19/8/09

Τουρκία: Στον «αέρα» ο διαγωνισμός για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού


Αμφίβολο είναι το μέλλον του σχεδίου για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία. Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακύρωσης του διαγωνισμού.
«Φαίνεται ότι υπάρχουν κενά καθώς ο διαγωνισμός είχε μόνο μία προσφορά εξαιρετικά ακριβή», δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Αττάλεια, όπου αναμένεται να κατασκευαστεί ο σταθμός.
Στην πραγματικότητα μία μόνο κοινοπραξία που τελεί υπό τη διεύθυνση της ρωσικής κρατικής εταιρείας Atomstroyexport κατέθεσε προσφορά στο διαγωνισμό, ο οποίος άρχισε πέρυσι, για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού παραγωγής 4.800 megawatt στο Ακουγιού, στην επαρχία της Μερσίνης, στην ακτή της Μεσογείου.
Έκτοτε διεξάγονται διαπραγματεύσεις με την παραπάνω κοινοπραξία για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος που θα παράγει ο σταθμός.
«Το δηλώνω σαφώς και ανοιχτά ότι δεν είμαστε ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι η τιμή που διαπραγματευόμαστε είναι υψηλότερη από την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος που παράγεται στην Τουρκία», σημείωσε ο υπουργός, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή.
Παρά τα προβλήματα η τουρκική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στα σχέδιά της για την πυρηνική ενέργεια, προσέθεσε.
«Η Τουρκία πρέπει οπωσδήποτε να μείνει προσηλωμένη στην πυρηνική ενέργεια, αλλά με λογικό κόστος», σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι η απόφαση της κυβέρνησης όσον αφορά το σχέδιο αυτό θα ανακοινωθεί ως τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ Γαλλ. Πρακτορείο - Nαυτεμπορική

3 σχόλια:

  1. "Istanbul" η Κωνσταντινούπολη με την χορηγία της κρατικής ΕΡΤ!

    "Istanbul" αποκάλεσε την Κωνσταντινούπολη η ερμηνεύτρια Φωτεινή Δάρρα, η οποία έδωσε σειρά συναυλιών στην ιστορική πόλη.

    Και ίσως το θέμα να αφορούσε μόνο την ίδια, αν η συναυλία δεν είχε γίνει με την επιχορήγηση της ΕΡΤ, δηλαδή του κρατικού προποϋπολογισμού, αλλά και των χρημάτων που πληρώνουν κάθε μήνα στην ΕΡΤ οι Έλληνες πολίτες. Αλλά όχι μόνο αυτό: Οι δηλώσεις της Φ.Δάρρα μεταδόθηκαν σε όλο τον κόσμο από το CNN!

    Η συναυλία στην Κωνσταντινούπολη, με την παρουσία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, δόθηκε υπό την "μουσική κάλυψη" της ορχήστρας της ΕΡΤ!

    Ελάχιστη πρόνοια δεν υπήρχε από την ΕΡΤ για να ενημερωθεί η αξιόλογη ερμηνεύτρια να αποφύγει τέτοιες γκάφες; Η Κωνσταντινούπολη προϋπήρχε 1000 χρόνια της Istanbul...


    Tμήμα ειδήσεων www.defencenet.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΤΕΝΟΤΕΡΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΑ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Η ΣΕΡΒΙΑ

    Επίσημη επίσκεψη στην Κίνα πραγματοποιεί από σήμερα Τετάρτη έως και τις 25 Αυγούστου ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, προσκεκλημένος του Κινέζου ομολόγου του, Χου Ζιντάο.
    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων "Xinhua", λίγο πριν από την αναχώρησή του, ο Σέρβος πρόεδρος χαρακτήρισε την Κίνα μια "πολύ σημαντική οικονομία στον πλανήτη, με μεγάλες δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης" και εξέφρασε το ενδιαφέρον της χώρας του για ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας με το Πεκίνο.
    "Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου, η Σερβία και η Κίνα θα υπογράψουν μια συμφωνία συνεργασίας, που είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιων προσπαθειών και των δύο πλευρών και απόδειξη των καλών πολιτικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών", τόνισε ο Σέρβος πρόεδρος, ο οποίος επισκέπτεται για πρώτη φορά, επίσημα, την Κίνα από τότε που η Σερβία κατέστη ανεξάρτητο κράτος, το 2006.
    Ο κ. Τάντιτς είχε επισκεφθεί το Πεκίνο και το 2005, όταν η Σερβία λειτουργούσε στο πλαίσιο του ομόσπονδου κράτους με το Μαυροβούνιο, ενώ τον περασμένο Αύγουστο παρακολούθησε την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων ως προσκεκλημένος της Σερβικής Ολυμπιακής Επιτροπής.
    Ο κ. Τάντιτς αναφέρθηκε, επίσης, στις καλές, παραδοσιακά, σχέσεις, μεταξύ της Σερβίας και της Κίνας, οι οποίες, όπως τόνισε, είναι απαλλαγμένες από ιστορικά "βάρη".
    Εξέφρασε, μάλιστα, την εκτίμηση ότι οι δύο χώρες μπορούν να βρουν πρόσφορο έδαφος για ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας, ιδιαίτερα στη "σκιά" της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, που έχει επηρεάσει όλες τις χώρες του πλανήτη.
    Ο πρόεδρος της Σερβίας εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε συμφωνία στον οικονομικό τομέα και θα βρουν και άλλα πεδία ανάπτυξης των μεταξύ τους σχέσεων.
    Ο κ. Τάντιτς αναφέρθηκε ακόμη στις πολύ μεγάλες δυνατότητες της κινεζικής οικονομίας, εκφράζοντας την εκτίμηση για ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη της χώρας αυτής στο άμεσο μέλλον.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όσοι βιάστηκαν να "φοβηθούν " ότι η Τουρκία θα αποκτήσει τεχνολογία αιχμής με ρωσικές πλάτες ας κάνουν τσιγάρο.
    Είναι πολύ σοβαρό το θέμα για να αποκτήσουν αυτό που θέλουν οι Τούρκοι από τα ρωσικά χέρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.