23/8/09

Αμπντουλλάχ Οτζαλάν: Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να γίνουν με μένα


Της Τολγκά Σαρντάν (Tolga Şardan)
Εφημερίδα Μιλλιέτ
Μετάφραση: Σάββας Καλεντερίδης

Οτζαλάν:
-Ο Μπαχτσελί δεν έχει δύναμη, απλά βγάζει άναρθρες κραυγές. Αν έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου, μάζεψε τους Γκρίζους Λύκους και πήγαινε στο όρος Κανδήλι. Όταν έλθει η ώρα, θα ζητήσω λογαριασμό για όλα αυτά.
-Αν νομίζετε ότι μπορείτε να επιλύσετε το πρόβλημα με τον Αχμέτ Τουρκ, λύστε το. Υπάρχει κανείς που να σας εμποδίζει; Δεν έχετε κανένα παιδί μπροστά σας. Αν θέλετε αν θέλετε αποτελειώστε εκείνους που είναι στο βουνό, αποτελειώστε το DTP, θα το καταφέρετε; Δεν ξέρω.

Ο Αμπντουλλάχ Οτζαλάν που είναι έγκλειστος στη φυλακή του Ιμραλί, είπε ότι οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κουρδικού προβλήματος θα πρέπει να γίνουν με τον ίδιον. Αποκαλύφθηκε ότι ο Οτζαλάν είπε: "Πρέπει να διαπραγματευτώ με την Ασφάλεια επί 90 ημέρες. Για να λυθεί η στρατιωτική διάσταση του ζητήματος πρέπει να γίνουν διαπραγματεύσεις επί 45 ημέρες".
Εν αναμονή της δημοσιοποίησης του Οδικού Χάρτη που συνέταξε ο Οτζαλάν για την επίλυση του Κουρδικού, δημοσιεύθηκαν (από κουρδικό πρακτορείο) τα πρακτικά των συνομιλιών που είχε ο Οτζαλάν με τους δικηγόρους του στις 31 Ιουλίου 2009.

Ούτε ο Γιασάρ Κεμάλ μπορεί να αντιληφθεί το θέμα
Το ζήτημα δεν είναι αν θα μου δοθεί αμνηστεία. Είναι πολύ πιο βαθύ. Εγώ έκανα ό,τι περνούσε από το χέρι μου επί δέκα χρόνια για να λυθεί αυτό το πρόβλημα. Στην Τουρκία κανείς διανοούμενος, συμπεριλαμβανομένου και του Γιασάρ Κεμάλ, δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί το βάθος του ζητήματος. Τώρα θα αρχίσει μια κοινωνική συναίνεση ή διαπραγματεύσεις για να λυθεί το πρόβλημα. Αυτό είναι σημαντικό να γίνει.

Θα επιλύσετε το πρόβλημα με τον Αχμέτ Τουρκ;
Εμένα δεν με εκπροσωπεί ούτε το DTP ούτε το PKK, ούτε κανείς άλλος φορέας. Για παράδειγμα θα επιχειρήσετε να λύσετε το πρόβλημα με τον Αχμέτ Τουρκ; Σας εμποδίζει κανείς; Λύστε το. Αν είναι να το επιλύσετε με αυτόν τον τρόπο, κάντε το... Σε καμία περίπτωση εμένα δεν με εκπροσωπεί το DTP... Δεν έχουν μπροστά τους κανένα παιδί... Αν θέλετε αν θέλετε αποτελειώστε εκείνους που είναι στο βουνό, αποτελειώστε το DTP, θα το καταφέρετε; Θα κερδίσετε, θα χάσετε, αυτό δεν το ξέρω.

45-90 ημέρες διαπραγματεύσεις
Θα πρέπει να κάνω διαπραγματεύσεις με την ασφάλεια επί εννενήντα ημέρες. Μετά από τις διαπραγματεύσεις αυτές μπορούμε να φθάσουμε σε σημείο επίλυσης του προβλήματος στο σκέλος που αφορά το ζήτημα της ασφάλειας. Όσον δε αφορά το σκέλος που αφορά τη στρατιωτική πλευρά του ζητήματος, θα πρέπει να κάνω διαπραγματεύσεις επί σαρανταπέντε ημέρες. Αυτά είναι πολύ λεπτά ζητήματα. Όπως είπα, για να προσεγγίσουμε τη στρατιωτική πλευρά του ζητήματος θα πρέπει να κάνω διαπραγματεύσεις επί 45-90 ημέρες. Θα πρέπει να είμαι σε θέση να συζητήσω, να διαπραγματευτώ για το θέμα. Υπάρχουν και οι άλλες διαστάσεις του ζητήματος, οι κοινωνικές, οι πολιτισμικές, οι οικονομικές, εέινες ούτε κά τις παίρνω στο στόμα μου. Αυτά είναι θέματα που θα συζητηθούν ξεχωριστά.

Η εκτέλεση του Ροβεσπιέρου
Λέγεται ότι το Κουρδικό ζήτημα πέρασε δύσκολα και άφησε πολλούς πόνους. Σωστό είναι αυτό, είχαμε συγκρούσεις, οι πραγματικές όμως συγκρούσεις θα γίνουν από τούδε και στο εξής, αφού ανακοινώσω τον Οδικό Χάρτη και αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για τη λύση. Αν δεν προσεγγίσουμε το ζήτημα με την απαραίτητη σοβαρότητα, δεν έχω να κάνω και πολλά πράγματα. Να αναφερθώ σε δυο χρονολογίες. Η πρώτη είναι το 1789 και οι εξελίξεις που ακολούθησαν. Ειδικά οι εξελίξεις, οι εσωτερικές συμπλοκές που έλαβαν χώρα τη διετία 1792-94.
Πρόκειται για τις φοβερές συγκρούσεις που οδήγησαν στην εκτέλεση του Ροβεσπιέρου και των συντρόφων του. Η δεύτερη περίοδος αφορά τα γεγονότα και τις μεγάλες εσωτερικές συγκρούσεις του 1917-18 και του 1922. Μετά την επανάσταση υπήρχαν μεγάλες εσωτερικές συγκρούσεις.
Εδώ θα πρέπει να αναλύσουμε πολύ καλά αυτές τις εσωτερικές συγκρούσεις που λαμβάνουν χώρα σε μας. Θα πρέπει να τις ξεπεράσουμε. Οι διαστάσεις αυτής της εσωτερικής σύγκρουσης είναι τεράστιες.

Σαράντα εκατομμύρια Κούρδοι στο πόδι
Όσα έλαβαν χώρα προιν τη γαλλική επανάσταση και την επανάσταση των μπολσεβίκων, δεν είναι τίποτα μπροστά σε όσα θα συμβούν σε μας. Τότε οι γάλλοι ήταν είκοσι εκατομμύρια και οι ρώσοι σαράντα. Και πάλι δεν μπόρεσαν να σταματήσουν το λαό. Στον αγώνα μας, όμως, υπάρχουν σαράντα εκατομμύρια Κούρδοι. Υπάρχουν τμήματα του κουρδικού αλού που έχουν οργανωθεί πολύ καλά. Πώς μπορείς να σταματήσεις και να σταθείς μπροστά σε σαράντα εκατομμύρια Κούρδους; Όταν ξεσηκωθούν σαράντα εκατομμύρια Κούρδοι, δεν θα μείνει τίποτα όρθιο, ούτε το κράτος, ούτε οι μηχανισμοί του. Και το ΡΚΚ θα κρίνει και βγάλει τη δική του απόφαση σε σχέση με αυτό.

Ο τουρκικός στρατός να μην εμπιστεύεται και πολύ τον εαυτό του
Ο τουρκικός στρατός πρέπει να το καταλάβει καλά αυτό και να μην σταθεί εμπόδιο στις εξελίξεις. Ο στρατός δεν θα πρέπει να εμπιστεύεται και πολύ τον εαυτό του. Να μη θεωρεί ότι είναι και τόσο ισχυρός. Αν δημιουργηθεί μια χαοτική, συγκρουσιακή κατάσταση, αν ο στρατός σταθεί εμπόδιο στη λύση, τότε θα διαλυθεί και ο ίδιος. Δεν θα μείνει τίποτε όρθιο.

Πώς θα κατεβάσουν τους αντάρτες από το βουνό;
(Ακούγοντας την είδηση ότι σχεδιάζεται ο αφοπλισμός και η εγκατάσταση των ηγετών των ανταρτικών δυνάμεων του ΡΚΚ σε τρίτη χώρα)
Πώς θα τους κατεβάσουν από το βουνό; Πώς θα πάνε να τους κατεβάσουν. Αυτά δεν γίνονται έτσι. Δεν υπάρχει λόγος να γίνει κάτι τέτοιο.

Ο Μπαχτσελί μιλάει πολύ
Ο Μπαχτσελί μιλάει πολύ. (Εκνευρισμένος πολύ) Γιατί δεν καταλαβάινει ο Μπαχτσελί; Δεν έχει δύναμη, το ξέρει και ο ίδιος. Αυτό που θέλει να κάνει το ξέρει όλος ο κόσμος... Μπαχτσελί, αν έχετε τόση δύναμη, αν εμπιστεύεστε τις δυνάμεις σας, ας σας ανακυρήξουμε αρχιστράτηγο. Μαζέψτε το στρατό των Γκρίζων Λύκων πoυ έχετε και πηγαίνετε στο όρος Κανδήλι. Να δούμε τί θα καταφέρετε. Και τώρα δεν έχετε δύναμη. Βγάζετε άναρθρες κραυγές. Είστε υποχρεωμένοι να καταλάβετε. Και όταν έλθει η στιγμή, θα ζητήσω λογαριασμό για όλα αυτά.

Δεν αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης
Ο Οτζαλάν αξιολόγησε τα δημοσιεύματα ορισμένων δημοσιογράφων και αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να του δοθεί αμνηστεία.
Αμνηστία; Μα δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Το πρόβλημα δεν είναι αν θα μου δοθεί ή όχι αμνηστεία. Τί είναι αυτά που γράφουν; Να τους μεταφέρετε σωστά τις απόψεις μου. Δεν θα κάνουμε παζάρια, θα επιδιωχθεί η κοινωνική συναίνεση ή θα ΄γινουν διαπραγματεύσεις.

Τα πρακτικά της συνομιλίας του Οτζαλάν με τους δικηγόρους του την 31η Ιουλίου, δημοσιεύθηκαν πρόσφατα από το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων Fırat Haber Ajansı (ANF).

13 σχόλια:

  1. Συγγνώμη ρε Καλεντερίδη: Θες να μας πείσεις ότι το Φασιστικό Τουρκικό Κράτος επιτρέπει στους δικηγόρους του Οτσαλάν να μπαίνουν στη φυλακή με μαγνητόφωνα και να διαρρέουν τις συνομιλίες στα ΜΜΕ; Εγώ που επισκέπτομαι στη Φυλακή τον υπέργηρο Ντερτιλή, οι δεσμοφύλακες ψάχνουν και το σώβρακό μου για να δουν αν έχω μαγνητόφωνο και μου κρατάνε το κινητό μου. Δεν είμαστε όλοι τόσο κάφροι όσο νομίζεις, κύριε Καλεντερίδη: Οι συνομιλίες που δημοσιεύεις είναι κατασκευασμένες και καλά θα κάνεις να μάς πείς από ποιούς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμε φίλε
    Ο Αμπντουλλάχ Οτζαλάν έχει δικαίωμα να δέχεται κάθε εβδομάδα τους δικηγόρους του και τους συγγενείς του.
    Επιτρέπεται να συνομιλεί μαζί τους επί 60 λεπτά της ώρας και να θίγει ζητήματα που αφορούν την υπόθεσή του.
    Επειδή βρίσκονται σε εξέλιξη προσφυγές του ιδίου στα διεθνή δικαστήρια, νομιμοποιείται να μιλά με τους δικηγόρους του για το κουρδικό, εξ ου και τα κατά καιρούς δημοσιεύματα.
    Οι δικηγόροι δεν έχουν κασετόφωνα, απλά κρατούν σημειώσεις και όταν πάνε στο γραφείο τους συντάσουν πρακτικό της συνομιλίας τους κάθε φορά.
    Αυτό το πρακτικό το στέλνουν στους δικηγόρους του στην Ευρώπη και από εκεί δημοσιεύεται μέρος των πρακτικών ή μερικές φορές ολόκληρα τα πρακτικά, όπως στη πε΄ριπτωση του δημοσιεύματος που παραθέτουμε.
    Αν θες να δεις τα κείμενα των κατα καιρούς συναντήσεων με τους δικηγόρους του μπες στη διεύθυνση http://www.rojaciwan.com/haber-51564.html.
    Να σημειώσω πάντως ότι ο Οτζαλάν τιμωρήθηκε με πολυήμερες ποινές απομόνωσης αλλεπάλληλες φορές, επειδή θεωρήθηκε από τον εισαγγελέα ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του με τους δικηγόρους του εκανε αναφορές που παρααβιάζουν τους νόμους.
    Τέλος, νομίζω ότι θα μπορούσες να υπερασπιστείς καλύτερα τις όποιες θέσεις σου αν ήσουν πιο ευγενής με τους άλλους.
    Κανείς δεν σου χρωστάει.

    Σάββας Καλεντερίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κύριε Καλεντερίδη, να εκφράσω κι εγώ ένα παράπονό μου: Σάς είδα χθες Σάββατο στο Blue Sky, όπου ήσασταν προσκεκλημένος του συνταγματάρχη ε.α. Αντώνη Μυλωνάκη. Ενώ, λοιπόν, δεν τολμήσατε να πήτε καθαρά αυτά που είπατε προ ημερών στην Εσπρέσσο (ότι, δηλαδή, τις φωτιές τις βάζουν Ξένα Κέντρα), με το επιχείρημα ότι δεν έχετε πλήρεις αποδείξεις, είπατε κάτι άλλο: Συνομιλώντας στον αέρα με τον στρατηγό Δημήτρη Μπίκο, τον ψέξατε επειδή θέλει αποδείξεις για να πειστεί ότι η CIA ήταν αναμεμειγμένη στο πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου (15 Ιουλίου 1974). Προφανώς, κύριε Καλεντερίδη, δεν διαβάζετε ούτε τις αναρτήσεις που ανεβάζει ο SUB92 στο δικό σας ιστολόγιο: Εννοω τις μόλις δημοσιευθείσες συνομιλίες Μακαρίου-Κίσινγκερ (1974) που έβγαλε στην "Ελευθεροτυπία" ο Μακάριος Δρουσιώτης: Εκεί, ο ίδιος ο Μακάριος Μούσκος διαβεβαιώνει τον Εβραίο Κίσινγκερ ότι ποτέ δεν είπε και δεν πίστεψε πως η CIA, το State Department ή άλλη υπηρεσία των ΗΠΑ ήσαν αναμεμειγμένοι στο Πραξικόπημα εναντίον του.
    Όσο για την συγγνώμη του Κλίντον για την 21η Απριλίου που υπονοήσατε, κι εκεί πιαστήκατε αδιάβαστος, κύριε Σάββα: Ο Κλίντον, όταν επεσκέφθη την Ελλάδα ως εν ενεργεία Πλανητάρχης (Νοέμβριος 1999), μέσα στο Ξενοδοχείο Intercontinental της Λεωφ. Συγγρού είπε τα εξής που παρερμηνεύθηκαν από την αντιαμερικανική αριστερή προπαγάνδα, θύμα της οποίας πέσατε κι εσείς, διότι μισείτε την Αμερική: "Ζητώ προκαταβολικά συγγνώμη εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών, ΕΑΝ ΠΟΤΕ ΑΠΟΔΕΙΧΘΗ ΟΤΙ ΟΙ ΗΠΑ είχαν συμμετοχή στην εγκαθίδρυση της 21ης Απριλίου"!!
    Υπάρχουν τα σχετικά ντοκουμέντα στα αγγλικά, αν τολμήσετε να με αμφισβητήσετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμε φίλε 5:19
    Όσον αφορά στις φωτιές, είπα ότι δεν έχω αποδείξεις, είπα όμως ότι έχω μια εκτίμηση για το ζήτημα και δεν θέλω να την δημοσιοποιήσω.
    Στην Εσπρέσσο δήλωσα ότι για τις φωτιές του 2007 υπάρχουν στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία κάποια οργανωμένη ομάδα του εσωτερικού ή του εξωτερικού έκανε πολλαπλά τηλεφωνήματα στην πυροσβεστική για αν διασπέιρει τις δυνάμεις της και απο κει έβγαλα το συμπέρασμα.
    Για τις τωρινές φωτιές τί θα μπορύσα να πω, αφού ακόμα δεν υπάρχουν στοιχεία;
    Να λέμε εικασίες και να γελοιοποιούμστε;
    Όσον αφορά την επιβολή της Χούντας στην Ελλάδα και το πραξικόπημα στην Κύπρο, υπάρχουν πολλαπλές ενδείξεις για εμπλοκή και ανάμειξη της CIA και επιπροσθέτως, υπάρχει και το "πτώμα" του εγκλήματος, η κατεχόμενη Κύπρος.
    Να μην ψάχνει κανείς αποδείξεις, δεν θα τις βρει ποτέ.
    Να είσαι σίγουρος όμως ότι ο Κίσιγκερ ήταν ο αρχιτέκτονας αυτής της ιστορίας.
    Επίσης, αν δεν κάνω λάθος, ο Κλίντον ζήτησε συγνώμη κατά τη διάρκεια της ομιλίας του μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είμαι ο ανώνυμος 5.19: Κάνετε λάθος. Ο Κλίντον δεν μίλησε ποτέ στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, διότι εκείνο το ΣαββατοΚύριακο του Νοεμβρίου 1999 που ήλθε στην Αθήνα, οι αριστεροί είχαν κυκλώσει την Βουλή και έκαιγαν το κέντρο της πόλης. Έτσι, ο Κλίντον μίλησε στο Ιντερκοντινένταλ, ήμουν παρών και τον άκουσα με τα αυτιά μου. Όταν ένας Καλεντερίδης (που διαβάζει συνέχεια και παρακολουθεί τα πάντα) αγνοεί τέτοια στοιχειώδη πράγματα και πέφτει θύμα της Αριστερής Προπαγάνδας, τι να υποθέσουμε για τους υπόλοιπους Ελληνες που τους τρώει τη μέρα η βιοπάλη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμε 6:38
    γράψε λάθος για το Κοινοβούλιο.
    Ουδείς αλάθητος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπητέ φίλε μου 5.19

    Όσο αφορά την Κύπρο υπάρχει ο φάκελος της Κύπρου που εδώ και χρόνια δεν ανοίγει ακόμα και και το ΚΚΕ να ερθει στην εξουσία δεν θα ανοίξει .. αυτό βόλευε και βολευει όλα τα κέντρα εξουσίας σε αυτόν τον τόπο.

    Όσο αφορά τις δηλώσεις Κλίντον εχεις απόλυτο δικιο.!!! Ο Κλίντον ίσως ηταν ο μονος φιλέλληνας προεδρος της Αμερικής τα τελευταία χρόνια. Δυστυχώς η Ελλαδα δεν το εξαργύρωσε αλλά ούτε και το εκμεταλλεύτηκε.

    Θεωρώ άκομψο από μέρους σου ερμηνείες περί αντιαμερικανισμού ή αντιρωσων κλπ σε ένα ελληνικό blog.

    Τέλος ως Ελληνοαμερικάνος θα ξεκαθαρίσω ότι η Αμερική καλά κάνει και πράττει σύμφωνα με το συμφέρον της και συμφωνώ απόλυτα με αυτό. Το θέμα είναι ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κοιτάξει το δικό της συμφέρον και να σταματήσει να ψάχνει νταβατζήδες .

    Επίσης και ο κόσμος στην Ελλάδα θα πρέπει να σταματήσει να ακούει τα φερέφωνα που κυκλοφορούν ευρέως στην Ελλάδα εξυπηρετώντας ξένα συμφέροντα..

    Ήμαρτον πια εχω βαρεθεί να ακουω ότι για όλα φταίνε οι αλλοι σε αυτόν τον τόπο…μα καλά σε αυτόν τον τόπο δεν φταίει κανίς?????????

    Zed

    ΥΣ. Αγαπητέ Σαββα διάβασα το βιβλίο σου με θέμα την παράδοση ΟΤΣΑΛΑΝ και θα ήθελα να αναφέρω ότι η ευθύνη δεν πρέπει να πέφτει μόνο στα πολιτικά πρόσωπα αλλά και στα ανώτατα υπηρεσιακά που με τα λύπης μου δεν τίμησαν την πατριδα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @23 Αύγουστος 2009 2:59 μμ,-
    Που νομίζεις πως μιλάς ρε φίλε?
    Πουλάας μαγκιά για να μας πεις πως βλέπεις τον Ντερτιλή?
    Ε και? Μπράβο σου!
    Προσωπικά χέστηκα!Κι ασέ τις μαγκιές για αριστερίστικα κλπ...
    Εσύ είσαι ο άσχετος..
    Μιλάς ανώνυμα και λές ότι θέλεις...
    Μάθε πρώτα όλα τα σχετικά με τον Οτζαλάν και μετά μίλα.
    Η πολύ μαγκιά βλάπτει...μας πλημύρισες...
    ΄Ομηρος ΦΩτιάδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @23 Αύγουστος 2009 5:19 μμ.-
    ΄ΟΛα καλα κι ωραία...αυτό το "αν τολμήσετε και με αμφισβητήσετε" τι το ήθελες φίλε μου?
    Δηλαδή έτσι και τολμήσει ή τολμήσω εγώ θα μας κάνεις ντά-ντά?
    Ο Δρουσιώτης όπως θα ξέρεις, πολύ καλά,είναι ένα λαμόγιο του κερατά.
    Οσο δε για τις αναρτήσεις, υπάρχουν πολλές αναδημοσιεύσεις από όλο το φάσμα των δημοσιευμάτων...Δεν πάει να πει ότι υιοθετούνται ολες οι απόψεις επειδή δημοσιεύονται...
    Πιστεύεις πως είναι εύκολο στον Σάββα να διαβάζει όλες τις αναρτήσεις? Δεκάδες είναι...
    Αυτονόητο είναι να μην τις διαβάζει όλες...Εσύ θα τις διάβαζες?Συγνώμη "τόλμησα"...
    Και λάθη θα γίνουνε και είναι απόλυτα φυσικό...
    Η εμπάθεια δεν χρειάζεται και ούτε συμβάλει στον διάλογο.

    ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΟΤΖΑΛΑΝ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ.ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΤΕ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΌ.
    Υ.Γ.Τα σχετικά με την εκπομπή μπορούσες νομίζω να τα στείλεις με μειλ, αλλά ήθελες να ρίξεις λιγάκι "δηλητήριο"...με το συμπάθιο φυσικά.
    Φιλικά ΄Ομηρος Φωτιάδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τελικά το θέμα είναι που είπε την μαλακία του ο Κλίντον?
    Στην Βουλή ή στο ξενοδοχείο ή το τι είπε?
    Θα μας τρελάνετε ρε παιδία?
    Ελεος επιτέλους!
    Γράψτε για τις δηλώσεις Οτζαλάν τις απόψεις σας και αφήστε τον Κλίντον και τον Κίσιγκερ...
    Ρε κώλυμα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Νομίζω ότι ο Κλίντον ζήτησε συγγνώμη για τα γεγονότα του 74 (τελοσπάντων) στο προεδρικό μέγαρο αφού έπαιξαν οι εθνικοί ύμνοι Ελλάδας και ΗΠΑ.


    Μετά από αναζήτηση στο internet:

    ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον επισκέπτεται για 24 ώρες την Ελλάδα ενώ διαδηλωτές, που προσπαθούν να κάνουν πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία συγκρούονται με ΜΑΤ. Στο επίσημο γεύμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, με μνημειώδη λόγο του, του υπενθυμίζει τις ευθύνες της Τουρκίας με την εισβολή και την κατοχή στην Κύπρο και τα προβλήματα, που δημιουργεί στο Αιγαίο.

    στο λόγο του, λίγο πριν αναχωρήσει από την Ελλάδα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, ζητά συγνώμη για την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στη χούντα των συνταγματαρχών. "Έφταιγε ο Ψυχρός Πόλεμος", θα δικαιολογηθεί.

    "When the junta took over in 1967 here," Clinton said, "the United States allowed its interests in prosecuting the Cold War to prevail over its interest, I should say its obligation, to support democracy, which was, after all, the cause for which we fought the Cold War. It is important that we acknowledge that."
    National Security Council spokesman David Leavy said the president's statement about the old junta was "not intended as an apology. It was intended to chart a forward-looking vision of U.S.- Greek relations."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΜΠΡΑΒΟ ΟΜΗΡΕ!
    ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΒΒΑ!
    ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΣΑΣ "ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ" ΠΟΛΛΟΙ.
    Πιστευω οτι ο Οτσαλαν με μεγαλη ευσυνειδησια και διπλωματια, κανει τις δηλωσεις αυτες την καταλληλη στιγμη.Αργα ή γρηγορα οι Τουρκοι θα συνεργαστουν μαζι του.Τους εχει στο χερι και το ξερει.Το κουρδικο ειναι δρομολογημενο απο πολλες δυναμεις για μια και μονη λυση,τη δημιουργια κρατους.
    Συμφωνω με το αρθρο.Οι Τουρκοι το γνωριζουν καλα και ειναι αναποφεκτο γι αυτους.Το προβλημα τους ειναι πως θα το περασουν στο λαο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ο κ. Καλεντερίδης αποκάλυψε ότι στο παρελθόν το τουρκικό παρακράτος ασκούσε «πολιτική» βάζοντας φωτιές στην Ελλάδα:«Είναι βέβαιο ότι μας έβαζαν φωτιές. Εχουμε μία ομολογία. Ο Γιασάρ Οζ ήταν μέλος τουρκικής παρακρατικής οργάνωσης που ήταν συνάμα συμμορία της μαφίας. Στο εσωτερικό της Τουρκίας έκαναν δολοφονίες και χτυπήματα σε κουρδικούς στόχους. Κάποια στιγμή συνελήφθη με δέκα κιλά ηρωίνης. Νομίζω το 1997. Οταν τον έπιασαν οι αρχές ασφαλείας και τον οδηγούσαν στη φυλακή, βρίσκονταν αρκετοί τηλεοπτικοί σταθμοί εκεί με τις κάμερές τους. Παρ’ όλο που του είχαν κλείσει το στόμα για να μη μιλήσει, εκείνος πρόλαβε και φώναξε: “Οταν έβαζα φωτιές στην Ελλάδα ήμουν καλός και τώρα με κλείνετε φυλακή;”. Τότε είχα προτείνει η Ελλάδα να ζητήσει δικαστική συνδρομή από την Τουρκία, να πάει κάποιος δικός μας εισαγγελέας να ανακρίνει τον Γιασάρ Οζ και να ασκηθεί ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση.
    Αν θυμάμαι καλά, σε πυρκαγιά στην Ικαρία είχαμε δεκατρείς νεκρούς και αυτό το ενδεχόμενο των εμπρησμών από τους Τούρκους παρακρατικούς έπρεπε οπωσδήποτε να εξεταστεί. Επίσης, δεν θα ξεχάσω ποτέ ένα πρωτοσέλιδο της εφημερίδας “Turkiye”, το 1995, όπου είχε μια τεράστια φωτογραφία από την πυρκαγιά στην Πεντέλη και έγραφε “Είδατε τι πάθατε;για να μην τσακώνεστε,με τις δήλωσις περί φωτιάς και εμπρησμών.stef

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.