11/8/09

Τουρκία: Η αντιπολίτευση απέρριψε το αίτημα για συνομιλίες για το κουρδικό

Τα κύρια αντιπολιτευόμενα κόμματα της Τουρκίας απέρριψαν κυβερνητικό αίτημα για συνομιλίες με στόχο την αντιμετώπιση των μακροχρόνιων παραπόνων της κουρδικής μειονότητας, καταφέροντας έτσι πλήγμα στην πρωτοβουλία.
Η κυβέρνηση επιδιώκει συναίνεση για την επίλυση του προβλήματος. Το κουρδικό ζήτημα, ιδιαίτερα η αναγνώριση περισσοτέρων διακαιωμάτων στην εθνική αυτή μειονότητα, συνδέεται επίσης στενά με την προσπάθεια της Τουρκίας να ενταχθεί στην ΕΕ.
Ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι ελπίδες για την πρωτοβουλία ενισχύθηκαν από τις συνομιλίες του με τον Αχμέτ Τουρκ, ο οποίος ηγείται του μοναδικού κουρδικού κόμματος στο κοινοβούλιο, του Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP).
Ο υπουργός Εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι επρόκειτο να έχει συνομιλίες με τον Τουρκ την Πέμπτη, όμως αξιωματούχοι του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και του Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) δήλωσαν στο πρακτορείο Ρόιτερ ότι απέρριψαν παρόμοια αιτήματα για συνομιλίες με τον υπουργό.
«Το MHP μοιράστηκε με την κοινή γνώμη την άποψή του γι' αυτή τη διαδικασία που είναι γνωστή ως 'δημοκρατική πρωτοβουλία' ή ως 'αποκαλούμενη κουρδική πρωτοβουλία'», δήλωσε χθες το βράδυ στο Reuters ο Γενικός Γραμματέας του MHP Τσιχάν Πατσατσί. «Ως εκ τούτου δεν βλέπει την ανάγκη για μια ανταλλαγή απόψεων».
Το ακροδεξιό MHP αντιτίθεται κατηγορηματικά στην υιοθέτηση πολιτιστικών και πολιτικών μεταρρυθμίσεων προς όφελος των Κούρδων, επειδή θεωρεί τέτοιες κινήσεις απειλή για την εθνική ενότητα της Τουρκίας.
Ο εκπρόσωπος του CHP Μουσταφά Οζιουρέκ δήλωσε πως το κόμμα του θα απορρίψει επίσης ένα τέτοιο αίτημα για συνομιλίες δεδομένου ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη ανακοινώσει λεπτομέρειες της μεταρρυθμιστικής πρωτοβουλίας της.
Δύο μικρότερα κόμματα συμφώνησαν να έχουν συνομιλίες με τον υπουργό.
Το υπουργείο Εσωτερικών εργάζεται πάνω στο σχέδιο μαζί με το στρατό και τις υπηρεσίες πληροφοριών, όμως η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει ακόμη λεπτομέρειες για το περιεχόμενό του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-NAYTEMPORIKH

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.