορόιδο ο ΄Ελληνας ανέχεται καί χάνει τήν εργασία του!
    4.Πόσα χρήματα βγάζουν οι ΛΑΘΡΑ,χωρίς να πληρώσουν ένα ευρώ φόρο, εισφορές ;(στίς χώρες τους);
    Τό χρήμα αυτό μας κάνει φτωχότερους ,γιατί δέν μπορούμε να κόψουμε δικό μας νόμισμα!!!
    Αθροίστε όλα αυτά τά χρήματα ,τουλάχιστον γιά τήν τελευταία δεκαετία,καί θα δείτε ότι ίσως υπερβαίνει τά 100 δίς ΕΥΡΩ!!!!
    Γιά ποιό χρέος μας μιλάνε;
    Μάς δουλεύουν νομίζω.
    Νά βγάλει το Υπουργείο Οικονομικών τά στοιχεία.Δηλαδή από πού ποιούς,πότε,γιατί,τί ,δανειστήκαμε,καί πόσο μάς στοιχίζει η ΛΆΘΡΑ-ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ,ΚΑΘΩΣ ΚΑΊ ΣΕ ΤΙ ΜΑΣ ΟΦΕΛΗΣΕ!!!
    Καί εάν στούς ανέργους υπολογίζει τους:
    Ιατρούς,Κτηνιάτρους,Γεωπόνους,Δικηγόρους,Πολ.Μηχανικούς-Αρχιτέκτονες...ή όχι...΄
    Ξέχασα!Δάνεισαν τίς Ελληνικές Τράπεζες περίπου 55 δίς ΕΥΡΩ επίσημα!!!
    ΄Αρα 150 δίς αέρα πατέρα... δηλαδή...
    έρημοι,δύστυχοι Έλληνες....
    ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και εγώ είχα δεί ένα ντοκυμαντέρ (δεν ξέρω αν ήταν το ίδιο με αυτό που λέει ο ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΣ) όπου τα κρέατα, τα ράντιζαν με αντιβιοτική σκόνη για να διατηρούνται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
    Η φθορά που κάνει στον οργανισμό η νοθευμένη τροφή, φαίνεται σιγα-σιγά και δεν αποδεικνύεται από ποιά ακριβώς τροφή προέρχεται. Ετσι οι ΄"δράστες" την βγάζουν καθαρή. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "Γιατί όμως, παρ΄όλους τους ελέγχους που διεξάγονται, προβληματικά τρόφιμα με διοξίνες, μικρόβια ή επικίνδυνα συντηρητικά, εξακολουθούν να κυκλοφορούν στην αγορά και στο πιάτο μας;"

    Στην Ελλάδα το πρόβλημα οφείλεται στα παρακάτω:

    1) Τα μικτά κλιμάκια (γεωπόνων, κτηνιατρων, τεχνολόγων τροφίμων)ελέγχων δεν είναι αρκετά.

    2) Οι τελικές ποινές που επιβάλλονται δεν είναι αυστηρές όσο θα έπρεπε.

    3) Το λάθος ξεκινάει από την παραγωγή ενός πχ γεωργικού προϊόντος και συνεχίζεται μέχρι το πιάτο του καταναλωτή. Η προχειρότητα είναι χαρακτηριστικό της Ελληνικής παραγωγής.

    4) Σε παγκόσμιο επίπεδο και όσον αφορά τα μεταλλαγμένα προϊόντα ευθύνονται οι Εθνικές κυβερνήσεις που αφήνουν ερευνητικά κέντρα να χρηματοδοτούνται από πολυεθνικές. Είναι δυνατόν αυτές οι εταιρείες να μην στηρίξουν τα προϊόντα που θα τους αποφέρουν πιο πολλά κέρδη? Δεν τους νοιάζει η υγεία των καταναλωτών μακροπρόθεσμα. Αυτό που έχουν ως στόχο είναι η εξάρτηση των παραγωγών από συγκεκριμένους σπόρους με αποτέλεσμα να εξαρτώνται ολόκληρα Έθνη!

    Η ευθύνη των ελεγκτικών μηχανισμών είναι μεγάλη.
    Αν πχ σε ένα φορτίο 1 τόνου εισαγόμενων ή εγχώριων αποθηκευμένων πχ φιστικιών δεν εντοπιστούν οι αφλατοξίνες που πιθανόν περιέχουν στο σύνολο ή σε κάποια ποσότητα(πχ τα 100 κιλά από τον ένα τόνο συνολικά να περιέχουν αφλατοξίνες) τότε οι συνέπειες είναι τεράστιες γι'αυτούς που θα τα καταναλώσουν. Αυτές μπορεί να ναι οι παρακάτω(από την πιο ήπια έως την πιο σοβαρή. Η πιο συχνή παρενέργεια είναι αλλεργική αντίδραση διαφορετικού βαθμούσε κάθε άτομο και ιδίως τα δερματικά εξανθήματα. Οι παρενέργειες στο σύνολο είναι οι εξής:

    -Αλλεργική αντίδραση με δερματικά εξανθήματα
    - Αναπνευστική δυσκολία, βήχας, φτάρνισμα, ρινίτιδα
    - Διαταραχές στις τιμές χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων
    - Δυσκολία στην κατάποση, αίσθημα πνιγμού, βλεννώδη πτύελα
    - Υψηλή πίεση, ρινορραγίες
    - Κάψιμο στο λάρυγγα και στους πνεύμονες
    - Έντονη εφίδρωση κατά τον ύπνο
    - Ναυτία, διάρροια, οξείς κοιλιακοί πόνοι
    - Καρδιακή αρρυθμία
    - Πόνοι στη κύστη, στο ήπαρ, στο σπλήνα ή στα νεφρά
    - Χρόνια κόπωση
    - Οδυνηρή ούρηση, σκοτεινόχρωμα ούρα
    - Προβλήματα όρασης
    - Ασθματικές καταστάσεις
    - Βοή στα αυτιά, προβλήματα ισορροπίας, βαρηκοΐα
    - 'Ασχημη γεύση στο στόμα
    - Πνευμονίες, πνευμονικά οιδήματα
    - Πρησμένοι λεμφαδένες
    - Απότομες μεταβολές σωματικού βάρους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. - Προβλήματα θυρεοειδούς
    - Απώλεια τριχοφυίας, εύθραυστα νύχια
    - Αναφυλαξία, αλλεργίες κάθε είδους
    - Αστάθεια στη βάδιση
    - Πονοκέφαλοι
    - Προβλήματα στο αναπαραγωγικό σύστημα - Αποβολές
    - Δυσκολία στην ομιλία, άνοια - Μυική δυσκαμψία
    - Απώλεια μνήμης - Καρκίνοι
    - 'Αγχος, κατάθλιψη, ταχυκαρδία, σύγχυση, κόπωση
    - Θάνατος σε πιο σπάνιες περιπτώσεις

    Αν στο συγκεκριμένο παράδειγμα (με τα φιστίκια) υποθέσουμε ότι κάποιος θα τα καταναλώσει με αλκοόλ(πχ στα μπουζούκια, σε ένα γλέντι φίλων κτλ) τότε το μίγμα στο στομάχι και τον οργανισμό γενικότερα γίνεται άκρως "εκρηκτικό".
    Καλό είναι λοιπόν ειδικά με τους ξηρούς καρπούς να προσέχουμε όλοι. Καλό είναι να τρώμε ξηρούς καρπούς που τους έχουμε αγοράσει εμείς και να γνωρίζουμε την ακριβή προέλευση τους. Έτσι μειώνονται κάπως οι πιθανότητες.
    Για τους Γεωπόνους(ε...να μιλήσουμε λίγο για το "σπίτι" μας...μην πέσει και μας πλακώσει) πλέον από τη σχολή μας μέσα πριν καν πάρουμε το πτυχίο έχει "χτυπήσει το καμπανάκι" σχετικά με τις αφλατοξίνες ειδικά σε ξηρούς καρπούς εισαγωγής. Υπήρξαν αρκετά περιστατικά όπου πτυχιούχοι συνάδελφοι φρέναραν τέτοια φορτία (τόνους) από χώρες εκτός ΕΕ. Όταν έρχεται πχ ένα τέτοιο καράβι πχ από Συρία, το κοιτάμε με μισό μάτι και με "άγριες διαθέσεις". Ακόμα και ο πιο χαζός συνάδελφος θα το ελέγξει όσο μπορεί(εκτός αν είναι επίορκος...παντού υπάρχουν οι επίορκοι).
    Αυτό πάντως που είναι μια γενική αρχή είναι όταν τρώμε κάτι στις πρώτες 1-2 μπουκιές να το έχουμε για αρκετό διάστημα μέσα στη στοματική κοιλότητα ώστε με τη γλώσσα μας να "ανιχνεύσουμε" κάποια τυχόν γεύση που δεν μας αρέσει και να μην συνεχίσουμε την κατανάλωση.
    Αν κάτι πικρίζει(ειδικά αν η συγκεκριμένη τροφή δεν πρέπει υπό κανονικές συνθήκες να πικρίζει καθόλου) αρκετά ή αν γλυκίζει υπερβολικά σταματάμε την κατανάλωση του ΑΜΕΣΑ.
    Αλκοόλ ή χυμό αφού δοκιμάσουμε το φαγητό. Πίνουμε νερό πρώτα σπ' όλα. Στη συνέχεια δοκιμάζουμε, σιγουρευόμαστε και μετά τρώμε άνετοι και πίνουμε ότι θέλουμε.
    Για τα αντιβιοτικά που είπες Ελίνα είναι μεγάλη ιστορία. Δεν είναι μόνο οι εταιρείες
    διατήρησης και μεταπώλησης προϊόντων. Φταίνε και οι ίδιοι οι παραγωγοί. Επιμένω ότι το λάθος ξεκινάει από την παραγωγή και σε κάθε κρίκο προστίθεται κι άλλο λάθος. Όταν ο κτηνοτρόφος εμβολιάζει τα ζώα του ή μέσω τροφής τους δίνει αντιβιοτικά και ο γεωπόνος ή ο κτηνίατρος της περιοχής του λέει: «Γάλα από τα ζώα ή σφάξιμο τους μετά από 14 μέρες» αλλά ο παραγωγός είναι «Δεν βαριέσαι σιγά» και τα σφάζει μετά από 5 μέρες ή δίνει γάλα μετά από 2 μέρες αυτή η αντιβίωση περνάει στον άνθρωπο με αλλεργικές επιπτώσεις και μακροπρόθεσμα αυτή η αντιβίωση αν συνεχιστεί κάθε φορά που τρώμε κρέας συμβάλει στη δημιουργία ανθεκτικών βακτηριακών στελεχών..
    Στα γενετικά τροποποιημένα είναι ολόκληρη ιστορία. Από το πρωί μέχρι το βράδυ να μιλάμε γι αυτά άκρη δεν θα βγει. Το πιο πιθανό είναι στο τέλος να μην θέλετε να τρώτε τίποτα. Μεταλλαγμένα έχουμε φάει όλοι. Είτε στις ΗΠΑ είτε στην πατρίδα μας μεταλλαγμένα έχουμε φάει όλοι. Δεν πιστεύουν κάποιοι? Οκ. Όταν θα τύχει να σας πιάσει καμιά υπογλυκαιμία(φυσιολογική όπως σε όλους τους ανθρώπους, δεν μιλάω για την παθολογικής αιτιολογίας) φάτε την σοκολάτα σας, «μουγκρίστε»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. απολαυστικά, πιείτε από πάνω το νεράκι σας και πριν πετάξετε το χαρτί της σοκολάτας σας δείτε τι γράφει πίσω ανάμεσα σε όλα τα συστατικά της. Λεκιθίνη! Κακιά ουσία? Όχι. Μια χαρά ουσία είναι. Το θέμα είναι ότι πλέον το 99% της λεκιθίνης που χρησιμοποιείται στην αγορά είναι από μεταλλαγμένη σόγια. Συγχαρητήρια! :);) Μόλις φάγατε μεταλλαγμένα και ας ζείτε στην ΕΕ.
    Η Λύση στο πρόβλημα:
    1) Κάντε το σταυρό σας και να τρώτε απ’ όλα.
    2) Να αγοράζετε κρέατα καθώς και φρούτα και λαχανικά από 2-3 διαφορετικές πηγές ώστε να μειώνετε τις πιθανότητες
    3) Στηρίξτε τους παλιούς και νέους επιστήμονες και τα κινήματα που είναι κατά των μεταλλαγμένων και όλων αυτών των λάθος πρακτικών.
    4) Να είστε κοντά στη φύση, χαλαρώνει, σας κάνει να βρίσκετε λύσεις σε προβλήματα που τυχόν σας απασχολούσαν. Μια φορά εκεί που τσάπιζα «μηχανικά» στο χωριό, στον βιολογικό λαχανόκηπο μου Κυριακή πρωί έκανα «download»… τη λύση για μια άσκηση κληρονομικότητας στην οποία ο καθηγητής στο εργαστήριο είχε πει «Όποιος από σας μπορέσει και την λύσει δέκα στο τέλος του εξαμήνου».Με το που έγινε το «κλικ» πάνω στο τσάπισμα έτρεχα σαν τον παλαβό να βρω χαρτί να το γράψω πριν μου «φύγει». Ο παππούς μου να πίνει τον καφέ του και εγώ να φωνάζω σαν δαιμονισμένος «Στυλό! Χαρτί!»…η μάνα μου: «Τι είναι?»..»Δώσε μου το στυλό!Ναι! Το έλυσα! Το πήραμε το δέκαααα! Φάτην χοντρέ!Υeeeeeees! Πάω πλατεία για μπουγάτσα» (ο συγκεκριμένος καθηγητής.. εχμ είναι λίγο παχουλός και δεν τον «πήγαινα» και πολύ με το στυλ-χαρακτήρα γενικότερα που είχε, οπότε διπλή η χαρά μου που βρήκα τη λύση) .
    Η επαφή με τη φύση μας δίνει τη χαρά της δημιουργίας! Όταν τρώω λαχανικά από τον βιολογικό λαχανόκηπο που έχω κάνει στο πατρικό του παππού μου Γιώργου δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο διαφορετική γεύση νιώθω ότι έχουν αυτά που τρώω. Ζουμερά και πραγματικά γευστικά. Ξέχωρα ότι ένα τμήμα του κήπου το χω για μικροπειράματα μου (κάνω «πρακτική άσκηση» ως φοιτητής όπως εγώ την θέλω και με άνεση χρόνου, όχι όπως στη σχολή με το άγχος). Επίσης δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα από το να περπατάτε σε Ελαιώνα πρωί (για επιθεώρηση των δέντρων) την ώρα που βγαίνουν για το πρώτο πρωινό πέταγμα τα πουλιά. Σε τρελαίνουν ευχάριστα με το κελάηδισμα τους. Το συνδυάζω με καφέ στο ύψωμα(ενίοτε και χορταράκι στα χείλη...να γευθώ Ελληνική φύση) έχοντας «στο πιάτο» την Κασσανδρεία (γνωστή ως Βάλτα για του παλιούς). Χαλαρώνεις και κατεβάζεις ιδέες! Είναι η στιγμή που δεν θέλω κανέναν. Εγώ, ο Κύριος, η φύση και τα πουλιά που δεν σταματάνε λεπτό το κελάηδισμα. Δοκιμάστε τα. Μια δοκιμή θα σας πείσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.