27/7/10

Υφαλοκρηπίδα, πετρέλαιο και Κύπρος: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ, Η ΕΛΛΑΔΑ ΨΕΛΛΙΖΕΙ

Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου (konstantakopoulos.blogspot.com)
Τις αντοχές Ελλάδας και Κύπρου δοκιμάζει τώρα η ‘Αγκυρα, πραγματοποιώντας σεισμικές έρευνες σε υφαλοκρηπίδα νοτίως του Καστελόριζου, που ανήκει στην Ελλάδα, κατά τη διεθνής σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας. ¨Εχουν προαναγγελθεί ταυτόχρονα και έρευνες στην γειτνιάζουσα κυπριακή υφαλοκρηπίδα.
H Ελλάδα “αντέδρασε” στέλνοντας ένα σκάφος του λιμενικού (λες και επρόκειτο για παράνομο ψαρά) που είπε στον Τούρκο πλοίαρχο να φύγει, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Αυτό, κατά τα Υπουργείο Εξωτερικών, συνιστά άσκηση κυριαρχίας, στην πραγματικότητα όμως είναι ανεπιτυχής άσκηση κυριαρχίας. Το Πίρι Ρέις ασκεί κυριαρχία, αφού αυτό κάνει ότι θέλει. Εκτός όμως από το διεθνές δίκαιο, καλούμεθα τώρα να ξεχάσουμε και τα ελληνικά. Ταυτόχρονα ο Ανυπεξ κ. Δρούτσας που συναντήθηκε δύο φορές με τον κ. Νταβούτογλου στο Καζαχστάν του ζήτησε επίσης την διακοπή των ερευνών, ομοίως χωρίς αποτέλεσμα.
Για να δώσουμε ένα μέτρο σύγκρισης, ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε πει “βυθίσατε το Χόρα” σε αντίστοιχη περίπτωση το 1976, ενώ το 1987 Ελλάδα και Τουρκία έφτασαν σε σχεδόν πόλεμο όταν το τουρκικό Σισμίκ απείλησε να βγει στο Αιγαίο. Πιο πρόσφατα, η Τουρκία έστειλε μια φρεγάτα στα ανοιχτά της Κύπρου, αναγκάζοντας νορβηγικό σκάφος που εκτελούσε έρευνες να τις διακόψει, ενώ ελληνική κανονιοφόρος ζήτησε από νορβηγικό σκάφος να αποχωρήσει από την περιοχή Καστελλόριζου.
Βεβαίως, κανείς δεν επιθυμεί αψήφιστα μια κλιμάκωση. Αλλά κάπως δεν πρέπει και η Ελλάδα να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της; Για ποιόν ακριβώς λόγο αγοράζει πανάκριβες φρεγάτες; Γιατί δεν εμφανίζονται καν στη θαλάσσια περιοχή του Καστελλόριζου, ούτε στην περιοχή της Κύπρου, με την οποία υποτίθεται ότι μας συνδέει το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου; Αλλά τις βρίσκει κανείς να πλέουν στο ΄Αντεν κατά των … πειρατών ή στον Κόλπο κατά των “τρομοκρσατών”, εις βάρος των Ελλήνων φορολογουμένων;
Προφανώς, η κυβέρνηση θεωρεί ότι τυχόν χρήση του ελληνικού πολεμικού ναυτικού θα κλιμάκωνε την ένταση. Με αυτό όμως το επιχείρημα που ακριβώς, διερωτάται κανείς, πρέπει να φτάσουν τα τουρκικά πλοία, για να ενεργοποιηθεί το ελληνικό ναυτικό; Στην πραγματικότητα, η ελληνική υποχωρητικότητα είναι που τροφοδοτεί την τουρκική επιθετικότητα και καθιστά πιθανότερη μια σοβαρότερη, πιο επικίνδυνη κρίση στο μέλλον. Η ¨Αγκυρα συμπεραίνει ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να της κάνει απολύτως τίποτα και εγγράφει δικαιώματα, την ίδια ώρα που στην Αθήνα ο Αν ΥΠΕΞ κάνει κοπλιμέντα στον εαυτό του για την μετριοπάθειά του, εφευρίσκοντας όρους όπως “ειρηνική επιθετική στρατηγική”. Σε σημείο που, ακόμη και η Ντόρα Μπακογιάννη, εγκαλεί την κυβέρνηση για υποχωρητικότητα.
Ακόμη κι αν δεχθούμε ότι η ελληνική κυβέρνηση καλώς δεν θέλει ούτε να εμφανίζει το ναυτικό και την αεροπορία της χώρας, γιατί δεν χρησιμοποιεί τα διπλωματικά όπλα που διαθέτει; Γιατί επιμένει να στηρίζει παντοιοτρόπως την τουρκική ένταξη στην ΕΕ; Μόλις προ ολίγων ημερών Αθήνα και Λευκωσία άνοιξαν ένα ακόμα κεφάλαιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ¨Αγκυρας, η οποία, σε αντάλλαγμα, πολλαπλασίασε τις προκλήσεις της! Γιατί η Αθήνα συνεχίζει κανονικά τις διαπραγματεύσεις για το Αιγαίο, παρόλο που δεν σημειώνεται καμμία πρόοδος; Γιατί δεν χαλάει τον κόσμο πολιτικο-διπλωματικά, αλλά περιορίζεται σε ρηματικές διακοινώσεις, προορισμένες για τον σκουπιδοφάγο του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών;
Δεν είναι άλλωστε μόνο το Καστελλόριζο. ¨Εχουμε σειρά επιθετικών δράσεων, το τελευταίο διάστημα, στον εναέριο και θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου. Η κυβέρνηση αντέδρασε στις δράσεις αυτές περιορίζοντας τις αναχαιτίσεις από ελληνικά μαχητικά και υποδεχόμενη στην Αθήνα τη μισή κυβέρνηση Ερντογάν, κατά τρόπο που θα ταίριαζε στον μεγαλύτερο σύμμαχο και φίλο της Αθήνας. Όχι σε μια κυβέρνηση που απειλεί την Ελλάδα και κατέχει την Κύπρο!
Εδώ και 15 χρόνια, η Ελλάδα εμφανίζει διεθνώς την Τουρκία ως την καλύτερη φίλη της, με την οποία είναι απαραίτητο να τερματισθούν οι εθνικιστικές αντιπαραθέσεις του παρελθόντος. Εδώ και 11 χρόνια, είναι ένας από τους κυριότερους υποστηρικτές της ένταξής της στην ΕΕ και μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, εις βάρος των σχέσεών της με τη Γαλλία και τη Γερμανία. Από τη διεθνή πολιτική και διπλωματία έχουν εξαφανισθεί η απειλή κατά της Ελλάδος, ως αποτέλεσμα της οποίας κατεστράφη οικονομικά η χώρα, όπως και η συνεχιζόμενη εισβολή και κατοχή της Κύπρου. ¨Εχουν μείνει κάποιες διαφορές που πρέπει να λυθούν, για το κυπριακό μάλιστα μάλλον μεγαλύτερη ευθύνη έχουν οι Ελληνοκύπριοι, αφού ουδείς μπήκε στον κόπο να εξηγήσει στη διεθνή κοινή γνώμη, με καταληπτά επιχειρήματα, γιατί απερρίφθη το σχέδιο Ανάν. Με δύο λόγια, η Τουρκία έχει πρακτικά αθωωθεί για όσα διαπράττει εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου. Θα είναι πολύ δύσκολο αύριο, να επανέλθει ξαφνικά η Αθήνα και η Λευκωσία σε μια πολιτική καταγγελίας της τουρκικής δράσης.
Την ίδια περίοδο, η ¨Αγκυρα όχι μόνο δεν παραλείπει να προβάλλει τις θέσεις της διεθνώς, χωρίς να τη συγκρατεί η επιδίωξη της προσέγγισης και της φιλίας, αλλά και δεν κάθεται καθόλου ήσυχη στο μέτωπο των διαρκώς διευρυνόμενων διεκδικήσεών της, όπως τώρα που διεκδικεί μια τεράστια περιοχή στην Αν. Μεσόγειο, πιθανώς πλούσια σε υδρογονάνθρακες, αλλά και στρατηγικής σημασίας γιατί συνδέει τον ελλαδικό με τον κυπριακό χώρο και είναι απαραίτητος κρίκος στην άμυνα του δεύτερου. (Δεν είναι τυχαίο ότι το σχέδιο ¨Ατσεσον, στο μέτρο που υπήρξε, προέβλεπε την παράδοση του Καστελόριζου στην Τουρκία).
Η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού συμμερίζεται την επιδίωξη του Γιώργου Παπανδρέου για προσπάθεια επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών και του κυπριακού. ¨Όμως δεν συμμερίζεται καθόλου την επίλυση εις βάρος των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Επιπλέον, η πολιτική του κατευνασμού που ακολουθεί συστηματικά η Αθήνα, είτε ως αποτέλεσμα του φοβικού συνδρόμου της, είτε ως αποτέλεσμα ιδεοληψιών, είτε ως αποτέλεσμα ξένης εξάρτησης, δεν οδηγεί παρά στην επιδείνωση της κατάστασης. Με δεδομένη την ελληνική οικονομική κρίση και την υπαγωγή στην εξουσία των διεθνών τραπεζιτών και του ΔΝΤ, οι διαρκείς υποχωρήσεις εγκυμονούν είτε κίνδυνο μεγάλης κρίσης από χειρότερες θέσεις αύριο, είτε τη σημαντικότερη απειλή για τα ελληνικά εθνικά δικαιώματα μετά το 1974.
Κάθε πολιτική κρίνεται εν τέλει εκ του αποτελέσματος. Η ελληνική εξωτερική πολιτική μετά το 1996, είχε μόνο αρνητικά αποτελέσματα για την Ελλάδα και την Κύπρο. Το μόνο που θα μπορούσε να θεωρηθεί θετικό ήταν η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Αλλά η ένταξη αυτή δεν οφείλεται στην ασκηθείσα πολιτική, έγινε παρά την πολιτική αυτή. Πρώτον, ήταν αδύνατο για το ελληνικό κοινοβούλιο να εγκρίνει τη μεγάλη διεύρυνση χωρίς την Κύπρο. Δεύτερο, ήταν αδύνατο να προχωρήσει το αγγλοαμερικανικό σχέδιο ένταξης της Τουρκίας, χωρίς προηγούμενη ένταξη της Κύπρου. Τρίτο και κυριότερο, ο προγραμματισμός ήταν να έχει διαλυθεί η Κυπριακή Δημοκρατία και να έχει αντικατασταθεί από ένα προτεκτοράτο τριών ξένων δικαστών και τριών ξένων στρατών πριν από την ένταξη. Η πολιτική αυτή ανετράπη με το δημοψήφισμα του 2004, που διέσωσε το κυπριακό κράτος.
Κάθε πολιτική κρίνεται εκ του αποτελέσματος και όχι εκ των προθέσεων, αληθών ή προσχηματικών. Η πολιτική κατευνασμού της Τουρκίας και υποστήριξης πάση θυσία (της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ευρώπης) της τουρκικής ένταξής στην ΕΕ έχει προ πολλού αποτύχει με το κριτήριο της πράξης και όχι των πολιτικο-ιδεολογικών προτιμήσεων. Οδηγεί μάλιστα σε απομόνωση τη χώρα, που έχει κερδίσει σφαλιάρες από αυτούς που ωφελούνται (Τουρκία, ΗΠΑ, Βρετανία) και περιφρόνηση από τους Γερμανούς και τους Γάλλους.
Επίκαιρα, 23.7.2010

13 σχόλια:

  1. ‘US psywar plan includes 2 hot wars’

    Press TV
    July 27, 2010
    Iranian President Mahmoud Ahmadinejad says the United States and Israel plan to attack two countries in the Middle East as part of a conspiracy to apply pressure on Iran.
    “We have precise information that the Americans have devised a plot, according to which they seek to launch a psychological war on Iran,” Ahmadinejad stated in an exclusive interview with Press TV on Monday.
    “They plan to attack at least two countries in the region within the next three months,” he added.
    He said the US seeks to achieve two main objectives with the scheme.
    “First of all, they want to hamper Iran’s progress and development since they are opposed to our growth, and secondly they want to save the Zionist regime because it has reached a dead-end and the Zionists believe they can be saved through a military confrontation,” Ahmadinejad explained.

    He also advised US President Barack Obama not to follow the policies of George W. Bush.
    In addition, he warned Russian officials to avoid playing into the hands of Washington because that would go against their national interests.
    Commenting on the nuclear issue, Ahmadinejad said Iran will resume nuclear talks with the West in September, adding that Iran wants Turkey and Brazil to participate in the negotiation

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εντάξει το εμπεδώσαμε, από τον τελευταίο μέχρι τον πρώτο πολίτη, ότι το έθνος είναι υπό κατοχή και δεν έχει κανείς διάθεση να κουνήσει ούτε το μικρό του δακτυλάκι .Όταν καταρρεύσουν τα πάντα τότε θα μετρηθούμε και θα ξεκαθαρίσει ο ρόλος του καθενός. Ως τότε χαλαρώστε, οι κότες δεν σκοπεύουν να το σκάσουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι κυβερνωντες στην Ελλαδα εχουν παραχωρησει Ελληνικο εδαφος εδω και χρονια.Αυτο που τους ανησυχει ειναι ποιος θα υπογραψει την παραχωρηση γι'αυτο και ενεργουν με γελοιους τροπους καθε φορα που η αλλη πλευρα κανει και απο ενα βημα για να κατοχυρωσει τα παραχωρεθεντα.Αφου στην Ελλαδα ποτε δεν τιμωρηθηκαν οι προδοτες και δοσιλογοι βρηκαν εδαφος να συνεχισουν το εφιαλτικο εργο τους.Εντυπωση προκαλλει και η σταση των στρατιωτικων στην δημιουργηθεισα κατασταση απο τους πολιτικους,καθως και οποιουδηποτε αλλου θεσμικου φορεα που επρεπε ηδη να εχουν αντιδρασει! Προσεξτε την συμπαιγνια ολων των κοματων,εκκλησιας,πανεπιστημιακης κοινοτητας κ.λ.ΚΑνενας δεν εχει τιποτε να πει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ 4:29 μ.μ.

    Η επικείμενη επίθεση κατά του Ιράν θυμίζει την "Λάμψη" του Φώσκολου. Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια και το μόνο που γίνεται είναι να εξαπολύονται ένθεν κι ένθεν κορώνες και λεονταρισμοί, ενώ είναι μία απλή συμπαιγνία για να κρατούν σταθερά ψηλά την τιμή του πετρελαίου.
    Επί πλέον, αναβαθμίζεται ο ρόλος της Τουρκίας ως δήθεν μεσολαβητού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Όλα όσα υποστηρίζει και ο κ. Κωνστα/πουλος γνωστά και σωστά.Μια ερώτηση ωστόσο: Πιστεύει αυτός και οποιοσδήποτε άλλος ότι πράγματι οι σχέσεις μας με τη Γαλλία ή τη Γερμανία επηρεάστηκαν σοβαρά (ή στο ελάχιστο)λόγω του Κυπριακού; Ας μην ξεχνάμε ότι παλιότερα λέγαμε όχι στην τουρκική ένταξη, όπως οι Γαλλογερμανοί. Είχαμε τότε διαφορετικές σχε΄σεις μαζί τους; Και μια δεύτερη ερώτηση: Αν επιλέγαμε και πάλι το όχι, θα μας βοηθούσαν σε κάτι, στο ελάχιστο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟ

    α) Πότε λέγαμε ΟΧΙ στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας;

    β) Ασφαλώς θα βοηθούσε, διότι θα φαινόμασταν τουλάχιστον κράτος σοβαρό και συνεπές. Δεν μπορείς να κλαίγεσαι διότι σου έχουν τα μισά εδάφη υπό κατοχή (Κύπρος), ή επειδή σε απειλούν με πόλεμο και σου παραβιάζουν τα σύνορα και μετά να είσαι πιο ένθερμος υποστηρικτής τους και από τον ίδιο τον Ερντογάν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εγώ ξαναρωτώ,εάν η Ελλάδα κλιμακώσει την ένταση ποιά θα είναι τα αποτελέσματα στο δανεισμό της χώρας ή ακόμη και στην είσοδο ξένων επενδύσεων;

    Αυτό είναι που επιδιώκει η Τουρκία,ένα τελειωτικό χτύπημα στην Ελληνική οικονομία,και μόλις το καταφέρουν αυτό(χωρί ούτε μια τουφεκιά) τότε όλοι μπορούμε να φανταστούμε πόσους συμάχους θα έχει στο πλευρό της η πτωχευμένη Ελλάδα και πόσους ή ποιούς η αναδυόμενη Τουρκική οικονομία.


    Οπωσδήποτε θα ένοιωθα ευχαρίστηση να δώ τον Ελληνικό στρατό να υπερφαλαγγίζει τους Τούρκους αλλά αυτό δεν πρέπει να γίνει σε καμία περίπτωση σε χώρο-χρόνο-τρόπο που διάλεξε ο αντίπαλος,πρόκειτε για μπανανόφλουδα.


    Οπωσδήποτε όμως κάτι πρέπει να γίνει,θα προτιμούσα η Ελληνική δηπλοματία να θέσει πλέον το θέμα της Ευρωπαικής προοπτικής της Άγκυρας όπως επείσης και μια στενότερη σχέση με τη Ρωσία αυτή τη στιγμή είναι κάτι παραπάνω απο αναγκαία,αυτός άλωστε πιστεύω πως είναι και ο λόγος της ξαφνικής προθυμίας της Ελληνικής πλευράς τώρα τελευταία να καταβάλει προσπάθειες διάσωσης του περίφημου Μπουργκάς Αλεξανδρούπολης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Και διεθνώς είναι αντιληπτό ότι στην Ελλάδα υπάρχει ανθελληνική κυβέρνηση, οπότε δεν βοηθούν στην εθνική άμυνα τίτλοι που ταυτίζουν τα εγωμανή λαμόγια (που από το 1936 επιβάλλονται με βία και νοθεία) με τους Έλληνες.
    Ο λαός μας έχει κατάλληλες λέξεις, κι αυτές γνωστές διεθνώς, όπως γενίτσαροι, πιόνια, ξενόδουλοι κλπ.
    Ευκαιρία να διαδοθούν λέξεις που υπονοούν και το διέξοδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Προτείνω στην κυβέρνηση να πιέσει τους Τούρκους, τώρα που πήραν το Αιγαίο να πάρουν και την λίμνη Κορώνεια να την... ξαναζωντανέψουν... εμείς ούτε για αυτό δεν είμαστε ικανοί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΚΑΙ ΤΗ ΛΕΞΗ ,,, ΤΣΟΛΑΚΟΓΛΟΥ 07.15

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ (προς ανωνυμο 27 Ιουλίου/6.45)
    Το ναι στην τουρκική ένταξη αποφασίστηκε από την κυβέρνηση Σημίτη. Εως τότε λέγαμε όχι. Επικρίθηκε ηκυβέρνηση Σημίτη όχι μόνο για την αλλαγή θεσης αλλά και επειδή δεν ζήτησε (ούτε πήρε) κάποιο αντάλαγμα για να αλλάξει θε΄ση. Ο κ. Σημίτης με σχετικά πρόσφατο άρθρο του στο Βημα ζήτησε να επανέλθουμε στο όχι χωρίς, κατά τη γνω΄μη μου, να εξηγήσει το γιατί.
    Άποψή μου είναι επίσης ότι οι σχέσεις μας με τους Γαλλογερμανούς δεν εξαρτώνται α΄πό τη θέση μας στο Κυπριακό επειδή οι Γαλλογερμανοί: 1. Δεν καθορίζουν οι ίδιοι τη στασή τους απέναντι στην Τουρκία με βάση το Κυπριακό αλλά με κριτήριο αν τους συμφέρει η Τουρκία εντός ή εκτός ΕΕ. 2. Όταν λέγαμε όχι οι Γαλλογερμανοί έ΄λεγαν στους Τούρκους τι να σας κάνουμε, δεν σας θέλουν οι Ελληνες. Όταν είπαμε ναι, αφησαν το πρόσχημα και λενε ότι λένε για την ένταξη (ουδέποτε επισήμως και τελεσίδικα δεν είπαν "εξω η Τουρκία από την ΕΕ")χωρις κάτι να αλλάξει στις σχέσεις τους με την Ελλάδα.
    Συμπέρασμα: Οι Γαλλογερμανοί κινούνται ως προς την Τουρκία με βάση τα συμφεροντά τους, άσχετα με την Ελλάδα και το Κυπριακό.
    Τέλος: αν εξακολουθείς να νομίζεις ότι οι άλλοι σε κρίνουν από τη συνέπειά σου, κοιμάσαι υπνο βαθύ. Σε αντιμετωπίζουν ανάλογα με το πόσο ικανός είσαι να υπερασπίσεις τα συμφεροντά σου. Και μόνο από αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. οικονομια ΚΑΙ στρατος ΚΑΙ αποφασιστικοτητα πανε ΟΛΑ μαζι .κανενα απο μονα τους δεν αρκει.δειτε οι εβραιοι που παρολο οτι κατεχουν ολο το χρημα του κοσμου δεν αρκουνται σ'αυτο ΚΑΙ εξοπλιζονται ΚΑΙ δειχνουν εμπρακτα του τι ειναι ικανοι να κανουν(αν δεν πιστευται εμενα ρωτηστε τα τουρκακια). μονομερη συμπερασματα ειναι ανεπαρκη οπως τουλαχιστον εδειξε η περιτωση των σκοπιων(θα κανουμε 10 σουπερ μαρκετ και λυθηκε το προβλημα λεγανε καπιοι ανεγκεφαλοι)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Άραγε τι να ψελλίζει η Ελλάδα. "Και πονάω και μ' αρέσει";

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.