5/7/10

Η κρίση γεννά... εκατομμυριούχους



του Δελαστίκ
Λαίλαπα λιτότητας μαίνεται σε όλη την Ευρώπη. Οι κυβερνήσεις της Γηραιάς Ηπείρου λεηλατούν η μία μετά την άλλη τους μισθούς των εργαζομένων, τις συντάξεις των ηλικιωμένων, τα εισοδήματα των μικρομεσαίων, τα επιδόματα κοινωνικής αλληλεγγύης προς τους αδύναμους. «Εχουμε ελλείμματα, έχουμε χρέη, απειλούμαστε με χρεοκοπία» κραυγάζουν ως δικαιολογία για την επιβολή μέτρων λιτότητας εναντίον του πληθυσμού των χωρών τους. «Η παγκόσμια οικονομία σε κρίση» διατυμπανίζουν, προβάλλοντας τους αριθμούς του ύψους των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού και του δημόσιου χρέους.

Μόνο που αυτή η «παγκόσμια κρίση» όπως αποδεικνύουν πάλι οι αριθμοί προκαλώντας αυτή τη φορά σοβαρότατες υποψίες για τους στόχους της ακολουθούμενης πολιτικής, έχει παράξενα αποτελέσματα: από τη μια σκληρή λιτότητα για τις μάζες του πληθυσμού και φυσικά μείωση των εισοδημάτων τους και πτώση του βιοτικού τους επιπέδου, από την άλλη... θεαματική αύξηση του πλούτου των πλουσίων!

Μπορεί η χρηματοπιστωτική κρίση να ξεκίνησε το 2008 από τις τράπεζες και να είχε ως πρώτα θύματα τους ζάπλουτους και τους πλούσιους, δεν χρειάστηκαν όμως παρά έναν χρόνο για να ξαναφέρουν τις περιουσίες τους στα προ της κρίσης επίπεδα!

Περίπου 10,1 εκατομμύρια ήταν σε όλο τον κόσμο αυτοί που είχαν περιουσία άνω του ενός
εκατομμυρίου δολαρίων το 2007. Μειώθηκαν δραματικά σε 8,6 εκατομμύρια το 2008. Το 2009 όμως εκτινάχθηκαν πάλι στα 10 εκατομμύρια άτομα. Σε 40,7 τρισεκατομμύρια ανερχόταν συνολικά η περιουσία τους το 2007. Επεσε στα 32,8 τρισ. το 2008, αλλά το 2009 εκτοξεύτηκε πάλι στα 39 τρισεκατομμύρια δολάρια.

«Οι εκατομμυριούχοι έδιωξαν την κρίση» πανηγύριζε στους τίτλους σχετικής ανάλυσής της η γερμανική εφημερίδα «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε». Ο τίτλος άλλης ανάλυσής της μάλιστα μας πληροφορούσε ότι «Η χρηματική περιουσία των Γερμανών ανήλθε σε νέα επίπεδα - ρεκόρ με 4,67 τρισεκατομμύρια ευρώ» κατά το 2009. «Οι εκατομμυριούχοι ευημερούν ακόμη και στην ύφεση» έγραφαν πανηγυρικά και οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης».

Ακόμη και στους κύκλους των εκατομμυριούχων όμως αυτή η κρίση και κυρίως τα μέσα που χρησιμοποίησαν οι κυβερνήσεις για την υπέρβασή της οδήγησαν σε θεαματική ενίσχυση των ζάπλουτων. Από τα 10 εκατομμύρια εκατομμυριούχους, μια πολύ μικρή ομάδα 93.000 ατόμων που το καθένα τους έχει περιουσία τουλάχιστον 30 εκατομμυρίων δολαρίων και δεν αντιπροσωπεύει ούτε το 1% του αριθμού των εκατομμυριούχων, κατέχει το... 35,5% του συνολικού πλούτου των εκατομμυριούχων - δηλαδή 13,8 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αδρές γραμμές τόσο ο αριθμός των εκατομμυριούχων όσο και η συνολική περιουσία τους συγκλίνουν στα ίδια νούμερα ανάμεσα στους τρεις οικονομικούς πόλους του πλανήτη - τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ασία.

Στις ΗΠΑ οι εκατομμυριούχοι ανέρχονται σε 3,1 εκατομμύρια, στην Ευρώπη σε 3 και στην Ασία επίσης σε 3. Η περιουσία των Αμερικανών αυτών είναι 10,7 τρισ. δολάρια, των Ευρωπαίων 9,5 τρισ. και των Ασιατών 9,7 τρισ.

Χωριστή περίπτωση υπερπλουσίων αποτελεί η Λατινική Αμερική, όπου εκεί πολύ λιγότεροι εκατομμυριούχοι, ούτε καν 500.000, έχουν συνολική περιουσία 6,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Τέτοια ανισότητα στη συγκέντρωση πλούτου δεν υπάρχει ούτε καν στους σεΐχηδες της Μέσης Ανατολής, όπου 400.000 Μεσανατολίτες εκατομμυριούχοι έχουν συνολική περιουσία «μόλις» 1,5 τρισεκατομμυρίου δολαρίων!

Απροσδόκητη διαπίστωση είναι ότι κατά μέσο όρο οι Αφρικανοί εκατομμυριούχοι είναι πλουσιότεροι από τους... Αραβες σεΐχηδες! Οντως, οι 100.000 Αφρικανοί εκατομμυριούχοι έχουν συνολική περιουσία 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, άρα κατά μέσο όρο δυόμισι φορές περισσότερα κατά άτομο από τους Αραβες εκατομμυριούχους!

Κατά εθνικότητα, τους πιο πολλούς εκατομμυριούχους (2,86 εκ.) τους έχουν οι ΗΠΑ. Ακολουθούν οι Γιαπωνέζοι (1,65 εκ.) και οι Γερμανοί (861.000) με τους Κινέζους (477.000) τους Βρετανούς (448.000) και τους Γάλλους (383.000) αισθητά πίσω.

Αποκαλυπτικό Κάτω το ΑΕΠ, πάνω ο πλούτος!

Μειώθηκε το παγκόσμιο ΑΕΠ το 2009 κατά 2% και μάλιστα στη Γερμανία, τη Βρετανία και την Ιαπωνία η πτώση ξεπέρασε το 5%. Πώς γίνεται όμως, ενώ ολόκληρος ο κόσμος φτωχαίνει, την ίδια χρονιά η περιουσία των εκατομμυριούχων να αυξάνεται κατά 19% σε απόλυτα μεγέθη; Μόνο μέσω μιας ανακατανομής του κοινωνικού πλούτου σε τεράστια κλίμακα. Σε απλά ελληνικά δηλαδή οι κυβερνήσεις πήραν τρισεκατομμύρια δολάρια από τους φτωχούς και μέσω των μέτρων που εφάρμοσαν τα έδωσαν στους πλούσιους! Τώρα λοιπόν που οι πλούσιοι αύξησαν τις περιουσίες τους, οι κυβερνήσεις εξαπέλυσαν το 2010 πανευρωπαϊκή επίθεση λεηλασίας μισθών και συντάξεων για να μαζέψουν τα λεφτά που έδωσαν στους πλούσιους.

6 σχόλια:

  1. "τους πιο πολλούς εκατομμυριούχους (2,86 εκ.) τους έχουν οι ΗΠΑ".


    Μήπως έχει κανείς υπόψιν του,
    ποίας καταγωγής είναι το 0,001% που έχει στην κατοχή του το 80% του παγκόσμιου πλούτου;

    Ή ποίας καταγωγής θα είναι οι ανώτεροι και κυριότεροι αξιωματούχοι της Παγκοσμίου Διακυβερνήσεως;

    Υ.Γ. Μην μου πείτε από την Σιέρα Λεόνε γιατί θα πέσει πολύ γέλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. -Η διεθνής κρίση σε κάθε περίπτωση οδηγεί σε διάλυση της εθνικής κυριαρχίας των χωρών και απορρόφηση όλων στην νέα παγκόσμια τάξη. Οικυρίαρχες θέσεις της παγκόσμια κυβέρνησης θα καλυφθούν από άτομα ανεξαρτήτου εθνικότητας και χρώματος.
    Κατά τη διάρκεια ομιλίας σε διάσκεψη της ελίτ στη Ζυρίχη ο
    "προϊστάμενος της IWF ΔΝΤ Dominique Strauss-Kahn παρότρυνε και απαίτησε από την ελίτ να χρησιμοποιήσει την οικονομική κρίση για την δημιουργία μιας παγκόσμιας κυβέρνησης.”
    “ Η κρίση προσφέρει τη δυνατότητα να εκδοθεί ένα νέο παγκόσμιο νόμισμα και να προωθηθεί από μια παγκόσμια κεντρική τράπεζα το οποίο δεν θα διατρέχει κανένα κίνδυνο από τα εθνικά νομίσματα”
    Το ερώτημα είναι ένα,
    εάν η κατάρρευση του πιστωτικού οικονομικού συστήματος έρθει τώρα η αργότερα μαζί με τη κατάρρευση του νομισματικού συστήματος.

    info EQN

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό που δεν γνωρίζει ο κόσμος

    Όντως την κρίση τη δημιούργησαν μια χούφτα ιδιώτες μεγάλο-τραπεζίτες που ελέγχουν την παγκόσμια οικονομία -αλλά πως;

    Η πηγή όλων των δεινών που βιώνουμε, για την οποία ο κόσμος -απλός και μη έχει μαύρα μεσάνυχτα (αφού αποκρύπτουν τέτοιες πληροφορίες στην εκπαίδευση), είναι ότι το χρήμα παράγεται αυθαίρετα και αποκλειστικά από ιδιώτες τραπεζίτες μέσω δανεισμού και όχι από κρατικές τράπεζες με έλεγχο της κυβέρνησης -όπως όλοι έχουν την εντύπωση, πληκτρολογώντας δηλαδή απλώς το ποσό στον υπολογιστή, χωρίς να έχει η τράπεζα οποιασδήποτε μορφής αντίκρυσμα (απόθεμα) για το νέο χρήμα που βγάζει ανεξέλεγκτα στην αγορά!

    Γι' αυτό το αυθαίρετα παραγόμενο χρήμα χωρίς αντίκρυσμα, "από αέρα" που αυξάνει τον πληθωρισμό, οι ιδιώτες τραπεζίτες ζητούν τόκους, χρεώνουν μέχρι το λαιμό ανθρώπους και κυβερνήσεις και παίρνουν πίσω πραγματικό αντίκρυσμα, δηλαδή ακίνητα, επιχειρήσεις, δημόσια περιουσία!

    Αυτή είναι η παράνοια του "πολιτισμού" μας! Μια χούφτα άνθρωποι έχουν πιάσει κορόιδο σε απίστευτο βαθμό, πλέον όλες τις κυβερνήσεις και τους λαούς! Αυτοί δημιουργούν τις φούσκες και τις υφέσεις γιατί και στις δύο περιπτώσεις κερδίζουν!

    Σήμερα, προσπαθούν να δημιουργήσουν μια παγκόσμια τράπεζα, έτσι ώστε να συγκεντρώσουν τον έλεγχο των πάντων (μιλάμε για την πραγματικότητα του σήμερα, όχι για επιστημονική φαντασία! )
    Το ΔΝΤ που είχε σχεδόν ξεμείνει πρόσφατα από χρήμα, το ενίσχυσαν -έτσι αυθαίρετα και διαθέτει αυτή τη στιγμή ένα τρις δολάρια!

    Ο κόσμος όταν ξυπνήσει -πιθανότατα μέσω του (ακόμα) ελεύθερου διαδικτύου (γιατί τα υπόλοιπα μέσα εφημερίδες και κανάλια τα έχουν ήδη αγοράσει όλα και τα ελέγχουν), θα απαλλαγεί από αυτούς και θα αλλάξει το χρηματοπιστωτικό σύστημα έτσι ώστε το κάθε κράτος μέσω αποκλειστικά κρατικών τραπεζών να δανείζει τον λαό του άτοκα, κρατώντας ταυτόχρονα τον πληθωρισμό σταθερό. Τότε το κόστος ζωής θα πέσει κατακόρυφα και θα ανέβει η ανάπτυξη και η ευημερία.

    Το πρόβλημα είναι ότι η δυναστεία των λίγων μεγάλο-τραπεζιτών έχει δικτυωθεί πλέον παντού με τέτοιο τρόπο, ώστε να καταστέλλουν κάθε μορφή αντίδρασης που θίγει τα συμφέροντά τους, με κάθε μέσο. Αναρίθμητες οι περιπτώσεις, από “εξαφανίσεις” ανθρώπων που εναντιώθηκαν έως χρηματοδοτήσεις κάθε είδους, από κυβερνήσεις, μέχρι πολέμων και επαναστάσεων!
    Μία από τις πολλές -άγνωστες στο ευρύ κοινό περιπτώσεις ήταν και ο Λίνκολν, που τόλμησε να τους αψηφίσει αφού μη δεχόμενος τους εξωφρενικούς τους όρους δανεισμού (που του είχαν θέσει προκειμένου να διαιωνιστεί ο εμφύλιος), τύπωσε τότε το δικό του χρήμα ως κυβέρνηση, τα λεγόμενα "πράσινα" δολάρια! Κέρδισε τον πόλεμο, αλλά πλήρωσε το τίμημα με την ζωή του.

    Επομένως, ιδιαίτερα σήμερα, οποιαδήποτε μεμονωμένη αντίδραση από πρόσωπο ή χώρα (όχι μόνο σαν την Ελλάδα, αλλά πολύ μεγαλύτερη) είναι καταδικασμένη να αποτύχει παταγωδώς, αφού θα τιμωρηθεί με παραδειγματικό τρόπο, για να αποθαρρυνθεί εντελώς τυχόν μίμηση. Μόνο μια ταυτόχρονη αντίδραση από όλες τις μεγάλες χώρες θα μπορούσε να ανατρέψει το παρόν χρηματοπιστωτικό σύστημα. Το ότι θα συμβεί, είναι σίγουρο. Το πότε είναι το θέμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ειναι απλο . εμαθαν απο τον παρβους ,εξ αλλου δικος τους ηταν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Προς ΑΠΕΛΛΗ

    Πάαντα μα πάντα, μετά από τις μεγάλες κρίσεις που συντάραζαν τον κόσμο, αλλά και τους μεγάλους πολέμους επίσης, ξεφύτρωναν (περιέργως πώς..) ταλαντούχοι-εκκατομμυριούχοι.
    Η κρίση γι΄αυτούς μόνο γεννά ευκαιρίες, για τον άλλο κόσμο ειναι γενοκτονία.
    Ολα μα όλα τόοοσο συμπτωματικά; Ελα ντέ..
    Οσο για τους "επόμενους" χρυσοκάνθαρους που λέτε, κι΄εμένα μου βγαίνουν αρκετά...βορειότερα από τη Σιέρα Λεόνε!! Δεν ξέρω βέβαια αν εννοούμε τους ίδιους, αλλά κάπως έτσι. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητή Ελίνα.

    Μάλλον τους ίδιους εννοούμε και φυσικά τους γνωρίζουν οι περισσότεροι. Είτε είναι φίλοι τους είτε όχι, δύσκολα θα βρεθεί άνθρωπος που θα παραδεχθεί ότι είναι δίκαιο 10 μόνο άνθρωποι να έχουν περιουσίες που προσεγγίζουν το 80% του παγκοσμίου ΑΕΠ.
    Και η Ελλάδα μας έχει "συνεισφέρει" πολλά δις Ευρώ στα αδηφάγα ταμεία τους.
    Η δίκαια οργή είναι στην υπομονή της αργή αλλά και γρήγορη στο σπαθί όταν ξεπερνάει τα όρια της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.