30/4/10

"Καθήκον της Κύπρου να βοηθήσει για χίλιους λόγους"

Η συνεισφορά της Κύπρου για οικονομική στήριξη της Ελλάδας ενδέχεται να ανέλθει και στα 180 εκατομμύρια ευρώ, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, τονίζοντας πως οποιοδήποτε και εάν είναι το ποσό η Κύπρος η Κύπρος θα συνεισφέρει.

Χείρα βοηθείας από Κύπρο.Δίνουμε στην Ελλάδα δάνειο μέχρι και 180 εκ.ευρώ

Η συνεισφορά της Κύπρου για οικονομική στήριξη της Ελλάδας ενδέχεται να ανέλθει και στα 180 εκατομμύρια ευρώ, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, τονίζοντας πως οποιοδήποτε και εάν είναι το ποσό η Κύπρος η Κύπρος θα συνεισφέρει.

Σε δήλωση μετά την κατεπείγουσα συζήτηση από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών του συμπληρωματικού Προϋπολογισμού που αφορά το δανεισμό προς την Ελλάδα, ο κ. Σταυράκης ανέφερε ότι η Κύπρος έχει υποχρέωση να συνεισφέρει το δύο τοις χιλίοις του συνολικού ποσού, το οποίο θα διαθέσει η ευρωζώνη για στήριξη της ελληνικής οικονομίας, διευκρινίζοντας ότι το συνολικό ποσό είναι ακόμη ρευστό.

Είχαμε ξεκινήσαμε με το ποσό των 30 δισ. ευρώ, είπε, προσθέτοντας πως φαίνεται ότι το συνολικό ποσό το οποίο μπορούν να χρειαστεί είναι πολύ μεγαλύτερο και συμπλήρωσε ότι δημοσιογραφικά ακούγονται και ποσά 90 δισ. ευρώ.

Αφού τόνισε ότι «οποιοδήποτε και να είναι το ποσό εμείς θα βοηθήσουμε με ένα δάνειο» (δύο τοις χιλίοις του συνολικού ποσού), ανέφερε πως για τα 90 δισ. ευρώ στα οποία αναφέρονται οι τελευταίες πληροφορίες, το μερίδιο της Κύπρου είναι 180 εκ. ευρώ.

«Βεβαίως, τα δάνεια αυτά θα εκταμιευθούν σταδιακά, τα επόμενα τρία χρόνια, ανάλογα με τις ανάγκες του δημοσίου και με την πρόοδο στην υλοποίηση των οικονομικών μέτρων, τα οποία πιθανώς να επιβληθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», εξήγησε ο κ. Σταυράκης.

Ερωτηθείς εάν τα οικονομικά του κράτους επιτρέπουν την αύξηση του δανεισμού στην Ελλάδα, ο κ. Σταυράκης απάντησε ότι το ποσό αυτό δεν επηρεάζει το δημοσιονομικό έλλειμμα σύμφωνα με τους κανονισμούς του Eurostat.Πρόσθεσε πως σίγουρα, όμως, αυξάνει το δημόσιο χρέος διότι και εμείς θα πρέπει είτε να δανειστούμε, είτε να χρησιμοποιήσουμε ρευστά διαθέσιμα για να δανείσουμε την Ελλάδα και άρα θα υπάρχει μια μικρή αύξηση του δημοσίου χρέους».Εξήγησε ότι στην περίπτωση που χρειαστεί να εκταμιευθεί όλο το ποσό των 180 εκ. ευρώ, το δημόσιο χρέος της Κύπρου θα ανεβεί κατά μια ποσοστιαία μονάδα από 55% που είναι σήμερα στο 56% .Σημειώνοντας ότι οποιεσδήποτε να ήταν οι οικονομικές επιπτώσεις, είναι καθήκον της Κύπρου για χίλιους λόγους να στηρίξει οικονομικά την Ελλάδα, επανέλαβε ότι ο δανεισμός αυτός δεν αναμένεται να επιδεινώσει τα οικονομικά θεμελιώδη μεγέθη της Κύπρου.

Σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή των δανείων, ο κ. Σταυράκης είπε ότι η λεπτομέρεια αυτή δεν έχει καθοριστεί.«Φαντάζομαι ότι για κάθε εκταμίευση θα υπάρχει μια τρίχρονη περίοδος αποπληρωμής του δανείου, άρα εάν ποσό εκταμιευθεί σε τρία χρόνια, θα εξοφληθεί σε 6 χρόνια από σήμερα. Αυτά όμως είναι λεπτομέρειες οι οποίες δεν έχουν ακόμη καθοριστεί», πρόσθεσε.Το ποσό που θα δίνεται κάθε χρόνο θα είναι ανάλογο με τις ανάγκες της Ελλάδας και με την πρόοδο στην υλοποίηση κάποιων μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης, είπε διευκρινίζοντας ότι η αύξηση του δημοσίου χρέους θα είναι για τα επόμενα τρία χρόνια.

iKypros
30/04/2010

2 σχόλια:

  1. Πολύ απαγοητευτικές ανακοινώσεις απο την Κυπριακή κυβέρνηση...
    Απο τα λίγα που γνωρίζω, η μητέρα Έλλαδα δεν περίμενε ποτέ την υποχρεώση/ βοήθεια δανεισμού η επιδώτησης της Κύπρου να καθοριστεί απο διεθνή η Ευρωπαϊκα όργανα όταν οι Κύπριοι αδελφοί μας είχαν ανάγκη.
    Φυσικά δεν γνωρίζω με λεπτομέρεις τα οικονομικά της Κύπρου αλλά ο καθαρά λογιστικός τόνος της ανακοίνωσης φαίνεται άκρως ψυχρός...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ο λαός είναι μαζί σας όπως και και οταν έλιωνε τις βέρες του γάμου του τις χρυσαφένιες το 40 για να στείλει στην ΕΛΛΑΔΑ όπως ανταποκρίθηκε άμεσα όταν καιγόταν η ΕΛΛΑΔΑ εμπρακτα και ολόψυχα έτσι και τώρα με τον δικό του τρόπο με συνεισφορές και προτίμηση στη ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑΞΙΩΤΙΚΟΥΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΓΟΡΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ

    ΜΑΝΑ ΕΛΛΑΣ ΣΚΕΠΑΣΕ ΚΑΙ ΜΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.