30/4/10

Επίσκεψη ΓΓ του ΝΑΤΟ στην Αλβανία

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, επισκέφθηκε τα Τίρανα όπου είχε συναντήσεις με την αλβανική ηγεσία και συζήτησαν μεταξύ άλλων τη στρατηγική της Συμμαχίας και της διεθνούς ασφάλειας, τις πολιτικές εξελίξεις στην Αλβανία, την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

Ο κ. Ράσμουσεν συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Αλβανίας, Μπαμίρ Τόπι, τον πρωθυπουργό, Σαλί Μπερίσα, την πρόεδρο της Βουλής Ζοζεφίνα Τοπάλι, τον υπουργό Εξωτερικών, Ιλίρ Μέτα.

Ο κ. Ράσμουσεν στη συνάντηση που είχε με τον Αλβανό πρωθυπουργό τόνισε ότι η ένταξη χωρών των Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ θα βοηθήσει στην ενίσχυση της ασφάλειας στην περιοχή. Ο ίδιος ζήτησε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να ξεπεράσουν τις διαφορές τους.

Ο κ. Μπερίσα είπε ότι η Αλβανία είναι έτοιμη να προχωρήσει σε αλλαγές ώστε να πληροί όλες τις προϋποθέσεις που της έχουν ζητηθεί από το ΝΑΤΟ. Ο ίδιος επισήμανε ότι η αντιπολίτευση είναι καλοδεχούμενη στο κοινοβούλιο και πρόσθεσε ότι θα δεχθεί αίτημα της αντιπολίτευσης με τον όρο να σέβεται το νόμο και να μην είναι αντισυνταγματικό.

Ο κ. Μπερίσα ερωτηθείς για το αν η Αλβανία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει αντιπυραυλική ασπίδα στα εδάφη της απάντησε ότι «η χώρα του είναι έτοιμη να απαντήσει θετικά σε πρόταση του ΝΑΤΟ που είναι απαραίτητη για την διατήρηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας».

Ο κ. Ράσμουσεν μετά τη συνάντηση με τον Αλβανό ΥΠΕΞ Ι. Μέτα συνεχάρη την Αλβανία για μία επιτυχημένη χρονιά στο ΝΑΤΟ και ανέφερε σχετικά με το Κόσοβο ότι έχει σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά στην ενίσχυση της ασφάλειας στην περιοχή.Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα ήταν επιτυχία όλες οι βαλκανικές χώρες να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, ενισχύοντας την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.Ο κ. Μέτα είπε ότι η χώρα του στηρίζει τη διαδικασία αλλαγής και εκσυγχρονισμού του ΝΑΤΟ καθώς και τη στρατηγική της Συμμαχίας για τη διεθνή ασφάλεια.

Ράσμουσεν για Κόσοβο, ΠΓΔΜ, Αλβανία

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, επισκέφθηκε σήμερα τα Τίρανα όπου είχε συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της χώρας. Στις συνομιλίες κυριάρχησαν εθνικά θέματα, όπως οι εξελίξεις στο Κόσοβο και η πολιτική κατάσταση στην Αλβανία, που διέρχεται από κρίση διάρκειας δέκα μηνών.Ο κ. Ράσμουσεν, σε συνέντευξη Τύπου με τον Αλβανό πρωθυπουργό, Σαλί Μπερίσα, δήλωσε «δεν επιθυμώ να αναμειχθώ σε εσωτερικά ζητήματα, όμως εξέφρασα την ελπίδα ότι οι πολιτικές δυνάμεις θα δεσμευτούν θετικά, ώστε να αρχίσει ξανά ο πολιτικός διάλογος». Ο ίδιος επανέλαβε ότι η διεθνής κοινότητα έχει αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των αλβανικών εκλογών της 28ης Ιουνίου και η αντιπολίτευση πρέπει να συνεργαστεί με τη πλειοψηφία στη Βουλή.


Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ο κ. Ράσμουσεν δήλωσε ότι «εμείς έχουμε αποφασίσει ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια θα αρχίσουν όταν θα έχει λυθεί πρώτα το ζήτημα της ονομασίας και οι διαφορές με την Ελλάδα σχετικά με αυτό». Αναφερόμενος στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ ο κ. Ράσμουσεν είπε ότι «η κατάσταση στα Βαλκάνια αποτελεί επιτυχία και ο στόχος μας είναι η ένταξη όλων των βαλκανικών χωρών στη Συμμαχία».Για τις εξελίξεις στο Κόσοβο, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ τόνισε ότι «η κατάσταση στο Κόσοβο παραμένει δύσκολη και τυχόν βελτίωση αυτής θα οδηγούσε σε μείωση των νατοϊκών δυνάμεων» και πρόσθεσε ότι «η μείωση αυτή θα αποφασιστεί μετά από ανάλυση, διότι εμείς δε θα κάνουμε βήμα, που θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια στο Κόσοβο».Ο κ. Μπερίσα ερωτηθείς για το αν η Αλβανία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει αντιπυραυλική ασπίδα στα εδάφη της απάντησε ότι «η χώρα του είναι έτοιμη να απαντήσει θετικά σε πρόταση του ΝΑΤΟ, που είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας».

Αθηναικο Πρακτορείο Ειδήσεων,Capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.