2/8/09

Σπεύδουν να προλάβουν τον Οτζαλάν

Η τουρκική κυβέρνηση υπόσχεται να ακολουθήσει το «δημοκρατικό δρόμο» για την επίλυση του Κουρδικού, όπως διαβεβαιώνει ο υπουργός Εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι σε μία σπάνια, για αυτό το θέμα, συνάντησή του με δημοσιογράφους. Παρ' όλα αυτά, δεν δόθηκε χρονοδιάγραμμα, ούτε λεπτομέρειες για το πώς θα πείσει το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) να παραδώσει τα όπλα.

«Δημοκρατική λύση» στο Κουρδικό υπόσχεται τώρα η Αγκυρα

Η τουρκική κυβέρνηση υπόσχεται να ακολουθήσει το «δημοκρατικό δρόμο» για την επίλυση του Κουρδικού, όπως διαβεβαιώνει ο υπουργός Εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι σε μία σπάνια, για αυτό το θέμα, συνάντησή του με δημοσιογράφους. Παρ' όλα αυτά, δεν δόθηκε χρονοδιάγραμμα, ούτε λεπτομέρειες για το πώς θα πείσει το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) να παραδώσει τα όπλα.

Ο Αταλάι και συνεργάτες του συναντήθηκε με 15 δημοσιογράφους το Σάββατο και παρουσίασε τις θέσεις της κυβέρνησης για την επίλυση του κουρδικού ζητήματος. Ανακοίνωση μετά τη συνάντηση ανέφερε ότι «τα θεμελιώδη προβλήματα της Τουρκίας θα επιλυθούν με δημοκρατικό τρόπο, και σημαντική είναι η πολιτική βούληση και η κοινωνική συναίνεση».

Ηγετικά μέλη του PKK έχουν καταφύγει στο βόρειο Ιράκ, όπου οι τουρκικές δυνάμεις επιχειρούν σποραδικά εναντίον του κόμματος τα τελευταία δύο χρόνια. Αίτημα του PKK είναι η γενική αμνηστία των ηγετικών μελών του για να εγκαταλείψει τον ένοπλο αγώνα, κάτι που η Αγκυρα μέχρι στιγμής αποκλείει.

Ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν, φυλακισμένος ηγέτης του PKK από το 1999, δήλωσε μέσω του δικηγόρου του ότι θα έχει προετοιμάσει έναν «οδικό χάρτη», για να τεθεί ένα τέλος στις συγκρούσεις με Κούρδους αντάρτες, μέχρι τις 15 Αυγούστου οπότε συμπληρώνονται 25 χρόνια από την έναρξη της εξέγερσης.

Η Αγκυρα σπεύδει να ανακοινώσει μεταρρυθμίσεις για την επίλυση του κουρδικού ζητήματος, θέλοντας να «προλάβει» το ειρηνευτικό σχέδιο του Οτζαλάν. Πρωτοβουλίες έχει προαναγγείλει και ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός ο Ταγίπ Ερντογάν.

Το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα έχει προτείνει γενικευμένη αμνηστία, μεταρρύθμιση στο καθεστώς υπηκοότητας, εκπαίδευση στην κουρδική γλώσσα και αυτονομία των περιοχών με μεγάλο κουρδικό πληθυσμό. Συνολικά στην Τουρκία οι Κούρδοι υπολογίζονται στα 12 εκατομμύρια. Από την έναρξη του ένοπλου αγώνα του PKK το 1984, έχουν χάσει τη ζωή τους 40.000 άτομα, κυρίως Κούρδοι.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press


3 σχόλια:

  1. 'δημοκρατικές διαδικασίες' στήν τουρκία σημαίνει ομαδικοί τάφοι,εκτελέσεις καί εκτοπισμοί αντιφρονούντων-μειονωτικών,Φόβος καί Δείμος σέ όλους τούς εν δυνάμει ατίθασους έναντι τού κεντρικού καθεστώτος.άν οι Κούρδοι, ή όποιοι άλλοι, πέσουν-ξανά-στήν παγίδα τών 'δημοκρατιών' καί τών 'ανταλλαγμάτων' είναι άξιοι τής τύχης των.
    Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν μπορω να πιστεψω οτι ο μεγαλυτερος εχθρος των τουρκων,ο αρχηγος του ΡΚΚ που τοσα εκαναν για να τον συλλαβουν,φυλακισμενος σε φυλακες υψιστης ασφαλειας που θα θυμιζουν κρατηση Πασαρη,μπουκωμενος με ψυχοφαρμακα οπως ελεγαν οι συνηγοροι του,εχει την ευχερεια να πληροφορειται,να εχει επαφες,να κανει σχεδια τετοιας σοβαροτητος,να ανακοινωνει ποτε θα τα δημοσιοποιησει και να τρεχουν οι 'κακομοιροι τουρκοι' αγχωμενοι να τον προλαβουν.Ουτε στην Ελλαδα δεν θα γινοταν τετοιο τρελλο.Κατι βρωμαει και ας με συγχωρησετε,μαλλον ο Οτσαλαν εγινε γενιτσαλαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΝΑΙΑΣ ο Οτσαλάν δεν έγινε Γενιτσαλαν.Είναι ο Ανθρωπος που Νίκησε το Φασιστικό καθεστώς της Τουρκίας και που εκμήδενισε την Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική.Λύση στο Κουρδικό χωρίς την συμματοχή PKK και Οτζαλάν δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει.Μην βλέπεις μόνο τον Ηγέτη Φάρο δες και το ΛΑΟ που δεν λύγισε δεν υπέκυψε δεν σταμάτησε και σταθηκε πλάι στον Ηγέτη του πιστός στα οράματα του.Η Πορεάι του Ηγέτη αυτού ας γίνει δίδαγμα για τους Ελληνες τα παιδιά του ΔΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.