21/8/09

Ο Ταλάτ λέει ότι δεν "περνά" λύση χωρίς τουρκικές εγγυήσεις

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν θα εγκρίνουν λύση του Κυπριακού σε ένα δημοψήφισμα, αν δεν προνοεί για τουρκικές εγγυήσεις.
Ο κ. Ταλάτ, εμμένοντας στη θέση ότι οι τουρκικές εγγυήσεις είναι απαραίτητες για την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων, είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά «δημιουργεί προβλήματα με τις συμφωνίες Εγγυήσεων και Συμμαχίας».

Επικαλούμενος πρόνοιες της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης του 1960 -την οποία κατά τα άλλα η τουρκική πλευρά προτιμά να αγνοεί όταν αφορά δικές της υποχρεώσεις- είπε ότι τροπολογίες στις πρόνοιες για τις διεθνείς εγγυήσεις, όπως συμφωνήθηκαν το 1960, μπορούν να γίνουν μόνο με τη σύμφωνη γνώμη των συμβαλλόμενων μερών.
«Εφόσον οι συμφωνίες φέρουν την υπογραφή μας και εμείς δεν δεχόμαστε τροπολογίες, θα παραμείνουν ως έχουν», είπε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.
Εξ άλλου, επανέλαβε την επίμονη θέση του ότι δεν βλέπει το λόγο να μην υπάρξει λύση στο Κυπριακό μέχρι το τέλος του χρόνου, «αν η ελληνοκυπριακή πλευρά ενεργήσει αποφασιστικά, όπως η τουρκοκυπριακή και εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της».
«Δεν υπάρχει λόγος να μην επιτευχθεί λύση αν ο πρόεδρος Χριστόφιας δεν επιμένει στην κωμική απαίτηση να αποφασίζει ποιος Τουρκοκύπριος ηγέτης θα εκλεγεί και δεν προβαίνει σε ακατανόητες εισηγήσεις», είπε ο κ. Ταλάτ, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, αλλά αναφερόμενος προφανώς στην ελληνοκυπριακή θέση για κοινό εκλογικό ψηφοδέλτιο.
Η εισήγηση αυτή υποβάλλεται σε απάντηση της τουρκικής αξίωσης για εκ περιτροπής προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο κ. Ταλάτ κατηγόρησε επίσης τον πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια ότι θέτει όρους για τη λύση και πρόσθεσε ότι αν έκανε, κατά την έκφρασή του, και η τουρκοκυπριακή πλευρά το ίδιο, θα προέκυπταν ανεπιθύμητες δυσκολίες.
Πηγή express.gr

8 σχόλια:

  1. Πρόεδρος Ανεξαρτητου διεθνούς Αναγνωρισμένου κράτους σέρνεται απο εγκάθετο της Αγκυρας, ψευτοηγέτη των Τουρκων στην κύπρο, εκπρόσωπο τουρκικής μειονότητας.
    Ευέλικτη στρατηγική , κρίμα που δεν ζεί ο Κλαουζεβιτς να την καταγράψει και ο Θουκυδίδης να την εξιστορήσει.

    "Ανασήκωσε την πλάτη κι απόσεισέ τους Πενταδάχτυλέ μου , ανασήκωσε την πλάτη κι απόσχισέ τους"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αφού θέλουν οπωσδήποτε "ένωση των λαών".

    ΟΧΙ στην "ένωση-ομοσπονδία τύπου Ανάν"
    ΟΧΙ σε αλλαγή του εθνικού ύμνου
    ΟΧΙ σε κατάργηση της Εθνικής Φρουράς

    ΝΑΙ στην Ένωση με την Ελλάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "(…) Ακόμη και αν δεν υπήρχε κανένας μουσουλμάνος Τούρκος στην Κύπρο, η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να έχει ένα κυπριακό ζήτημα. Καμία χώρα δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη απέναντι σε ένα τέτοιο νησί, που βρίσκεται μέσα στην καρδιά του ίδιου του ζωτικού της χώρου (…)»

    "
    Αχμέτ Ντ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ποτέ να μην περάσει λύση..Θα σας δείξουμε μογγόλια όπως το πάτε εμείς ο λαουτζίκος την λύση σε λίγο καιρό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δηλαδή κατά τον κ. Ταλάτ, η "επίλυση του Κυπριακού" σημαίνει να παραμείνουν οι τ/κ στην "αγκαλιά" της Μητέρας Τουρκίας και να το αποδεχτεί αυτό ασυζητητί, η ε/κ πλευρά...Και είναι βέβαιος ότι στο "δημοψήφισμα" οι τ/κ θα ψηφίσουν υπέρ της θέσης αυτής!!!Ε τότε, δεν κουβεντιάζουμε για λύση, αλλά για την ντε φάκτο αναγνώριση του ψευδοκράτους.Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΜΜΕΣΑ!!
    ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΩ Ο ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ!!
    ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ!!!
    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΛΙΓΟ ΝΕΥΡΟ ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ!!!
    ΛΙΓΟ ΝΕΥΡΟΟΟΟΟ!!!!!

    ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ταλάτ μου, όλα τα γούστα θα στα κάνει ο ++++ιας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.