9/8/09

Ο πετρελαιαγωγός Σαμψούντας - Τσεϊχάν «καίει» την Αθήνα

Σε τρεις κατευθύνσεις κινήθηκε η επίσκεψη του ρώσου πρωθυπουργού κ. Βλαντίμιρ Πούτιν στην Αγκυρα μεσοβδόμαδα: πετρέλαιο, φυσικό αέριο και πυρηνικά. Οι στόχοι του ρώσου προέδρου στον πρώτο τομέα, δηλαδή στα πετρέλαια, επηρεάζουν αρνητικά τη χώρα μας ενώ στις άλλες δύο περιπτώσεις, φυσικό αέριο και πυρηνικά, αφορούν εμμέσως πλην σαφώς και την Ελλάδα.

Συνολικά πάντως ο ρώσος πρόεδρος θέλησε να κάνει με τις συμφωνίες που υπέγραψε με τον τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μια κίνηση «ματ» στις αντιδράσεις του νέου πρωθυπουργού της Βουλγαρίας κ. Μπόικο Μπορίσοφ , ο οποίος πάγωσε προσωρινά όλες τις ρωσοβουλγαρικές ενεργειακές συμφωνίες.

Αυτό που «καίει» πάντως την Αθήνα είναι το ρωσοτουρκικό σχέδιο για πετρελαιαγωγό ο οποίος θα συνδέει τη Σαμψούντα στον Εύξεινο Πόντο με το λιμάνι Τσεϊχάν της Τουρκίας στις ακτές της Μεσογείου. Αν υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο τότε θα είναι σαφώς ανταγωνιστικό του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης, ο οποίος θα αρχίσει σύντομα να κατασκευάζεται ύστερα από προσπάθειες και αναβολές μιας ολόκληρης δεκαπενταετίας. Ο αγωγός αυτός, μήκους 280 χιλιομέτρων, θα μεταφέρει ρωσικό και καζακικό αέριο προς τη Δύση με κομβικό σημείο το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, παρακάμπτοντας τα Στενά του Ελλησπόντου που είναι ο βασικός δρόμος μεταφοράς των ρωσικών πετρελαίων στη Δύση και φυσικά ελέγχονται απόλυτα από την Τουρκία.

Οι πρόσφατες προσπάθειες της βουλγαρικής κυβέρνησης να αποσπάσει ακόμη περισσότερα ανταλλάγματα από τη Μόσχα για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης οδήγησαν τον ρώσο πρωθυπουργό στην απόφαση να ενεργοποιήσει το παλαιότερο σχέδιο για τον πετρελαιαγωγό Σαμψούντας- Τσεϊχάν.

Βεβαίως πρόκειται για έναν αγωγό περίπου τριπλάσιου μήκους από αυτόν της Αλεξανδρούπολης και με πολύ υψηλότερο κόστος. Παράλληλα, όπως τονίζουν προς «Το Βήμα» κο ρυφαίοι έλληνες διπλωμάτες και ενεργειακοί παράγοντες, η προσπάθεια που καταβάλλει η Ρωσία να παρακάμψει τα Στενά έχει νόημα μόνο αν ο εναλλακτικός δρόμος δεν διέρχεται από την Τουρκία, δηλαδή αν υλοποιηθεί ο αγωγός Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης. Ο άλλος αγωγός, αυτός της Σαμψούντας, διέρχεται μόνο από την Τουρκία και πολλαπλασιάζει την εξάρτηση της Μόσχας από την Αγκυρα. Συνεπώς ο αγωγός της Σαμψούντας μόνο συμπληρωματικά θα μπορούσε να λειτουργήσει προς αυτόν της Αλεξανδρούπολης, αλλά και πάλι εξαιτίας του πολύ μεγάλου μήκους του έχει σχεδόν απαγορευτικό οικονομικό κόστος.

Οι ίδιοι κύκλοι ερμηνεύουν τις πρόσφατες κινήσεις της Ρωσίας ως απάντηση της Μόσχας στη στάση της νέας βουλγαρικής κυβέρνησης, η οποία δείχνει να επανεξετάζει σχεδόν από μηδενική βάση τη συμμετοχή της στα μεγάλα ρωσικά ενεργειακά έργα που κατασκευάζονται στη χώρα της, μεταξύ των οποίων και ο αγωγός ΜπουργκάςΑλεξανδρούπολης.

Πάντως όλες αυτές οι κινήσεις στην ενεργειακή σκακιέρα δεν περνούν απαρατήρητες στην Αθήνα και υπάρχει ανησυχία για πιθανές ανατροπές που θα φέρουν κυρίως τον αγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης ακόμη πιο πίσω χρονικά.

Οσον αφορά τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream, οι Ρώσοι διαπραγματεύονται με την Αγκυρα να περάσει υποθαλασσίως στον Εύξεινο Πόντο και από την τουρκική υφαλοκρηπίδα, πράγμα που σημαίνει ότι θα δώσουν ανταλλάγματα στους Τούρκους, κυρίως ποσότητες δωρεάν φυσικού αερίου. Οι αντιδράσεις της Σόφιας, τέλος, για το κόστος του πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε της Βουλγαρίας, το οποίο κατασκευάζουν ρωσικές εταιρείες, οδήγησαν τον κ. Πούτιν στο να συζητεί να πάρει μέρος και στο πυρηνικό πρόγραμμα της Τουρκίας, γι΄ αυτό και υπέγραψε σχετικό προσύμφωνο με τον κ. Ερντογάν.

ΒΗΜΑ

8 σχόλια:

  1. Αγαπητοι φιλοι,

    Ειναι προφανες ότι ο νεοεκλεγεις πρωθυπουργος της Βουλγαριας δεν είναι παρα ενεργουμενο της Δυσης. Φροντιζοντας (οπως κανουν παντα) να προωθούν στις Μπανανιες τετοιας ποιοτητος ατομα, οι ΗΠΑ φραζουν ακομα μια διεξοδο των ενεργειακων προιοντων των Ρωσων στη Δυση. Η Ελλαδα φαινεται να εινα σε δεινη θεση για δυο λογους: 1)Μια και οι προτεινομενοι αγωγοι των Ρωσων θα μπορουσαν να διελθουν απο την ΘΡΑΚΗ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΗΠΕΙΡΟ, για να εξασφαλιστει η διοδός τους ενδεχομενως να υπαρχουν πονηρες σκεψεις στο μυαλο των "φιλων" μας να μας οδηγησουν στα συνορα του 1912.
    2) Η αναβαθμιση της Τουρκιας απο την παρακαμψη της Βουλγαριας, μπορει να μας βγαλει εντελως εξω απο το παιχνίδι των αγωγων, μια και από το εδαφος της Ανατολικης Θρακης και δια της παρα-ΕΓΝΑΤΙΑΣ οδου μπορει να φθασουν στην Αδριατικη και απο εκει στην Ιταλια (South Stream).

    Αλήθεια, εχουμε στρατηγικη πιεσης στη Βουλγαρια ωστε να μην υπαναχωρηση απο την υπογραφη της??? Η παρτιδα σκακιου με τους αγωγους γινεται ολο και πιο ενδιαφερουσα, αλλα σε καποιο σημειο θα πρεπει να αρχισει η αλλαγη κομματιων.

    Φιλικα ΖΕΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ετσι,να ξυπνησουν οσοι ονειρευονταν οτι ο πουτιν θα υποστηριζε και θα γινοταν ο σωτηρας των ελληνων...εγω σας το τονιζω οτι οι ρωσοι θα εξελιχθουν χειροτεροι κι απο τους αμερικανους απεναντι στην ελλαδα...ουσττττττ απο δω λαμογια ελληνες προδοτες πολιτικοι που καθημερινα με την απραξια σας μας αποτελειωνετε.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στρατηγική πίεσης; 'Εχουμε αλλά ούμπαλα δεν έχουμε. Αν διώξουν όλους τους Βουλγαροτσιγγάνους που έχουν καταλάβει όλα τα πάρκα και τους ακάλυπτους στην πόλη μου και σίγουρα και σε άλλες πόλεις και κοπρίζουν όπου βρουν τότε να δείτε πίεση. Και εδώ δεν χωράει το ότι είναι κάτοχοι διαβατηρίων χώρας της ΕΕ. Δεν εμπόδισε αυτό τους Ιταλούς να δώσουν στους Ρουμάνους τα παπούτσια στο χέρι όταν κατέκλυσαν την Ιταλία. Dora, Pavlopoulos παραιτηθείτε. Να έρθουν τα Yiorgos και Pan-Kάlos να το φχαριστηθούμε καλύτερα...σκύβουν κι αυτοί...ίσως πιο θεαματικά...
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και συμπληρώνοντας, δεν μας φτάνει που έχουμε τους Αμερικάνους να μας λένε μη κάνετε ταραχή με την Τουρκία, βρείτε τα ήγουν δώστε, τώρα θα έχουμε και τους Ρώσους να μας την λένε γιατί με τόσους δικούς τους αγωγούς στην Τουρκία θέλουν κι αυτοί την ασφάλειά τους... ε ρε πού καταντήσαμε...καλά έλεγε το ΕΛΙΑΜΕΠ: Η Ελλάς θα μεγαλουργήσει. Αλλά ως κομμάτι της νέας Οθωμανίας. Αυτό το τελευταίο δεν το έλεγε φανερά αλλά το κραύγαζε με τα συμφραζόμενα. Προς τα κει πάμε.
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δηλαδή κρίμα το Ντούμ χαρές και ντούμ χαρούλια.
    ΔΤ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μπα δεν τσιμπάω τόσο εύκολα απο τέτοιες συμφωνίες. Οι ρωσσοι ειναι αυθεντίες στην υπεράσπιση των συμφερόντων τους και εκμεταλεύοντε τους παντα και τα πάντα όπως τους συμφέρει. Για τους τουρκους..γραμμένους τους έχουνε, ας όψονται οι αγωγοί κατα τα λοιπά εχουνε ράμματα για τη γούνα τους.
    Το μέλλον θα δείξει, πάντως διαφωνώ με πολλούς που απαξιώνουν την ελληνορωσική προσέγγιση επειδή η ρωσσία συμφωνησε στο θεμα αγωγων με τουρκια. Ουτε χάσαμε κανενα συμμαχο ουτε τπτ. Η ρωσσια μπορει να δινει τωρα κατι στην τουρκια αλλα αν αλλαξει κατι στην περιοχη, δεν θα μεινει αμετοχη κι αν χρειαστεί θα τα βαλει με ολους και με ολα και θα ξαναμοιράσει την τραπουλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μπράϊζα; Τι έγινε; Αυτούς δεν θα τους προειδοποιήσεις να μην συνεργάζονται με την Ρωσία; Ή δεν μασάνε όπως οι βεζυροπούλες και οι tsaba manges moustakes εδώ;
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ, ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΡΚΟΙ, ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΡΑΤΟΥΝ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥΣ ΟΥΤΕ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥΣ.ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΔΕΙΧΝΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ.
    ΑΥΤΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ,ΑΥΤΟ ΘΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΙΧΙΣΕΙ,ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΜΕΛΥΣΕΙ......

    ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.