28/4/10

Επιτάχυνση των διαδικασιών ζητά η Μέρκελ

"Να επιταχυνθεί" η ενεργοποίηση του μηχανισμού οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, δήλωσε στο Βερολίνο η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

"Είναι φανερό, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης, της Επιτροπής των Βρυξελλών και του ΔΝΤ πρέπει να επιταχυνθούν", επανέλαβε άλλη μία φορά η καγκελάριος Μέρκελ, έχοντας στο πλευρό της τον πρόεδρο και γενικό διευθυντή του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν.

Ακόμα, τόνισε ότι η πρόκληση για την Ελλάδα είναι να δεχτεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ικανό να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών.

Στο μεταξύ η γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε ότι η απόφαση περί ένταξης της Ελλάδας στην ευρωζώνη μπορεί να υπήρξε λανθασμένη. "Κατέστη φανερό ότι η απόφαση αυτή πιθανόν να μην ελέγχθηκε με τρόπο διεξοδικό", είπε χαρακτηριστικά η κα. Μέρκελ.

"Αναλαμβάνουμε στο ακέραιο την ιστορική ευθύνη να προχωρήσουμε σε βαθιές τομές, το στοίχημα είναι εθνικό ότι η Ελλάδα μπορεί και θέλει να αλλάξει. Θα αποδείξουμε ότι εμείς οι Έλληνες δεν φυγομαχούμε" δήλωσε στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Νωρίτερα, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βολφγκανγκ Σοϊμπλε, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι μέχρι την επόμενη Παρασκευή 7 Μαΐου είναι δυνατόν να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις για τη χορήγηση του γερμανικού πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα. Εξήγησε ότι τη Δευτέρα το βράδυ θα προταθεί στην Κάτω Bουλή το νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο ζήτησε να συζητηθεί στην Άνω Βουλή την Τρίτη ώστε να εγκριθεί την Παρασκευή.

Στο μεταξύ, πληροφορίες των Financial Times ανέφεραν πως αν δεν εγκριθεί στις 7 Μαΐου τότε η κυβερνητική συμμαχία στη Γερμανία θα το περάσει στις 8 Μαΐου στην κοινή συνεδρίαση Άνω και Κάτω βουλής, χωρίς τη στήριξη της αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν δήλωσε ότι διακυβεύεται η εμπιστοσύνη στο σύνολο της ευρωζώνης εξαιτίας της ελληνικής δημοσιονομικής κρίσης.

Όπως είπε η βοήθεια προς την Ελλάδα θα ενισχύσει την αυτοπεποίθηση που είναι απαραίτητη για τη λειτουργία των αγορών. Επισήμανε πως ο ελληνικός λαός θα πρέπει να κάνει για αρκετό χρόνο επώδυνες θυσίες αλλά τελικά πρόκειται για δάνεια, τα οποία θα επιστρέψει.

"Όσο ταχύτερα, τόσο καλύτερα", τόνισε, "εάν όλα πάνε ταχύτερα, είμαι απολύτως βέβαιος πως όλα θα διορθωθούν. Αλλά εάν δεν τα διορθώσουμε με την Ελλάδα, τότε ενδέχεται να υπάρξουν πολλές επιπτώσεις στην υπόλοιπη ΕΕ".

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ δήλωσε ότι "είναι απόλυτη ανάγκη να αποφασίσει η Γερμανία γρήγορα" για μία βοήθεια προς την Ελλάδα και εκτίμησε ότι το Σαββατοκύριακο θα υπάρχει ένα υγιές - όπως είπε - αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.

Οι Στρος-Καν, Ζαν-Κλοντ Τρισέ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραχώρησαν τη συνέντευξη Τύπου έπειτα από συνάντηση που είχαν με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών ομάδων της Μπούντεσταγκ.

Τι θα περιλαμβάνει το πακέτο
Παρόλο που ο επικεφαλής του ΔΝΤ δε σχολίασε τις δηλώσεις αναφορικά με το ύψους του πακέτου βοηθείας, ο υπουργός Βιομηχανίας της Γερμανίας Ράϊνερ Μπρέντελε δήλωσε ότι το πακέτο θα περιλαμβάνει 135 δισ. ευρώ σε ορίζοντα τριετίας.

Η ετήσια επιβάρυνση της Γερμανίας θα είναι 8,4 δισ. Ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει αύξηση του ποσού.

Νωρίτερα, γερμανός βουλευτής, ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων Γιούργκεν Τρίτιν, επικαλούμενος δηλώσεις του Ντομινίκ Στρος Καν, είχε αναφέρει ότι το ύψος της βοήθειας θα ανέλθει στα 100-120 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα οι Financial Times αναφέρουν ότι το ΔΝΤ σχεδιάζει να δώσει στην Ελλάδα επιπλέον 10 δισ. ευρώ.

Οι διαπραγματεύσεις σημειώνουν "ταχεία πρόοδο"
Στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για την οριστικοποίηση της διεθνούς βοήθειας προς την Ελλάδα σημειώνουν «ταχεία πρόοδο».

«Εάν δε δοθεί βοήθεια προς την Ελλάδα η κατάσταση που θα αντιμετωπίσει θα είναι αφόρητη», ανέφερε νωρίτερα ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δήλωσε από το Τόκιο ότι «ευρωπαϊκές χώρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι αποφασισμένες να εγγυηθούν τη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ». Παράλληλα ο Μπαρόζο τόνισε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας.

Πάντως, το Βερολίνο θεωρεί ότι η κατάσταση των χωρών της Ιβηρικής δεν είναι "συγκρίσιμη" με αυτήν της Ελλάδας και δεν αποτελεί "πηγή ανησυχίας", δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, με αφορμή την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας από τον οίκο αξιολόγησης Standard and Poor's και τις επιθέσεις των κεδροσκόπων που δέχονται οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου.

Ανήσυχος για το ελληνικό χρέος δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, τονίζοντας δια του εκπροσώπου του ότι βρίσκεται σε επαφή με την Ευρώπη για το ζήτημα αυτό.

Αυστηρά μηνύματα στους κερδοσκόπους
Στο μεταξύ, ο γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν μιλώντας στην Εθνοσυνέλευση εκτίμησε ότι «οι "δισταγμοί" της Γερμανίας όσον αφορά τη βοήθεια που πρέπει να προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ελλάδα "θα διαλυθούν σήμερα» και επεσήμανε ότι η Γαλλία θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας.

Αναφερόμενος στους κερδοσκόπους τόνισε ότι «θα ήθελα να απευθυνθώ προς όλους εκείνους που κερδοσκοπούν εις βάρος της Ελλάδας και που κατά βάθος κερδοσκοπούν εις βάρος του ευρωπαϊκού νομίσματος και να τους πω με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα κράτη της ευρωζώνης, θα αναλάβουν στο ακέραιο τις ευθύνες τους απέναντι στην Ελλάδα».

Αλλά και ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκουίντο Βεστερβέλε επιτέθηκε σε χρηματιστές κατηγορώντας τους ότι επιδεινώνουν την κρίση γύρω από το μεγάλο χρέος της Ελλάδας.

"Αυτό είναι θέμα που αφορά το ευρωπαϊκό μας νόμισμα, το οποίο και θα προστατεύσουμε. Κάθε κερδοσκόπος που επιτίθεται κατά της Ευρώπης και κατά του κοινού μας νομίσματος θα χάσει και αυτός ένα μεγάλο ποσό χρημάτων", δήλωσε ο κ. Βεστερβέλε σε συνέντευξη Τύπου από κοινού με τον ιρλανδό ομόλογό του, Μίτσελ Μάρτιν.

Από την πλευρά του ο κ. Μάρτιν που βρίσκεται στο Βερολίνο για συναντήσεις που συνδέονται με την κρίση στο ευρώ, ανέφερε ότι τώρα "είναι τελείως αναγκαίο να δημιουργηθούν οι κατάλληλες δομές για να διαβεβαιωθεί ότι δεν πρόκειται να επαναληφθούν τα ίδια λάθη του παρελθόντος".

Στο μεταξύ, δημόσια παρέμβαση της Κομισιόν για τους οίκους αξιολόγησης, με αφορμή την τελευταία υποβάθμιση της Ελλάδας από την Standard and Poor’ s.

Ο εκπρόσωπος του επίτροπου Όλι Ρεν, Αμαντέο Αλταφάζ, είπε ότι η «κερδοσκοπία» ξαναφούντωσε εναντίον της Ελλάδας και ότι τέτοιου τύπου γεγονότα «εγείρουν τουλάχιστον υποψίες για τη συμπεριφορά κάποιων από τους παίκτες».

Να συμπεριφέρονται με μεγαλύτερη «υπευθυνότητα» απέναντι στην κρίση που περνάει η Ελλάδα κάλεσε τους διεθνείς οίκους η Σαντάλ Χιούς εκπρόσωπος του αρμόδιου για τις Αγορές και την εσωτερική αγορά επιτρόπου Μισέλ Μπαρνιέ.

"Δεν βλέπω σχέση μεταξύ Ελλάδας και Πορτογαλίας", δήλωσε από την πλευρά του και ο κορυφαίος οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γίργκεν Σταρκ στο περιθώριο ενός συμποσίου στο Βερολίνο, ενώ ο γάλλος υπουργός Προϋπολογισμού Φρανσουά Μπαρουάν τόνισε ότι "πρέπει να τελειώνουμε με αυτά τα σενάρια πολιτικής φαντασίας".

Σημειώνεται πάντως, ότι ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Αλιστερ Ντάρλινγκ κάλεσε την Τετάρτη τις χώρες της ζώνης του ευρώ να συμφωνήσουν "επειγόντως" για την οικονομική στήριξη της Ελλάδας ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών.

Goldman Sachs και Fitch Ratings εκτιμούν ότι τα αναγκαία κεφάλαια που έχει ανάγκη η Ελλάδα, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στο δανεισμό ύψους άνω των 8 δισ. ευρώ που λήγει στις 19 Μαΐου, θα είναι διαθέσιμα την κατάλληλη στιγμή.
ΣΚΑΙ

3 σχόλια:

  1. Η Ελλάδα
    μπορεί να τυπώσει χαρτονόμισμα
    ΕΥΡΩ προκειμένου να καλύψει τις
    έκτακτες ταμειακές και λοιπές
    ανάγκες της;

    Η Συνθήκη του Μαστριχτ
    είναι στο σημείο αυτό αρκετά
    ασαφής. Δεν απαγορεύει ρητά την
    εκτύπωση χαρτονομίσματος, συνιστά
    όμως διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊ
    κή Κεντρική Τράπεζα, πριν από την
    προσφυγή στην εκτύπωση των ΕΥΡΩ.

    Είναι πολύ σημαντικό να τονισθεί
    ότι η Συνθήκη ΔΕΝ προβλέπει καμμία
    ποινή ή άλλη κύρωση γιά την Χώρα
    που θα προβεί σε εκτύπωση χαρτονο
    μίσματος ΕΥΡΩ χωρίς προηγουμένη
    άδεια από την ΕΚΤ !!!
    Είναι αυτό κάτι που μιά τολμηρή
    Ελληνική κυβέρνηση μπορεί να κάνει
    ή ΝΑ ΑΠΕΙΛΗΣΕΙ ότι θα κάνει.
    Χωρίς αμφιβολία αυτό το ενδεχόμενο
    θα συγκλονίσει την Μέρκελ και το
    νεοφιλελεύθερο Γερμανικό λόμπυ και
    θα εκμηδενίσει τις Γερμανικές
    ηγεμονικές φιλοδοξίες επί της
    χειμαζόμενης ευρωζώνης και του
    παραπαίοντος ΕΥΡΩ.

    Παρακαλώ να διερευνηθεί η δυνατότητα ΑΥΤΗ ΔΙΕΞΟΔΙΚΑ,γιατι τότε θα μιλάμε για μέγα σκάνδαλο !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φαχτεν φουχτεν οι Γερμανοι !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Γερμανία άργησε πολύ να καταλάβει ότι το πρόβλημα σύντομα θα είχε αντίκτυπο στην Ευρωζώνη. Το κατάλαβε όταν άρχισε να εξαπλώνεται ο κίνδυνος με την κρίση να μετακυλίεται σαν ντόμινο. Τώρα τρέχουμε όλοι σαν παλαβοί. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.