23/8/09

Ρωσική επέλαση στα Κατεχόμενα

Το λιμάνι της Κερύνειας, στην περιοχή της οποίας οι Ρώσοι προτιμούν να αγοράζουν ακίνητα και ψάχνουν ευκαιρίες για οικόπεδα και ετοιμοπαράδοτα σπίτια, ακόμη και για ξενοδοχεία που έχουν εγκαταλείψει από το 1974 οι Ελληνοκύπριοι Το κενό που άφησαν πίσω τους οι βρετανοί αγοραστές και τα βρετανικά γραφεία real estate έρχονται τώρα να καλύψουν οι ρώσοι επενδυτές που ζητούν ευκαιρίες για εύκολα κέρδη.

Ρωσική επέλαση στα Κατεχόμενα

Το κενό που άφησαν πίσω τους οι βρετανοί αγοραστές και τα βρετανικά γραφεία real estate έρχονται τώρα να καλύψουν οι ρώσοι επενδυτές που ζητούν ευκαιρίες για εύκολα κέρδη
Ν. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ ΒΗΜΑ

Oι Ρώσοι άρχισαν να καταφθάνουν στην κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο, όπου αγοράζουν ακίνητα, επενδύουν σε τουρκοκυπριακές επιχειρήσεις και κάνουν μπίζνες με το κατοχικό καθεστώς. Η έλευση ρώσων επιχειρηματιών στα Κατεχόμενα προκάλεσε ανησυχία στη Λευκωσία αφού η κυπριακή κυβέρνηση έκανε το τελευταίο διάστημα ό,τι μπορούσε για να προσελκύσει ρώσους μεγιστάνες. Είχε φθάσει στο σημείο μάλιστα να τους χορηγεί και την κυπριακή υπηκοότητα (που είναι υπηκοότητα χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης), με την προϋπόθεση να επενδύσουν στην Κύπρο ή να καταθέσουν τα δολάριά τους σε κυπριακές τράπεζες. Τώρα όμως πολλοί ρώσοι κροίσοι στρέφονται σε επενδύσεις στην κατεχόμενη Κύπρο, όπου οργιάζουν το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, η φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο, η παραοικονομία και οι επιχειρήσεις-«μαϊμούδες», προσδοκώντας γρήγορα κέρδη επειδή οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι ανύπαρκτοι.

Το περίεργο στη ρωσική οικονομική επέλαση στα Κατεχόμενα είναι ότι εντάθηκε μετά την επίσκεψη του ρώσου πρωθυπουργού κ. ΒλαντίμιρΠούτιν στην Αγκυρα και οι Ρώσοι άρχισαν να αγοράζουν ακίνητα τα οποία πλέον δεν ενδιαφέρουν τους Βρετανούς, αφού στην πλειονότητά τους ανήκουν σε Ελληνοκυπρίους που αναγκάστηκαν να τα εγκαταλείψουν λόγω της τουρκικής κατοχής. Το κενό δηλαδή που άφησαν στα Κατεχόμενα οι βρετανοί αγοραστές και τα βρετανικά γραφεία real estate, έρχονται τώρα να καλύψουν ρώσοι επενδυτές. Τον περασμένο Ιούλιο τα κατεχόμενα ξενοδοχεία στην κατεχόμενη Κύπρο είχαν πληρότητα σε μεγάλο ποσοστό από Ρώσους.

Σε δηλώσεις του στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» ο πρόεδρος της τουρκοκυπριακής ένωσης κτηματομεσιτών κ. Χασάν Σουγκούρ βεβαιώνει ότι οι βρετανοί επενδυτές, μετά τις εξελίξεις στην υπόθεση Οραμς και τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών δικαστηρίων για τις ελληνοκυπριακές περιουσίες, έχουν μειωθεί σημαντικά, αλλά- όπως ο ίδιος αποκάλυψε- το ενδιαφέρον των ρώσων επενδυτών το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί κατακόρυφα (50%). Οπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Πολίτης» , εκτός από τους Ρώσους ενδιαφέρον για αγορά ακινήτων στις κατεχόμενες περιοχές δείχνουν άτομα με αδιαφανή οικονομική επιφάνεια και από άλλες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, αλλά για πρώτη φορά και το Ιράν.

Η επενδύσεις real estate στα Κατεχόμενα έχουν μεγάλο ρίσκο. Πρώτα απ΄ όλα οι ξένοι επενδυτές ρισκάρουν αγοράζοντας ακίνητα των οποίων δεν γνωρίζουν το πραγματικό ιδιοκτησιακό καθεστώς, υπογράφοντας απλώς τα σχετικά «συμβόλαια» με τα διάφορα αυθαίρετα κτηματομεσιτικά γραφεία των Τουρκοκυπρίων (φυτρώνουν τελευταίως σαν μανιτάρια σε κάθε περιοχή των Κατεχομένων, προσφάτως μάλιστα έκαναν την εμφάνισή τους και στη... Μόσχα).

Με μια υπογραφή και μια προκαταβολή σε τουρκοκύπριο υπάλληλο τέτοιου γραφείου νομίζουν ότι έχουν αποκτήσει και την κυριότητα των ακινήτων. Δεύτερον, καραδοκεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο οποίο προσφεύγουν κατά κύματα οι ελληνοκύπριοι πραγματικοί ιδιοκτήτες των ακινήτων, ζητώντας πίσω την περιουσία τους. Ως τώρα το πέτυχαν με την υπόθεση Οραμς, μια δικαστική απόφαση την οποία μάλλον φαίνεται να αγνοούν οι επίδοξοι ρώσοι επενδυτές.


Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στο Λονδίνο
Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έξω από τη λεγόμενη διπλωματική αντιπροσωπεία του κατοχικού καθεστώτος στο Λονδίνο, καθώς και έξω από την τουρκική πρεσβεία πραγματοποίησαν εκατοντάδες Βρετανοί οι οποίοι αγόρασαν ακίνητα στα Κατεχόμενα και δεν τους έχουν ακόμη παραδοθεί οι παρανόμως ανεγερθείσες κατοικίες. Οι ευρωπαϊκές δικαστικές αποφάσεις τίναξαν στον αέρα τις αγοραπωλησίες αυτές, αφού αναγνωρίστηκε (στην υπόθεση Οραμς) ότι τα ακίνητα αυτά ανήκουν σε Ελληνοκυπρίους που τα εγκατέλειψαν λόγω της τουρκικής εισβολής το 1974. Οι διαμαρτυρόμενοι, ανάμεσα στους οποίους και ένας Αμερικανός, μετέβησαν στην τουρκική πρεσβεία και επέδωσαν διαμαρτυρία. Εν συνεχεία μετέβησαν στην έδρα της πρωθυπουργίας, στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, και επέδωσαν την ίδια διαμαρτυρία. Ακολούθως συγκεντρώθηκαν στην Οxford Street και μοίρασαν φυλλάδια στους περαστικούς, με τα οποία τους ενημέρωναν για το πάθημά τους και τους καλούσαν να μείνουν μακριά από τα Κατεχόμενα.

8 σχόλια:

  1. αδελφοί Ρώσσοι...δεν βλέπω σχόλια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι Ρωσσοι; Ειπατε;
    Μηπως ειναιΡωσσοι ολιγαρχες τυπου Αμπραμοβιτζ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αλήθεια που κρύφτηκαν αυτοί που μιλούσαν για το "ξανθό γένος" που θα μας σώσει ;

    Αν δεν έχεις νύχια να ξυστείς μην περιμένεις απο τον άλλον να σε ξύσει. (Ελληνική παροιμία)

    Δεν υπάρχουν φιλίες σήμερα. Υπάρχουν μόνον συμφέροντα και πολιτικές. Είμασταν, είμαστε και θα είμεθα μόνοι σε ένα κόσμο που δημιουργεί λυκοφιλίες, ευκαιριακές συμμαχίες γιατί όλα είναι ρευστά. Πρώην εχθροί συνεργάζονται να εξολοθρεύσουν άλλους και να μοιραστούν την λεία, άσχετα αν στο τέλος φαγωθούν και μεταξύ τους.

    Αν πρέπει μέσα στις δύσκολες σημερινές συγκυρίες να συμμαχήσουμε ακόμα και με αυτούς που δεν χωνεύουμε, να το κάνουμε. Άλλως θα μας καταβροχθήσουν, γιατί είμαστε λίγοι, γιατί ξοδεύουμε τις δυνάμεις μας σε μεταξύ μας άγονες αντιπαραθέσεις, γιατί φθάσαμε να έχουμε εχθρό τον Έλληνα του αντίπαλου κόμματος, γιατί είμαστε εγωϊστές, γιατί η αρχαία αρρώστια Δ Ι Χ Ο Ν Ο Ι Α ζεί και βασιλεύει.

    Καταφέραμε πρώην φίλους μας να τους κάνουμε εχθρούς και φίλους των εχθρών. Χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια εκ μέρους μας πολλαπλασιάσαμε τους εχθρούς και τα προβλήματα. Δεν μας εμπιστεύεται κανείς, ούτε και εμείς μεταξύ μας. Πως λοιπόν θα δώσουμε προοπτική στα παιδιά μας ; Οι προηγούμενες γενιές, μας παρέδωσαν αυτήν την πατρίδα με λιγότερα προβλήματα, εμείς συρρικνώνουμε την πατρίδα ξεφτιλίζοντας πρώτα τους εαυτούς μας και δεν κοκκινίζουμε.

    Γίναμε ανάλγητοι, ωχαδερφιστές, του καναπέ, της μιζέριας,της πονηριάς, της μίζας, του εύκολου κέρδους, της ψευτοεπίδειξης και της έκπτωσης των αξιών.
    Ύστερα -βγάζοντας την ουρά μας απ΄έξω- μας φταίνε οι άλλοι, οι πολιτικοί που εμείς τους αναδεικνύουμε.
    Μας φταίει το σύστημα, όλοι οι άλλοι εκτός από εμάς τους ίδιους, που είμαστε η πηγή του προβλήματος.

    Έτσι η κατάπτωση είναι γενικευμένη, οδηγώντας στην μη ανάληψη του μεριδίου ευθύνης που μας αναλογεί. Μιλάμε δια της τεθλασμένης ή της πλαγίας και όχι αντρίκια. Πως να γίνει διαφορετικά όταν όλα σχεδόν τα κανάλια προβάλλουν πισωγλέντηδες και παραδείγματα που δεν έχουν σχέση με τα ήθη και έθιμά μας. Δεν με ενδιαφέρει η ιδιαιτερότητα κανενός, καλά κάνει και είναι ότι είναι. Δεν θα το διατυμπανίζει κι όλας ως πρότυπο !

    Ας αφήσουμε λοιπόν τους εύκολους αφορισμούς, ας έχουμε ομόνοια και τότε δεν μας χρειάζονται προστάτες νταβατζήδες. Όλοι σας είστε σημαντικοί για την πατρίδα όπου κι αν ανήκετε. Πρώτα όμως ανήκετε στην Ελλάδα και αυτό να είναι ο οδηγός.

    Αν σας κούρασα συγνώμη.
    Σας εκτιμώ όλους.

    Αργικέραυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. >Αλήθεια που κρύφτηκαν αυτοί που μιλούσαν για το "ξανθό γένος" που θα μας σώσει ;<

    Βρε παιδιά, ιδιώτες είναι και αγοράζουν όπου τους αρέσει και όπου μπορούν. Πολιτική περιμένετε να κάνουν οι μεμονωμένοι ιδιώτες; Τι ανοησίες είναι αυτές;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ξαφνικά μια μέρα ξύπνησαν οι Ρώσσοι και είπαν : θα πάμε στην Κύπρο να αγοράσουμε οικόπεδα.
    Τότε το έμαθαν και οι Ισραηλινοί και είπαν :δεν πάμε και μεις ;
    Και όλοι ήταν ιδιώτες και όλοι προτίμησαν την κατεχόμενη Κύπρο. Τι ανόητες συμπτώσεις συνέβηκαν ομαδικά σε μια συγκεκριμένη περίοδο, είναι απορίας άξιο ! Και εκείνος ο Πούτιν ! άλλη σύμπτωση συναντήθηκε με τον Ερντογάν και έλεγαν ανοησίες περνώντας την ώρα τους ευχάριστα...

    Συμπτωματικώς και ανοήτως γράφω αυτά, τα οποία πιστεύω να τα διαβάζουν και άλλοι ανόητοι σαν και μένα. Οι έξυπνοι βλέπεις πάντα κρατούν την ανωνυμία τους !

    Αργικέραυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο Χασαποπουλλος γραφεί οτι θέλει και αμφιβάλλω να εχει ιδέα για την Ρωσία και τους Ρώσους (οπως δεν εχουν και οι αλλοι που λενε για ξανθα γενη) επισης φαίνετε να αγνοεί βασικα στοιχειά της υπόθεσης.

    1. Οι τουρκο"κυπριοι" ειχαν προσεγγίσει την Ρωσική και Ισραηλινή αγορά απο τις αρχες των δικαστικών αγόνων διότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δύσκολα θα μπορούσε να επιβάλει απόφαση σε πολίτες χωρών μη μελών της ΕΕ.
    2. Οι Ρώσοι επιχειρηματίες και καιροσκόποι δεν παρακολουθούν τι κανει ο Πουτιν και με ποιους θα κλεισει συμφωνίες και απο που θα περάσουν οι αγωγοί για να πάνε να κάνουν επενδύσεις. Ουτε με ποιους τους "ενωνει η Ορθοδοξία". Βασικό τους κριτήριο ειναι το κέρδος. Αλλά ακόμα και ετσι να ηταν (και να ειχαν ενθουσιαστεί με τον Πουτιν και τον Ερτογαν) για να αγοράσεις ακίνητη γη θέλεις λιγο ψάξιμο, αυτος γράφει οτι μετα τις συμφωνίες άρχισαν να αγοράζουν.
    3. Οι Ρώσοι ειναι απο τους μεγαλύτερους αγοραστές και επενδυτές στην ελεύθερη Κύπρο, ηταν επόμενο να έχουμε λίγες διαρροές και προς τα κατεχόμενα οπως έχουμε και απο διάφορους Ελληνοκύπριους προδότες.
    4. Θέλω να σας θυμίσω οτι πριν μπούμε στην ΕΕ υπήρχαν φωνές οτι θα χασουμε τις υπεράκτιες και τους ρώσους επενδυτές. Δεν τους χάσαμε τοτε και θα τους χάσουμε τώρα διότι συναντήθηκε ο Πουτιν με τον ισλαμιστή?
    5. Άνοιγμα στην Περσικη αγορά έκανε η ιδια η Κυπριακή Δημοκρατία και παλι ειναι επόμενο να έχουμε διαρροές προς τον βορρά αφου δυστυχώς η διακίνηση ειναι ελεύθερη και η τιμές εκει φτηνότερες.΄
    6. Οι ανακοινώσεις από τα κατεχόμενα δεν είναι παντα αλήθεια και εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα. Να σας θυμίσω την υπόθεση φιάσκο με το χωριο που υποτίθεται ότι θα ανέγειρε ο Αμπραμοβιτς και θα το ονόμαζε Chelsy που τελικά διαψεύστηκε από το ιδιο το γραφείο του Αμπραμοβιτς.
    Στελιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τι κενό άφησαν πίσω τους τα βρετανικά γραφεία και οι Βρετανοί;
    Δεν αγοράζουν πια περιουσίες Ελλήνων που εγκατέλειψαν τα κατεχόμενα;

    Πολύ διαφωτιστικά αυτά που γράφει ο Στέλιος.

    __________________________________

    >Οι έξυπνοι βλέπεις πάντα κρατούν την ανωνυμία τους !

    Αργικέραυνος<

    Χα, χα, χα, ενώ εσύ γράφεις ... επωνύμως!!

    __________________________________

    Αίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αλήθεια, καθόλου δε σας κάνει εντύπωση ότι η Ρωσία θα στέλνει αέριο στο Ισλαήλ (σε ποιον?Στο Ισλραήλ!) μέσω Τουρκίας; Το Ισραήλ δε θα έπρεπε λογικά να υποστηρίζει εξολοκλήρου τους Αμερικανούς, πώς παίρνει αέριο από την ανταγωνιστική 'πηγή';
    Όσο για τους αδελφούς, άσε, είδαμε ποιος στήριξε τον Κεμάλ και στον Μικρασιατικό Πόλεμο, περισσότερο από όλους τους άλλους, είδαμε και ποιοί στήριζαν τους κουμουνιστές των Βαλκανίων αργότερα για τη δημιουργία μίας ανεξάρτητης Μακεδονιάς που θα περιελάμβανε και μέρος της δικής μας Ελληνικής Μακεδονιας, γιατί οι Ρώσοι ήθελαν πάντα να βγούν στο Αιγαίο. Άσε καλύτερα. Από συμμάχους χορτάτοι είμαστε.
    Το θέμα είναι τι γίνεται τώρα με την Κύπρο, τώρα που φαίνεται ότι χάνει τη στήριξη της Ρωσίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.