7/8/09

Σουν-Τζου στο Αιγαίο


του Απόστολου Αποστολόπουλου
Φυσικά δεν είναι τιμητικό, ούτε γενναίο να μην απαντάς με την ίδια γλώσσα στον αναιδή γείτονα που στέλνει τα αεροπλάνα του λίγα μέτρα πάνω από τα νησιά σου ή τα πολεμικά του πλοία έξω από τα λιμάνια τους. Ωστόσο στον πόλεμο (νεύρων για την ώρα) το σωστό είναι να διαλέγεις εσύ την ώρα και τον τόπο της μάχης και όχι να αφήνεις αυτή επιλογή στον αντίπαλο. Αν βεβαίως έχεις στα σχέδιά σου την περίπτωση να συγκρουστείς, στην έσχατη ανάγκη. Αν, δηλαδή, η ανοχή σου είναι ζήτημα τακτικής. Και όχι όπισθεν που μόλις και μετά βίας κρατιέται να μη γίνει τρεχάλα προς τα πίσω και ο σώζων εαυτόν σωθήτω. Αλλά αυτό θα φανεί στην πράξη. Το «πολύ νωρίς» ή το «πολύ αργά» σε τέτοιες κρίσιμες περιπτώσεις φαίνεται, δυστυχώς, μόνο στο αποτέλεσμα.
Ο πιο διάσημος Κινέζος στρατηγός ( ο Σουν Τζου, 400-320 πΧ) έγραψε ότι το καλύτερο είναι να κερδίσεις ένα πόλεμο χωρίς να δώσεις μάχη. Η ταπείνωση του αντίπαλου είναι ασφαλώς μεγαλύτερη αν αποτύχει χωρίς καν να πέσει ηρωικά. Ο νικητής μπορεί να αισθάνεται ικανοποίηση αν παγιδεύσει τον αντίπαλο με τη στρατηγική του (τη δύναμη του μυαλού του) ενώ, ίσως, ήταν πιο αδύναμος ή λιγότερο έτοιμος ή πιο απρόθυμος να πάρει τα όπλα επειδή (μεταξύ άλλων) δεν διέθετε ισχυρούς συμμάχους. Εννοείται ότι ο Κινέζος στρατηγός δεν μιλούσε για περιπτώσεις απρονοησίας ή δειλίας. Η δειλία παραλύει το μυαλό, τη θέληση αλλά και την αξιοπρέπεια. Η απρονοησία οδηγεί στην καταισχύνη.
Πρόσφατα η ΕΥΠ συνέλαβε στη Σαμοθράκη θρακιώτη μουσουλμάνο για κατασκοπεία υπέρ της «μητέρας Τουρκίας», όπως δήλωσε στις ανακριτικές Αρχές. Ταυτόχρονα, δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η «αναιδής γείτων» περιλαμβάνει στα σχέδιά της (για θερμό επεισόδιο) τη Σαμοθράκη, ότι χίλιοι (Έλληνες) κομάντος έχουν αποσταλεί στα νησιά μας και ότι η ηγεσία της ΕΥΠ είχε, προ μηνός, επισκεφθεί την Κω. Επίσης η ΥΠΕΞ κ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι οι τουρκικές υπερπτήσεις στο Αιγαίο προκαλούν χωρίς, όμως, πρακτικό αποτέλεσμα. Η σύμπτωση αυτών των διόλου τυχαίων ενεργειών και πληροφοριών στέλνει, εξ αντικειμένου, στην «άλλη πλευρά» το μήνυμα ότι αυτή τη φορά είμαστε προετοιμασμένοι, όχι όπως στα Ίμια. Και προς εμάς εκπέμπονται σήματα ότι παρά τις αδυναμίες, οι αρμόδιες Αρχές και υπηρεσίες εργάζονται, δεν κοιμούνται, όπως παντογνώστες γραφιάδες και φλύαροι παραθυράτοι υποστηρίζουν. Ίσως αυτή η οπτική είναι αισιόδοξη αλλά η «αναιδής γείτων» έχει έτσι ή αλλιώς να επιλέξει την ανώδυνη (για το γόητρό της) αναδίπλωση ή μια παρακινδυνευμένη αναμέτρηση.

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, Παρασκευή 7-8-09

20 σχόλια:

  1. για να δουμε , για να δουμε ,

    μπορει να ειναι και παραπλανητικα τα αρματα χωρις πυρομαχικα η μειωση της στρατιωτικης θητειας κτλ κτλ

    η δυναμη των μυαλων του ΥΠΕΞ συμπεριλαμβανω και του υιου, (οπως συμβαινει σε ολες τις αυτοκρατορικες οικογενειες απο την εποχη της κινας) θα λυγισει τους τουρκους

    τι να μας πει ο σου τζου,
    ξερει αυτος να κανει τον κινεζο ?

    φτιαχνουμε εμεις κατι σου τζου κακια ...

    αλλα σκεψου ,
    αν εχουμε τοσο σιγουρο σχεδιο για τους τουρκους

    σκεψου τι εχουν να παθουν οι σκοπιανοι ...


    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. λετε η Ντορα-Λιζα να...ειναι κινεζα???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. -Μα δεν το καταλάβατε; Όλα αυτά τα κνέζικα μαγαζάκια που άνοιξαν στην Αθήνα είναι στην πραγματικότητα κινέζοι πράκτορες που συνεργάζοντε με την ελληνική κυβέρνηση κατά της Τουρκίας.Α ρε αθώα τουρκάκια, που να καταλάβετε εσείς το στρατιγικό βάθος της ελληνικής πολτικής.Εδώ εμείς δεν το καταλαβένουμε... Αχ να δείτε τι θα σας κάνει η Ντόρα.Αυτά βρε τα κινέζικα σουτιέν, δεν είναι σουτιέν, είναι κινέζικες ποεμικές σφενδόνες.Αχ να δείτε τι έχετε να πάθετε!
    Δημήτρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ΠΡΩΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΝΑ ΕΊΝΑΙ ΔΙΚΙΑ ΜΑΣ. ΝΑ ΠΑΝΕ ΤΑ ΑΝΤΙΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΣΕ ΜΕΡΙΚΆ ΜΕΓΑΛΑ ΝΗΣΙΑ, ΚΑΙ ΝΑ ΑΣΚΗΣΟΥΜΕ ΒΕΤΟ ΣΤΗΝ ΕΟΚ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΗΣΧΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ. ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΣΠΑΤΑΛΑΕΙ ΤΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΣΟ ΣΤΡΑΤΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΝΑ ΤΗΣ ΔΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΑ. ΤΙ ΓΙΝΕΤΕ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ ΠΟΥ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΘΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ ΤΟΣΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ? ΜΗΠΩΣ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ? ΤΑ ΜΙΡΑΖ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΡΑΝΤΑΡ ΚΑΙ ΟΘΟΝΕΣ Ή ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ Ή ΑΝΟΗΣΙΕΣ ΕΙΝΑΙ? ΟΣΟ ΞΕΡΕΙ Ο ΓΕΙΤΩΝΑΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΠΥΡ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙ ΣΤΟΝ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ. ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΕΜΟ? ΑΦΟΥ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΝ ΔΙΩΞΕΙ!!! ΑΝ ΔΕΝ ΣΠΑΣΕΙΣ ΑΥΓΑ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙΣ ΟΜΕΛΕΤΑ. ΤΙ ΓΙΝΕΤΕ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ? ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΒΑΤΙΚΑΝΟ Ή ΜΑΣ ΡΙΧΝΟΥΝ ΔΟΛΩΜΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΙΛΑΜΕ? ΤΕΛΟΣ ΤΑ ΔΟΛΩΜΑΤΑ, ΜΟΝΟ ΠΡΑΞΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η ΠΡΩΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΝΑ ΕΊΝΑΙ ΔΙΚΙΑ ΜΑΣ. ΝΑ ΠΑΝΕ ΤΑ ΑΝΤΙΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΣΕ ΜΕΡΙΚΆ ΜΕΓΑΛΑ ΝΗΣΙΑ, ΚΑΙ ΝΑ ΑΣΚΗΣΟΥΜΕ ΒΕΤΟ ΣΤΗΝ ΕΟΚ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΗΣΧΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ. ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΣΠΑΤΑΛΑΕΙ ΤΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΣΟ ΣΤΡΑΤΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΝΑ ΤΗΣ ΔΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΑ. ΤΙ ΓΙΝΕΤΕ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ ΠΟΥ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΘΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ ΤΟΣΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ? ΜΗΠΩΣ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ? ΤΑ ΜΙΡΑΖ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΡΑΝΤΑΡ ΚΑΙ ΟΘΟΝΕΣ Ή ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ Ή ΑΝΟΗΣΙΕΣ ΕΙΝΑΙ? ΟΣΟ ΞΕΡΕΙ Ο ΓΕΙΤΩΝΑΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΠΥΡ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙ ΣΤΟΝ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ. ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΕΜΟ? ΑΦΟΥ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΝ ΔΙΩΞΕΙ!!! ΑΝ ΔΕΝ ΣΠΑΣΕΙΣ ΑΥΓΑ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙΣ ΟΜΕΛΕΤΑ. ΤΙ ΓΙΝΕΤΕ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ? ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΒΑΤΙΚΑΝΟ Ή ΜΑΣ ΡΙΧΝΟΥΝ ΔΟΛΩΜΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΙΛΑΜΕ? ΤΕΛΟΣ ΤΑ ΔΟΛΩΜΑΤΑ, ΜΟΝΟ ΠΡΑΞΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για να δεις ενα προβλημα σφαιρικα πρεπει να προσπαθησεις να φανταστεις πως σκεφτεται και ο αλλος. Πχ εχω κατηγορησει απειρες φορες τον πρωθυπουργο και τη Ντορα για την απραξια τους στα ελληνοτουρκικα. Ωστοσο να ειστε σιγουροι οτι μονο βλακες δεν ειναι. Αυτα που βλεπουμε εμεις πιστευετε οτι δεν τα βλεπουν αυτοι; Μια ειναι η ραχοκοκκαλια του προβληματος και το ξερουν αριστα ολοι οι πολιτικοι μας: Σε μια πολεμικη αναμετρηση, εστω και περιορισμενη, η Ελλαδα δε θα κληθει να αντιμετωπισει τους Τουρκους ΜΟΝΟ. Θα εχουμε απεναντι μας και τους Αμερικανους, και μην πει κανεις οτι αυτο δεν ισχυει. Εδω ισχυε το 74 που μας κανανε jamming στα αεροσκαφη, ποσο μαλλον τωρα που οι Αμερικανοι χρειαζονται τους Τουρκους πιο πολυ απο ποτε.
    Σε μια αναμετρηση μονο με τα μεμετια πιστευω οτι θα τους προξενουσαμε κασταστροφες που δε θα φανταζονταν, αλλα ελα που οι δικοι μας φοβουνται (και ισως δικαιως) οτι οι Αμερικανοι θα επεμβουν μολις οι Τουρκοι καταλαβουν καποιο εδαφος (δημιουργια τετελεσμενου) και μετα θα πρεπει να πολεμησουμε και τους 2 για να το παρουμε πισω ή για να προκαλεσουμε ισοδυναμο (?) τετελεσμενο.
    Ειμαι σιγουρος οτι οι πολιτικοι μας παχουν απο ατολμια αλλα επισης πιστευω και οτι προσπαθουν να βγαλουν την Ελλαδα μας οσο πιο μαλακα γινεται απο την τεχνητη κριση, μηπως και σε λιγα χρονια αλλαξει η συγκυρια και οι Αμερικανοι λογω αλλαγης συμφεροντων σταματησουν να βοηθουν τοσο απροκαλυπτα τους Τουρκους. Τοτε θα ειναι πολυ καλυτερες οι συνθηκες για δυναμικοτερες ενεργειες.
    (Δεν ψηφιζω και δεν αγαπω κανεναν τους. Αγαπω μονο την ΕΛΛΑΔΑ μου)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Επικίνδυνα αισιόδοξη η ανάρτηση. Δεν μπορώ να πιστέψω τίποτε από όσα λέει.
    Το κράτος έχει άδεια ταμεία. Ο στρατός διαλυμένος. Οι καλοθελητές των ξένων κέντρων αλωνίζουν. Εδώ θα συρθούμε σε παραχωρήσεις χωρίς ούτε καν θερμό επεισόδιο. Εάν δεν το έχουμε κάνει ήδη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εχω την εντύπωση ότι παρά τα όσα τραγικά μπορεί να διαβάσει κανείς εδώ,η Τουρκία είναι αυτή η οποία βρίσκεται στην δυσκολότερη θέση αυτήν την περίοδο.
    Είναι σίγουρο ότι βρισκόμαστε προ των πυλών ενός μεγάλου συμβιβασμού όσον αφορά το Αιγαίο συνολικά. Η Ελλάδα λέει ότι το πρόβλημα πρέπει να λυθεί με βάση το διεθνές δίκαιο γιατί έτσι την συμφέρει και έτσι πρέπει να κάνει, γιατί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο η Τουρκία μένει αποκλεισμένη απο την πλευρά του Αιγαίου και όχι μόνο (το Καστελόριζο την κάνει μεγάλη ζημιά αφού την αποκλείει και απο τα Νότια θαλάσια σύνορα)
    Ενόψει αυτού του συμβιβασμού λοιπόπν όλοι προσπαθούν να τεκμηριώσουν διεκδικήσεις σε επι μέρους θέματα όπου νομίζουν ότι υπάρχουν νομικά η άλλα ερίσματα διεκδίκησης ούτως ώστε να τεθούν όλα στο τραπέζι για μία συνολικη λύση, της οποίας θα προηγηθεί σκληρό παζάρι.
    Σ ‘ αυτό το πάιχνίδι τίποτα δεν είναι τυχαίο, ούτε απο την δική μας ούτε απο την απέναντι πλευρά. Ολα είναι μία σκληρή παρτίδα σκάκι.
    Το μόνο που δεν χρειάζεται τώρα είναι οι φωνές, οι λαικισμοί, οι πατριδοκαπηλείες, και η δημαγωγία πάνω σ’αυτά τα θέματα.
    Οσο λιγότερα λέγονται σ ‘ αυτή την φάση τόσο το καλύτερο.
    Η Τουρκία λοιπόν επιδιώκει γρήγορα μία λύση υπο Αμερικανική διαιτησία επειδή πιστεύει ότι σ’αυτή τη φάση θα ευνοηθεί.
    Απο την άλλη πλευρά έχει το αγκάθι του Δεκεμβρίου και δεν της επιτρέπεται να τραβήξει πολύ το σχοινί για θερμό επισόδιο που θα είναι η καλύτερη ευκαιρία για τους εχθρούς της υποψηφιότητάς της να την θέσουν εκτός Ευρώπης.
    Το χειρότερο που θα μπορούσε να κάνει η Ελλάδα τώρα, είναι να κλιμακώσει την κρίση ( κατάριψη ενος τουρκικού αεροπλάνου) να ακούσει τις φωνές όλων αυτών των αννόητων πατριδοκάπηλων και να εμπλακεί σε μία κρίση που θα έφερνε αυτόματα την διαμεσολάβηση (Αμερικάνους).
    Η Τουρκία μπορεί να κάνει θόρυβο και σαματά, αλλά προς το παρόν η Ελλάδα είναι αυτή πού πέτυχε κάτι το ουσιαστικό αφού κατάβερε να φέρει την Frontex για να φυλάει τα θαλάσια σύνορά της τα οποία αυτόματα έγιναν σύνορα της Ευρωπαικής Ενωσης. Ολη αυτή η ιστορία με τους λαθρομετανάστες γύρισε μπούμερανγκ στην Τουρκία.
    Και κάτι άλλο, δεν πρέπει ποτέ να υποτιμάει κανείς τον αντίπαλό του. Αλλά αυτό που συμβαίνει τον τελευταιο καιρο με την μυθοποίηση της Τουρκίας , του στρατού της και των δυνατοτήτων της αγγίζει τά όρια του παραλόγου. Να μην Ξεχνάμε ποτέ ότι η Τουρκία είναι μία χώρα με τεράστια προβλήματα, μια χώρα πυριτιδαποθήκη που απο στιγμή σε στιγμή μπορεί να εκραγεί και χωρίς την δική μας βοήθεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εχω την εντύπωση ότι παρά τα όσα τραγικά μπορεί να διαβάσει κανείς εδώ,η Τουρκία είναι αυτή η οποία βρίσκεται στην δυσκολότερη θέση αυτήν την περίοδο.
    Είναι σίγουρο ότι βρισκόμαστε προ των πυλών ενός μεγάλου συμβιβασμού όσον αφορά το Αιγαίο συνολικά. Η Ελλάδα λέει ότι το πρόβλημα πρέπει να λυθεί με βάση το διεθνές δίκαιο γιατί έτσι την συμφέρει και έτσι πρέπει να κάνει, γιατί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο η Τουρκία μένει αποκλεισμένη απο την πλευρά του Αιγαίου και όχι μόνο (το Καστελόριζο την κάνει μεγάλη ζημιά αφού την αποκλείει και απο τα Νότια θαλάσια σύνορα)
    Ενόψει αυτού του συμβιβασμού λοιπόπν όλοι προσπαθούν να τεκμηριώσουν διεκδικήσεις σε επι μέρους θέματα όπου νομίζουν ότι υπάρχουν νομικά η άλλα ερίσματα διεκδίκησης ούτως ώστε να τεθούν όλα στο τραπέζι για μία συνολικη λύση, της οποίας θα προηγηθεί σκληρό παζάρι.
    Σ ‘ αυτό το πάιχνίδι τίποτα δεν είναι τυχαίο, ούτε απο την δική μας ούτε απο την απέναντι πλευρά. Ολα είναι μία σκληρή παρτίδα σκάκι.
    Το μόνο που δεν χρειάζεται τώρα είναι οι φωνές, οι λαικισμοί, οι πατριδοκαπηλείες, και η δημαγωγία πάνω σ’αυτά τα θέματα.
    Οσο λιγότερα λέγονται σ ‘ αυτή την φάση τόσο το καλύτερο.
    Η Τουρκία λοιπόν επιδιώκει γρήγορα μία λύση υπο Αμερικανική διαιτησία επειδή πιστεύει ότι σ’αυτή τη φάση θα ευνοηθεί.
    Απο την άλλη πλευρά έχει το αγκάθι του Δεκεμβρίου και δεν της επιτρέπεται να τραβήξει πολύ το σχοινί για θερμό επισόδιο που θα είναι η καλύτερη ευκαιρία για τους εχθρούς της υποψηφιότητάς της να την θέσουν εκτός Ευρώπης.
    Το χειρότερο που θα μπορούσε να κάνει η Ελλάδα τώρα, είναι να κλιμακώσει την κρίση ( κατάριψη ενος τουρκικού αεροπλάνου) να ακούσει τις φωνές όλων αυτών των αννόητων πατριδοκάπηλων και να εμπλακεί σε μία κρίση που θα έφερνε αυτόματα την διαμεσολάβηση (Αμερικάνους).
    Η Τουρκία μπορεί να κάνει θόρυβο και σαματά, αλλά προς το παρόν η Ελλάδα είναι αυτή πού πέτυχε κάτι το ουσιαστικό αφού κατάβερε να φέρει την Frontex για να φυλάει τα θαλάσια σύνορά της τα οποία αυτόματα έγιναν σύνορα της Ευρωπαικής Ενωσης. Ολη αυτή η ιστορία με τους λαθρομετανάστες γύρισε μπούμερανγκ στην Τουρκία.
    Και κάτι άλλο, δεν πρέπει ποτέ να υποτιμάει κανείς τον αντίπαλό του. Αλλά αυτό που συμβαίνει τον τελευταιο καιρο με την μυθοποίηση της Τουρκίας , του στρατού της και των δυνατοτήτων της αγγίζει τά όρια του παραλόγου. Να μην Ξεχνάμε ποτέ ότι η Τουρκία είναι μία χώρα με τεράστια προβλήματα, μια χώρα πυριτιδαποθήκη που απο στιγμή σε στιγμή μπορεί να εκραγεί και χωρίς την δική μας βοήθεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ναι να πάρουμε κι άλλους Σ300, για να τους σκουριάσουμε κι αυτούς, να τους βάλει η Ντόρα για στυλιάρια να απλώνει την μπουγάδα. Τα Τούρκικα Φ16 δεν πέταξαν ακόμα στην γειτονιά της...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΑΠ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ:Παραθέτω μερικά από όσα γράφει σήμερα (8-8-09)ο Τύπος. 1)Η διαταγή για την μετάβαση των κομμάντο στα νησιά μας ακυρώθηκε (από ποιον; τη νέα ηγεσία;)2. ΟΙ Αμερικανοί εξεδήλωσαν "ανησυχία" και "ενδιαφέρον" επειδή τέτοιες κινήσεις δημιουργούν θερμή ατμόσφαιρα (;).3. Έλληνες διπλωμάτες (ποιοί;) ανησυχούν (όπως και οι Αμερικανοί)για τους ίδιους λόγους. (τα ερωτήμτα στις παρενθέσεις είναι δικά μου).
    Δεν γνωρίζω αν τα περί συμβιβασμού που αναφέρει ο ανώνυμος ισχύουν αλλά δεν το αποκλείω. Πάντως η παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων στα νησιά μας δέν είναι επιθετική αλλά αποτρεπτική ενέργεια. Άρα δεν ήταν η διαρροή της πληροφορίας περί κομμάντο που ενόχλησε αλλά η ίδια η αποστολή τους. Το συμπέρασμα στο καθένα με βάση και τις σημερινέ ς δημοσιευμένες πληροφορίες.
    Παρατηρήσεις: Είναι προφανές (αν αληθεύουν αυτές οι πληροφορίες)ότι δεν μπορούμε να στέλνουμε όποτε θέλουμε και όπου θέλλυμε εντός της ελληνικής επικράτειας τους στρατιώτες μας-πέραν των Ιμιων. Επίσης Ο Τύπος επικεντρώνει όλο το θέμα των αλλαγών στην ηγεσία των ΕΔ γύρω από το ζήτημα των κομμάντο θεωρώντας την επίσημη εκδοχή άνευ σημασίας. Δεν γνωρίζω για ποιο πράγματι λόγο αποστρατεύθηκε ο κ. Γράψας. Δεν γνωρίζω γιατί εκλήθη στο Μαξίμου-πρωτοφανής (στην κυριολεξία) ενέργεια. Αντιλαμβάνομαι το πλήθος των αντιφατικών και σκόπιμων διαρροών, παραπλανητικών και αποπροσανατολιστικών. Πιστεύω ότι αντί να αναρωτιόμαστε για τα ανακλαστικά των πεθαμένων καλύτερα θα ήταν οι ζωντανοί σε όλη τηνκλίμακα της πυραμίδας να έδειχναν εμμονή στη σοβαρότητα και στην περίσκεψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εικασίες.
    Το αποτέλεσμα θα δείξει πόσο είχαν/έχουν σχέδιο και τακτική σε αυτά που κάνουν καθημερινά οι Τουρκαλάδες στο Αιγαίο ΚΙ εάν τελικά θα ορθώσουν ανάστημα και λόγο τον Δεκέμβρη στην ενταξή της
    και πουν ένα δυνατό ΟΧΙ.

    Αν δω συνολικά την Εξωτερική μας πολιτική δεν μπορώ να πεισθώ με τα περί Υψηλής Στρατηγικής στα των προκλήσεων των Τουρκαλάδων.
    Μακάρι να είμαι πολύ-πολύ λάθος!

    Η κατάρριψη είναι πάντα μια στρατηγική επιλογή (αφού την επιδιώξεις μελετημένα ΚΑΙ έχεις σχέδιο να το πας εκεί που το θέλεις το πράγμα) παρόλα όσα λέει ο ΣΟΥ ΤΖΟΥ και οι επιτελείς του!


    Νήμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κύριε Αποστολόπουλε, τα αντανακλαστικά των μεταστάντων είναι τα ίδια με την...εμμονή στην σοβαρότητα και στην περίσκεψη της..."ζωντανής" κλίμακας της πυραμίδας μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΑΠ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ:Γέλασα με το σχόλιο του ΑΝΩΝΥΜΟΥ (3:05μμ)και το χιούμορ πάντα χρειάζεται πολύ περισσότερο όταν δεν είναι αβάσιμο. Πάντως μιλούσα για όλη την πυραμίδα δηλαδή όχι μόνο για τους κυβερνώντες στο σύνολό τους αλλά και για μας, για τον κόσμο, όπου τα ανακλαστικά είναι... πιο ζωηρά. Είπαμε, χρειάζεται θάρρος η ελευθερία αλλά χρειάζεται και αρετή, δηλαδή στην περίπτωση, ψύχραιμο μυαλό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Να σας κάνω τώρα και εγώ μιά απλή ερώτηση με το απλό μου το μυαλό;

    Γιατί η Ελλάδα, με άμεσο και σαφή τρόπο ΔΕΝ έχει επεκτείνει την κυριαρχία μας στα 12 μίλια, τόσο στο Αιγαίο όσο και στο Ιόνιο; Και μάλιστα γιατί δεν το κάνει παραμονή της συνδιάσκεψης του Δεκεμβρίου όπου καπάκι σε ότι προβλήματα δημιουργήσει η Τουρκία να μπορεί να τους "κάτσει" και ένα βέτο;

    Δηλαδή τί θα κάνει η Τουρκία; Πόλεμο; Το τελευταίο που συμφέρει τη Τουρκία είναι ο πόλεμος.

    Ας είμαστε σοβαροί λέτε, και συμφωνώ.

    Τώρα η Ελλάδα:

    ΝΑΙ στα 12 μίλια

    ΝΑΙ στο βέτο κάτα της Τουρκίας τον Δεκέμβριο

    ΝΑΙ στην αυστηρή φύλαξη των συνόρων: Τι; Τούρκος και πήγες στην Ρω για τσαπαρί; Όχι; Άδεια ψαρέματος είχες; Στην Ρόδο, δίκη και φυλάκιση.

    ΝΑΙ στην επανδρωση και του τελευταίου βράχου στο Αιγαίο με Έλληνες. Στρατό ή και πολίτες ακόμα. Ας ζητήσουν εθελοντές, εγώ θα πήγαινα π.χ. να κάτσω 1 χρόνο στην Ρω να σηκώνω κάθε μέρα την σημαία όπως η κυρά Δέσποινα. Πού είναι το πρόβλημα. Θέληση υπάρχει, πολιτική βούληση υπάρχει όμως;

    Η τακτική του στρουθοκαμηλισμού σε καμμία περίπτωση δεν μασκαρεύεται ώς υπεύθυνη στάση του Κωστάκη, της Ντόρας και του "κρατικού μηχανισμού". Μην λέτε μεγάλα λόγια (αυτό που οι αγγλοσάξωνες ονομάζουν "whishful thinking") χωρίς να τα πιστεύετε. Και εμείς στην ίδια χώρα ζούμε.

    --

    Επιμένω, "ο Θεός βοηθός" !!!

    Δημήτριος Γ. Παναγιωτίδης
    Λοχίας Αλεξ/στής - Β' ΜΑΛ - 85Β' ΕΣΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Δημήτρη με ποιον θα γίνουν αυτά; Με το Dora σήμερα και το Pan-Kάlos αύριο; Τους είδαμε και το 1996. Τα ίδια και χειρότερα τώρα. Αυτά είναι και wish list και μάλλον είναι και... λίστα γάμου... τώρα ποιος είναι ο γαμπρός και ποια η νύφη... άσε καλύτερα... Θού Κύριε...
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μήπως να αλλάξουμε το όνομα της χώρας για να μη θίγεται κανείς και να λυθούν δια μιάς όλα τα εκκρεμή θέματα; Το "Αυνανιστάν", νομίζω, είναι ό,τι πρέπει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Η ανάρτηση αναφέρει
    να κερδίσεις ένα πόλεμο χωρίς να δώσεις μάχη.

    ΓΙα να γίνει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα θα πρέπει να απολύσουμε τα ΜΜΕ γιατί πριν προλάβουν να το σχεδιάσουν θα έχει βγει στην δημοσιοότητα ή θα έχει πουληθεί ένεκα 30 αργυρίων.

    Η ταπείνωση του αντίπαλου είναι ασφαλώς μεγαλύτερη αν αποτύχει χωρίς καν να πέσει ηρωικά.

    ΓΙα να ταπεινωθεί ο αντίπαλος θα πρέπει εσύ εμείς δλδ να υφιστάμεθα σαν ομάδα και όχι σαν μονάδα με πολλούς εγκεφάλους ...

    Ο νικητής μπορεί να αισθάνεται ικανοποίηση αν παγιδεύσει τον αντίπαλο με τη στρατηγική του (τη δύναμη του μυαλού του)

    Η δύναμη του μυαλού θέλει πίστη στο ιδανικό στην αξία στην πατρίδα στο έθνος στην Ελλάδα....ΔΕν μπορεί όσοι ηγούνται να αντιμετωπίζουν την σημαία σαν παλίοπανο την βραχονησίδα σαν μερικά χωράφια για πούλημα για να μη γίνει πόλεμος και το υπ.εξωτ σαν τσιφλίκι τους.

    ίσως, ήταν πιο αδύναμος ή λιγότερο έτοιμος ή πιο απρόθυμος να πάρει τα όπλα επειδή (μεταξύ άλλων) δεν διέθετε ισχυρούς συμμάχους

    Συμφωνώ με την εξής διαφοροποίηση.Η ισχύς των όπλων πρέπει να χρησιμοποιείται κατόπιν σχεδίου εν ψυχρώ και όχι κατόπιν πιέσεως εν θερμώ έχοντας σύμμαχο πάντα τον αιφνιδιασμό..

    Καλημέρα Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.