30/4/10

Χριστόφιας: "Η Τουρκία είναι το κλειδί για επίλυση του Κυπριακού"

Όσον αφορά στο Σχέδιο Ανάν, ο Κύπριος πρόεδρος απάντησε ότι το 2004 δεν ήρθε από μόνο του, προηγήθηκε το 2002 και το 2003. "Η διεθνής κοινότητα έσφαλε, γιατί έπρεπε να σεβαστεί περισσότερο τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και οι άρχοντες στην Κύπρο εξετράπησαν,γι' αυτό και το Σχέδιο ήταν πολύ λίγο. Δεν θεωρώ ότι ήταν συνομοσπονδία, αλλά το περιεχόμενό του ήταν τέτοιο που θα ήταν δυσλειτουργικό", πρόσθεσε.Εγώ πρώτος είπα ότι στο βαθμό που ευθύνομαι λέγω το mea culpa, για την αποδοχή της διαδικασίας που εμπεριείχε την επιδιαιτησία, η οποία πουθενά δεν περιλαμβανόταν στο όποιο ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών", σημείωσε.

Ομιλία Δ.Χριστόφια στο συνέδριο του Εκόνομιστ
Την ανησυχία της Κύπρου αλλά του διεθνούς παράγοντα που βρίσκεται στο νησί με τη νίκη του Ντερβίς Έρογλου στα κατεχόμενα εξέφρασε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας στο συνέδριο του Εκόνομιστ και κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη και την ΕΕ να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να κινητοποιηθούν προς την κατεύθυνση του κ. Έρογλου και της Τουρκίας.

Ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι "αναμένουμε ψύχραιμα να διαπιστώσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ποιες θέσεις θα καταθέσει ο κ. Έρογλου". Και πρόσθεσε ότι επιβάλλεται να επαναβεβαιωθεί η συμφωνημένη βάση πάνω στην οποία διεξάγονται οι συνομιλίες και να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση από το σημείο που έχει διακοπεί.

Ομιλία Χριστόφια στο συνέδριο του Εκόνομιστ
Στο πλαίσιο της 14ης στρογγυλής τραπέζης, περί του ποια θέματα διαμορφώνουν τη διεθνή ατζέντα, που οργανώνει ο "Εκόνομιστ", ο Πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας είπε ότι τα πρώτα δείγματα που έδωσε ο κ. Έρογλου επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες της κυβέρνησης και αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της επιστολής του Τουρκοκύπριου ηγέτη προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, καθώς και στις συνεντεύξεις του, στις οποίες επιμένει στις απόψεις του για την ύπαρξη δύο λαών και δύο κρατών στην Κύπρο, απόψεις που αντιβαίνουν στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου.

Ωστόσο, ο Δημ. Χριστόφιας τόνισε ότι "αναμένουμε ψύχραιμα να διαπιστώσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ποιες θέσεις θα καταθέσει ο κ. Έρογλου".Επιβάλλεται, πρόσθεσε, να επαναβεβαιωθεί η συμφωνημένη βάση πάνω στην οποία διεξάγονται οι συνομιλίες και να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση από το σημείο που έχει διακοπεί.

Αναφέρθηκε επίσης στη δική του επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και την ΕΕ γι' αυτό το θέμα και υπενθύμισε ότι "ο ρόλος της Τουρκίας στην επίλυση του Κυπριακού είναι κρίσιμος, αλλά αυτόν τον ρόλο δεν τον διαδραμάτισε" και ζήτησε από την Αγκυρα να μεταβάλει στάση και να ανάψει πράσινο φως για διαπραγμάτευση, με λύση μια πραγματική ομοσπονδία, λύση που θα την βοηθήσει στην ευρωπαϊκή της φιλοδοξία. Η επίλυση του Κυπριακού, υπογράμμισε, θα βοηθήσει επίσης τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, ενώ παράλληλα θα αυξήσει το κύρος του ΟΗΕ.

"Οι τουρκοκύπριοι, σε σχέση με το '60, θα αναβαθμιστούν στο πλαίσιο της ενωμένης ομοσπονδιακής κυπριακής δημοκρατίας. Το τί είναι οι Τουρκοκύπριοι ως οντότητα θα τύχει πλήρους αναγνώρισης, αλλά στο πλαίσιο ενός ενιαίου κράτους", είπε, αναφερόμενος στο πνεύμα αλλά και το γράμμα των συνομιλιών που πραγματοποίησε επί 18 μήνες με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Όσον αφορά στο Σχέδιο Ανάν, ο Κύπριος πρόεδρος απάντησε ότι το 2004 δεν ήρθε από μόνο του, προηγήθηκε το 2002 και το 2003. "Η διεθνής κοινότητα έσφαλε, γιατί έπρεπε να σεβαστεί περισσότερο τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και οι άρχοντες στην Κύπρο εξετράπησαν,γι' αυτό και το Σχέδιο ήταν πολύ λίγο. Δεν θεωρώ ότι ήταν συνομοσπονδία, αλλά το περιεχόμενό του ήταν τέτοιο που θα ήταν δυσλειτουργικό", πρόσθεσε.

Εγώ πρώτος είπα ότι στο βαθμό που ευθύνομαι λέγω το mea culpa, για την αποδοχή της διαδικασίας που εμπεριείχε την επιδιαιτησία, η οποία πουθενά δεν περιλαμβανόταν στο όποιο ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών", σημείωσε.

Ερωτηθείς για την περίπτωση που ναυαγήσουν οι συνομιλίες και το ενδεχόμενο αναβίωσης του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος, ο κ. Χριστόφιας είπε εμφατικά ότι "όσες φορές έχουμε στηριχθεί σε πολιτική χρήσης όπλων στο Κυπριακό χάσαμε το παιχνίδι" και πρόσθεσε ότι η ευκαιρία που χάθηκε να καταλήξουν οι συνομιλίες πριν τις εκλογές στα Κατεχόμενα, δεν οφειλόταν στη δική του πλευρά.

Τέλος, ο πρόεδρος της Κύπρου υπογράμμισε ότι ο κ. Ταλάτ λίγο πριν τη διεξαγωγή των εκλογών, παρουσίασε από την Αγκυρα ένα αρνητικό χαρτί, που περιέγραφε μια συνομοσπονδία και επανέλαβε ότι το κλειδί είναι η Τουρκία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2 σχόλια:

  1. χριστόφια
    Τό Κυπριακό πρόβλημα δέν είναι ούτε ο Ταλάτ ούτε ο Ερογλου.
    Είναι η Τουρκία καί η κατοχή.
    Τό κλειδί στό δώσαμε το 2004 αλλά τό έχασες εσύ καί μερικοί άλλοι.
    Θέλεις κλειδί;
    Κάνε δημοψήφισμα γιά τήν μορφή λύσης,γιά έποικους γιά έκ περιντροπής προεδρία....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σωστά. Το πρόβλημα είναι η Τουρκία, αλλά η μορφή "λύσης" εξαρτάται από τους διαχειριστές του προβλήματος. Και μάλιστα τους τωρινούς, οι οποίοι καλούνται να το αντιμετωπίσουν. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.