8/8/09

Ενώπιον εθνικής τραγωδίας μέσω Χάγης

Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου
konstantakopoulos.blogspot.com


Από αλλού την περιμένανε, από αλλού ήρθε! Πρό μηνών, ορισμένοι «ανεγκέφαλοι των Αθηνών» νόμιζαν ότι η Άγκυρα έπαυσε να ενδιαφέρεται για την Ευρώπη και έχυναν μαύρο δάκρυ, λες και επρόκειτο να μπει η Ελλάδα και όχι η Τουρκία στην Ένωση. Μετά φοβόντουσαν ξαφνική εξέγερση στη Θράκη. Στη συνέχεια «νέα ‘Ιμια» και «θερμά επεισόδια». Το «επεισόδιο» όμως των Ιμίων είχε σκοπό να σύρει την Ελλάδα σε διαπραγμάτευση και να εισάγει τις «γκρίζες ζώνες» - μερικά το κατάφερε. Τώρα, η Άγκυρα επιθυμεί κατά μέγιστο να «κάνει ταμείο» ελληνικών παραχωρήσεων σε Αιγαίο-Κύπρο, ντε γιούρε πλέον και όχι ντε φάκτο όπως με τα ‘Ιμια, κατ’ ελάχιστο να μη συναντήσει προβλήματα στην ενταξιακή πορεία της, αποδίδοντας σε Ελλάδα/Κύπρο ευθύνη για τα προβλήματα. Ένα επεισόδιο, πέραν του εγγενώς απρόβλεπτου χαρακτήρα του, μπορεί να καταστρέψει αυτήν την πορεία, προκαλώντας τεράστια προβλήματα στην αμερικανική και τουρκική πολιτική. Τέτοιο επεισόδιο μπορεί να γίνει μόνο σε μια περίπτωση – αν Άγκυρα και Ουάσιγκτον πεισθούν ότι η αντίδραση της ελληνικής ηγεσίας θα οδηγήσει σε εκπλήρωση των επιδιώξεών τους και ότι αυτό θα γίνει αποδεκτό από την ελληνική κοινή γνώμη. Δεν υπάρχουν σήμερα τέτοιες προϋποθέσεις.

Άλλον, πιο επικίνδυνο διπλωματικό ελιγμό μοιάζει να επιλέγει η Άγκυρα στο Αιγαίο. Αρχίζει να ζητάει από την Αθήνα να εφαρμόσει την πολιτική της για την επίλυση των «διαφορών», γνωρίζοντας άριστα τα κενά της ελληνικής «άμυνας»! Η επίσημη θέση της χώρας είναι ότι το μόνο που πρέπει να γίνει στο Αιγαίο είναι να παραπεμφθεί η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στη Χάγη. Όμως, για να γίνει μια τέτοια παραπομπή, πρέπει να αποσαφηνισθεί η κυριαρχία επί 140 νήσων του Αιγαίου, που αμφισβητεί η Τουρκία έργω και λόγω (θεωρία «γκρίζων ζωνών»), ειδάλλως θα πρέπει το Δικαστήριο να κρίνει επί της κυριότητός τους. Δεν μπορεί να οριοθετηθεί υφαλοκρηπίδα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αν δεν γνωρίζουμε πού αρχίζει η μία και πού τελειώνει η άλλη. Επιπλεόν, η παραπομπή οριστικοποιεί το εύρος των χωρικών υδάτων στα έξη μίλια (υπάρχει και σχετική νομολογία, υπόθεση Κατάρ/Μπαχρέιν). Η Αθήνα δεν ξέρει αν θέλει να παραπέμψει ζητήματα εδαφικής κυτριαρχίας στη Χάγη, ούτε υπάρχει ελληνική πολιτική δύναμη που να τάσσεται δημοσίως υπέρ της μη επέκτασης των χωρικών υδάτων ή που να θέλει αντιστρόφως να τα επεκτείνει (ούτε καν ΑΟΖ με την Κύπρο δεν θέλουμε να οριοθετήσουμε, παρά τις διαρκείς αμφισβητήσεις στο Καστελλόριζο!). Επιπλέον περιπλοκή δημιουργεί η συμφωνία της Μαδρίτης (1997) που αναγνώρισε «ζωτικά συμφέροντα» της Τουρκίας και δέσμευσε την Ελλάδα να μην προχωρήσει σε «μονομερείς ενέργειες», όπως μπορεί να θεωρηθεί η επέκταση των χωρικών υδάτων.

Πριν από μερικές μέρες, η «Χουριέτ» ρώτησε ευθέως την Κυρία Μπακογιάννη: «Απ’όσο γνωρίζω, είσαστε έτοιμοι να φέρετε μόνο το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας στη Χάγη και ισχυρίζεστε ότι δεν χρειάζεται να φέρετε τα υπόλοιπα ζητήματα ενώπιόν του. Η Άγκυρα θέλει να συζητήσει όλο το φάσμα των εκκρεμών ζητημάτων με την Ελλάδα ως ένα πακέτο. Εσείς φαίνεται ότι απορρίπτετε την ιδέα του πακέτου. Ποια είναι δική σας φόρμουλα;». Στην ευθεία αυτή ερώτηση, η Υπουργός δεν απήντησε, επαναλαμβάνοντας ότι θέλει να παραπέμψει το θέμα της υφαλοκρηπίδος στη Χάγη στη βάση της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας. Επανερχόμενος προχθές ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ είπε ότι δεν γίνεται να αντιμετωπισθούν ένα-ένα τα ζητήματα (υπενθυμίζοντας δηλαδή το σύνολο των τουρκικών διεκδικήσεων). Ο Έλληνας ομόλογός του απήντησε ότι δεν λέει τίποτα νέο!

Τί θα γίνει όμως εντέλει με τις τουρκικές εδαφικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο; Η Ελλάδα υποστηρίζει φανατικά, επί μία δεκαετία, την τουρκική ένταξη στην ΕΕ, χωρίς να θέτει ως όρο την άρση τους, όπως και του casus belli (ή και της στρατιωτικής απειλής, που υλοποιείται με τη στρατιά του Αιγαίου και τους τουρκικούς εξοπλισμούς). Όπως δεν έθεσε ως προαπαιτούμενο την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την αποχώρηση του στρατού κατοχής. Στο κείμενο του Ελσίνκι (1999) γινόταν αναφορά σε «εκκρεμείς συνοριακές διαφορές» και «συναφή ζητήματα», που πρέπει να λυθούν δια παραπομπής στη Χάγη. Η διατύπωση βελτιώθηκε κάπως έκτοτε, η διεθνής θέση της χώρας παραμένει όμως η παραπομπή στη Χάγη. Πουθενά δεν γίνεται αναφορά σε άρση απειλών και διεκδικήσεων κατά της Ελλάδας.

Λέμε παραπομπή στη Χάγη, τη θέλουμε όμως; Κατ’ ιδίαν, όλοι οι χειριστές του ζητήματος στα δύο μεγάλα κόμματα αναγνωρίζουν το προφανές, ότι η προσφυγή συμπαρασύρει σειρά ζητημάτων - δεν μπορεί να περιορισθεί στην υφαλοκρηπίδα. Συνεργάτης της Υπουργού Εξωτερικών λέει: «Η νομική μας θέση είναι πολύ ισχυρή και δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα από την παραπομπή». Άλλο κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος λέει: «Δεν μπορούμε να παραπέμψουμε την κυριότητα 130 νήσων και βραχονησίδων στο Δικαστήριο. Στην καλύτερη περίπτωση θα δώσει μερικά στην Τουρκία, για να φανεί αμερόληπτο, κι εσείς το ίδιο θα κάνατε. Θα μας πάνε στο Γουδί». Πράγματι, δυσκολεύεται κανείς να φαντασθεί οποιονδήποτε Πρωθυπουργό να ρωτάει τη Χάγη αν είναι ελληνικό το Αγαθονήσι ή οι Φούρνοι, πέραν του ότι υπάρχει και Σύνταγμα! Αποδεχόμενη τη δικαιοδοσία της Χάγης, η Ελλάδα επιφυλάχθηκε για θέματα εθνικής ασφαλείας – η ασφάλεια είναι ήσσoν αγαθό έναντι της εδαφικής ακεραιότητας.

Το ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε στο παρελθόν τη ΝΔ για μη παραπομπή στη Χάγη, υποστηρίζοντας ότι είχε καταλήξει σε «σχεδόν» συμφωνία σύνταξης συνυποσχετικού, με το οποίο η Αγκυρα παραιτούνταν των εδαφικών διεκδικήσεων. Ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών είχε τότε διαψεύσει αυτό τον ισχυρισμό. Σε ερώτησή μας τί θα έκανε μια αυριανή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το θέμα της εμπλοκής και άλλων ζητημάτων, πέραν της υφαλοκρηπίδας, στενός συνεργάτης του κ. Παπανδρέου μας είπε ότι «έχουν γνώση οι φύλακες και ασφαλώς θα υπάρξει το κατάλληλο συνυποσχετικό που θα κατοχυρώνει τα ελληνικά συμφέροντα». Σε τέτοιο συνυποσχετικό όμως πρέπει να συμφωνήσει η τουρκική κυβέρνηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι διεξήχθησαν μέχρι τώρα 42 γύροι ελληνοτουρκικών «διερευνητικών» συζητήσεων για τις οποίες ουδείς, πλην των ηγεσιών των δύο κομμάτων, γνωρίζει το παραμικρό – σύμφωνα με την Αθήνα το αντικείμενό τους είναι η σύνταξη συνυποσχετικού για την υφαλοκρηπίδα, σύμφωνα με την Άγκυρα το σύνολο των ζητημάτων του Αιγαίου! Πρόσφατα, ο κ. Λαφαζάνης ζήτησε να ενημερωθεί η εθνική αντιπροσωπεία για το τι ακριβώς συζητείται στις «διερευνητικές επαφές».

Να σημειώσουμε ότι υπάρχουν γενικότερες ενστάσεις από ακαδημαϊκούς κύκλους διεθνώς για το Δικαστήριο της Χάγης και, ευρύτερα, για τους διεθνείς δικαστικούς θεσμούς (είναι γνωστά τα σχετικά προηγούμενα προσφυγών για τις επιθέσεις σε Γιουγκοσλαβία και Ιράκ, όπως και ο άθλιος απολογισμός του Ειδικού Δικαστηρίου για την πρ. Γιουγκοσλαβία, σελίδα ντροπής στην ιστορία του ΟΗΕ). Ειδικά το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης επικρίθηκε έντονα στο παρελθόν για τις αλληλοσυγκρουόμενες αποφάσεις του για τη Ναμίμπια, που θεωρήθηκαν απόπειρα αποικιοκρατικής στήριξης του απαρτχάιντ (και τις οποίες αποδοκίμασε αργότερα το ίδιο!). Για πολλά χρόνια το μποϊκόταραν οι αφρικανικές χώρες. Σε άλλη περίπτωση, η απόφασή του για ένα θέμα διαφοράς που μοιάζει πολύ με τα ελληνοτουρκικά, παρολίγον να προκαλέσει πόλεμο στη Λατ. Αμερική, που απεφεύχθη την τελευταία στιγμή με παρέμβαση του Πάπα.

Εμμένοντας στην παραπομπή στη Χάγη, η Άγκυρα έχει μόνο κέρδη, είτε δια του συνυποσχετικού, είτε ελπίζοντας σε αναγνώριση ορισμένων διεκδικήσεων με διάλογο ή επιδιαιτησία. Αν η Αθήνα δεν συγκατατεθεί, η υπόθεση θα θεωρηθεί διεθνώς ως διμερής διαφορά που δεν μπορεί να καταλογίζεται στο ένα μέρος και να εμποδίζει την ενταξιακή πορεία, η οποία θα συνεχίζεται κανονικά, ανεξαρήτως υπερπτήσεων και άλλων, παρόμοιων συμπεριφορών, με την ΕΕ να εύχεται τα δύο μέρη να λύσουν τα ζητήματά τους. Η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να απειλείται και να υποστηρίζει την τουρκική ένταξη, χωρίς να λύνει, αντίθετα επιδεινώνοντας τα προβλήματά της.

Η Αθήνα επέλεξε για πολλά χρόνια «διπλωματία στρουθοκαμήλου», απασχολούμενη μόνο με προβλήματα που της αρέσουν και συγκαλύπτοντας τα βασικά για να μην ερεθίζει την Άγκυρα και γίνεται «αντιπαθής» στους δυτικούς. Υπονόμευσε έτσι το σύστημα πολιτικο-διπλωματικής άμυνας της χώρας, χωρίς να λύσει κανένα πρόβλημα με την Τουρκία. Η ειρήνη, ένας έντιμος συμβιβασμός, προϋποθέτουν συζήτηση, όχι συγκάλυψη των διαφορών. Σημαίνοντα στελέχη της ελληνικής διπλωματίας εισηγούνται σήμερα, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, στην κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, υπό παρόμοιες συνθήκες, πλήρη αλλαγή πορείας της Αθήνας για την τουρκική ένταξη.
Πηγή: Κόσμος του Επενδυτή

15 σχόλια:

  1. Εκεί είναι δικαστήριο και όχι καφενείο. Θα κριθούν όχι όλα μαζί αλλά το καθένα ξεχωριστά, δεν γίνεται να ξεφύγεις από τον νόμο. Βέβαια μην ξεχνάμε ότι θα κριθούν με το δίκαιο της θάλασσας, δικαστήριο είναι, οπότε θα αποδεχθούν και τα 12 μίλια. Η τουρκία δεν θέλει το δικαστήριο πολύ απλά γιατί θέλει να πάει σε διαπραγματεύσεις και να κερδίσει όσα μπορεί περισσότερα. Με το δικαστήριο δεν έχει ούτε μία ελπίδα, είναι νόμοι και όχι καφενείο. Μόνο αν πάρουμε την Ίμβρο και την Τένεδο τότε θα πάμε εμείς με το πάνω χέρι σε διαπραγματεύσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ρεπορτάζ : Λουκάς Δημάκας
    (από ΤΑ ΝΕΑ)

    Ο ανθυπασπιστής με τα τεράστια ακουστικά στο κεφάλι δεν πιστεύει στα... αυτιά του! Χωμένος στη θέση του στο κέντρο της ατράκτου του αεροσκάφους- κυνηγού υποβρυχίων, τσεκάρει, εδώ και δύο ώρες, κάθε ύποπτο ήχο που του έρχεται από το βάθος της θάλασσας. Τα υδρόφωνα της συσκευής συλλογής ήχων που το πλήρωμα του Ρ-3 Οrion έχει ρίξει με το μίνι αλεξίπτωτο στο... ύποπτο πέρασμα μεταξύ δύο νησιών στο Νότιο Αιγαίο συλλέγουν και στέλνουν ακόμα και τους ήχους των φαλαινών. Αυτήν τη φορά το εναέριο καρτέρι του αεροσκάφους Ναυτικής Συνεργασίας φαίνεται να αποδίδει: ο άγνωστος επαναλαμβανόμενος ήχος ταυτοποιήθηκε από το πλήρωμα με τη βοήθεια της ηλεκτρονικής τράπεζας δεδομένων. Αν ήταν περίοδος πολέμου τον λόγο θα είχε πλέον ο τορπιλιστής. Το ενδεχόμενο μια τέτοια περιπολία- κυνήγι στον βυθό του Αιγαίου να μη μπορεί να εκτελεστεί είναι πολύ πιθανόν και ο κίνδυνος για τη δημιουργία «μαύρης τρύπας» στον βυθό του Αιγαίου σε ό,τι αφορά την ανεξέλεγκτη δράση ύποπτων υποβρυχίων είναι όλο και μεγαλύτερος. Η δυσμενής αυτή εξέλιξη είναι πλέον ορατή στα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού μετά τον αποκλεισμό όλων των συμμετεχόντων στον πρώτο διεθνή διαγωνισμό που προκήρυξε πριν από μερικούς μήνες η κυβέρνηση της Ν.Δ. για την απόκτηση 5 νέων αεροσκαφών- κυνηγών υποβρυχίων. Ο κίνδυνος για τη μη κάλυψη του Αιγαίου από τα ανθυποβρυχιακά αεροσκάφη έχει δημιουργηθεί από την εξάντληση του ορίου ζωής και του τελευταίου, από τα 6 συνολικά, «γέρικου» αεροσκάφους αυτού του τύπου (Ρ-3 Οrion) το οποίο, σύμφωνα με πηγές του Πολεμικού Ναυτικού, έχει περιθώριο μόνο για 10 ώρες πτήσης ακόμα- δηλαδή ούτε για μία εβδομάδα... Διείσδυση Τουρκίας. Παράλληλα, η καθυστέρηση που θα προκύψει από την αναμενόμενη τυπική ακύρωση του διαγωνισμού ανοίγει παράθυρο στο ΝΑΤΟ για ανάθεση στην Τουρκία και άλλων περιοχών της Ανατολικής Μεσογείου για επιχειρήσεις Ναυτικής Συνεργασίας, στο πλαίσιο των «αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων» της Συμμαχίας, όπως ήδη έχει κάνει. Το πρόβλημα κατέστη εμφανέστερο πρόσφατα όταν η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών άρχισε την αξιολόγηση των δύο προσφορών ευρωπαϊκών εταιρειών που είχαν κατατεθεί για την προμήθεια 5 νέων αεροσκαφών, προϋπολογιζόμενης αξίας 250 εκατ. ευρώ. Λόγω των άμεσων αναγκών, ο διαγωνισμός προέβλεπε μεταξύ των άλλων ότι ο νικητής θα προσέφερε και (μεταχειρισμένα) αεροσκάφη για το χρονικό διάστημα που θα μεσολαβούσε μέχρι την παράδοση των καινούργιων. Ωστόσο, η Επιτροπή Διενέργειας του διαγωνισμού με πολύ γρήγορες διαδικασίες απέκλεισε και τις δύο προσφορές για τυπικούς λόγους που σχετίζονται με τα συνοδευτικά δικαιολογητικά- δηλαδή προτού ανοίξουν οι τεχνικές και οι οικονομικές προσφορές. Ήδη έχουν γίνει δύο ενστάσεις και πριν αυτές εκδικαστούν πλήρως δεν προβλέπεται προκήρυξη νέου διαγωνισμού προ του Οκτωβρίου. Ανεξαρτήτως των τυπικών λόγων τους οποίους επικαλέστηκε η Επιτροπή, έμπειροι αξιωματικοί ανέφεραν ότι η αίσθηση που δημιουργείται είναι πως το υπουργείο- και γενικώς η κυβέρνηση- δεν φαίνεται να θέλει να προχωρήσει σε αγορές και απλώς ροκανίζει τον χρόνο. Απέδιδαν μάλιστα την αναβλητικότητα είτε σε αποφυγή ανάληψης πολιτικού ρίσκου από μιαν απόφαση είτε στην οικονομική στενότητα λόγω του... ξεστρατίσματος του ελλείμματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εμπεριστατωμένη ανάλυση. Δεν έχω να προσθέσω τίποτα. Καλύπτεις όλες τις παραμέτρους, τις απορίες καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης.
    Άξιος ο κόπος σου.

    Αργικέραυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η Ελλάδα δεν πρέπει επ' ουδενί λόγω να πάει στην Χάγη, αν προηγουμένως δεν επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12νμ. Τίποτε δεν είναι βέβαιο ότι θα της δοθεί, αφού η Τουρκία δεν έχει υπογράψει στην Συνθήκη του Montago Bay, 1982. Η ίδια, βέβαια, έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12νμ στην Μαύρη Θάλασσα.
    Γενικώς, τίποτε δεν είναι βέβαιο στα δικαστήρια, όταν έχεις να κάνεις με ένα κράτος που έχει γραμμένη την Διεθνή Νομιμότητα στα παλαιότερα των υποδημάτων του και την "σέβεται" μόνον αν το εξυπηρετεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ξανά έχω διαβάσει σχετικά με την αγορά των αεροσκαφών που γράφει ο δημοσιαγράφος των "Νέων". θέλω να πιστεύω οτι δεν είναι αλήθεια και οτι η Ελληνική κυβέρνηση έκανε τέτοιο λάθος, για τυπικούς λόγους, δεν θέλω να πιστεύψω οτι τόσο"ΗΛΙΘΙΑ",κάτι άλλο συμβαίνει γιατί αν γίνει αυτό, 'η τώρα αν γίνει το άλλο και χάσουμε Ελληνικό έδαφος στήν Χάγη, σίγουρα θα πρέπει να τους περιμένει ενα καινούργιο Γουδί. Το λέω αυτό ενθυμούμενος κατά την αναγγελία απο την πρώην Πρόεδρο της Βουλής, της κας Μπενάκη προς τον νέο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, "στην προεδρία σας κύριε Παπούλια θα δείτε τα σύνορα της Ελλάδος να αλλάζουν". Αυτό για να μην ξεχνιόμαστε.
    ΔΤ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Υπάρχει κανένας που πιστεύει σε τέτοιου είδους δικαστήρια;
    Δε βάλαμε μυαλό με όσα έγιναν με το πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας;

    Και λέμε ότι δικαιωθηκαν οι θέσεις μας.
    Ποιος θα εξαναγκάσει τη Τουρκία να αφαρμόσει τις αποφάσεις του;
    Τόσα ψηφίσματα του ΟΗΕ τα έχει γραμμένα και θα ακούσει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ;
    Φυσικά αν οι αποφάσεις του είναι σε βάρος της Ελλάδας τότε οι δικοί μαε θα τρέξουν να τις εφαρμόσουν για να δείξουμε πόσο καλά παιδιά είμαστε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=8534&Itemid=83

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εάν ο ερασιτεχνισμός της Ελλαδας και όλων αυτών των ειδημόνων που απολαμβάνουν μισθούς και αποζημιώσεις δυσθεώρητες, είναι τέτοιος που να υποστηρίζει επί σειρά ετών κάτι του οποίου τις συνέπειες δεν έχει ενδελεχώς μελετήσει σε όλα τα δυνατά σενάρια, ε τότε συγνώμη, δεν φταίνει ούτε οι Τούρκοι, ούτε κανείς άλλος. Εμείς φταίμε και θα είναι και ιστορική δικαίωση το να αρπάζουμε σφαλιάρες με καταιγιστικό ρυθμό.
    Δεν μου έρχεται στο μυαλό άλλη κίνηση πέρα από το φάσκελο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ώστε την ρωτούσε η Χουριέτ και δεν ήξερε να απαντήσει...και δεν απάντησε. Σοφό. Καλύτερα, από του να έδινε καμμιά συνταγή για ξεροτήγανο. Η άσχετη. Κακές γλώσσες λένε ότι μετά την συνέντευξη ούρλιαζε σαν σεληνιασμένη το..."ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩΜΕΝ..." μπα... δεν το πιστεύω... κακίες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αν θυμόσαστε, ο τέως Πρόεδρος Δημοκρατίας Στεφανόπουλος σε άρθρο του στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, είχε προτείνει την Χάγη ως "καλή λύση".

    Τότε, ο Δημοσιογράφος Σταύρος Λυγερός, αποκάλυψε πως ή Κυβέρνση Σημίτη είχε φθάσει πολύ κοντά στην Χάγη.

    Ομως οι Τούρκοι συνεχώς πρέβαλλαν νέες απαιτήσεις οι οποίες έπρεπε να ενσωματωθούν στο Συνυποσχετικό που θα υπογράφαμε, ΠΡΙΝ ΠΑΜΕ ΣΤΗ ΧΑΓΗ, και η προσπάθεια ναυάγησε!

    Με το Συνυποσχετικό, αν το υπογράψουμε, δεχόμαστε την δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (που πάντα επηρρεάζεται από τους ισχυρούς εις βάτος των αδυνάτων!) και χάνουμε όλα τα εθνικά μας ερείσματα.

    Ευμένης ο Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΔΤ της ίδιας γνώμης με σένα είμαι :

    http://www.parliament.gr/enhmerwsh/details.asp?textID=9000783

    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1070701_11/02/2005_133474

    και δεν θα κουραστώ να βάζω τις δύο παραπάνω συνδέσεις μέχρι να το επεδώσουμε καλά όλοι μας .

    Εχουμε μια πανικόβλητη ελίτ όλων των Ελληνικών κομμάτων χωρίς αληθινούς ηγέτες που ξέρει καλά τι θα συμβεί, κι όμως κανένας δεν τολμά να μιλήσει παρά ο καθένας κοιτά πως θα φτιαχτεί αυτός και τα παιδιά του.
    Οι δε Αμερικανοί και Τούρκοι τους έχουν πάρει χαμπάρι και τους διευκολύνουν όσο μπορούν .
    Και άν δεν φοβότανε το Γουδί ήδη θα τα είχανε παραχωρήσει προκειμένου το πολιτικό τους μέλλον να συνεχίσει αφού την σαπίλα όλοι την στηλιτεύουν , αλλά και όλοι βολεύονται με αυτήν .

    Την αποτυχία του πολιτικού μας συστήματος να κάνει ένα σύγχρονο Ευρωπαικό κράτος επειδή τα Ευρωπαικά κονδύλια σπαταλήθηκαν για να φτιαχθούν ΝΕΑ ΤΖΑΚΙΑ θα την πληρώσουμε ακριβά σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη ηγετών.

    Ας προσέξουν όλοι αυτοί (Κωστάκηδες,Γιωργάκηδες,Ντόρες,Αλέκες,Αλέκοι,Αλέξηδες&Γιώργης αν και σιγά αυτοί μην διαβάζου τα σχόλιά μας στον Ινφογνώμωνα)
    γιατί ο κόσμος τους έχει πάρει χαμπάρι ότι είναι κατώτεροι των περιστάσεων.
    Τόσο καιρό όλοι μέσα στο κόλπο ήτανε τώρα που ερχόμαστε στο δια ταύτα γιατί φοβούνται ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Επίσης το άλλο το αμίμητο των επιτυχιών μας .

    Αφού ξέρουμε τι θα κάνουν οι Τούρκοι έβαλε ο Γράμψας κομμάντος σε όλες τις βραχονησίδες .

    Θυμώσανε οι Τούρκοι και τα Αμερικανά και έφαγαν Ντόρα και Κωστάκης τον άνθρωπο που έκανε αυτό που λέει η απλή λογική και οι βασικοί κανόνες πρόληψης-αποτροπής νέων Ιμίων.

    Και μετά απο αυτή την τεράστια επιτυχία τους δεν περνάνε 3 μέρες και οι Τούρκοι μας εμποδίζουν να πάμε φαγητό στους στρατιώτες μας στην Ρώ.

    Δεν βλέπω να περνάει πολύς καιρός και οι βραχονησίδες θα μείνουν πάλι αφύλακτες ανάβοντας το πράσινο φώς στους Τούρκους για την κατάληψη μερικών απο αυτών .
    Αν αυτό δεν είναι μειοδοσία πολιτικών-στρατιωτικών τότε τί είναι ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Στο τέλος θα στηθούν κρεμάλλες και θα την πληρώσουν ένοχοι και αθώοι(άν υπάρχουν αθώοι).Πολιτικάντηδες κάντε κάτι όσο μπορείτε ακόμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Έχω την αίσθηση ότι η όλη κατάσταση θυμίζει λίγο από το καλοκαίρι του 1922. Από την μία η Τουρκία αποφασισμένη και πλήρως προετοιμασμένη, με λαό πλήρως πεπεισμένο για το "δίκαιον του αγώνος". Από την άλλη, μία Ελλάδα χρεωκοπημένη, διχασμένη, με στρατό κουρασμένο και υπό διάλυση, λαό ανενημέρωτο, να μην γνωρίζει επακριβώς το τι διακυβεύεται.

    Τα αποτελέσματα της ήττας του 1922 είναι γνωστά, έχουν αναλυθεί και αξιολογηθεί. Τόσο η Ελλάς όσο και η Τουρκία δεν θα ήσαν αυτές που είναι σήμερα αν στον πόλεμο εκείνο νικήτρια ήταν η Ελλάδα.

    Σήμερα, αν υπάρξει σύγκρουση, για μιά ακόμη φορά, οι Έλληνες θα έχουμε καταφέρει (ενώ μπορούσαμε να γυρίσουμε τους Μογγόλους πίσω στον αγύριστο από κει που ήρθαν) να μην πολεμήσουμε και να ψάχνουμε εκ των υστέρων να "τσιμεντοποιήσουμε" την λιγώτερο δυνατόν εξευτελιστική ήττα, άντε και να βρούμε κάνα δυό εξιλαστήρια θύματα.

    Η μόνη διαφορά όμως είναι το ότι στην σημερινή εποχή, αφ' ενός ΔΕΝ ύπάρχει κάποιος του διαμετρήματος του Ν. Πλαστήρα, αφ' ετέρου ΔΕΝ υπάρχει περίπτωση να έχουμε έκτακτο στρατοδικείο, καταδίκη και εκτελέσεις των υπευθύνων στου Γουδή, όπως με τους "άτυχους 6" του Νοεμβρίου του 1922.

    --

    Εγώ όπως πάντα θα κλείσω με το "ο Θεός ας είναι βοηθός μας".

    Δημήτριος Γ. Παναγιωτίδης
    Λοχίας Αλεξ/στής - Β' ΜΑΛ - 85Β' ΕΣΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Έχω την αίσθηση ότι η όλη κατάσταση θυμίζει λίγο από το καλοκαίρι του 1922. Από την μία η Τουρκία αποφασισμένη και πλήρως προετοιμασμένη, με λαό πλήρως πεπεισμένο για το "δίκαιον του αγώνος".

    Από την άλλη, μία Ελλάδα χρεωκοπημένη, διχασμένη, με στρατό κουρασμένο, υπό διάλυση και λαό ανενημέρωτο, να μην γνωρίζει επακριβώς το τι διακυβεύεται.

    Τα αποτελέσματα της ήττας του 1922 είναι γνωστά, έχουν αναλυθεί και αξιολογηθεί. Τόσο η Ελλάς όσο και η Τουρκία δεν θα ήσαν αυτές που είναι σήμερα αν στον πόλεμο εκείνο νικήτρια ήταν η Ελλάδα.

    Σήμερα, αν υπάρξει σύγκρουση, για μιά ακόμη φορά, οι Έλληνες θα έχουμε καταφέρει (ενώ μπορούσαμε να γυρίσουμε τους Μογγόλους πίσω στον αγύριστο από κει που ήρθαν) να μην πολεμήσουμε και να ψάχνουμε εκ των υστέρων να "τσιμεντοποιήσουμε" την όποια λιγώτερο δυνατόν εξευτελιστική ήττα, άντε και να βρούμε κάνα-δυό εξιλαστήρια θύματα.

    Η διαφορά όμως είναι το ότι στην σημερινή εποχή, αφ' ενός ΔΕΝ ύπάρχει κάποιος του διαμετρήματος των Πλαστήρα, Πάγκαλου, Γονατά κλπ., αφ' ετέρου ΔΕΝ υπάρχει καμμία περίπτωση να έχουμε έκτακτο στρατοδικείο, καταδίκη και εκτελέσεις των υπευθύνων στου Γουδή, όπως με τους "άτυχους 6" του Νοεμβρίου του 1922.

    Όπως αντιλαμβάνεσθε, μάλλον το παιχνίδι είναι στημένο, πουλημένο και εμείς οι λίγοι εναπομείναντες ρομαντικοί μάλλον ματαιοπονούμε.

    Έχω όμως ελπίδα στην Ελληνική Ψυχή. Ίσως κάποιος, σε κάποιο καίριο πόστο να μην είναι πουλημένος.

    Ίσως ...

    --

    Εγώ όπως πάντα θα κλείσω με το "ο Θεός ας είναι βοηθός μας".

    Δημήτριος Γ. Παναγιωτίδης
    Λοχίας Αλεξ/στής - Β' ΜΑΛ - 85Β' ΕΣΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.