12/8/09

Στο κενό


του Απόστολου Αποστολόπουλου
Ελπίζουμε ότι δεν θα έχουμε πρόωρες εκλογές, δήλωσε ο γραμματέας της ΝΔ κ. Ζαγορίτης καλλιεργώντας το κλίμα ότι αυτό ακριβώς μπορεί να συμβεί. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει κανένα πρόβλημα. Ζητάει εκλογές από τη στιγμή που τέλειωσε η καταμέτρηση των ψήφων το 2007. Ο κ. Καραμανλής που, όπως έχει δηλώσει, «απολαμβάνει» την προεκλογική περίοδο, βρίσκεται σίγουρα σε κατάσταση παρατεταμένης ευτυχίας. Τόσο μακρά προεκλογική περίοδο δεν έχει γνωρίσει ούτε ο ίδιος ούτε η χώρα.
Βέβαια, οι (ιερές) δημοσκοπήσεις διαπιστώνουν ότι ο κόσμος εξακολουθεί να αδιαφορεί και να μη θέλει πρόωρες κάλπες. Τι θα του λύσουν οι εκλογές; Αλλά αυτό διορθώνεται. Οι δημοσκοπήσεις σιγά-σιγά μπορεί να αλλάξουν έστω κι αν δεν αλλάζει η γνώμη του κόσμου-ποιος θα τις ελέγξει; Σάμπως όταν (διαρκώς) πέφτουν έξω οι δημοσκοπήσεις δίνει κανείς σημασία; Μερικές «εξηγήσεις» για τους «απρόβλεπτους» παράγοντες και συνεχίζουν ανέμελα. Τόσο ανέμελα (και τόσο αδιάντροπα) που δημοσκοπούν Αυγουστιάτικα, όταν ο άλλος λιάζεται στις παραλίες μπαίνει το σοβαρό ερώτημα: τι θα ψηφίσετε παρακαλώ; Το γελοίο είναι ατρόμητο (ή αναίσχυντο θα λέγαμε) αλλά πάντα καλά πληρωμένο. Τι μας νοιάζει εμάς, σκέφτονται οι δημοσκόποι (και οι εντολοδόχοι τους). Στο τέλος-τέλος αν τελικά γίνουν πρόωρες εκλογές τι σημασία έχει αν τις ήθελε ο κόσμος αφού θα έχει υποχρεωθεί να πάει να ψηφίσει; Θα πάει όμως;
Κι αν δεν πάει να ψηφίσει πάλι δεν έχει σημασία, θα έλεγε ο κυνικός της παρέας. Κάποιοι θα πάνε. Η Δημοκρατία θα λειτουργήσει. Με λιγότερους, αλλά τι να κάνουμε; Θα αρκεστούμε σ’ αυτούς. Οι πιστοί λιγοστεύουν, οι ιδεαλιστές εκλείπουν, οι ψηφοφόροι επίσης. Το μοναστήρι να είναι καλά. Και ασφαλώς είναι καλά από το Βατοπέδι ως την Αγία Λαύρα, από τον Τσουκάτο, ως τον Χριστοφοράκο (για την ώρα τουλάχιστον), από τις «μαιζονέτες» ενός περίεργου τρίο σε μοδάτο νησί του Αιγαίου ως τον Ρόκο, τον Φράντς, τον Καραβέλα και τελειωμό δεν έχει. Δεν απολαμβάνει μόνο ο Καραμανλής την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Πρόλαβαν κι άλλοι να την απολαύσουν ακόμα καλύτερα γιατί (για να λέμε του στραβού το δίκιο) άλλο να σε παίρνουνε τα κύματα στην Πάρο κι άλλο στη Ραφήνα.
Και μη ρωτήσει κανείς: ποιος φταίει; Φταίμε εμείς, φταίτε εσείς, φταίνε οι άλλοι, τραγουδάει ο Κηλαηδόνης από τα χρόνια που ήμασταν νέοι, κατανέμοντας προφητικά τις ευθύνες. Ποιος φταίει; κανείς «δεν το ’βρε και δεν το ’πε ακόμα», έγραφε προφητικά επίσης ο Βάρναλης στους «Μοιραίους», ποίημα προπολεμικά γραμμένο, θα ‘λεγες, για μας.
Ελεύθερος, Δευτέρα 10-8-09

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.