17/8/09

Οι Αλβανοί του Μαυροβουνίου ζητούν βοήθεια από την αλβανική κυβέρνηση



Bosnian Muslims demand the green part of Montenegro, Croatians the gray part and Albanian liberation extremists want the red part.
Οι Αλβανοί που ζουν στην περιοχή Τουζ του Μαυροβουνίου, ζητούν να λειτουργούν ως ανεξάρτητη κοινότητα και όχι ως οντότητα ή ως μια γειτονιά της πρωτεύουσας του Μαυροβουνίου, Ποντγκόριτσα, αναφέρει σε δημοσίευμά της η αλβανική εφημερίδα «Κορριέρι».

Για να πετύχουν το σκοπό τους, οι Αλβανοί του Τουζ ζητούν και την υποστήριξη της αλβανικής κυβέρνησης, αναφέρει το δημοσίευμα και συνεχίζει: «Η αλβανική κυβέρνηση θα πρέπει να αφιερώσει μεγαλύτερη προσοχή στο αλβανικό ζήτημα, δήλωσε ο πρόεδρος της κοινότητας του Τουζ Σμάιλ Μαλίκ Τσουνμούλαϊ, προσθέτοντας ότι «οι εκεί Αλβανοί θα διοργανώσουν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για την προστασία των δικαιωμάτων τους».

Η αντίδραση των Αλβανών, σημειώνει η εφημερίδα, ήρθε μετά από την κατάρτιση νομοσχεδίου από την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου για τη νέα διοικητική διαίρεση της χώρας.

Το νομοσχέδιο δεν προβλέπει να παραχωρηθεί στο Τουζ το καθεστώς κοινότητας, αφήνοντας το Τουζ με το προηγούμενο καθεστώς, ως αστική οντότητα που υπάγεται διοικητικά στην Ποντγκόριτσα.

Το Τουζ, σύμφωνα με την εφημερίδα, έχει σήμερα 12.000 κατοίκους, η πλειοψηφία των οποίων είναι Αλβανοί, οι οποίοι από καιρό ζητούν το Τουζ να έχει το καθεστώς ανεξάρτητης διοικητικά κοινότητας.

Οι Αλβανοί βλέπουν στο νομοσχέδιο, σύμφωνα με την «Κορριέρι», μια κρυφή απόπειρα των Σλάβων να αποδυναμώσουν την επιρροή του αλβανικού στοιχείου στην περιοχή, διότι προβλέπει και αλλαγή των τοπωνυμίων μερικών χωριών στο Τουζ, αντικαθιστώντας τα ονόματά τους με σλαβικά ονόματα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

1 σχόλιο:

  1. Άραγε η Ελλάδα έχει συμφέρον από μία Αλβανία που θα περιέχει τους Αλβανικούς πληθυσμούς;

    Αν η Ελλάδα υποστηρίξει την ιδέα αυτή, τότε σημαίνει ότι τα Σκόπια αποδυναμώνονται, άρα εύκολα το κρατίδιο διαλύεται. Σε επόμενο στάδιο πραγματοποιείται η ένωση των περιοχών με αλβανικό πληθυσμό: Αλβανία, Κόσοβο (ίσως χωρίς το κομμάτι που έχει Σέρβους), το Τέτοβο των Σκοπίων, τις περιοχές με αλβανικό πληθυσμό στην υπόλοιπη Σερβία και Μαυροβούνιο.
    1) Η Ελλάδα κερδίζει σε επιρροή στην Αλβανία έναντι της Τουρκίας
    2) Τα Σκόπια διαλύονται. Ίσως το δυτικό κομμάτι ενσωματωθεί στη Βουλγαρία. Η περιοχή της Πελαγονίας στα Σκόπια που υπάρχει και ο μεγαλύτερος ελληνικός πληθυσμός θα ενωθεί με την Ελλάδα.
    3) Προετοιμάζεται το έδαφος για την απομάκρυνση της Βορείου Ηπείρου και την επανένωσή της με την Ελλάδα. Η προετοιμασία μπορεί να είναι είτε μέσω διπλωματίας, είτε μέσω εξέγερσης της ελληνικής μειονότητας.
    4) Οι όποιες αντιρρήσεις της Ρωσίας θα καμφθούν με αναγνώριση της Ν. Οσεττίας και της Αμπχαζίας, ίσως και της Υπερδνυστερίας (στη Μολδαβία).

    Μέτα από αυτήν την περίοδο μεταβολών η Νότια Βαλκανική θα είναι σταθερότερη σε σχέση με τώρα.
    Οι αλλαγές αυτές ίσως δημιουργήσουν ντόμινο και στην υπόλοιπη βαλκανική (Κροατία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σλοβακία).

    Άλλωστε: όλοι θέλουν να μπουν στην Ευρώπη, οπότε θα ενωθούμε όλοι εκεί, αλλά πρώτα θα είμαστε χώρια.
    Και κάτι άλλο: ας κοιτάξουμε την πάρτη μας, και ας αφήσουμε τις ελληνοσερβικές, ελληνοαραβικές, ελληνοτουρκικές, κτλ κτλ φιλίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.