23/8/09

Διπλωματία φυσικού αερίου

Στην ίδια γραμμή ο πρέσβης της Ρωσίας στη Λευκωσία, δεχόμενος τις προάλλες ψήφισμα αντιπροσωπείας του δήμου Μόρφου, με αφορμή την επέτειο της κατάληψης της πόλης από τον τουρκικό στρατό, τους παρέπεμψε σε συμβιβασμό με την άλλη πλευρά στο εδαφικό και στο ζήτημα των περιουσιών, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

Διπλωματία φυσικού αερίου
Του ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΔΡΟΥΣΙΩΤΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Σημαντικές επιπτώσεις στην Κύπρο και στην πορεία επίλυσης του Κυπριακού θα έχουν οι γιγαντιαίες ενεργειακές συμφωνίες που υπέγραψαν οι πρωθυπουργοί της Ρωσίας και της Τουρκίας, Βλ. Πούτιν και Τ. Ερντογάν, στις 7 Αυγούστου, στην Αγκυρα.
Εκτός από την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού South Stream, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη, μέσω της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα, παρακάμπτοντας την Ουκρανία, η Τουρκία και η Ρωσία πήραν αποφάσεις για πολυσήμαντα ενεργειακά έργα που επηρεάζουν καίρια την Ελλάδα και την Κύπρο:

*Η Ρωσία συμφώνησε να τροφοδοτεί με πετρέλαιο τον αγωγό Σαμψούντας-Τσεϊχάν, τον οποίο θα κατασκευάσει η Τουρκία για να παρακάμψει τα Στενά και είναι ανταγωνιστικός του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, τον οποίο συμφώνησαν να κατασκευάσουν η Ελλάδα, η Ρωσία και η Βουλγαρία.

*Οι δύο χώρες συμφώνησαν να αρχίσουν μελέτες για την κατασκευή του αγωγού Γαλάζιο Ρεύμα (Blue Stream) 2, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Τουρκία και από εκεί στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου.

Η κατασκευή του νέου αυτού αγωγού, εάν ολοκληρωθεί, θα έχει καταλυτικές επιδράσεις, οι οποίες μπορούν να εξελιχθούν από ευεργετικές έως και απόλυτα καταστροφικές για το εθνικό πρόβλημα της Κύπρου.

Ο αγωγός Blue Stream 2 θα ξεκινήσει από το ρωσικό ενεργειακό κέντρο στο Νοβοροσίσκ στη Μαύρη Θάλασσα και θα φτάνει με υποθαλάσσιο αγωγό στη Σαμψούντα της Τουρκίας, παράλληλα με τον ήδη υφιστάμενο αγωγό φυσικού αερίου Blue Stream 1. Θα ακολουθήσει χερσαίος αγωγός από τη Σαμψούντα στο ενεργειακό κέντρο στο Τσεϊχάν, στη Μεσόγειο. Από το Τσεϊχάν θα κατασκευαστεί υποθαλάσσιος αγωγός, ο οποίος θα καταλήγει στο Ασκελόν του Ισραήλ (βόρεια της Γάζας), με ενδιάμεσο σταθμό τη χερσόνησο της Καρπασίας στην κατεχόμενη Κύπρο.

Το Ισραήλ συζητεί με τη Ρωσία από το 2005 την αγορά 2,5-5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως, που θα φτάνει στο Ισραήλ με αγωγό, μέσω Τουρκίας. Το Ισραήλ δεν επιθυμεί να έχει ενεργειακή εξάρτηση από τη Συρία, γι' αυτό και ο χερσαίος αγωγός αποκλείεται. Κατά τον ίδιο τρόπο αποκλείεται και η θαλάσσια δίοδος μέσω της ΑΟΖ της Συρίας. Η μοναδική εφικτή διαδρομή για έναν αγωγό από την Τουρκία στο Ισραήλ είναι μέσω των υδάτων της Κύπρου.
Σύμμαχοι, αλλά...

Η Ρωσία, αν και θεωρείται από τους σημαντικότερους συμμάχους της Κύπρου, συζήτησε τα θέματα αυτά και υπέγραψε πρωτόκολλο για να αρχίσουν οι σχετικές μελέτες με την Τουρκία, ενώ η Λευκωσία είχε πλήρη άγνοια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού τύπου που δεν διαψεύστηκαν από τη ρωσική πλευρά, στις συνομιλίες που έγιναν στην Αγκυρα, υπήρξε συμφωνία για ενδιάμεσο σταθμό του αγωγού στην κατεχόμενη Κύπρο, καθ' οδόν προς το Ισραήλ. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρονται σε σχέδιο για την κατασκευή ενός τετραπλού αγωγού, ο οποίος θα μεταφέρει πετρέλαιο, φυσικό αέριο, νερό και ηλεκτρική ενέργεια από την Τουρκία στην Κύπρο και θα διοχετεύονται σε τρίτες χώρες της περιοχής.

Η περίληψη της Κύπρου στα σχέδια της ρωσοτουρκικής ενεργειακής συμμαχίας ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον Πούτιν, στη συνέντευξη τύπου που έδωσε με τον Ερντογάν στην Αγκυρα: «Μέσω του τουρκικού εδάφους θα γίνεται τροφοδοσία τρίτων χωρών με αέριο. Ηδη έχουν ονομαστεί οι χώρες αυτές. Είναι η Κύπρος, το Ισραήλ, ο Λίβανος, η Συρία. Κατά τον τρόπο αυτό η Τουρκία καθίσταται πολύ μεγάλο διαμετακομιστικό κράτος για την περιοχή αυτή του κόσμου» είπε. Την ίδια πληροφορία επανέλαβε και ο Ταγίπ Ερντογάν.

Η Λευκωσία παρακολουθεί τις εξελίξεις με αμηχανία και δεν σχολίασε καν το γεγονός της ένταξης της Κύπρου στην ενεργειακή συμμαχία Τουρκίας-Ρωσίας. Ο ρώσος πρέσβης στη Λευκωσία, Βιάτσεσλαβ Σούμσκι, από τον οποίον ζητήθηκαν διευκρινίσεις, απλώς επιβεβαίωσε τις ρωσοτουρκικές προθέσεις, λέγοντας πως θα ήταν πολύ θετικό αν ξεκινούσαν διαπραγματεύσεις που θα κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι «ένας αγωγός στην Κύπρο θα βοηθούσε και θα ήταν οικονομικά βιώσιμος, παρ' όλο που θα περνούσε από τουρκικό έδαφος».

Ως προς τις πολιτικές περιπλοκές, λόγω της εκκρεμότητας στην επίλυση του Κυπριακού, ο ρώσος πρέσβης είπε πως, όταν ολοκληρωθούν οι οικονομικές και οι τεχνικές πτυχές του όλου προγράμματος για την κατασκευή του Blue Stream 2, που θα φτάνει μέχρι τη Μέση Ανατολή, «η λύση του κυπριακού προβλήματος θα είναι εκεί».

Ηδη, από ρωσικής πλευράς παρατηρείται μια σταθερή αλλά ευδιάκριτη μετατόπιση σε θέσεις που ευνοούν γρήγορη λύση του Κυπριακού, σε αντίθεση με το παρελθόν, όταν η Μόσχα έδειχνε ικανοποιημένη με το στάτους κβο που δηλητηρίαζε τις σχέσεις δύο χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.

Ο ρώσος πρωθυπουργός, στις δηλώσεις του στην Αγκυρα, διακήρυξε ότι η Ρωσία υποστηρίζει το σχέδιο Ανάν για τη λύση του Κυπριακού.

Στην ίδια γραμμή ο πρέσβης της Ρωσίας στη Λευκωσία, δεχόμενος τις προάλλες ψήφισμα αντιπροσωπείας του δήμου Μόρφου, με αφορμή την επέτειο της κατάληψης της πόλης από τον τουρκικό στρατό, τους παρέπεμψε σε συμβιβασμό με την άλλη πλευρά στο εδαφικό και στο ζήτημα των περιουσιών, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.


2 σχόλια:

  1. διαβάζοντας αυτα και εχοντας κατα νου τις προφητείες του γέροντος Παϊσιου θα δούμε πως ο Θεός επεμβαίνει στην ιστορία ανεξαρτητα απο τι θέλουν οι εξουσιαστές........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νέα θεωρία για την εξαφάνιση
    Το ρωσικό πλοίο Αrctic Sea «μετέφερε μυστικά όπλα στη Μέση Ανατολή»


    Το πλοίο «φάντασμα» εντοπίστηκε τελικά στο Πράσινο Ακρωτήρι
    Ουάσινγκτον


    Το ρωσικό φορτηγό πλοίο Arctic Sea, το οποίο εξαφανίστηκε για τρεις εβδομάδες καθ' οδόν από τη Φινλανδία προς την Αλγερία, έγινε στόχος ισραηλινής επιχείρησης επειδή μετέφερε μυστικά ρωσικά όπλα στη Μέση Ανατολή, υποστηρίζουν ειδικοί και παρατηρητές στο περιοδικό Time.

    Η επίσημη εξήγηση της Μόσχας για το θρίλερ του Arctic Sea, το οποίο εντοπίστηκε από το ρωσικό στόλο κοντά στο Πράσινο Ακρωτήρι στα μέσα Αυγούστου, είναι ότι το πλοίο έπεσε στα χέρια πειρατών. Οι οκτώ συλληφθέντες παραμένουν υπό κράτηση μαζί με τον κυβερνήτη και το ρωσικό πλήρωμα.

    Μία ημέρα μετά τον εντοπισμό του πλοίου και τη διάσωση του πληρώματος, ο Ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρεζ επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά τη Μόσχα και συζήτησε, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ, «την πώληση ρωσικών όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού σε χώρες εχθρικές προς το Ισραήλ».

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, ο Πέρεζ «τόνισε ότι το Ισραήλ διέθετε αδιάσειστες αποδείξεις για ρωσικά όπλα που μεταφέρονταν σε τρομοκρατικές οργανώσεις από το Ισραήλ και τη Συρία, ειδικά στη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ».


    Από την αρχή, πολλοί ειδικοί δήλωσαν δύσπιστοι για το επίσημο σενάριο: «Υπάρχει η θεωρία ότι το πλοίο μετέφερε πυραύλους, και κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει την κατάσταση με διαφορετικό τρόπο. Ως ναυτικός με πολυετή πείρα, μπορώ να σας πω ότι οι επίσημες εκδοχές δεν είναι ρεαλιστικές» δηλώνει στο Time ο ναύαρχος Τάρμο Κουτς, εισηγητής της ΕΕ για την πειρατεία και πρώην επικεφαλής των ενόπλεων δυνάμεων της Εσθονίας.

    Με τον Κους συμφωνούν και ορισμένοι Ρώσοι δημοσιογράφοι. Ο Μιχαήλ Βοϊτένκο, αρχισυντάκτης του ρωσικού περιοδικού για τη ναυσιπλοΐα Sovfrakht, εκτιμά ότι «από τα βασικά γεγονότα, ακόμα και χωρίς άλλες υποθέσεις, είναι ξεκάθαρο ότι δεν επρόκειτο για απλή πειρατεία [...] Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο. Αυτά τα νερά είναι από τα καλύτερα αστυνομευόμενα στον κόσμο. Δεν μπορείς απλά να κρύψεις ένα πλοίο για εβδομάδες χωρίς ανάμιξη της κυβέρνησης».

    ..............

    http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1048091&lngDtrID=245

    Ρώσος στρατηγός κοντά στο περιβάλλον της επιτροπής ανακρίσεων αναφορικά με τα αίτια της εξαφάνισης του φορτηγού πλοίου δήλωσε ανώνυμα στη ρωσική εφημερίδα Komsomolskaya Pravda πως είναι πολύ πιθανό πως το σκάφος μετέφερε φορτίο όπλων.

    Στο άρθρο της εφημερίδας αναφέρεται πως ο Ρώσος στρατηγός ήξερε πολύ περισσότερα αλλά η δήλωσή του και εάν τελικά ευσταθεί αφορά τις πρώτες πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από τα αποτελέσματα της προανακριτικής εξέτασης. O στρατηγός δήλωσε επίσης πως η θεωρεία πως το κουβαλούσε φορτίο ναρκωτικών δεν έχει σχέση με το πραγματικό φορτίο του και πως η ανακριτική επιτροπή έχει εστιάσει την προσοχή της στην περίπτωση που το ρωσικό εμπορικό κουβαλούσε φορτίο αντιαεροπορικών βλημάτων s-300 και στρατηγικών βλημάτων τύπου Χ-55 για το Ιράν. Τα συγκεκριμένα όπλα εικάζεται πως προέρχονται από τη λεγόμενη «μαφία των όπλων» και η οποία δρα παρανόμως μέσα και «έξω» από τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις. Τέλος ο Ρώσος στρατηγός, ο οποίος φυσικά διατήρησε την ανωνυμία του δήλωσε πως « θεωρώ πως εάν το συγκεκριμένο ταξίδι του πλοίου είχε ολοκληρωθεί η Ρωσία θα βρισκόταν στη μέση ενός τεράστιου σκανδάλου που θα την έφερνε σε πολύ δύσκολη θέση. Για αυτό ακριβώς το λόγο δόθηκε η εντολή να εντοπιστεί το σκάφος πάση θυσία. Ανακαλύψαμε το σκάφος έτσι να μην βρεθούμε στη μέση μιας άσχημης ιστορίας».

    http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=8701&Itemid=52

    links

    http://www.drougos.gr/?p=1282

    http://www.debka.com/headline.php?hid=6247

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.