24/8/09

Αυτή τη φορά ... άφησαν το Στρατό να βοηθήσει!!!

Συνεχίστηκε για δεύτερη συνεχή ημέρα η διάθεση προσωπικού και μέσων από τις ένοπλες δυνάμεις [Ε.Δ.] της χώρας μας, στις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη στον νομό Αττικής.


Τα στοιχεία του στρατιωτικού προσωπικού και μέσων των Ε.Δ. έχουν ως εξής:

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ:

Διατιθέμενο προσωπικό προς υποστήριξη δασοπυρόσβεσης:

• 291 άτομα (ΣΞ)

• 140 άτομα (ΠΑ)

• 60 άτομα (ΠΝ)

Σύνολο 491 άτομα των τριών Κλάδων των Ε.Δ..

Το προσωπικό των Ε.Δ. προς ενίσχυση της πυρόσβεσης αναπτύχθηκε στους δήμους ή τοποθεσίες: Βαρνάβα, Γραμματικού, Ζούμπερι, Σταμάτα, Γέρακα, Παλλήνης, Εκάλης, Πικερμίου, Πεντέλης, Δροσιάς, Αγ. Ανδρέα, Αγ. Μαρίνας και Αγ. Στέφανου.

Διατιθέμενο προσωπικό για δασική επιτήρηση:

• 96 άτομα (ΣΞ)

• 46 άτομα (ΠΑ)

• 16 άτομα (ΠΝ)

Σύνολο 158 άτομα στρατιωτικό προσωπικό και των τριών Κλάδων των Ε.Δ..

Σύνολο Προσωπικού Ε.Δ.: 649.

Υπογραμμίζεται ότι το προσωπικό των Ε.Δ. που εμπλέκεται στο επίγειο έργο της πυρόσβεσης βρίσκεται, κατά τις απογευματινές ώρες, σε φάση αντικατάστασής του από ισάριθμο προσωπικό, δηλαδή, είναι ανεπτυγμένο στις διάφορες τοποθεσίες 649 Χ 2.

Σύνολο Προσωπικού Ε.Δ.: 1.298 άτομα!

ΜΕΣΑ:

Μέσα που έχουν διατεθεί:

• 15 πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair (CL-415 & CL-215). Σημειώνεται ότι από την δύναμη των 21 πυροσβεστικών αεροσκαφών της Π.Α., επιχειρούσαν τα 20 από αυτά. 15 Α/Φ από αυτά στον νομό Αττικής και τα υπόλοιπα σε άλλες εστίες ανά την επικράτεια της χώρας μας.

• 1 C-130 για μεταφορές 2 οχημάτων και 30 δασοπυροσβεστών από την Κυπριακή Δημοκρατία.

• 1 υδροφόρο πλοίο του Π.Ν. στον όρμο της Αγίας Μαρίνας.

• Συνδράμουν και 2 Canadair CL-415 από την Ιταλία, που προσγειώθηκαν στην Ελευσίνα στις 23 Αυγ (11:42).

• Αναμένεται να συνδράμει κι ένα Ε/Π Kamov από Κύπρο.

• 26 πυροσβεστικά οχήματα (17 ΣΞ & 6 ΠΑ & 3 Π.Ν.).

• 14 υδροφόρα οχήματα (7 ΣΞ & 4 ΠΑ & 3 ΠΝ).

• 9 ασθενοφόρα (5 ΣΞ & 2 ΠΑ & 2 ΠΝ) με ιατρούς και ανάλογο νοσηλευτικό προσωπικό ανεπτυγμένα σε Βαρνάβα, Μαραθώνα και Γραμματικό.

• 6 οχήματα χωματουργικών εργασιών (4 προωθητές γαιών (3 ΣΞ & 1 ΠΑ) και 2 Φορτωτές) &

• 7 λεωφορεία (4 ΣΞ & 3 ΠΑ).

Ειδικότερα, από το πρώτο φως, ως τις 17:00 της 23ης Αυγούστου, τα πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair CL – 215 και CL – 415, πραγματοποίησαν στον νομό Αττικής 33 εξόδους με 103,5 ώρες πτήσης, κατά την διάρκεια των οποίων εκτελέστηκαν 660 ρίψεις νερού, που αντιστοιχούν σε άφεση 3.960 τόνων νερού περίπου.

Ταυτοχρόνως, οι Ε.Δ. εφάρμοσαν ήδη αρκετά μέτρα του «Σχεδίου Ξενοκράτης», αναλόγως με την εξέλιξη της κατάστασης, ενώ σε επιφυλακή βρίσκεται το 100% του προσωπικού του συνόλου των Μονάδων των Ε.Δ. του Νομού Αττικής.

ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΕΣ:

Σε ετοιμότητα έχουν τεθεί:

• τα τρία (3) νοσοκομεία των Ε.Δ. στην Αθήνα, με σύνολο 363 διατιθεμένων κλινών, 16 ασθενοφόρων και 253 ατόμων νοσηλευτικού προσωπικού,

• η «31η Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας Διάσωσης» της Π.Α.,

• η «Κινητή Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών» (ΚΟΜΑΚ) της Π.Α.,

• 4 ελικόπτερα UH-1H του ΣΞ (για επιχειρήσεις εκκένωσης),

• 2 ελικόπτερα CH-47D του ΣΞ (για επιχειρήσεις εκκένωσης),

• 4 ελικόπτερα UH-1H του ΣΞ (για επιχειρήσεις επιτήρησης),

• 2 ελικόπτερα Super Puma της ΠΑ (για επιχειρήσεις εκκένωσης),

• 2 ελικόπτερα Β 212 της ΠΑ (για επιχειρήσεις εκκένωσης),

• 2 ελικόπτερα AB 205 της ΠΑ (για επιχειρήσεις εκκένωσης) &

• 1 C-130 της Π.Α..

Ειδικότερα στον νομό Αττικής, συνεχίζεται η κινητοποίηση για τη συνδρομή των Ε.Δ. στην κατάσβεση των πυρκαγιών, ώστε οι Ε.Δ. να ανταποκρίνονται έως τώρα στο 100% των υποβληθέντων αιτημάτων από τους αρμοδίους φορείς.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό από το Γ.Ε.Σ., τα περίπολα επιτήρησης που έχουν αναπτυχθεί στις περιοχές Υμηττού, Πάρνηθας, Βαρυμπόμπης, Γλυκών Νερών, Νέας Ερυθραίας, Αυλώνα, Ωρωπού, Αυλίδας-Τανάγρας, Αλεποχωρίου-Σαρωνικού και Πόρτο Γερμενού-Ψάθας, κατά τη διάρκεια της νύκτας θα έχουν ως αποστολή τον έγκαιρο εντοπισμό αναζωπυρώσεων, καθώς και την φύλαξη περιοχών που δεν έχουν πληγεί από πυρκαγιά.

[Συντάκτης:Aegean Times]
[Πηγή:in.gr]

9 σχόλια:

  1. Ένας πρώην στρατιωτικός εισαγγελέας, καθηγητής νόμικης ΑΠΘ, είχε κάνει κάποτε μια πολύ ωραία διάλεξη για το ζήτημα του ρόλου των ενόπλων δυνάμεων σε πυρκαγιές και άλλες φυσικές καταστροφές. Αν θυμάμαι καλά,είχε θεμελιώσει τόσο με νομικά όσο και με ουσιαστικά επιχειρήματα το παράλογο να ανατίθεται στις ένοπλες δυνάμεις ρόλος έξω από τον σκοπό τους...Όσο και αν μάς φαίνεται λογικό εκ πρώτης όψεως να επιστρατεύονται οι ειδικές δυνάμεις για τέτοιους σκοπούς από μάζεμα σκουπιδιών έως πυρκαγιές, όπου απαιτείται ειδική εκπαίδευση, αν καθίσετε να το σκεφτείτε λίγο περισσότερο θα καταλάβαιτε το πόσο παράλογο είναι, και δείγμα κατάντιας και απουσίας οργανωμένου και ικανού σχεδίου αντιμετώπισης καταστροφών από ΕΙΔΙΚΟΥΣ (πυροσβέστες κλπ). Πόσο μάλλον εάν συμμετέχουν στρατεύσιμοι στην κατάσβεση των πυρκαγιών...Και για να προλάβω επιχειρήματα, και "τι θα πάθουν",δεν είναι θέμα μόνο προστασίας των στρατεύσιμων, είναι ανεκπαίδευτοι, μακάρι να δίνονταν χρήματα για να εκπαιδεύονται σωστά και πάνω στο αντικείμενο τους, η υπεράσπιση της πατρίδας από τον εξωτερικό εχθρό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γενικώς,τόν Στρατόν χρειαζόμαστε. Στρατιωτικοποίησιν τής χώρας ΑΜΕΣΩΣ.άν δέν τό πράξουμε θά θρηνήσουμε ΧΙΛΙΑΔΕΣ θύματα λίαν συντόμως.τά περί 'δημοκρατικότητος' καί άλλων γελοιοτήτων σέ καιρούς τόσο κρίσιμους γιά τό Γένος είναι γιά χαζούς καί πορωμένους.Στρατιωτικός Νόμος Τ-Ω-Ρ-Α!

    Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Περίπολοι έπρεπε να γίνονται και προληπτικά. Αλλά έλα που στην Αττική μαζεύονται όλα τα βύσματα, γιατί να τα ξεβολέψουμε τα παιδιά;
    Πάντως έστω και σε αυτό το σημείο μπράβο σε όσα παιδιά προσπαθούν τώρα να σβήσουν φωτιές τις οποίες έμμεσα άναψε και πάλι το Ελληνικό κράτος με την ατιμωρησία που επιδεικνύει τόσα χρόνια προς τους αυτουργούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπάρχει Ελληνικό Κράτος, και εαν υπάρχει τότε για ποιούς υπάρχει;

    Ευμένης ο Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 24 Αύγουστος 2009 10:31 πμ

    και γιατι η στρατιωτικη εκπαιδευση να μην περιεχει αντιμετωπιση πυρκαγιων ?

    απο την εποχη του σου τζου αναφερονταν σαν στρατηγημα σε επιθεση ?

    στο ερωτα και στον πολεμο ολα επιτρεπονται ...
    καλο ειναι να ειμαστε ολοι προετοιμασμενοι και για ανορθοδοξες τακτικες

    ασε που μου αυτη η ειδικευση μου θυμιζει το στρατο οπου περαν της ειδικοτητας που επαιρνε καθε φανταρος δεν εκπαιδευονταν σε καμια αλλη

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Νομίζω ότι η φωτογραφία σας εμφανίζει ΕΦΕΔΡΟ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΑ ΕΘΕΛΟΝΤΗ στην αντιμετώπιση των καταστροφών.Οπως πάντα δηλαδή.Και θαπρεπε να ντρέπονται ορισμένοι γάϊδαροι εκεί στα ανάλογα υπουργεία που τους έχουν στην απ΄εξω και στο φτύσιμο.Ντροπή τους.Περιμένω να δω τι θα γράψει η νέα ηγεσία.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΕΙΧΑΝΕ ΣΤΕΙΛΕΙ ΑΠΛΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΑΝΕ ΘΗΤΕΙΑ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΟ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝΕ ΠΙΑΣΕΙ ΦΩΤΙΕΣ.ΤΟΥΣ ΕΙΧΑΝΕ ΔΩΣΕΙ ΛΙΓΑ ΦΤΥΑΡΙΑ, ΚΙΝΔΥΝΕΥΣΑΝΕ ΕΝΩ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ ΕΙΧΕ ΚΙ ΕΚΡΗΚΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ.ΜΗΝ ΑΚΟΥΩ ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΙ ΒΛΑΚΕΙΕΣ.ΑΜΑ ΓΟΥΣΤΑΡΕΤΕ ΝΑ ΠΑΤΕ ΝΑ ΤΟ ΠΑΙΞΕΤΕ ΔΑΣΟΚΟΜΑΝΤΟ, ΚΑΙ ΝΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΣΕΤΕ ΝΑ ΚΑΕΙΤΕ.ΟΧΙ ΕΓΩ.ΑΣ ΣΤΕΙΛΟΥΝΕ ΤΟΥΣ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ.


    =========================
    ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝΕ ΘΗΤΕΙΑ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Για ποτε στειλανε το στρατο αμα ειναι για την Αττικη...Αλλα ειπαμε, η Ηλεια(οπως και στους Φουρνους και στο Αγαθονησι-158 κατοικοι απογραφη 2001)δεν εχει πολλους ψηφους.Που 350.000 χιλ. κοσμο η Ηλεια, που κοντα 6.000.000 εκατ.που εχει η Αττικη.Μα μονο και ψυχολογικα, αμα ακουσει ο κοσμος οτι ηρθε ο στρατος φτανει.Αμα θελουν οι πολιτικοι μας ολα γινονται αλλα ειπαμε.. δεν ειπαρχει ισο παϊδι. (13)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Βασικά, ο στρατός δεν πρέπει να στέλνεται, Ανώνυμε 24 Αύγουστος 2009 1:46 μμ, για τον ίδιο λόγο που κρύβεται πίσω από την έλλειψη γνώσεως γραμματικής και συντακτικού σε κάποιους Συνέλληνες("πολλούς ψήφους"!)...Και για να μιλήσουμε σοβαρά, υπάρχει έλλειψη εκπαίδευσης (οι φράσεις "εκπαίδευση στην κατάσβεση πυρκαγιών" από την "κατάσβεση πυρκαγιών" ειναι διαφορετικές...ανώνυμε, 24 Αύγουστος 2009 1:46 μμ). Άλλο το ένα και άλλο το άλλο...Και για να ανοίξουμε τα μάτια κάποιων να σκεφτούμε και να γελάσουμε με την εκπαίδευση στην πυρόσβεση που λαμβάνουν οι άντρες με ειδικότητα πυροσβέστη στον στρατό, ακόμα και στην Π.Α.
    Σε ένα κανονικό κράτος το να "βοηθάει" ο Στρατός πρέπει να είναι τελευταία λύση.Σκοπός των Ενόπλων Δυνάμεων είναι η άμυνα της χώρας με ένοπλα μέσα. Ας τους εκπαιδεύουν σ'αυτό επιτέλους, ας βρίσκονται με υψηλό ηθικό στις επάλξεις.Όπως ξέρετε το μόνο που κάνει πλέον η πανέξυπνη νέα γενιά είναι να τραβάει σκετσάκια με κινητά.
    Όσο για τους πολίτες με ειδικές γνώσεις, όπως οι έφεδροι καταδρομείς ένα μεγάλο μπράβο. Αποδείχθηκε ότι βοήθησαν και δεν παρεμπόδισαν το πυροσβεστικό έργο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.