3/8/09

Πέρασαν κιόλας 32 χρόνια από το θάνατο του Εθνάρχη Μακαρίου


Πέρασαν κιόλας 32 χρόνια από εκείνο το πρωινό του Αυγούστου, που ο «αδούλωτος ελληνικός κυπριακός λαός» -όπως του άρεσε να τον αποκαλεί- έμεινε βουβός στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του και λίγο αργότερα άρχισε να σχηματίζει ουρές χιλιομέτρων έξω από την Αρχιεπισκοπή, για το ύστατο χαίρε. Εκείνο το πρωινό, ο πρώτος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο εθνάρχης Μακάριος ο Γ, έφευγε για πάντα από τη ζωή, αφήνοντας πίσω του όνειρα και στόχους απραγματοποίητους και ένα λαό προδομένο και απογοητευμένο που εξακολουθούσε να γεύεται καθημερινά το πικρό ψωμί της προσφυγιάς, του θανάτου, της καταστροφής…

Ο αδούλωτος λαός του δεν τον ξέχασε
Πέρασαν κιόλας 32 χρόνια από το θάνατο του Εθνάρχη Μακαρίου
ΤΟΥΛΟΥΚΑ ΠΑΡΠΑ

Τριάντα δύο χρόνια μετά, ο λαός του, δεν τον ξεχνά και με κάθε ευκαιρία, εκδηλώνει αισθήματα αγάπης προς αυτόν.
Χθες, τελέσθηκαν σε όλους του ναούς της Κύπρου, μνημόσυνα με αφορμή τη συμπλήρωση 32 χρόνων από το θάνατό του. Το επίσημο μνημόσυνο τελέσθηκε για άλλη μια χρονιά στην ιερά μονή Κύκκου -εκεί όπου έκανε τα πρώτα βήματα της ιεροσύνης ο εθνάρχης - προϊσταμένου του μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρου. Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος τόνισε ότι ο εθνάρχης Μακάριος συνέδεσε στενά το δικό του ιστορικό πέρασμα με την ιστορία της Κύπρου σε δύσκολες περιόδους και κρίσιμες ιστορικές στιγμές. Ο πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι σε ένα χρόνο συμπληρώνεται μόλις μισός αιώνας ζωής της Κυπριακής Δημοκρατίας και όμως -είπε- μέσα σε αυτά τα πενήντα χρόνια συγκατοίκησαν η ελπίδα και η αισιοδοξία με την απογοήτευση και απαισιοδοξία, την προδοσία με τον σκληρό αγώνα και τη συνεχή προσπάθεια. Το πραξικόπημα της χούντας των Αθηνών ανέφερε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, έδωσε την αφορμή στην Τουρκία να εισβάλει στην Κύπρο και ο εθνάρχης Μακάριος καθοδήγησε τις προσπάθειες του εθνικού μας αγώνα μέχρι και το θάνατό του και αγωνίστηκε πριν και μετά την τουρκική εισβολή ώστε η Κύπρος να αποκτήσει μέχρι και σήμερα συνεπείς φίλους.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος Χριστόφιας, ο Μακάριος έφυγε από τη ζωή πικραμένος γιατί λίγοι φανατικοί ακροδεξιοί τον πολέμησαν και προσπάθησαν να τον δολοφονήσουν. «Έφυγε πικραμένος γιατί διαψεύσθηκε η πεποίθησή του πως δεν μπορεί να βρεθεί χέρι ελληνικό να καταστρέψει την Κύπρο. Η χούντα των Αθηνών με τις προδοτικές πράξεις της επιβεβαίωσε ξανά το αξίωμα της ιστορίας ότι δεν υπάρχουν κακοί λαοί, αλλά κακές και απάνθρωπες ιδεολογίες που εξωθούν σε εγκλήματα σε βάρος των λαών’’, συμπλήρωσε. Ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν, σε δικές του δηλώσεις ανέφερε “οι αρχές του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου, οι αξίες τις οποίες υπηρέτησε, τα οράματά του ήταν, είναι και θα είναι και δικά μας”. Μετά το μνημόσυνο τελέσθηκε τρισάγιο στον τάφο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στο Θρονί και έγινε κατάθεση στεφάνων.
Η πολιτεία τιμά τους ήρωές της

Μέρα μνήμης και τιμής η χθεσινή, για δεκάδες συμπατριώτες μας που στο βωμό της ελευθερίας και της δημοκρα΄τιας θυσίασαν ό,τι πιο πολυτιμότερο είχαν, την ιδια τη ζωή τους.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.