14/8/09

Ειρήσθω:Ανακρίνατε Ταλάτ για εκτελέσεις αγνοουμένων

Όταν κραύγαζες στις πλατείες το κομματικά διατεταγμένο ποίημα «οι Τούρκοι της Κύπρου / δεν είν’ εχθροί μας / οι Τούρκοι της Κύπρου / ειν’ αδελφοί μας», δεν εννοούσες βεβαίως ότι ήσαν «αδέλφια σου» και οι Τ/κ «μουτζαχίντ» της ΤΜΤ εν ψυχρώ εκτελεστές Αγνοουμένων, ούτε και περνούσε απ’ το μυαλό σου πόσο υπερήφανος για τη θητεία του στην ΤΜΤ και στον Αττίλα ’74 ήταν ΚΑΙ ο «σύντροφος και φίλος» «σου» κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ;

ΜΕ ΤΟΝ ΛΑΖΑΡΟ ΜΑΥΡΟ
Ε Ν Σ Ω Μ Α Τ Ω Μ Ε Ν Ο Ι στις μονάδες του τουρκικού στρατού εισβολής, Τουρκοκύπριοι «μουτζαχίντ» («μαχητές», «αγωνιστές») της ΤΜΤ στην περιοχή του τ/κ χωριού Τζιάος, θυλάκου της ΤΜΤ, ήσαν οι δράστες ΚΑΙ της εν ψυχρώ εκτέλεσης των πέντε φωτογραφηθέντων κατά τη στιγμή της αιχμαλώτισής τους, 14.8.1974, Ελλήνων Κυπρίων πολεμιστών του 398 Τ.Π., Α. Κορέλλη, Π. Νικολάου, Χρ. Σκορδή, Γ. Παπαγιάννη και Φ. Χατζηκυριάκου, τα οστά των οποίων εντοπίστηκαν στην περιοχή και κηδεύονται μετά από 35 χρόνια. Οι Τ/κ εκτελεστές, ένοπλοι και ένστολοι, τελούσαν υπό τη διοίκηση και υπό τας διαταγάς των αξιωματικών των τουρκικών μονάδων εισβολής. Υπηρετούσαν ήδη στους λόχους του στρατεύματος της ΤΜΤ, η οποία πρωτοσυγκροτήθηκε το 1958 από το Γραφείο Ειδικού Πολέμου (ΓΕΠ) του τουρκικού Γενικού Επιτελείου και, από της ιδρύσεώς της, τελούσε ΠΑΝΤΑ υπό τη διοίκηση των εν ενεργεία αξιωματικών της ιεραρχίας του τουρκικού στρατού, από τον βαθμό του συνταγματάρχη (με πρώτο τον Ριζά Βουρουσκάν) έως τον βαθμό του εφέδρου ανθυπολοχαγού, οι οποίοι μετετίθεντο προς τούτο στην Κύπρο. Υπό τας διαταγάς των εκάστοτε Τούρκων αξιωματικών επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας της ΤΜΤ, τελούσαν και οι Τουρκοκύπριοι ηγέτες, η πολιτική πτέρυγα της ΤΜΤ, Ραούφ Ντενκτάς, Φαζίλ Κουτσιούκ κ.ά. όπως αποκαλύπτουν και τα βιβλία των ίδιων των Τούρκων επιτελαρχών (δες «Αιματηρή Αλήθεια - Bloody truth» Λευκωσία 2009).

Οι ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ εκτελεστές των Αδηλώτων Αιχμαλώτων, λοιπόν, δεν ήσαν κάποιοι «άτακτοι» κι «αδέσποτοι», αυτοβούλως δρώντες στη διάπραξη των φοβερών εγκλημάτων πολέμου. Ήσαν διατεταγμένα όργανα του τουρκικού στρατού, των λόχων της ΤΜΤ, ενσωματωμένοι από 20ης Ιουλίου 1974 στις μονάδες της 39ης και 28ης Μεραρχίας εισβολής. Ήσαν οι ενόπλοις συνάδελφοι του κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ: Ένοπλος, του λόγου του, με αυτόματο «Τόμσον» το 1974, «μουτζαχίντ» της ΤΜΤ. Που κι ο ίδιος ενσωματώθηκε στις μονάδες εισβολής. Και που δήλωνε στην εφημερίδα «Ζαμάν», 24.9.2006, την υπερηφάνεια του για το ένοπλο παρελθόν του στον 77 λόχο της ΤΜΤ, για την εκπαίδευσή του από Τούρκους αξιωματικούς του Γ.Ε.Π. στον Άγιο Ιλαρίωνα και για τις υπηρεσίες του στις πολεμικές επιχειρήσεις των μονάδων του Αττίλα το 1974. Υπηρεσίες για τις οποίες, ο κ. Ταλάτ είχε πει, με πολύ νόημα, στη «Ζαμάν» ότι, «αυτά είναι πράγματα που δεν μπορούν να λεχθούν» (γιατί άραγε;).

Ε Κ Τ Ο Σ , λοιπόν, από το «αίτημα» ν’ ανοίξουν τα… αρχεία του τουρκικού στρατού που «ζητά» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στ. Στεφάνου, για τους εκτελεσθέντες Αδηλώτους Αιχμαλώτους - Αγνοουμένους, πολύ πιο χρήσιμο θα ήταν ίσως να ανακριθεί και ο ενόπλοις συνάδελφος των Τ/κ «μουτζαχίντ» εκτελεστών, κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.
ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΑ 14.8.09
Όταν κραύγαζες στις πλατείες το κομματικά διατεταγμένο ποίημα «οι Τούρκοι της Κύπρου / δεν είν’ εχθροί μας / οι Τούρκοι της Κύπρου / ειν’ αδελφοί μας», δεν εννοούσες βεβαίως ότι ήσαν «αδέλφια σου» και οι Τ/κ «μουτζαχίντ» της ΤΜΤ εν ψυχρώ εκτελεστές Αγνοουμένων, ούτε και περνούσε απ’ το μυαλό σου πόσο υπερήφανος για τη θητεία του στην ΤΜΤ και στον Αττίλα ’74 ήταν ΚΑΙ ο «σύντροφος και φίλος» «σου» κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ;

Λάζ. Α. Μαύρος
Σημερινη

1 σχόλιο:

  1. Πολύ εύστοχο το άρθρο και πολύ ορθό. Αναφέρεται σε αλήθειες στις οποίες εθελοτυφλούμε, για να μην ερεθιστεί η άλλη πλευρά.

    Εδώ και πολύ καιρό θα έπρεπε η Ελληνική πλευρά να εγκαλέσει στο Διεθνές Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου τόσο τον Ντεκτάς όσο και τον Ταλάτ, μαζί με την Τουρκία.

    Η μόνη ίσως αποτελεσματική διέξοδος που απομένει είναι η μαζική προσφυγή (με ατομικές προσφυγές)στα διενή δικαστήρια όλων των προσφύγων για την απώλεια των περιουσιών τους και για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τοος, των παθόντων για τα δεινά που υπέστησαν και των συγγενών των θανόντων για τις δολοφονίες των δικών τους.

    Ο κόσμος θα πρέπει να πάρει στα χέρια του την πρωτοβουλία, γιατί αν συνεχίοσυμε να περιμένουμε από τους πολιτικούς, τότε θα παραμείνουμε άξιοι της μοίρας μας. Δυστυχώς, οι ηγεσίες μας τα καταφέρουν πολύ καλά στα ζεϊμπέκικα, στις κουμπαριές, στα εκατέρωθεν τραπεζώματα και παρθενοχαϊρεντίσματα!

    K1RK

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.