14/8/09

Henry Barkey: Ο τουρκικός στρατός παραδέχτηκε ότι δεν μπορέσει να νικήσει το ΡΚΚ και επιζητεί πολιτική λύση

Ο Αμερικανός αναλυτής, ειδικός σε θέματα Τουρκίας, Χένρι Μπάρκευ (Henry Barkey) μιλώντας στην εφημερίδα Ραντικάλ, εν αναμονή των δηλώσεων Οτζαλάν και του ανοίγματος που επιχειρεί η τουρκική κυβέρνηση προς τους Κούρδους, με σκοπό την εξεύρεση πολιτικής λύσης στο Κουρδικό, μεταξύ άλλων είπε τα εξής:
"Ο τουρκικός στρατός αντιλήφθηκε ότι δεν είναι δυνατόν να νικήσει το ΡΚΚ και έτσι οδηγήθηκε στην επιλογή του ανοίγματος προς τους Κούρδους.
Πρέπει να πω ότι ο τουρκικός στρατός, μετά από έναν πόλεμο που διήρκεσε 25 ολόκληρα χρόνια, αντιλήφθηκε επιτέλους ότι δεν είναι δυνατόν να νικήσει το ΡΚΚ.
Στην Τουρκία ξέσπασαν πολλές κουρδικές επαναστάσεις στη διάρκεια της ιστορίας, όμως αυτή είναι η πιο πολυετής και μάλιστα συνεχίζεται, βρίσκεται σε εξέλιξη. Όσοι αντάρτες βρίσκονταν στα βουνά πριν από 25 χρόνια, τόσοι αντάρτες βρίσκονται και σήμερα. Γι' αυτό το λόγο αντιλήφθηκαν επιτέλους ότι ο πόλεμος αυτός δεν μπορεί να τελειώσει με τα όπλα. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο μόνος δρόμος για να τελειώσει είναι η πολιτική λύση.
Για το στρατό όμως η πολιτική λύση σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνουν οι κατά το δυνατόν λιγότερες υποχωρήσεις σε θέματα που αφορούν τις βασικές αρχές του τουρκικού κράτους.
Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση θα κληθεί να διαχειριστή μια εξαιρετικά δύσκολη και να θεσμοθετήσει μερικές αλλαγές, οι οποίες θα πρέπει να έχουν μόνιμο χαρακτήρα.
Εάν οι αλλαγές αυτές είναι προσχηματικές και δεν είναι μόνιμες και ουσιαστικές, δεν θα οφελήσουν σε τίποτα. Το ΡΚΚ θα συνεχίσει να επιτίθεται εναντίον της Τουρκίας από τις βάσεις που διαθέτει στο Βόρειο Ιράκ.
Πηγή: Ραντικάλ

9 σχόλια:

  1. Το κουρδικό, όπως και οι υποχωρήσεις προς την ΕΕ, αποτελούν πεδίο σύγκρουσης, πολιτικών-στρατιωτικών.

    Μέχρι να δω τους στρατιωτικούς της Τουρκίας να τρώνε λάσπη, δεν μπορώ να πιστεύω τίποτε.

    Οι στρατιωτικοί, προκείμενου να διατηρήσουν τις εξουσίες τους δεν θα διστάσουν ακόμα και να προκαλέσουν ένα πόλεμο με κάποιον ενοχλητικό γείτονα, από τα δυτικά π.χ.
    Θεωρώ ότι διαθέτουν ακόμα πολλά βέλη στην φαρέτρα τους, με μεγαλύτερο όλων την εκτίμησή που παραδοσιακά απολαμβάνουν από τον Τουρκικό λαό.

    Πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σάββα...ξέρεις πολλούς "κουφούς" να ακούνε...???
    ΄Ασε που ενοχλούνται κι από τις "φωνές"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Ακούει κανείς;"
    Ο ΈΧΩΝ ΏΤΑ ΑΚΟΥΈΤΩ.

    Τελικά κάποιοι στην θέση των αυτιών έχουν τρύπες για να αερίζονται. Οι μόνοι που έχουν ακοή είναι όσοι βρίσκονται σε μπλοκ -όπως αυτό- είτε ώς συνεργάτες, είτε ως σχολιαστές, είτε ως παρατηρητές.
    Τελευταία κάποιος έγραψε ότι βουλευτής κόμματος παρακολουθεί το μπλοκ και κάνει αναφορά σε εκπομπή του. Το παρακολουθούνε ακόμα και εκείνοι που δεν πάει ο νούς σας, ακόμη και εκείνοι που τους στολίζουμε με κοσμητικά επίθετα.

    Αδέρφια, κάνουμε δουλειά όλοι εδώ.
    Προφυλάξτε την σοβαρότητα και την αξιοπιστία αυτού του μέσου για να εκφραζόμαστε ελεύθερα κάνοντας γόνιμο διάλογο και στέλνοντας τα μυνήματα που πρέπει στην εξουσία.

    Σάββα την ανάρτηση που περιμένουμε δεν την έκανες ακόμη !
    Είναι σημαντικό να ξεσκεπάζονται κάποιοι "επώνυμοι λεχρίτες".

    Αργικέραυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι συγκρούσεις σε αρκετές περιοχές του κόσμου δείχνουν ότι τα παραδοσιακής οργάνωσης στρατεύματα αντιμετωπίζουν αυξημένες δυσκολίες απέναντι σε ανορθόδοξες τακτικές και ανταρτοπόλεμο.

    Τα διδάγματα από τέτοιου είδους συγκρούσεις είναι πολλά και αφορούν και την Ελλάδα.
    Συγκεκριμένα, η άμυνα των νησιών του Αιγαίου θα πρέπει να οργανωθεί και σε επίπεδο ανορθόδοξων τακτικών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το ότι αυτά τα λέει Αμερικανός αναλυτής κι όχι κπ άλλος, ίσως κάτι να σημαίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ναι αλλά ένας πόλεμος με τον «ενοχλητικό γείτονα» από τα δυτικά δεν είναι καθόλου προκαθορισμένης έκβασης. Αν αναλογιστούμε ποιες εξελίξεις δρομολόγησαν στην Ελλάδα το 1974 τα γεγονότα της Κύπρου είναι μάλλον απίθανο να είναι τόσο ανόητοι ώστε να προκρίνουν οποιαδήποτε πολεμική αναμέτρηση. Ιδιαίτερα με τις υπάρχουσες αναλογίες ισχύος. Μπορούν να παίξουν ασφαλέστερα σε άλλα εσωτερικά πεδία αλλά όχι στα ελληνοτουρκικά. Ένας πιθανός πόλεμος με την Ελλάδα απλά θα είναι η τέλεια αυτοκτονία γι’ αυτούς. Ιδιαίτερα αν ξεφύγει ο έλεγχος της κατάστασης απ’ τους «λογικούς» στην Ελλάδα. Πράγμα που όλο και περισσότερο φαίνεται να συμβαίνει γιατί απαξιώνονται όσοι έλληνες πολιτικοί μιλούν με συγκεκριμένους «φιλειρηνικούς» κώδικες την στιγμή που σαν απάντηση υπάρχει αυτή η χυδαία τουρκική προκλητικότητα. Τους «έχουμε» χαλαρά χωρίς να κάνουμε μέχρι στιγμής καμιά πολύ μεγάλη προσπάθεια. Αν μας βάλλουν στην διαδικασία να τους αντιπαρατεθούμε όπως θα έπρεπε ήδη να έχουμε κάνει μετά από τόσες προσβολές απλά «μαύρο φίδι που τους έφαγε».

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ακούμε skal boy.Και όπως έγραψα και σε παραπάνω post πάνε να κάνουν συμφωνίες με απώτερο σκοπό να παγιδεύσουν τους Κούρδους σε συμφωνίες που "από το τίποτε καλλίτερα" και με τη βοήθεια Μπαρζανί-Ταλαμπανί ναξεδοντιάσουν τον κουρδικό επαναστατισμό.
    Θα μασήσουν οι Κούρδοι;
    Τότε θα δούμε ίσως και κουρδικό εμφύλιο με το ΡΚΚ να εκδιώκεται στα βουνά του από τους μόνους που μπορούν να το καταφέρουν :τους Πεσμεργκά.
    Ακούω τα δικά σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο Μπάρκευ λέει ότι η επανασταση του ΡΚΚ είναι η μακροβιότερη επανάσταση στην ιστορία της Τουρκίας.
    25 χρόνια πόλεμος.
    Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν αποκτήσει εμπειρία που τους καθιστά ανίκητους.
    Να μην το ξεπερνάμε εύκολα αυτό.
    Όσο για την πολιτική λύση, οι Κούρδοι γνωρίζουν να διαπραγματευτούν τη δύναμη που έχουν στα όπλα και ας ελπίσουμε ότι θα υπάρχει μια κατάληξη που θα δικαιώνει τους αγώνες τους.
    Οι Μπαρζανί-Ταλαμπανί επίσης γνωρίζουν ότι το ΡΚΚ είναι ένα στοιχείο που αναδεικνύνει το δικό τους ρόλο και αξία.
    Χωρίς ΡΚΚ η Τουρκία θα τους "χορεύει στο ταψί", όπως λέει και λαός μας.
    Τέλος, όσον αφορά τους πεσμεργκά, η πολεμική τους εμπειρία είναι κατά πολύ υποδεέστερη των ανταρτών του ΡΚΚ, πέρνα του ότι ο Μπαρζανί έχει δςσμευθςί δημόσια ότι δεν πρόκειται να χυθεί ξανά κουρδικό αίμα σε αδελφοκτόνες συγκρούσεις.

    υ.γ. Ελπίζω με το skal boy να μην υπονοείς τίποτα, γιατί είσαι σε λάθ9ος ρότα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.