10/8/09

"Να ανοίξουν τα αρχεία του τουρκικού στρατού"

Το άνοιγμα των αρχείων του στρατού οφείλει να πράξει η Τουρκία ανταποκρινόμενη στην στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΕΔΑΔ, όπως τόνισε ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου.

Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ, ο κ. Στεφάνου σχολίασε τις περιπτώσεις της εν ψυχρώ εκτέλεσης των πέντε στρατιωτών, αδηλώτων αιχμαλώτων της τουρκικής εισβολής, στο Τζιάος, αλλά και της δολοφονίας των τεσσάρων μελών της οικογένειας Μέτσιου στη Λάπηθο, των οποίων τα λείψανα βρέθηκαν κατά τις έρευνες της Διερευνητικής Επιτροπής για του Αγνοουμένους και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA.

Ειδικά στην περίπτωση των αιχμαλώτων πολέμου, υπογράμμισε ο Κύπριος εκπρόσωπος, υπάρχει το φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό, που αποδεικνύει ότι συνελήφθησαν. Όπως υποστήριξε, η ανεύρεση των λειψάνων τους μέσα σε πηγάδι μαρτυρεί ότι δολοφονήθηκαν.

Όσον αφορά εξάλλου, τη δολοφονία του ζεύγους Μελή και Μαρίας Μέτσιου και των δύο παιδιών τους Παναγιώτας και Κύπρου στη Λάπηθο, ο κ. Στεφάνου επεσήμανε ότι αυτό δείχνει την αγριότητα που πηγάζει από την εισβολή και κατοχή.

Κληθείς να σχολιάσει πρόταση πολιτικών κομμάτων για προσφυγή εναντίον της Τουρκίας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου, ο κ. Στεφάνου υπέδειξε ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και ψυχραιμία για όλες τις πολιτικές ή νομικές κινήσεις που είναι δυνατό να γίνουν.

Όπως είπε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, εκτός από τον εντοπισμό και άλλων ομαδικών τάφων και την ταυτοποίηση λειψάνων, η προσοχή τώρα στρέφεται και στην εφαρμογή του δεύτερου μέρους της απόφασης του ΕΔΑΔ στην τέταρτη διακρατική προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας για να ανοίξουν τα αρχεία του τουρκικού στρατού.

ΕΘΝΟΣ

8 σχόλια:

  1. >>Κληθείς να σχολιάσει πρόταση πολιτικών κομμάτων για προσφυγή εναντίον της Τουρκίας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου, ο κ. Στεφάνου υπέδειξε ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και ψυχραιμία για όλες τις πολιτικές ή νομικές κινήσεις που είναι δυνατό να γίνουν<<

    τοσα χρονια εψαχναν για αποδειξεις για τα τουρκικα εγκλημτα ,
    τωρα που υπαρχουν θα σκεφτουν ποιες ειναι οι καλυτερες ενεργειες με ψυχραιμια ,

    εγω θα ελεγα να το στο διεθνες δικαστηριο για εγκληματα πολεμου ,
    να καταχωργθει και επισημα και μετα βλεπουμε ,

    και αν με ρωτησει κανενας "και τι εισαι εσυ ? ειδικος ?"

    θα του πω

    ΨΥΧΡΑΙΜΟΣ ,πολυ ψυχραιμος

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ε! καλά..και ο Αριέλ Σαρόν διέταξε την εκτέλεση 200 αιγυπτίων αιχμαλώτων ,γιατί δεν έιχαν φρουρούς διαθέσιμους και....τι έγινε;;;Μήπως τον παρέπεμψαν και δεν το μάθαμε;;; Το ίδιο με τους τούρκους.Το αίμα μόνο με αίμα ξεπληρώνεται.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Κληθείς να σχολιάσει πρόταση πολιτικών κομμάτων για προσφυγή εναντίον της Τουρκίας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου, ο κ. Στεφάνου υπέδειξε ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και ψυχραιμία για όλες τις πολιτικές ή νομικές κινήσεις που είναι δυνατό να γίνουν."

    ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ? ΜΑΣ ΔΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ ΝΑ ΧΤΥΠΗΣΟΥΜΕ ΠΕΝΑΛΤΙ ΣΕ ΑΔΕΙΑ ΕΣΤΙΑ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΛΕΜΕ ΝΑ ΤΟ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ? ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΣΕΙ ΚΑΘΕ ΕΝΝΟΙΑ ΛΟΓΙΚΗΣ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ? ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΗ ΛΕΠΙΔΑ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΜΑΣ ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ ΝΑ ΕΞΟΦΛΗΣΟΥΝ?

    Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΕΝΔΗΜΙΚΗ. ΣΕ ΤΙ ΔΙΑΦΕΡΕΙ Η ΤΩΡΙΝΗ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΤΟΧΗΣ, ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΟΥ ΕΞΗΓΗΣΕΙ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το 1995 ο τότε διοικητής της ΕΥΠ Ναύαρχος Λεωνίδας Βασιλικόπουλος ζήτησε να βρει στοιχεία για την τύχη των αγνοουμένων της Κύπρου της περιόδου της Τουρκικής εισβολής 1974 μέσω Κουρδικών πηγών. Ερχόμενος σε επαφή με τον Αμντουλλάχ Οτσαλάν Πρόεδρο του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (Ρ.Κ.Κ.)για το θέμα αυτό βρήκα Κούρδο ο οποίος το '74 μη γνωρίζοντας την καταγωγή του ήταν στην πρώτη γραμμή εισβολης του Αττίλα και στην περιοχή όπου τα εκτελεστικά αποσπάσματα του Αττίλα εξετέλεσαν μεγάλο αριθμό και Ελλαδιτών και Ελληνοκυπρίων στρατιωτών αιχμαλώτων πολέμου. Ο Κούρδος αυτός, ο οποίος τότε ήταν πολιτικός πρόσφυγας στην Γενεύη Ελβετίας, ήρθε στην Ελλάδα ανακρίθηκε από δυο εβδομάδες από τον τότε επιτελή της ΕΥΠ ταγματάρχη Σάββα Καλεντερίδη σε μια σουίτα του ξενοδοχείου Τιτάνια στην Αθήνα. Επιβεβαιώθηκαν και διασταυρώθηκαν οι πληροφορίες που έδωσε ο Κούρδος αυτός και αμέσως μετά ο τότε διοικητής της ΕΥΠ Ναύαρχος Λεωνίδας Βασιλικόπουλος μετέβη στην Κύπρο για να ενημερώσει και την πολιτικη ηγεσία της Κύπρου για το θέμα αυτό. Για το θέμα υπάρχει η πραγματικά απαράδεκτα κυνική δήλωση του τότε Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς "ναι τους σκοτώσαμε, και λοιπόν;" Εκτοτε, τόσο η ελληνικη κυβέρνηση και των δυο κομμάτων όσο και η Κυπριακή κυβέρνηση δεν προχώρησαν το θέμα αυτό για να μπορούν να συνεχίσουν τις "διαπραγματεύσεις". βέβαια στην απορία 'πως διαπραγματεύεστε με εγκληματίες πολέμου;' η απάντηση ήταν περίπου 'και τι να κάνουμε;' Τότε τους είπα "ε, αφού τα αφεντικά οι Αμερικάνοι μας βάζουν να διαπραγματευόμαστε με εγκληματίες πολέμου ας μας δώσουν κάνα πόντο παραπάνω!!!" Τίποτα από αυτά δεν συνέβη και μάλιστα όταν βρέθηκε και δεύτερος Κούρδος παρών το '74 σε αυτή την εκτέλεση και ήταν έτοιμος να καταθέσει, η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ 1997, εμπόδισε την συνέχιση της επαφής μαζί του. Επομένως να μην κόπτεται τώρα ο κ. Λοβέρδος εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ και να διαρρηνγύει τι ιμάτια του. Ως υφυπουργός Εξωτερικών εκείνης της περιόδου θα έπρεπε να γνωρίζει αυτή την υπόθεση και αν δεν την γνώριζε τότε δεν γνώριζε τη δουλειά του. Υπάρχει βιβλίο των εκδόσεων Καστανιώτη εκδοθέν την περίοδο αυτή, με τίτλο "Διαταγή: εκτελέστε τους αιχμαλώτους". Υπάρχει και η σχετικά πρόσφατη εκπομπή του γνωστού δημοσιογράφου Α. Παπαχελά που αναφέρονται με λεπτομέρειες όλα τα παραπάνω. Επομένως να μην κόπτονται οι πολιτικοί προϊστάμενοι όλης αυτής της περιόδου ότι δεν τα εγνώριζαν. Τα εγνώριζαν πολύ καλά και τα έκαναν... γαργάρα.

    Αντώνιος Ναξάκης
    Αρχιπλοίαρχος Π.Ν. Ε/Α

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. κι άμα ανοίξουν τί θα γίνει δηλαδή;
    Αφού οι πολιτικάντηδες πάλι θα τρώνε ψύχραιμοι τα hotdogs τους και θα κάνουν κρουαζιέρες στα νησάκια.
    Τέτοια ζώα που είμαστε καλά μας κάνουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κε Ναξάκη, φυσικά και τα εγνωριζαν, φυσικά και τα έκαναν γαργάρα μα προσέξτε την εκφραση τυ Κου Λοβέρδου

    "τόνισε ότι πρόκειται για μια ανατριχιαστική επιβεβαίωση όσων φοβόμασταν και βασίμως υποθέταμε πως έχουν γίνει."

    Δεν είναι τυχαία η επιμονή στο θέμα Κε.Ναξάκη.Δεν είμαι στο επίπεδο σας, ουτε στο επίπεδο του Κου.Σάββα, διαθέτω εναν απλό κοινό νού, ο οποίος μου επιτρέπει ωστόσο να καταλάβω ότι η Τουρκία ΜΠΟΡΕΙ να βρεθεί στην γωνία και μάλιστα ΥΠΟΛΟΓΗ με τα στοιχεία αυτά, τα οποία πλέον δεν είναι μόνο μαρτυρίες αλλά και απτές αποδείξεις.Ενώπιος Ενωπιω λοιπόν με το ένοχο παρελθόν της και εκεί αλλάζουν ΤΑ ΠΑΝΤΑ γιατί η γεωστρατηγική εχει την κοινωνική της πλευρά, την γεωγραφική της την πολιτική της και την ιστορική της εκτός απο την Οικονομική.Πρεπει λοιπόν να γίνει ΤΟ ΑΞΊΖΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ και κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να λείψει, δεν περισσεύει κανείς μας.Είναι μοναδική ευκαιρία να δείξει ο Ελληνισμός τον δυναμισμό του.Δεν μπορώ να σκεφτώ άλλη.Αν περάσει και αυτό τότε "Εάλω η Πόλις".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "τόνισε ότι πρόκειται για μια ανατριχιαστική επιβεβαίωση όσων φοβόμασταν και βασίμως υποθέταμε πως έχουν γίνει."
    Ποιος Λοβέρδος τώρα... Φανταστείτε ΥΠΕΞ Pan-Kάlos με βοηθό Λοβέρδο τι όργανα μετρήσεων εντάσεων ανέμων έχουν να στήσουν στο Αιγαίο για να δουν στα πόσα μποφόρ... φεύγουν οι σημαίες

    Το μόνο πράγμα που φοβούνται οι εθελόδουλοι εσκυμμένοι και υποτελείς όλων των κομμάτων είναι οι αποκαλύψεις, γιατί δεν ξέρουν τι να κάνουν μετά. Είναι ανίκανοι να ψελλίσουν υποψία διαμαρτυρίας παραλυμένοι από Τουρκοφοβία και Τουρκολαγνεία συνάμα και από την άλλη ξέρουν ότι δεν γίνεται δεν πάει, κάτι πρέπει να κάνουν. Όπως ακριβώς όταν πλησιάζουμε χρονικά σε παραλαβές οπλικών συστημάτων που έχουμε παραγγείλλει και δεν τα παίρνουμε γιατί θυμώνει ο Τούρκος, πρέπει να περιμένουμε να πάρει κι εκείνος παρόμοια, δεν ξέρουμε τι να την κάνουμε την... υπεροπλία.
    Είμαστε ένα ψευδοκράτος δειλών παραλυμένων κοιλιόδουλων γόνων οικογενειών (και δεν είναι μόνο οι τρεις γνωστές κορυφαίες, εσμός υπάρχει και στις μικρότερες κατηγορίες) που "διοικούν" εις υγείαν των κορόϊδων...
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Βλεπω καμμια φωτια απο βραχυκυκλωμα στον χωρο των αρχειων.Μην εχουμε ψευδαισθησεις μαζι με τον φακελλο της Κυπρου θα ανοιξουν και οι φακελλοι των αγνοουμενων,των εκτελεσθεντων,των αιχμαλωτων.Ντροπη μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.