18/8/09

Πούτιν, Αραφάτ και Σχέδιο Ανάν

Οι Ρώσοι εξεπλάγησαν όταν ο κ. Χριστόφιας φάνηκε να στηρίζεται κυρίως στη Βρετανία για το κυπριακό, υπογράφοντας μνημόνιο με τον Γκόρντον Μπράουν που εγγυάται τις βρετανικές βάσεις. ‘Οταν ο Χριστόφιας πήγε στη Μόσχα, ο Πούτιν δεν τον συνάντησε, επικαλούμενος ασήμαντους λόγους. Ρώσοι και Γάλλοι δεν το εκδηλώνουν δημόσια, αλλά αισθάνονται παραμερισμένοι στο κυπριακό, «καπελωμένοι» από το Λονδίνο.

Σε εκ πρώτης όψεως αλλοπρόσαλλη (και απαράδεκτη) δήλωση προέβη ο Πρωθυπουργός Πούτιν στην ‘Αγκυρα, υποστηρίζοντας το σχέδιο Ανάν. Αλλοπρόσαλλη, γιατί το σχέδιο δεν υπάρχει επισήμως. Η Ρωσία έβαλε δύο βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας το 2004 για να μην υιοθετηθεί. Μερίδα τουλάχιστον Ρώσων στρατηγικών αναλυτών (όχι βεβαίως το ισραηλινό και τουρκικό λόμπυ στη Μόσχα) εκτιμά ότι το σχέδιο εξυπηρετούσε αγγλοαμερικανικά συμφέροντα. (Εκτός αν προεξοφλούν ότι θα γίνει αποδεκτό και δεν έχει νόημα η αντίθεση γιατί, όπως είπε κάποτε ο Γάλλος Πρέσβης στη Λευκωσία, «δεν μπορούμε να είμαστε πιο Κύπριοι από τους Κύπριους»)

Στη διάρκεια συνάντησής του ο κ. Πούτιν διηγήθηκε την εξής ιστορία σε συνομιλητή του, που μας τη μετέφερε: «Ερχόταν ο Αραφάτ για βοήθεια κάθε φορά που ζοριζόταν. Μια φορά τούπα. Γιασέρ, πας στους Αμερικανούς για πρωτοβουλίες και όλα τα άλλα, έρχεσαι σε μένα μόνο όταν στραβώσουν τα πράγματα».

Οι Ρώσοι εξεπλάγησαν όταν ο κ. Χριστόφιας φάνηκε να στηρίζεται κυρίως στη Βρετανία για το κυπριακό, υπογράφοντας μνημόνιο με τον Γκόρντον Μπράουν που εγγυάται τις βρετανικές βάσεις. ‘Οταν ο Χριστόφιας πήγε στη Μόσχα, ο Πούτιν δεν τον συνάντησε, επικαλούμενος ασήμαντους λόγους. Ρώσοι και Γάλλοι δεν το εκδηλώνουν δημόσια, αλλά αισθάνονται παραμερισμένοι στο κυπριακό, «καπελωμένοι» από το Λονδίνο.

Η δήλωση Πούτιν συνιστά πιθανώς «χάρη» προς τον Ερντογάν. Προηγήθηκε αντίστοιχη δήλωση του προεδρεύοντος του Συμβουλίου της ΕΕ, επικεφαλής του φιλοτουρκικού, ατλαντικού λόμπυ Καρλ Μπιλντ, που απέδωσε στους Ελληνοκύπριους την ευθύνη παραμονής του τουρκικού στρατού λόγω του 2004 (και στην Ελλάδα την ευθύνη της τουρκικής εισβολής το 1974!). Οι δηλώσεις αυτές αποκαλύπτουν ένα από τα επιχειρήματα που θα χρησιμοποιηθούν ίσως τον Δεκέμβριο στην αξιολόγηση της Τουρκίας. Φταίνε οι Ελληνοκύπριοι που απέρριψαν το σχέδιο, έστω και αν, θεωρητικά τουλάχιστον, στα δημοψηφίσματα ο λαός έχει δικαίωμα να ψηφίσει ότι νομίζει, αλλοιώς γιατί να γίνονται; Το ίδιο το σχέδιο Ανάν αναφέρει ρητά ότι θεωρείται άκυρο και μηδέτοποτε γενόμενο εφόσον καταψηφισθεί, δηλαδή δεν παράγει νομικές συνέπειες. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι η κυβέρνηση και οι πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου δεν υπερασπίζονται πολιτικά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, που μπορεί να αρέσει ή όχι, πρέπει όμως να γίνεται ουσιαστικά σεβαστό στις δημοκρατίες. Ουδεμία απάντηση στον κ. Πούτιν, ψελίσματα για τον κ. Μπιλντ από Λευκωσία-Αθήνα, ενώ δεν υπάρχουν ούτε δύο σελίδες στα αγγλικά να εξηγούν με καταληπτό τρόπο τους λόγους απόρριψης του σχεδίου, όπως και τι συνέβη το 1974! ‘Ετσι οργανώνονται οι ήττες.
konstantakopoulos.blogspot

16 σχόλια:

  1. αυτη ειναι η πολιτικη του ευελικτου...οδοστροτηρα....κατα την γνωμη του οποιου πρεπει να πληρωση ο λαος για την τουρκικη εισβολη ο μοναδικος προεδρος στον κοσμο που δεν θελει το καλυτερο για τον λαο του...βγαζει σπυρια οταν ακουει κυπρος ελληνικη....ισως(μακαρι να βγω ψευτης)ο τελευταιος προεδρος της κυπριακης δημοκρατιας την οποια με λυσσα θελουν να καταργησουν.
    η τουρκολαγνεια ...στον μεγιστο βαθμο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. >ο μοναδικος προεδρος στον κοσμο που δεν θελει το καλυτερο για τον λαο του<

    Στο σπίτι του κρεμασμένου βρήκες να μιλήσεις για σχοινί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οἱ Ἑλληνοκύπριοι πολιτικοί στό σύνολό τους εἶναι προδότες!!!! Ἐπιτέλους σέ αὐτήν τή χώρα θά πρέπει νά είπωθοῦν τά πράματα μέ τό ὄνομά τους. Ὁ Χριστόφιας ὅ,τι πράττει, τό πράττει κατ' ἐντολήν τῶν Ἀγγλοαμερικανῶν. Τελεία καί παῦλα, ὁ Χριστόφιας πρέπει νά παυθεῖ ἀπό τήν ἐξουσία.

    Ἰόλαος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μονολιθικο Σταλινικο κομμα τον ανεθρεψε,ενα κομμα που ανεβασε τα ποσοστα του μετα την εισβολη στηριζομενο στην ανθελληνικη υστερια που εθρεψε.
    οι τουρκοι τα αδελφια μας που επαθαν κακο απο την χουντα κλπ κλπ.
    Ηττημενα μυαλα που με καθε τροπο θελουν να τσιμεντωσουν το ΝΑΙ γιατι νομιζουν οτι θα αντλουν ψηφους απο τους αδελφους τουρκοκυπριους.
    Ξεπουλημα της πατριδας για κομματικο συμφερον.
    Καθε τι το Ελληνικο ειναι και εθνικιστικο για αυτους τους πολιτικαντηδες οσφυοκαμπτες.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ρωτούν τον Τουρκολάγνο & Αγγλολάγνο πρόεδρο για τους 5 αγνούμενους που σκώτωσαν οι Τούρκοι,τη στιγμή που ήσαν αποδεδειγμένα αιχμάλωτοι,κι αυτός προσπαθεί να δικαιολογήσει τους τούρκους, αντί να τους καταγγείλει άμεσα και έντονα σε όλα τα διεθνή φόρα. Αυτό είναι το κατάντημα του,μας οδηγεί όλους μας σαν πρόβατα στη σφαγή. Στα πανυγήρια φωνάζει και ορύεται ενάντια στην Τουρκία, αλλά εκεί που πρέπει, την ώρα που πρέπει, στις τόσες ευκαιρίες που μας δίδει η ζωή, με όλες αυτές τις αποκαλύψεις για τα εγκλήματα των βαρβάρων,αντί να φωνάξει και να καταγγείλει τους βαρβάρους δεν το κάνει. Δυστυχώς και η αντιπολίτευση του Αναστασιάδη είναι όλοι τους πουλημένοι. Αλί και τρισαλί μας,με όλους αυτούς τους σάπιους και αντίχριστους ηγέτες που έχουμε κι εδώ στην Κύπρο αλλά και στην Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι ελληνοκύπριοι πολιτικοί εξαρτώνται για ότι είναι, ή δεν είναι από τους ελλαδίτες πολιτικούς. Ο Τάσσος-ας ειναι ελαφρύ...-είπε το ΟΧΙ γιατί ως νέος πρωθυπουργός ο κωστάκης είχε κάποιες αυταπάτες για περιθώρια ελιγμών που σύντομα και φοβισμένα τις εγκατέλειψε όπως φάνηκε με την υπόθεση των υποκλοπών κατ'αρχήν.
    Και για να το κάνουμε εντελώς λιανά, ο κωστάκης, όπως και ο βουλγαράκης που υπήρξε στόχος των "επαναστατών", έχουν παιδιά . Ποιός θα τους προστατέψει, μήπως η "αντιτρομοκρατική", ή η όχι και τόσο ανεξάρτητη από ξένα κέντρα ΕΥΠ ? Την ασφάλεια στις επικοινωνίες τους που να την εμπιστευτούν, την πολιτική τους επικοινωνία ? Μήπως στα ιντυμήντια και στους προστάτες τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Παιδιά ηρεμήστε χαρακτηρισμοί σαν προδότες είναι βαρίοι δεν θα πέσω στην παγίδα να κατηγορήσω τον Χριστόφια πιστέυω ότι και αυτός κάνει το καλύτερο για την Κύπρο μας.

    Πρέπει να είμαστε ενωμένοι για να ελευθερωθεί η Κύπρος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ιόλαε,

    Τι προτείνεις; Να γίνει πραξικόπημα στην Κύπρο ξανά και από ποιον; Διότι έτσι μόνο μπορεί να παυθεί από την εξουσία ένας νομίμως εκλεγμένος πρόεδρος. Και να σου πω και κάτι; Αφού οι Έλληνες της Κύπρου το εξέλεξαν, εμάς τι λόγος μας πέφτει; Εκτός κι αν είσαι Κύπριος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο κος Χριστόφιας είναι ο μόνος άνθρωπος στον κόσμο που εκλέγηκε πρόεδρος ενός κράτους με μοναδικό σκοπό τη διάλυση του κράτους!!!

    Φαίνεται ότι συνεχίζεται η εργολαβία της κατάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και όσοι δεν βλέπουν τι πραγματικά γίνεται χρειάζονται τη δική μας βοήθεια:
    - Διεθνής απομόνωση και απαξίωση, ακόμα και από τους πιο πιστούς φίλους
    - ανυπαρξία εξωτερικής πολιτικής
    - μυστικοπάθεια για το τι συμφωνείται στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις Ταλάτ-Χριστόφια
    -αποθράσυνση της Τουρκίας, κυρίως σε βάρος του Αιγαίου
    - προς διάλυση οι ημέτερες ένοπλες δυνάμεις, και
    - προβληματική οικονομία, με τάσεις για περαιτέρω χειροτέρευση.

    Τα πιο πάνω στόχο έχουν να «γονατίσουν» τον Έλληνα της Κύπρου [εθνικά, οικονομικά, στο φρόνημα του] και να τον αναγκάσουν να αποδεχθεί ότι απέρριψε το 2004.

    Δυστυχώς, τα χειρότερα έπονται και, με τον πεφωτισμένο ηγέτη αλλά και την επικίνδυνη αξιωματική αντιπολίτευση που έχουμε, μόνο τέτοια μπορούν να έρθουν.

    K1RK

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το κείμενο προσπαθεί να δικαιολογήσει τον Πούτιν και να ρίξει την ευθύνη στην κυπριακή κυβέρνηση; Ούτε λόγος για την παραδοχή των ρώσων ότι η Τουρκία αποτελεί οικονομικά και γεωστρατηγικά πλέον τον καλύτερο σύμμαχό τους...Ούτε λόγος ότι ο Πούτιν και οι Ρώσσοι κοιτούν τον συμφέρον τους και δεν κάνουν συναισθηματική αλλά real πολιτική. Ένα κλασικό συναισθηματικό κείμενο (με ατάκες Πούτιν...!!!), για να χαϊδέψει τα αυτιά των αγνών συναισθηματικών Ελλήνων που πιστεύουν ότι μπορεί η Ρωσία να είναι σύμμαχος με το αζημίωτο. Ξυπνάτε, δεν υπάρχουν καλοί ή κακοί, αλλά πολιτικές...Δηλαδή πιστεύτε ότι ο Πούτιν πίστευε ότι η Κύπρος θα έδιωχνε τις βάσεις;;;Μόνο αν έδινε η Ρωσία πυρηνικά στην Κύπρο...ξυπνάτε...τι συναισθηματισμός είναι αυτός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σωστά λέτε για το περίεργο θέαμα που παρουσιάζει ο Δημήτρης Χριστόφιας αλλά ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ πως την Κύπρο την " έδωσε " η εθνικόφρων ημών παράταξις που πάντοτε ήταν αγκαλιά με τους Αγγλοαμερικάνους,τους οποίους βρίζετε εσείς τώρα,που εβαλε την Τουρκία στη Θράκη (από τον φόβο των κομμουνιστών,και απολαμβάνει συντάξεις και παράσημα από το ταμείο του κράτους αφού πρώτα εγκατέλειψε στην φρικτή τους τύχη τους μαχητές στην Κύπρο ,όπως διαβάζουμε στον ιστόχωρο αυτό που μας φιλοξενεί.
    Μήπως καμπόσοι ξέχασαν να αυτοκτονήσουν;
    Ποτέ δεν είναι αργά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ 18 Αύγουστος 2009 11:05 μμ

    «Ο Τάσσος-ας ειναι ελαφρύ...-είπε το ΟΧΙ γιατί ως νέος πρωθυπουργός ο κωστάκης...»
    Αν κατάλαβα καλά, θέλεις να πεις ότι ο αείμνηστος Παπαδόπουλος είπε ΟΧΙ στον Ανάν, επειδή τον ... στήριξε ο Καραμανλής; (!!!!!) Έλεος, ρε φίλε, ή δεν ξέρεις ή δεν θυμάσαι.

    @ Το παιδί της πλατείας

    «...Χριστόφια πιστέυω ότι και αυτός κάνει το καλύτερο για την Κύπρο μας.»
    Χα, χα, χα, καλόοοοοοοοο! Το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις;

    @ K1RK

    «Ο κος Χριστόφιας είναι ο μόνος άνθρωπος στον κόσμο που εκλέγηκε πρόεδρος ενός κράτους με μοναδικό σκοπό τη διάλυση του κράτους!!!»

    Ασπάζεσαι δηλαδή την γνώμη του 18 Αύγουστος 2009 11:05 μμ , ότι «Οι ελληνοκύπριοι πολιτικοί εξαρτώνται για ότι είναι, ή δεν είναι από τους ελλαδίτες πολιτικούς»; Διότι τώρα ταυτίζονται απολύτως.

    @ 19 Αύγουστος 2009 10:08 πμ

    Συμφωνώ απολύτως και εκπλήσσομαι με την αφέλεια του Κωνσταντακόπουλου. Τι πάει να πει «Αλλοπρόσαλλη, γιατί το σχέδιο δεν υπάρχει επισήμως. Η Ρωσία έβαλε δύο βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας το 2004 για να μην υιοθετηθεί»;
    Το σχέδιο υπάρχει και θα τεθεί λίαν συντόμως πάλι στο τραπέζι. Αν εφαρμοσθεί, λύνει τα χέρια της ΕΕ για να εγκρίνει την είσοδο της Τουρκίας ως πλήρες μέλος. Δεν ξέρω τι έκανε η Ρωσία το 2004, ξέρω τι κάνει τώρα. και αυτό έχει σημασία. τι είδους λογική είναι αυτή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Είμαι 29 χρονών και ευτυχώς, δεν έχω βιώματα διχασμού παλαιοτέρων γενεών Ελλήνων (δεξιά-αριστερά, πασόκ-νδ).
    Εγώ, σήμερα, κάνω μόνο μία διάκριση, αυτήν μεταξύ Ελλήνων και Ανθελλήνων .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη, ιδεολογικό και προσωπικό προσκύνημα στη Ρωσία τον περ. Νοέμβριο. Συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Μεντβέντιεφ αλλ’ όχι με τον Πούτιν. Προτίμησε, ατυχέστατα, να συναντηθεί με το ΓΓ του ΚΚ της Ρωσίας Ζουγκάνοβιτς. Μέγα πολιτικό και διπλωματικό ολίσθημα. Δεν θέλουμε να ισχυριστούμε ότι ο Πούτιν τα φύλαγε στο Δ. Χριστόφια. Όμως, δεν δεχόμαστε ότι ο πανέξυπνος Πούτιν δεν είναι ενήμερος για το Κυπριακό. Ούτε δεχόμαστε ότι οι δηλώσεις του έγιναν για να… ικανοποιήσει τους Τούρκους. Τα πράγματα είναι απλά στην κυνική τους διάσταση. Η Τουρκία είναι μεγάλη, σημαντική, αξιόπιστη και γεωπολιτικής, στρατηγικής σημασίας χώρα, καίριος διαμετακομιστικός σταθμός ενέργειας.
    ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κωνσταντίνε νομίζω ότι η στάση σου δεν κάνει καλό στην Κύπρο και γενικά στην εξωτερική πολιτική μας.
    Κανένας Έλληνας πολιτικός δεν είναι προδότης μέχρι αποδείξεως απο την ιστορία.
    Σαφώς έγιναν λάθη στο παρελθόν αλλά πρέπει με ΟΜΟΨΥΧΙΑ και ΑΓΑΠΗ εμείς οι Ελλαδίτες και οι Κύπριοι να στηρίξουμε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, όποιος είναι εχθρός του Χριστόφια είναι εχθρός της Κύπρου, πάρτε το χαμπάρι και μην διχάζεται το κόσμο...

    Αρκετά υποφεράμε απο τους Ελληναράδες όπως κάποτε έκαναν πραξικόπημα στην Κύπρο εναντίον του Μακάριου με αποτέλεσμα να δώσουν την Κύπρο στον Εχθρό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.