11/8/09

Κατασκευή εργοστασίου πυρηνική ενέργειας στην Πολωνία


Η κυβέρνηση της Πολωνίας αποφάσισε να προχωρήσει στην κατασκευή του πρώτου πυρηνικού εργοστασίου μέχρι το 2020, για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας, Βάλντεμαρ Πάουλακ.

«Εγκρίναμε τον φάκελο ενεργειών που θα γίνουν σε τέσσερα στάδια για την κατασκευή του κεντρικού εργοστασίου στην τετραετία 2016-2020», δήλωσε ο Βάλντεμαρ Πάουλακ μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Το πρώτο στάδιο προβλέπει, έως το τέλος του 2010, την προετοιμασία του νομοθετικού πλαισίου για την ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας στην Πολωνία. Θα ακολουθήσει, έως το 2013 η επιλογή της τοποθεσίας και της τεχνολογίας του εργοστασίου και έως το 2015, στο τρίτο στάδιο, θα γίνει η επεξεργασία των τεχνικών σχεδίων.

Η Πολωνία παράγει το 94% της ενέργειας που χρειάζεται με εργοστάσια όπου χρησιμοποιείται άνθρακας.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

7 σχόλια:

  1. Τελικά, όσους κινδύνους κι αν εγκυμονεί η πυρηνική ενέργεια, όλοι σ' αυτήν καταφεύγουν. Το ρίσκο είναι μεγάλο, αλλά το κόστος παραγωγής ενέργειας από το πετρέλαιο έχει γίνει πια απαγορευτικό.
    Δεν ξέρω, ίσως θα έπρεπε να το σκεφτούμε κι εμείς στην Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ Ανώνυμε,

    Ποιοί όλοι δεν μας λές; Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας που θα χρυσωθει απο το λόμπι των πυρηνικών;
    Αντε παιδάκι να διαβάσεις περι πυρηνικών και μετα να μιλάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στην Ελλάδα έχουμε άλλα να σκεφτούμε νωριτερα. Κυρίως, πως θα αποκτήσουμε οργάνωση εργασίας και κατά συνέπεια τη δυνατότητα για στοιχειώδη μέτρα ασφάλειας στους εργασιακούς και άλλους χώρους. Δηλαδή, να ξεπεράσουμε την άναρχη φαυλοκομματοκρατία, τη χρόραςνια αναξιοκρατία που καταπνίγει την εργατική δύναμη και τη δημιουργικότητα των νέων. Να αναπτύξουμε πολιτισμό συνεργασίας και επικοινωνίας μεταξύ μας. Κάτι σαν επανάσταση δηλαδή που θα μας επιτρέψει να αξιοποιήσουμε τις ενεργειακές δυνάμεις και τον πλούτο της χώρας μας. Οσοι έχουν ζήσει και εργαστει στο εξωτερικό θεωρούν πως εδώ στην πατριδα είμαστε κάτι σαν ανάπηροι, σκλάβοι σε θέατρο παραλόγου που αποσκοπεί να μας τελειώσει μέσα σε μιά δίνη αυτοαπαξίωσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Διαφωνώ και εξηγώ:
    Παραγωγή ενέργειας γίνεται ως επί το πλείστον με γαιάνθρακες και όχι με πετρέλαιο. Στις χώρες της δυτικής Ευρώπης η παραγωγή γίνεται και με πυρηνικά ή κυρίως με πυρηνικά, παντού όμως με ορίζοντα να τα μηδενίσουν. Όμως, τον τελευταίο καιρό πολλές χώρες της ανατολικής Ευρώπης θέλουν πυρηνικά, λένε μεταξύ άλλων πως δεν θέλουν να βασίζονται στο μονοπώλιο αερίου της Ρωσίας. Το ίδιο βασικό επιχείρημα χρησιμοποιούν ξαφνικά και ορισμένες δυτικο-Ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία και η Σουηδία, επεκτείνοντας έτσι στο άπειρο τον ορίζοντα απεξάρτησης των πυρηνικών.
    Από ποιους όμως νομίζετε θα εξαρτάται η αγαπητή Καγκέλα Μέρκελ για το Ουράνιο το οποίο Δεν διαθέτει; Από τη Ρωσία και την Αμερική φυσικά. Όπως ακριβώς και με το φυσικό αέριο σε λίγο καιρό. Σιγά την ανεξαρτησία! Δεν χτίζονται έτσι οι μεγάλες δυνάμεις.
    Πιέζονται λέει να μειώσουν τις εκπομπές CO2 γιατί είναι πολύ σημαντικό. Δεν συγκρίνουν όμως την άμεση απορρόφηση αυτού από τα φυτά, τη θάλασσα και το πλαγκτόν με τον χρόνο ζωής των πυρηνικών που είναι εκατομμύρια χρόνια! Αφήνουν το κακό για να πάνε στο χειρότερο. Η επίδραση των πυρηνικών είναι άμεση στον οργανισμό, καρκίνοι, λευκαιμίες, παραμορφώσεις και οξεία νευρολογικά προβλήματα για πολλές μα πάρα πολλές γενιές!Αμέτρητες φορές αποδεδειγμένο.
    Θα μου πείτε ναι αλλά δεν γίνονται ατυχήματα πλέων, έχουμε πάρει το μάθημά μας. Δεν είναι απαραίτητα τα ανθρώπινα λάθη για να υπάρξει ατύχημα. Χώρες σεισμογενείς σαν την Ελλάδα τη Βουλγαρία και την Τουρκία η πιθανότητα για ατύχημα αυξάνει ραγδαία (βέβαια η Τουρκία έχει μεγάλη έκταση οπότε τα περιθώρια για μια μέτρια χωροθέτηση υπάρχουν). Επιπλέον πρέπει να θυμόμαστε πάντα ότι σε περίπτωση πολεμικής σύρραξης οι μονάδες παραγωγής ενέργειας είναι ο πρώτος στόχος. Στην περίπτωση οποιασδήποτε μονάδας αυτή ξαναχτίζεται, όχι όμως και για μια πυρηνική στο χώρο τον οποίο δε μπορεί πλέον να χτιστεί τίποτα και να ζήσει κανείς για πολλές γενιές. Επίσης οι πολύ αναπτυγμένες χώρες που λαμβάνονται ως παράδειγμα, στέλνουν τα απόβλητα τους σε χώρες της Αφρικής ή τα ρίχνουν στο πέλαγος(έχω τραγική μαρτυρία για το τελευταίο, μπορεί να γίνει θανατηφόρο ακόμα και για τους μεταφορείς που δεν έρχονται σε άμεση επαφή με το εμπόρευμα). Όσον αφορά τα απόβλητα αυτά είναι κυρίως μεγάλες ποσότητες μολυσμένου 'heavy water' κάθε χρόνο/2χρόνια και απεμπλουτισμένες ράβδοι και βαρέλια μεταφοράς. Και κάτι πολύ σημαντικό, τα έσοδα των πυρηνικών loby δεν είναι μόνο από την πώληση των πυρηνικών, ίσης σημασίας και ίσως περισσότερο είναι από την κατασκευή, συντήρηση και ναι την κατεδάφιση των εργοστασίων, τα οποία ζουν για 25 με 30 χρόνια!(Τα συμβόλαια περιλαμβάνουν και ανακατασκευή πάντα). Τότε απομακρύνουν μέσα σε πλαστικά ακόμα και τη σκόνη από την κατεδάφιση. Μη νομίζετε πως κάτι τέτοιο μπορεί ποτέ να γίνει 100%, αλλά και πάλι κάπου θα ριχτεί!

    Η Ελλάδα αγαπητοί φίλοι έχει την περισσότερη ηλιοφάνεια από οποιαδήποτε Ευρωπαϊκή χώρα. Αν η γραφειοκρατία και η ΔΕΗ μας το επιτρέψουν, τεχνολογικά είναι εφικτό, και γερές μελέτες υπάρχουν, μπορούμε να γίνουμε 100% ενεργειακά ανεξάρτητοι από άλλες χώρες.
    Και με το διπλό μοντέλο της παραγωγής από τις οικίες και από ηλιακά πάρκα η ενέργεια παύει να είναι σημαντικός στόχος για τον εισβολέα!

    Αυτά φιλικά,
    Πυθέας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μα η πυρινική ενεργεια χρησιμοποιείται σε ερώπη και ΗΠΑ εδω και δεκαετίες.Ελβετία,Σουηδία(με ατελειωτα αποθέματα υδροηλεκτρικης ενεργειας),Γαλία, Γερμανία....και πολλες άλλες χώρες βολευτηκαν με την ατομικη ενέργεια.Εδω, δυστυχώς,ουτε την ηλιακή δεν χρησιμοποιούμε όπως θα έπρεπε.Αντί το γκουβέρνο να επιδοτήσει τα φωτοβολταϊκά επιδοτει τα αυτοκίνητα πολυτελέιας και τα κλιματιστικά......Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ ange-ta

    Από το ύφος αυθεντίας που χρησιμοποιείς, βλέπω το μήκος του καλαμιού που έχεις καβαλήσει.

    Μέτρησε πόσα κράτη, των γειτονικών μας συμπεριλαμβανομένων, αποκτούν πυρηνική τεχνογνωσία και μετά κάνε τις επιθέσεις σου.

    Παιδάκι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΝΟΜΙΖΩ ΟΙ ΚΥΒΡΝΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΣΚΕΦΤΟΥΝΒ ΣΟΒΑΡΑ ΓΙΑΤΙ ΑΜΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Π[ΑΝΤΑΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΞΑΡΤΜΕΝΟΙ ΚΑΝΤΕ ΕΝΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΝΑ ΤΕΛΙΩΝΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑ ΠΟΥ ΠΕΘΑΙΝΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ ΚΑΙ ΑΦΙΣΤΕ ΤΙΣ ΣΑΧΛΑΜΑΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΑΜΜΑ ΣΚΑΣΕΙ Ο ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΑΣ Η ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ Η ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΤΗΝ ΓΛΥΤΩΣΟΥΜΕ Η ΣΑΣ ΔΙΑΦΕΥΓΕΙ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΕΧΕΙ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΟΥΡΑΝΙΟ . ΣΑΜΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.