13/8/09

Εγώ φωτογράφισα την εκτέλεση των πέντε στο Τζιάος

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΣ ΕΔΕΚ, ο κ. Ομήρου ζητά, επίσης, στο μήνυμά του την παρέμβαση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, για την τιμωρία του τουρκικού κράτους.

Εγώ φωτογράφισα την εκτέλεση των πέντε στο Τζιάος
ΤΟΥ ΑΔΩΝΗ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗ

Κυνική ομολογία του Τούρκου δημοσιογράφου Εργκίν Κονούκσεβερ
Υπό το βάρος της κατακραυγής που προκάλεσε η αποκάλυψη για την εκτέλεση των πέντε Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων, ο Εργκίν Κονούκσεβερ προβάλλει τώρα ισχυρισμούς ότι δήθεν οι Ελληνοκύπριοι εκτέλεσαν ένα φίλο του δημοσιογράφο.

Ο ΕΡΓΚΙΝ ΚΟΝΟΥΚΣΕΒΕΡ
Το 1974 εργαζόταν για την εφημερίδα «Γκιουναϊντίν» και ήρθε στην Κύπρο ως πολεμικός ανταποκριτής

Πανελληνίως η ειδεχθής δολοφονία των κατοχικών στρατευμάτων στην Κυθρέα- Τζιάος των πέντε αιχμαλώτων στρατιωτών μας προκαλεί οργή και αγανάκτηση. Τα έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης συνεχίζουν να προβαίνουν σε αποκαλύψεις, με αφετηρία το ρεπορτάζ της «Σημερινής» της περασμένης Παρασκευής 7 Αυγούστου 2009.
Ο λοχίας Αντωνάκης Κορέλλης και οι στρατιώτες Πανίκος Νικολάου, Χριστόφορος Σκορδής, Ιωάννης Παπαγιάννης και Φίλιππος Χατζηκυριάκου περικυκλώθηκαν από τουρκικά άρματα μάχης στην προέλασή τους προς την Αμμόχωστο και αιχμαλωτίστηκαν. Συνελήφθησαν από τους άντρες του άρματος Μερίτ, στην παρουσία ανώτατων Τούρκων αξιωματικών του στρατού εισβολής. Δύο πολεμικοί ανταποκριτές, που επέβαιναν σε τουρκικό άρμα μάχης, ο Αντέμ Γιαβούζ και ο Εργκίν Κονούκσεβερ τους κινηματογράφησαν με τα χέρια πίσω από το σβέρκο, ανήμπορους να ανταποδώσουν πυρά στον προελάυνοντα σιδερόφρακτο στρατό του Αττίλα.

Ο ένας των πολεμικών ανταποκριτών Εργκίν Κονούκσεβερ, που συνελήφθη τραυματισμένος από τις δυνάμεις της Εθνοφρουράς, είχε μαζί του το φιλμ της εν ζωή σύλληψης των στρατιωτών μας. Οι φωτογραφίες του έδιναν για χρόνια ελπίδες στους συγγενείς ότι τα παιδιά τους, που συνελήφθησαν εν ζωή, μπορεί ακόμη να ζούσαν. Όμως η ταυτοποίηση των σορών τους, μόλις πριν από μια εβδομάδα, έβαλε τέλος στις εικασίες. Οι σοροί τους βρέθηκαν μαζί με τις σορούς άλλων 18 εκτελεσθέντων σε πηγάδι κοντά στον τόπο της σύλληψής τους. Η τρύπα στο κρανίο πιστοποιεί ότι ρίχτηκε ακόμη και χαριστική βολή.
Η τεκμηριωμένη αποκάλυψη των θηριωδιών του Αττίλα έθεσε σε συναγερμό το παρακράτος στην Τουρκία. Όπως και στην περίπτωση του Αττίλα Ολγκάτς, που ανασκεύασε μέσα σε μια μέρα τη μακάβρια αποκάλυψή του -ότι εκτέλεσε 10 δεμένους πισθάγκωνα Ελληνοκυπρίους στρατιώτες και ένας μάλιστα 19χρονος τον έφτυσε στα μούτρα πριν τον πυροβολήσει- έτσι και ο Κονούκσεβερ αλλάζει ό,τι έλεγε αυτές τις μέρες.
Άγνωστο τι μεσολάβησε από προχθές ώς χθες και ο Εργκίν Κονούκσεβερ ισχυρίζεται ότι συνελήφθη τραυματισμένος μαζί με το συνάδελφο και φίλο του Αντέμ Γιαβούζ από Ελληνοκυπρίους εθνοφρουρούς και καθ’ οδόν προς το νοσοκομείο ο φίλος του εκτελέστηκε.
Χυδαίο τουρκικό ψεύδος, για να μετακυλιστεί η δολοφονική ευθύνη στους στρατιώτες μας. Σε αυτήν ειδικά την περίπτωση υπάρχει ατράνταχτη μαρτυρία και από την πλευρά του ΟΗΕ.
Άντρες του ΟΗΕ, λίγη ώρα μετά την επόπτευση του πτώματος του Γιαβούζ από το λοχία του φυλακίου μας, απομάκρυναν τον νεκρό και τον παρέδωσαν στους Τούρκους.
Στο χθεσινό αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της «Σημερινής», ο λοχίας τότε στα φυλάκια της Αγίου Ιλαρίωνος, ο Παύλος Βωνιάτης, ήταν ο άνθρωπος που πήγε πρώτος στο σημείο που το αυτοκίνητο των πολεμικών ανταποκριτών έπεσε σε διασταυρωμένα πυρά της Εθνοφρουράς και των Τούρκων.
Οι δύο πολεμικοί ανταποκριτές, καταθέτουν ο Παύλος Βωνιάτης και οι άλλοι 11 στρατιώτες που ήταν μαζί του, έρχονταν με ιλιγγιώδη ταχύτητα από την πλευρά του δρόμου της Αμμοχώστου και πήραν κατά λάθος τη Λεωφόρο Αγίου Ιλαρίωνος στην Ομορφίτα, που την εξέλαβαν ως ελεγχόμενη από τα τουρκικά στρατεύματα.
Αφού πέρασαν τρία προκεχωρημένα ελληνοκυπριακά φυλάκια, έφτασαν στο φυλάκιο Μπάτα-Ποντικίδη. Η τουρκική σημαία στην καμπίνα του πράσινου βαν αυτοκινήτου προκάλεσε, σε μια περιοχή όπου γίνονταν μάχες εκ του συστάδην, και οι πυροβολισμοί δεν είχαν σταματημό. Από ελληνικά πυρά ο οδηγός του αυτοκινήτου, που ήταν ο Αντέμ Γιαβούζ, έπεσε νεκρός, αλλά πέρασε μια και πλέον ώρα για να τον πλησιάσει οποιοσδήποτε, λόγω της μάχης που άναψε για τα καλά, με τα απέναντι τουρκικά φυλάκια. Στην περιοχή γίνονταν αλληλοεπιθέσεις, με στόχο τη σταθεροποίηση θέσεων.
Ο Παύλος Βωνιάτης, άνθρωπος με αξίες και με ελληνοχριστιανική παιδεία, δηλώνει ότι πήγε έρποντας μέχρι το αυτοκίνητο, για να διαπιστώσει την κατάσταση του τραυματία. Προσευχόταν να μην ήταν σοβαρά τραυματισμένος για βρεθεί στην ανάγκη να τον μετακινήσει. Εκεί είδε ότι ήταν νεκρός, γαζωμένος από δεκάδες σφαίρες. Η καθαρή αλήθεια είναι ότι όταν το πράσινο βάν, πολύ πιθανό συνοδευτικό του τουρκικού στρατού στις «επιχειρήσεις», έπεσε στις γραμμές μας, μια δυνατή φωνή προέτρεψε να πυροβολήσουν «τον οδηγό, τον οδηγό». Οι αυτόπτες μάρτυρες θυμούνται κόλαση πυρός και ο οδηγός έπεσε νεκρός. Το αυτοκίνητο έκοψε ταχύτητα και ακινητοποιήθηκε αργά-αργά στην άκρη του δρόμου. Ο Παύλος Βωνιάτης θυμάται ότι το αυτοκίνητο ήταν αριστεροτίμονο, γιατί ο οδηγός ήταν γερμένος προς την πλευρά μας. Λίγο πριν είχε παραδοθεί ο Κονούκσεβερ και οι δύο Τουρκάλες με το παιδί.

Αυτός φωτογράφισε και την εκτέλεση
Ο Εργκίν Κονούκσεβερ, σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται στις χθεσινές εκδόσεις της «Γκιουναϊτίν» και της «Χουριέτ», λέγει ότι μαζί του, όταν είχε συλληφθεί από τους Ελληνοκυπρίους, είχε 11 φιλμ. Αυτό και άλλο ένα με τη δράση του άρματος Μερίτ και άλλα 10. Σε ένα από αυτά, όπως υποστηρίζει ο ίδιος ο Κονούκσεβερ, υπάρχουν και οι φωτογραφίες της εκτέλεσης των στρατιωτών και της απόρριψής τους στο πηγάδι.
Ο φωτογράφος Εργκίν Κονούκσεβερ, ο οποίος το 1974 εργαζόταν για την εφημερίδα «Γκιουναϊντίν», παραδέχθηκε στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» πως αυτός τράβηξε τις φωτογραφίες με τους πέντε Ε/κ στρατιώτες που αιχμαλωτίστηκαν και στη συνέχεια δολοφονήθηκαν κατά την εισβολή.
«Ναι, εκείνες τις φωτογραφίες τις τράβηξα εγώ. Είχαμε πέσει αιχμάλωτοι μαζί με τον ανταποκριτή του πρακτορείου ANKA Αντέμ Γιαβούζ. Στα χέρια των Ε/κ υπάρχουν και φωτογραφίες από την ταφή των στρατιωτών αυτών», δήλωσε στην εφημερίδα ο Κονούκσεβερ.
Όσον αφορά τη σύλληψή του, υποστήριξε ότι οι Ε/κ τον χτύπησαν στον ώμο και τον τραυμάτισαν. Στον κήπο νοσοκομείου που δεν κατονομάζει, χτύπησαν, υποστήριξε, και τον Αντέμ Γιαβούζ στην κοιλιά και τον σκότωσαν.
Λέγει, επίσης, ότι πήγε και κατέθεσε «στην Επιτροπή Αγνοουμένων στη Λευκωσία {Σ.Σ. στην κατεχόμενη Λευκωσία} όταν με φώναξε πριν από πέντε χρόνια ο Ντενκτάς. {Μίλησε σε άτομο της επιτροπής στο τουρκοκυπριακό μέλος και όχι στο σύνολο της επιτροπής}. «Εξήγησα πώς πέθαναν».

ΑΜΕΙΛΙΚΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ
Πού βρίσκονται οι φωτογραφίες της εκτέλεσης
Από τα όσα λέγει ο Κονούκσεβερ, προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα: Τι έγιναν τα 10 από τα 11 φιλμ, εδώ είναι βαριά η ευθύνη του λοχαγού του φυλακίου Ποντικίδη, που τα παρέδωσε στο ΓΕΕΦ. Ποιος τα εμφάνισε και τι απέγιναν οι υπόλοιπες φωτογραφίες που δεν δημοσιεύτηκαν; Τα έχει ο στρατός μήπως και τα φυλάει ως ατράντακτη απόδειξη των εκτελέσεων; Δεν θέλησαν να τα δώσουν στη δημοσιότητα, για λόγους που μόνο οι ίδιοι γνωρίζουν ή μήπως δεν τους σήκωνε το κλίμα των συγγενών για να το κάνουν;
Φοβερά αβάστακτα ερωτήματα, που αναβλύζουν πόνο. Να μιλήσουν οι Αρχές, να διαταχθεί έρευνα προς πάσα κατεύθυνση, τι έγινε τότε και τι έχουμε στα χέρια μας. Η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο, που όλοι λένε ότι είναι δύσκολη, βραχυκυκλώνεται εκ των ένδον, όταν της λείπουν στοιχεία. Όμως, πέρα από τη χαμένη φωτογραφία και το βίντεο της εκτέλεσης, υπάρχει η απόδειξη των σορών. Εδώ και τώρα ζητείται φωτογραφία των κρανίων, για να φανεί τι έκαναν οι εισβολείς στα παιδιά μας.

Κτυπούσαν αιχμαλώτους για να πεθάνουν από μόλυνση
Σε εκπομπή βορειοελλαδικού καναλιού, ο Ιωάννης Κοκολύρης, Ελλαδίτης διανοούμενος και ο πρόεδρος των Βετεράνων του Κυπριακού Αγώνα, λοχαγός τότε Νίκος Αργυρόπουλος, διερωτήθηκε γιατί η Ελλάδα έδωσε πράσινο φώς στην Τουρκία για πορεία ένταξης, πριν δώσει εξηγήσεις για τις δολοφονίες που διέπραξε στην Κύπρο.
Ο διανοούμενος Ιωάννης Κοκολύρης αποκάλυψε ότι από κουρδικές πηγές έμαθε ότι οι Ελληνοκύπριοι αιχμάλωτοι κτυπούνταν στα άκρα για να πεθάνουν από μόλυνση και γάγγραινα. Στις φυλακές της Τουρκίας όσοι «ξεχάστηκαν» βίωσαν αργή εκτέλεση και αυτό πρέπει όλων να ταράζει τον ύπνο μας και τη διάθεση συνδιαλλαγής με τον εχθρό. Οι Τουρκοκύπριοι μπορεί να τράβηξαν τη σκανδάλη στο Τζιάος, όμως ηθικός αυτουργός και καθοδηγητής ήταν η Τουρκία. Το έγκλημα αυτό κατατίθεται στην άλλη κοινότητα για να πει τη δική της συγγνώμη, όμως και εμείς κάναμε ελληνικά εγκλήματα.

Πριν από λίγες μέρες ευχαριστούσε το γιατρό Δημητριάδη
Ο Τούρκος δημοσιογράφος, σε ρεπορτάζ που προβλήθηκε στο «Σίγμα», παρουσιάζεται να συναντά τον Ελληνοκύπριο γιατρό Αντρέα Δημητριάδη και να του λέει ένα μεγάλο ευχαριστώ, γιατί του έσωσε τη ζωή. Ο Κονούκσεβερ ήταν βαριά τραυματισμένος στον ώμο και χρειάστηκε πολύωρη εγχείρηση.
Σε δύο τηλεοπτικά ρεπορτάζ, μαζί με δημοσιογράφους Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους, δεν βρήκε λέξη να πει τότε για φίλο του που εκτελέστηκε από τους Ελληνοκυπρίους στρατιώτες. Είπε απλώς ότι ενώ κάλυπτε τις εχθροπραξίες το 1974, έπεσε εν μέσω των πυρών και τραυματίστηκε. Χρειάστηκε πολύωρη χειρουργική επέμβαση για να ζήσει και αυτό το αναγνώρισε στους Κυπρίους γιατρούς.
Τώρα, μετά την κατακραυγή για την εγκληματική στάση του τουρκικού στρατού κατοχής, τα αλλάζει.
Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι όταν ο Εργκίν Κονούκσεβερ ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους του «Σίγμα» Νικόλα Μαρκαντώνη και Κώστα Κωνσταντίνου τι έγιναν οι στρατιώτες που φωτογράφησε, απάντησε ότι αυτοί παραδόθηκαν από τον τουρκικό στρατό σε Τουρκοκυπρίους αντάρτες. Επί λέξει στην κάμερα λέγει: «Τα Ηνωμένα Έθνη μού υπέβαλαν για τα συγκεκριμένα άτομα πολλές ερωτήσεις, όπως πού βρίσκονται τα πρόσωπα αυτά. Εγώ τους είπα ότι αυτοί συνελήφθησαν από τον τουρκικό στρατό και παραδόθηκαν σε Τουρκοκυπρίους αντάρτες. Παραδόθηκαν σε ένοπλη ομάδα Τουρκοκυπρίων. Αυτά τους είπα, δεν γνωρίζω τι έγινε μετά». Αυτά τους είπε και πήγε για καφέ στο Τζιάος, εκεί, εικάζουμε εμείς, του ζήτησαν μαζί με τον φίλο του πολεμικό ανταποκριτή να πάρει τη γυναίκα ανώτερου αξιωματικού για εξετάσεις στο γυναικολόγο της στην τουρκοκυπριακή συνοικία της Λευκωσίας. Αν ήταν Τουρκοκύπρια του Τζιάους, γιατί να πάει ο Κονούκσεβερ που κάλυπτε την τόσο σοβαρή δουλειά που έκανε ο τουρκικός στρατός; Την έβαλε στο αυτοκίνητο μαζί με συγγένισσά της και το παιδί, αισθανόμενος ότι είχε και κάλυψη εγκύων, για να πάρει εικόνες από τις μάχες στην Ομορφίτα. Εκεί, για κακή του τύχη, η γραμμή αντιπαράθεσης άλλαξε με την αντεπίθεση της Εθνικής Φρουράς το πρωί και έτσι έπεσαν στα προκεχωρημένα ελληνοκυπριακά φυλάκια.
Στην Τουρκία πιέστηκε να αλλάξει τις δηλώσεις του, γιατί από αυτές φαίνεται σοβαρή τουρκική ενοχή, που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα για την Τουρκία στο Διεθνές Δικαστήριο και στον ΟΗΕ. Έτσι επινόησε να μας φορτώσει και μια δολοφονία. Σκοτώσαμε το φίλο του πολεμικό ανταποκριτή, λέγει, στο Δημόσιο Κήπο της Λευκωσίας. Το ερώτημα που προβάλλει είναι ο νεκρός, που είδαν 12 στρατιώτες μας στην Αγίου Ιλαρίωνος, ποιος ήταν; Στη διαστρέβλωσή του ο Κονούκσεβερ δεν λέγει για την τύχη του οδηγού, γιατί δεν πρόλαβαν να του πουν ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καταγραμμένη την παράδοση της σορού. Τα Ηνωμένα Έθνη δεν παρέλαβαν από Ελληνοκυπρίους τη σορό του φίλου του πολεμικού ανταποκριτή. Πήγαν και την πήραν από το σημείο της σύγκρουσης.

Επινόησε δολοφονία δημοσιογράφου
Η νέα εκδοχή του Κονούκσεβερ, όπως παρουσιάστηκε σε χθεσινές τουρκικές εφημερίδες, λέγει ότι εκτός από τον ίδιο, τις δύο γυναίκες, το ένα παιδί και τον οδηγό του αυτοκινήτου, ο οποίος σκοτώθηκε από τα πυρά των εθνοφρουρών, συνελήφθη ζωντανός από τους Ελληνοκύπριους στρατιώτες ακόμη ένας πολεμικός ανταποκριτής, ο οποίος, κατά τον ισχυρισμό του, εκτελέστηκε καθ' οδόν προς το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Κι όμως, οι εθνοφρουροί δεν είδαν άλλο άτομο.
Αυτοί οι άνθρωποι τις πρωινές ώρες είχαν φωτογραφίσει εν ζωή τους στρατιώτες μας και όταν οι ίδιοι έπεσαν στις γραμμές της Εθνοφρουράς, οι στρατιώτες μας ήταν ήδη εκτελεσμένοι και πεταμένοι στο πηγάδι του Τζιάους.

Ο Ομήρου κατήγγειλε το έγκλημα
Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου απέστειλε μήνυμα προς τον Πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Πολ Ρασμούσεν και τον Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σιουλτς, στους οποίους καταγγέλλει την εκτέλεση πέντε Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων πολέμου στο Τζιάος, στις 14 Αυγούστου 1974 και την εκτέλεση τεσσάρων Ελληνοκυπρίων αμάχων στη Λάπηθο, περιλαμβανομένων δύο παιδιών με ειδικές ανάγκες, από τον τουρκικό στρατό, κατά παραβίαση του Δικαίου του πολέμου και των συναφών διεθνών συμβάσεων της Γενεύης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΣ ΕΔΕΚ, ο κ. Ομήρου ζητά, επίσης, στο μήνυμά του την παρέμβαση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, για την τιμωρία του τουρκικού κράτους.

Ο Χρ. Πουργουρίδης
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Χρήστος Πουργουρίδης ζήτησε από τον Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης να απευθυνθεί στην κυβέρνηση της Τουρκίας, από την οποία θα ζητήσει διευκρινίσεις και εξηγήσεις για τους Έλληνες Κύπριους αιχμαλώτους, τα λείψανα των οποίων ανευρέθησαν πρόσφατα και φέρουν σαφή σημάδια εκτέλεσής τους, ενώ ήσαν αιχμάλωτοι.

Η Γκ. Κιουτσιούκ
Έκκληση προς τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, να μην πολιτικοποιήσουν το θέμα των αγνοουμένων, απηύθυνε το τ/κ μέλος στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους, Γκιουλντέν Πλουμέρ Κιουτσιούκ.
Σύμφωνα με την τ/κ εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί», η κ. Κιουτσιούκ, κληθείσα από την εφημερίδα να σχολιάσει τις δηλώσεις που γίνονται στην ε/κ πλευρά, μετά την ταυτοποίηση των οστών των πέντε Ε/κ στρατιωτών της γνωστής φωτογραφίας, που δολοφονήθηκαν κατά την εισβολή, είπε ότι το έργο της ΔΕΑ είναι γνωστό και πως οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων πολιτικοποιούν το ζήτημα των αγνοουμένων.

Ο Ερτσακιτζά
Ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη Χασάν Ερτσακιτζά, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα, υποστήριξε ότι η ε/κ πλευρά συμπεριφέρεται σαν να είναι η ίδια άμεμπτη, λέγοντας ότι «φωνάζει ο κλέφτης να φύγει ο νοικοκύρης». Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι η ε/κ πλευρά παραβιάζει τη συμφωνία για μη πολιτικοποίηση του ευαίσθητου αυτού θέματος. «Εάν ξεκινήσουμε και εμείς τους υπολογισμούς ποιος σκότωσε ποιον, χρεώστες θα βγουν οι Ε/κ», ισχυρίστηκε.
Σημερινη

1 σχόλιο:

  1. Τους εγκληματίες πολέμου κατάφεραν κάποιες υπηρεσίες, που όχι μόνον τους συνέλαβαν, αλλά τους οδήγησαν στην χώρα τους και τους δίκασαν. Η Ελληνική και Κυπριακή Πολιτεία, τι κάνουν για το Θέμα αυτό?
    αα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.