3/8/09

Χωρίς λόγια

18 σχόλια:

  1. Που είσαι βρε skal!!!!!!!!!!!! Τόσες μέρες.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΧΑ..ΗΞΕΡΑΝ ΟΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΙ,ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑΝ ΣΑΝ ΣΥΜΒΟΛΟ!!!
    ΑΕΤΟΣ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ....

    ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είπα να ξεκουράσω και γω το κορμί μου, το γαϊδουράκι που κουβαλάει την ψυχή μας, όπως είπε και ο Καζαντζάκης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με...λόγια.

    Κάποτε ζούσε ένα ψάρι σε ένα ρυάκι, που το λέγαν Ουιγούρι. Το ψάρι αφού έφαγε όλα τα μικρά ψαράκια δυνάμωσε και επειδή άνοιξε η όρεξή του, πέρασε στο διπλανό ποτάμι. Εκεί η απληστία μεγάλωσε κι έφαγε κι άλλα. Αφού εξολόθρευσε όλα τα ψάρια του ποταμού, είπε εδώ δεν έχει άλλο φαϊ και μετανάστευσε στον μεγάλο ποταμό που τον λέγαν Βυζαντίνο. Εδώ να δεις χαρές και πανηγύρια, το φαϊ ήταν μπόλικο κι έτρωγε μέχρις σκασμού. Χόντρυνε πολύ και έτσι απο τα βαθιά που λιγόστεψε η τροφή ανέβηκε στον αφρό. Άλλες μάσες και ξάπλες πάνω στην επιφάνεια, ώσπου ο αετός που ζούσε απο χρόνια εκεί και έβλεπε την τροφή του να λιγοστεύει, αποφάσισε να εφορμήσει (κινδυνεύοντας να βρέξει τα φτερά του και να πνιγεί). Ω! του θαύματος κατάφερε να αρπάξει στα γαμψά του νύχια το ψάρι- φαγάνα και το μετέφερε στη φωλιά του σπαρταρώντας. Όλα τα πεινασμένα αετόπουλα τότε, άρχισαν να τρώνε τον κλεφτη της τροφής τους, μέχρι που έμεινε το ψαροκόκαλο να τους θυμίζει την ιστορία.
    Έτσι τελειώνει το παραμύθι με καλό τέλος, όπως όλα τα παραμύθια.

    Κάθε συνειρμός ευπρόσδεκτος.

    Σάββα πότ΄ εκλώστες; Είπα να στείλω σε χαιρετίας με τατό ντο έρθεν σο κιφάλι μ΄ και να ανασπάλω ολίτσικον ατά ντο γραφτ΄ ο SUB και χολέσκουμες΄.

    Έπαρ΄ και κάναν΄ τηλέφωνον να λέωματα.

    Αργικέραυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ψαραετός ο απόλυτος ΑΡΧΩΝ (αν δεν απατώμαι)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. το ψαρι κολυμπουσε στα νερα της Σαμοθρακης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα Σάββα. Μας έλειψες!

    Αγρικέραυνε το παραμύθι θα γράψει ιστορία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αργικέραυνε αν δεν θέλεις να κάνεις βουτιά απο τον Ανάβατο πες μας τι σημαίνουν τα όσα έγραψες στην Ποντιακή Διάλεκτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ευάγγελε, ο αετός είναι αρχαίο Ρωμαϊκό (ξένο) σύμβολο, οι "Βυζαντινοί" το διατήρησαν και του έβαλαν και ένα κεφάλι ακόμα για να θυμίζουν ότι είναι οι κληρονόμοι και της παληάς Ρώμης.
    Οι Πόντιοι έχουν επίσης ως έμβλημά τους τον αετό και μάλιστα υπερηφανεύονται ότι είναι ο πιο γνήσιος αετός της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, ο μονοκέφαλος και όχι ο μεθύστερος δικέφαλος, ο της Νέας Ρώμης...
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΤΑ ΞΕΡΩ ΙΟΠ ΑΥΤΑ,ΓΙΑ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ,ΓΙ΄ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΛΕΩ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑΝ.....
    ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΝΤΙΟΥΣ ΟΜΟΛΟΓΩ ΠΩΣ ΔΕΝ ΤΟ ΗΞΕΡΑ.ΟΙ ΠΟΝΤΙΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΤΟ ΠΙΟ ΓΝΗΣΙΟ ΣΥΜΒΟΛΟ,ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΙΟ ΓΝΗΣΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΥΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ.......
    ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΑΝΤΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ.

    ΧΑΙΡΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΓΑΛΛΙΑΣΘΕ ΠΑΝΤΟΤΕ...

    ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολύ σπάνια και υπέροχη φωτογραφία,με αλληγορική σημασία...
    Ελπίζω οι ΟΡΝΙΘΕΣ που μας κυβερνάνε να εμπευστούν από τον ΑΕΤΟ...αλλά πολύ φοβάμαι, ότι όσο και να προσπαθήσουν μέχρι ΓΑΛΟΠΟΥΛΕΣ μπρούν να φτάσουν...
    Για να γίνεις ΑΕΤΟΣ πρέπει να διαθέτεις και "κάκαλα"...

    Καλή επάνοδο Σάββα!
    ΄Αργησες...αλλά η κοκαϊνη και το βιάγκρα του Τούρκου Υποπτέραρχου μας έφτιαξε το κέφι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αγαπητέ Sub.

    Δεν περίμενα τώρα μεσημεριάτικα να δω στο μπλόκ την εκφρασμένη σου απορία για το τι σημαίνουν τα λόγια στην Ποντιακή διάλεκτο. Αν ρωτούσες τον Σάββα θα σου εξηγούσε.
    Τέλος πάντων, ας κάνουμε μάθημα γλωσσολογίας :
    εκλώστες (γύρισες)=απο το κλώθω-κλωστή=γυρίζω- επιστρέφω
    Λέμε επίσης ΟΙ ΚΛΩΣΤΟΙ = εκείνοι που αλλαξοπίστησαν.

    ντο(το οποίον)-το Κρητικό ήντα -αρχαϊκός τύπος

    ανασπάλω (ξεχνώ)=απο το ανά και σφαλώ δηλ. ξανακλείνω.
    τα χειλεόφωνα π,β,φ αντικαθίστανται μεταξύ τους. Έτσι αυτό που ξανακλείνει ερμητικά -ξεχνιέται.

    Ολίτσικον =πολύ λίγο-λιγουλάκι

    Και τώρα η λέξη που κόλλησες "χολέσκουμες". Είναι δυο λέξεις το εμείς στο τέλος..."μες" και το ρήμα χολούμαι=απο την χολή. Στα νησιά λένε "χόλιασες;" με την έννοια του θυμώνω.
    Λοιπόν μας θυμώνεις με αυτά που γράφεις και μας τσιτώνεις τα νεύρα γιατί αποκαλύπτεις συνεχώς το γενικό ΜΠΑΧΑΛΟ.

    Τώρα όμως με τις τρεις σειρές που έγραψες σε έμαθα πολύ καλά αναλύοντας τις λέξεις που χρησιμοποίησες. Αναφέρεις το χωριό Ανάβατος το Ζάλογγο της Χίου. Άρα μάλλον είσαι Χιώτης στην καταγωγή. Η λέξη "βουτιά" μας λέει ότι γνωρίζεις την λεπτομέρεια ότι το χωριό έχει υψόμετρο 450-500 μέτρα και χαράδρες γύρω απο το κάστρο.
    Επειδή δεν κατάλαβες τις ποντιακές λέξεις, η προστακτική "πες" δείχνει οργή, άρα είσαι νέος και επιπλέον δεν γνωρίζεις αρχαία Ελληνικά και είναι το σημείο που έχεις αδυναμία. Οι λέξεις "αν δεν θέλεις να κάνεις βουτιά" υποκρύπτει πίεση και λίγη απειλή (χαϊδευτικά).
    Λοιπόν ως Αργικέραυνος είμαι ήδη ψηλότερα απο τον Ανάβατο και μπορώ να ρίξω τους κεραυνούς μου...Πρόσεξε οι φοβέρες να απευθύνονται σε σωστή κατεύθυνση για να έχουν αποτέλεσμα.
    Επειδή λοιπόν μου αποκαλύφθηκες αν θέλεις μπορείς να γράψεις σε τι απο τα παραπάνω κάνω λάθος.
    (δεν τα έγραψα όλα για σένα, ε βλέπεις είναι και τα προσωπικά σου δεδομένα που πρέπει να σε προστατέψω απο τους κακοήθεις).

    Με εκτίμηση

    Αργικέραυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΙοΠ , εννοείς πως οι Πόντιοι χρησιμοποιούσαν τον αετό της ρωμαϊκής και όχι της βυζαντινής αυτοκρατορίας και μάλιστα περήφανεύονται γι'αυτό επικαλούμενοι γνησιότητα ; Μα εδώ το σημαντικό δεν είναι η γνησιότητα, αλλά ο συμβολισμός.Εννοώ πως ο δικέφαλος της Νέας Ρώμης είναι καλύτερος, όχι ως πιο ελληνικός, αλλά ως πιο δυνατό σύμβολο(Ανατολή και Δύση).Νόμιζα ότι ο Πόντος έχει αετό με ένα κεφάλι, επειδή ο Πόντος που είναι στα αντολικά,αποτελεί τη μια άκρη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

    ΕΥ,ΑΓΓΕΛΕ
    επειδή το ζητούμενο είναι η ενότητα των Ελλήνων , άσε τα σχόλια περί γνησιότητος των μεν και μη γνησιότητος των δε.Εξάλλου, παντού μπορεί να βρεις απ'όλα και γνήσιους και μη γνήσιους, και άξιους και ανάξιους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΔΕΝ ΤΟ ΕΙΠΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΙΡΕΣΩ....ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ...!!!!
    ΑΝΩΝΥΜΕ 5 Αύγουστος 2009 7:33 μμ
    ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΤΟ ΑΝΕΦΕΡΑ!!!!

    ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ....ΚΑΙ ΜΕ ΘΑΥΜΑΣΜΟ ΚΙ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΝΤΙΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ,ΤΟΝ ΤΟΣΟ ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΜΕΝΟ....!!!
    ΟΠΩΣ ΟΛΟΣ Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ...ΑΛΛΩΣΤΕ..

    ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Aργικέραυνε είμαι 45 ετών, είμαι ανθρωπος που θεωρώ τον θυμό μου πολύ μεγάλο εχθρό και τον αποφεύγω, εχω ασχοληθεί με την γλωσσολογεία παρά πολύ αν και υπάρχει το πρόβλημα της δυσλεξίας. Δεν θα ισχυριστώ ότι θυμάμαι πολλά απο τα Αρχαία Ελληνικά και τον λόγο στον αποκαλυψα ανωτέρω. Εχω ζήσει στην Χίο και το "αν δεν θές να κάνεις βουτιά απο τον Ανάβατο" μου το έλεγαν ντόπιοι Χιώτες, ποτέ όμως δεν το θεωρησα απειλή αντίθετα το χαιρόμουν που το έλεγαν γιατί επιβράβευε την ξεροκεφαλιά μου και την αναποδιά μου, κατάλαβα σχεδόν τα περισσότερα απο όσα έγραψες εκτός απο το χολοσκουμές, δεν είχα λόγο να ρωτήσω τον Κο. Σάββα γιατί απλά δεν τα έγραψε εκείνος, επίσης πολύ κοντά μου υπάρχει Ποντιακός Σύλλογος, και ένας εκ του Δ.Σ. είναι πολύ γνωστός και αρα θα μπορούσα να μάθω αν ήθελα.Δεν με έχει στεναχωρέσει κάτι όσο είμαι μαζί σας εδω στο ινφο εκτός απο το Φιλότουρκος που ανέφερε κάποιος ανωνυμος.Δεν φοβάμαι την κριτική, δεν φοβάμαι να πώ τι σκέφτομαι, δεν φοβάμαι να πώ συγνωμη έκανα λάθος, δεν εχω λόγο να μην πώ ευχαριστώ, δεν είμαι άνθρωπος που συμβιβάζεται όμως με το άδικο.Το sub είναι ένα απο τα πολλά παρατσούκλια, το έβγαλε ο αδερφός μου λόγω ενασχόλησης με την Θάλασσα.Τέλος δε δεν φοβάμαι του κεραυνούς σου (η κριτική όταν είναι καλόπιστη είναι και επικοδομοιτική), είμαι ανθρωπος ανοικτός στο διάλογο χωρίς αυτό να σημαίνει όμως ότι ο πυρήνας του χαρακτήρα μου, Ιδέες,Αξίες,Ιδανικά είναι ευμετάβλητος.
    Ευχαριστώ για την υπομονή και την αντοχή σας και να έχεις και να έχετε όλοι σας σε κάποια άκρη του μυαλού σας αυτό που λέει ένας απο τους μεγάλους μας ποιητές ο Γ.Ρίτσος και το τραγούδησε ο επίσης γίγαντας αρχάγγελος Νίκος Ξυλούρης "Εμείς δεν τραγουδαμε για να ξεχωρίσουμε αδερφέ μου απο το κόσμο,Εμείς τραγουδαμε για να σμίξουμε τον κόσμο".
    Με εκτίμηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. SUB πρόθεσή μου δεν είναι ότι εκ προοιμίου επιδιώκω σχολιάζοντας να έρθω σε αντιπαράθεση με κάποιον. Πολύ δε περισσότερο με σένα που εκτιμώ την δουλειά σου και έχω γράψει πρωθύστερα σε άλλες αναρτήσεις θετικά σχόλια. Κριτική μπορώ να κάνω όπως και ενδεχομένως να μου κάνουν. Καλοδεχούμενα όλα(ουδείς αλάθητος) , αρκεί να είναι καλόπιστα και να συνεισφέρουν στο μπλοκ προσθετικά κι όχι νάχαμε να λέγαμε γράφοντας, άλλες φορές για να εκτονωθούμε, ή όταν κάποιοι κάνουν επίδειξη γνώσεων, λες και γίνεται διαγωνισμός ομορφιάς. Αξιόλογοι συνσχολιαστές υπάρχουν εδώ και πίστεψέ με, αν δεν διαπίστωνα την σοβαρότητα και εγκυρότητα των θεμάτων καθώς και το επίπεδο των εισερχομένων, δεν θα είμουν τακτικός συναθλητής σας. Έχω τόσα πολλά αντικείμενα ασχολίας, που ο χρόνος είναι πολύτιμος.
    Όσο γι αυτά που αναφέρεις για τον εαυτό σου, δεν χρειαζόταν τόσες λεπτομέρειες. Ο χαρακτήρας σου μου είναι γνωστός απο τα γραφόμενά σου, είναι περιττό να τον αποκαλύπτεις με λεπτομέρειες.
    Όσο για μένα, ρώτησε τον μουστακαλή.

    Αργικέραυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΕΥ,ΑΓΓΕΛΕ
    το πιστεύω ότι δεν είχες τέτοια πρόθεση, αλλά καμιά φορά αυτά που λέμε οδηγούν εκεί που δεν θέλουμε και δημιουργείται πρόβλημα απ'το πουθενά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.