23/8/09

Ναι της ΠΓΔΜ στο όνομα "Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας"

Στη συνέχεια, το δημοσίευμα υπενθυμίζει, ότι πέρυσι, η Αθήνα έθεσε βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ εξαιτίας της διμερούς διαφωνίας και σημειώνει ότι η Ελλάδα απειλεί να εμποδίσει την ένταξη της χώρας και στην ΕΕ, με το επιχείρημα ότι το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας», υποδηλώνει ότι η ΠΓΔΜ τρέφει εδαφικές αξιώσεις εναντίον της.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BalkanInsight.com στις 21.08.09, η ΠΓΔΜ αποδέχεται τις τελευταίες τροποποιημένες προτάσεις Νίμιτς στο θέμα του ονόματος. Πιο συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις για το όνομα, κ. Γιόλεφσκι μετέφερε στον κ. Νίμιτς ότι η χώρα του αποδέχεται τις προτάσεις, επισημαίνοντας, όμως, ότι η ονομασία «Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας» ανταποκρίνεται καλύτερα στις προσδοκίες της απ’ ό,τι η ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Ο κ. Γιόλεφσκι φέρεται, ακόμη, να ζήτησε από τον κ. Νίμιτς, να μην υποχρεωθούν οι 125 χώρες που αναγνωρίζουν την ΠΓΔΜ ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» να υιοθετήσουν τη νέα ονομασία που θα προκύψει όταν επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα. Υπενθυμίζουμε ότι την περασμένη Τρίτη το βράδυ, ο κ. Αδαμάντιος Βασιλάκης επανέλαβε στον κ. Νίμιτς τη θέση της ελληνικής πλευράς για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων (erga omnes), και όχι μόνο για διμερή χρήση.

Sinisa-Jakov Marusic, BalkanInsight.com (ημερομηνία δημοσίευσης 21.08.09)

"Τα Σκόπια προκρίνουν την ονομασία «Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας»"

«Η Μακεδονία παραμένει προσηλωμένη στις συνομιλίες Αθήνας-ΠΓΔΜ για το όνομα», δήλωσε ο διαπραγματευτής της ΠΓΔΜ, Ζόραν Γιόλεφσκι, μετά τη συνάντηση που είχε την Πέμπτη με το διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς. Κατά τη διάρκεια της κοινής τους συνάντησης, ο κ. Γιόλεφσκι ανέπτυξε τις θέσεις της ΠΓΔΜ στην κατεύθυνση της επίλυσης της διαμάχης για το όνομα, μετά την τροποποιημένη πρόταση που κατέθεσε στις δύο χώρες ο κ. Νίμιτς τον Ιούλιο. Η Ελλάδα είχε ενημερώσει τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ για τις δικές της θέσεις, την Τρίτη το βράδυ μέσω του πρέσβη, Αδαμάντιου Βασιλάκη.


Τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας, σύμφωνα με τον Sinisa Marusic που υπογράφει το δημοσίευμα του balkaninsight.com, εικάζουν ότι ο κ. Γιόλεφσκι μετέφερε στον κ. Νίμιτς ότι η ΠΓΔΜ αποδέχεται τις προτάσεις του, επισημαίνοντας, όμως, ότι η ονομασία «Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας» ανταποκρίνεται καλύτερα στις προσδοκίες της απ’ ό,τι η ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Επιπλέον, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπήρχαν την Παρασκευή –οπότε και δημοσιεύτηκε το άρθρο- ο κ. Γιόλεφσκι ζήτησε από τον κ. Νίμιτς, να μην υποχρεωθούν οι 125 χώρες που αναγνωρίζουν την ΠΓΔΜ ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» να υιοθετήσουν τη νέα ονομασία που θα προκύψει όταν επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα. «Η Μακεδονία έχει δεσμευτεί να συμμετέχει ενεργά στις συνομιλίες για το θέμα του ονόματος και προσβλέπουμε σε μια αμοιβαία - αποδεκτή λύση, που θα εξασφαλίζει τη διατήρηση της ταυτότητας, της αξιοπρέπειας και της ακεραιότητας των πολιτών της χώρας, στη βάση των ευρωατλαντικών αξιών και των δημοκρατικών αρχών», δήλωσε ο κ. Γιόλεφσκι μετά τη λήξη της συνάντησης.


Στη συνέχεια, το δημοσίευμα υπενθυμίζει, ότι πέρυσι, η Αθήνα έθεσε βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ εξαιτίας της διμερούς διαφωνίας και σημειώνει ότι η Ελλάδα απειλεί να εμποδίσει την ένταξη της χώρας και στην ΕΕ, με το επιχείρημα ότι το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας», υποδηλώνει ότι η ΠΓΔΜ τρέφει εδαφικές αξιώσεις εναντίον της.


Την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις, κ. Αδαμάντιος Βασιλάκης αρνήθηκε απαντώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους- ότι η Αθήνα απέρριψε τις τελευταίες, τροποποιημένες προτάσεις Νίμιτς. «Αυτοί οι ισχυρισμοί δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», δήλωσε ο κ. Βασιλάκης μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Η Ελλάδα κατέθεσε εποικοδομητικές προτάσεις, και ελπίζει ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι επιτυχείς και θα τελειώσουν γρήγορα.»


Ο κ. Νίμιτς, από την πλευρά του, χαρακτήρισε την ελληνική απάντηση ως «μη θετική», και είπε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ πρόκειται να ενημερώσει τις δύο πλευρές για τα επόμενα βήματα στις διαπραγματεύσεις, καταλήγει το δημοσίευμα.

8 σχόλια:

  1. Ρε ούστ κοπρίτες μαιμουδάκηδες.Εμείς πάλι αποδεχόμαστε να σας λένε μπανανία η Βαρντάσκα ή Τσουτσεκία...στο διάολο και με σας πια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. timing ομως που βρηκαν να το αποδεχτουν ? οι μακακες

    ως το ονομα καλος ως προς την εκμεταλευση της Ιστοριας = Χρημα ζεστο Τι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να βρουν όποιο όνομα θέλουν εκτός από αυτό της Μακεδονίας που προσπαθούν να καπηλευθούν.
    Ο Γκρούιος και η παρέα του καλά θα κάνουν να προσγειωθούν στην πραγματικότητα.
    Η Ελληνική εξωτερική πολιτική στο σημείο της ονομασίας πρέπει να μείνει αμετακίνητη.
    Το ΒΕΤΟ για ένταξη στο ΝΑΤΟ και Ε.Ε. των Σκοπίων πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτο, εάν δεν αποδεχθούν τόσο την ονομασία, όσο και τις εδαφικές τους βλέψεις στον Ελλαδικό χώρο.
    Εάν γνωρίζει κάποιος, με στοιχεία κάτι με τους προγόνους του Γκρούιου, όσον αφορά την ανθελληνική τους στάση, ας το αναρτήσει για να μάθουμε οι νεώτεροι.
    ΑΑΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το θέμα της ονομασίας δεν είναι τόσο σημαντικό. [Για κάποιους έξυπνους: Δεν εννοώ να δεχτούμε το Δημοκρατία της Μακεδονίας].
    Πιο σημαντικό είναι της ονομασίας της γλώσσας και την επίσημη ιστορία της χώρας.

    Αν δεχτούμε το Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας τότε οι κάτοικοι είναι Μακεδόνες, η γλώσσα η Μακεδονική, κτλ
    Αυτή είναι η διαφορά με το Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, όπου εκεί οι κάτοικοι είναι οι βορειομακεδόνες, η γλώσσα είναι η βορειομακεδονική.

    Το Δημοκρατία της Β. Μακεδονίας μαζί με τα αντίστοιχα της γλώσσας, κτλ είναι αυτά που θα δεχτούν οι Έλληνες πολιτικοί. Επίσης ότι γίνει αποδεκτό από τις δύο πλευρές θα πρέπει να ληφθεί υπόψη από όλους. Ακόμα και στην επιλογή γλώσσας σε μία αμερικάνικη ιστοσελίδα, να μην υπάρχει πλέον το Macedonia, Republic of Macedonia, macedonian, αλλά τα N. Macedonia, North Macedonia, Republic of North Macedonia, northmacedonian.

    Το Άνω Μακεδονία επίσης δεν πρέπει να γίνει δεκτό, καθώς Άνω Μακεδονία υπήρχε και την εποχή του Φιλίππου του Β'.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ετσι μπράβο!!!Ομοψυχία.Ολοι οι πολιτικάντηδες έχουν δεσμευθεί ότι κανένα παραγωγο του Μακεδονία δεν θα υπάρχει στην νέα ονομασία.Και έτσι πρέπει να γίνει.ΠΡΟΔΟΣΙΑ δεν θα περάσει.Ας αποφασίσουν οι σκοπιανοί να ονομασθού δαρδανες ή παιάνες ή οποιαδήποτε άλλη φυλή ή φύλο κατενίκησαν οι Μακεδόνες. Ευκολα πράγματα.Και ας σταματήσουμε στα σύνορα όσους έρχονται και περνάνε με διαβατήρια republica makedonja,δύσκολο είναι;;;; αφού η επίσημη ονομασία είναι FYR0M,'Η κάνω λάθος;;; από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παλικάρια...
    από τη στιγμή που γίνονται μακροσκελείς διαπραγματεύσεις και συζητάμε για τη διαφορά μεταξύ "Βόρειας Δημοκρατίας της Μακεδονίας" και "Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας"... πιασ' το αυγό και κούρευτο...
    Ως γνωστόν οι μακροσκελείς διαπραγματεύσεις από μόνες τους είναι ο πιο εγγυημένος τρόπος για να διαιωνιστεί ένα πρόβλημα, αντί να λυθεί. Αυτό νομίζω δεν αμφισβητείται από κανέναν. Και όσο τραβάνε σε μάκρος, τόσο καθιερώνεται η ονομασία "Μακεδονία" στην καθημερινή χρήση.

    όσο για τις παραπάνω προτεινόμενες ονομασίες... ισχύει ό,τι είπα για το αυγό... αν είναι να συζητάμε τέτοιες ονομασίες... ας την πούνε Βόρεια Μακεδονία, που τουλάχιστον είναι σαφές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και για να μην παρεξηγηθώ... φυσικά δεν είμαι υπέρ μιας τέτοιας ονομασίας.. το ιδανικό θα ήταν να μην περιέχεται το όνομα Μακεδονία ούτε ως παράγωγο.
    Όμως: το προτεινόμενο από κάποιους (τους οποίους εκτιμώ βαθύτατα έτσι;... προς αποφυγή παρεξηγήσεων... και το βιβλίο "εν ονόματι της Μακεδονίας" είναι πραγματικά καταπληκτικό!) "Σλαβομακεδονία", ναι μεν ακούγεται καλό στα ελληνικά... πλην όμως αμφιβάλλω αν θα καθιερωθεί στην αγγλική γλώσσα η χρήση της λέξης "Slavomacedonia" στη γαλλική της λέξης
    "Slavomacedoine" ούτε καν στη γερμανική της λέξης "Slavomazedonien", παρόλο που η γερμανική γλώσσα βρίθει από σύνθετες λέξεις.
    Γι' αυτό ίσως το "Άνω" (Upper, Haute, Ober- ) ή το "Βόρεια" (North, du Nord, Nord- ) Μακεδονία να είναι προτιμότερα.
    Αυτά τα ολίγα.
    Α... και προς αντίκρουση του επιχειρήματος ότι το "Βόρεια" παραπέμπει σε διχοτομημένα έθνη, που επιζητούν την επανένωσή τους (όπως το Βιετνάμ) και γι' αυτό ίσως δεν συμφέρει την Ελλάδα, έχω να απαντήσω (με μια δόση υπερβολής και αστεϊσμού, έτσι;) ότι πράγματι το δίκαιο είναι να μην είναι χωρισμένη η Μακεδονία... γι' αυτό ας προσαρτήσουμε τα Σκόπια στην Ελλάδα να τελειώνουμε.
    (Τόλμησε να το συζήτησει ο Μητσοτάκης με το Μιλόσεβιτς τότε στη Βουλιαγμένη και τον φάγανε λάχανο...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το Άνω Μακεδονία επίσης δεν πρέπει να γίνει δεκτό, καθώς Άνω Μακεδονία υπήρχε και την εποχή του Φιλίππου του Β' και έφτανε ως τα σημερινά ελληνοσκοπιανά σύνορα (περίπου).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.