1/8/09

"Ξορκίζουν" το παρελθόν οι ΗΠΑ

Διαφορετικά μηνύματα φαίνεται να στέλνει τώρα η σημερινή ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς τη Λευκωσία και την Αθήνα για το πρόβλημα της Κύπρου, ενώ για πρώτη φορά ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι φαίνεται να μιλούν για «λάθη του παρελθόντος»,τα οποία πρέπει να αποφευχθούν σε αυτήν τη διαπραγματευτική διαδικασία μεταξύ του προέδρου Δημήτρη Χριστόφια και του κατοχικού ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Τα λάθη αυτά αφορούν τη διαιτησία που επιβλήθηκε την προηγούμενη φορά με εκβιαστικά διλήμματα και τα χρονοδιαγράμματα που λειτούργησαν αρνητικά, καθώς δεν δόθηκε η δυνατότητα για καθαρή διαπραγμάτευση, όπως επιθυμεί τώρα ο πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Τζέιμς Στάινμπεργκ, δέχτηκε πρόσφατα τους ηγέτες της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας, με τους οποίους είχε μία «από καρδιάς» συζήτηση -όπως το έθεσε ένας εκ των παρισταμένων- με ιδιαίτερη αναφορά στις αδικίες που υπέστη η ελληνική πλευρά από την προηγούμενη κυβέρνηση των Μπους και Τσένι.

Ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ εργάζονται σκληρά, ακολουθώντας τις οδηγίες του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος ζήτησε νέα προσέγγιση στα διεθνή θέματα με τρόπο που να αποκτηθεί ξανά η εμπιστοσύνη των ξένων κυβερνήσεων προς την Αμερική και τις αρχές του δικαίου.

Ο κ. Στάινμπεργκ διαβεβαίωσε τους συνομιλητές του για το συνεχές ενδιαφέρον των ΗΠΑ με στόχο την επίλυση του Κυπριακού και τόνισε ότι οι συναντήσεις του κ. Ομπάμα και της υπουργού Χίλαρι Κλίντον με αρκετούς εκ των πρωταγωνιστών δείχνουν το προσωπικό ενδιαφέρον του Αμερικανού προέδρου.

Σε παρατήρηση των συνομιλητών του για την ανάγκη να μην τεθούν χρονοδιαγράμματα και να μην υπάρξει διαιτησία, όπως πιέζουν διπλωμάτες της αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία, ο αναπληρωτής υπουργός φέρεται να συμφώνησε τονίζοντας ότι «θα αποφύγουν τα λάθη του παρελθόντος».

Ομως, συμπλήρωσε ότι υπάρχουν «τεχνητά χρονοδιαγράμματα», όπως οι εκλογές στα Κατεχόμενα που πρέπει να ληφθούν υπόψη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Ουάσιγκτον επιθυμεί να παραμείνει ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ συνομιλητής του κ. Χριστόφια.

Ενας εκ των παρισταμένων είπε ότι ο κ. Στάινμπεργκ αναγνώρισε ότι οι ΗΠΑ με την επιμονή τους να επιβάλουν το αντιδημοκρατικό και φιλοτουρκικό σχέδιο Ανάν στους Ελληνοκύπριους έχασαν την αξιοπιστία τους στην Κύπρο και στην Ελλάδα και επανέλαβε την αφοσίωσή της κυβέρνησης Ομπάμα στην εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης και διαρκούς λύσης του Κυπριακού.

Το κλίμα
Οι ηγέτες της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας συμφώνησαν ότι ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός ήταν πολύ φιλικός και συναινετικός και ένιωσαν πως τερματίστηκε οριστικά και αμετάκλιτα η περίοδος εχθρότητας και τιμωρίας που επέβαλε η κυβέρνηση Μπους - Τσένι μετά την άρνηση των Ελληνοκυπρίων να αποδεχτούν το κείμενο του Κόφι Ανάν, το οποίο πρόσφερε στην Τουρκία πλήρη έλεγχο στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα και συνεταιρισμό στον νότο.

Ο βοηθός υφυπουργός Ματ Μπράιζα, που παραβρέθηκε στη συνάντηση, δήλωσε στο «Εθνος» ότι οι θέσεις-κλειδιά που παρουσίασε ο κ. Στάινμπεργκ ήταν τα εξής:

Οποιαδήποτε διευθέτηση του Κυπριακού για να διαρκέσει πρέπει να δημιουργηθεί και να συμφωνηθεί από τα ίδια τα δύο μέρη.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν έτοιμες να βοηθήσουν τους ηγέτες στις διαπραγματεύσεις με οποιονδήποτε τρόπο υποδείξουν οι ίδιοι.
Δεν πιέζουμε για να παίξουμε οποιονδήποτε ειδικό ρόλο στη διαπραγματευτική διαδικασία, της οποίας ηγούνται οι ηγέτες με τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών.
Θέλουμε να είμαστε βέβαιοι ότι όλοι μας στη διεθνή κοινότητα θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε τα μέρη να εκμεταλλευτούν το παράθυρο ευκαιρίας για τη διευθέτηση.
Τέλος, δεν πρέπει να αφήσουμε αυτήν την ευκαιρία να χαθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι επαφές σε ανώτερο επίπεδο, ενώ θα παραμείνει ανοιχτό το κανάλι επικοινωνίας ώστε να συνεχιστεί η περίοδος καλών σχέσεων και συνεργασίας με την Ομογένεια, που είχε τερματιστεί με εντολή του πρώην αντιπροέδρου Τσένι, μετά το «όχι» των Ελληνοκυπρίων.

Στις συναντήσεις της ηγεσίας της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας με αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με βουλευτές και γερουσιαστές παραβρέθηκαν οι: Φίλιπ Κρίστοφερ, Πανίκος Παπανικολάου, Αντριου Αθενς, Εντι Μανάτος, Τάσος Ζαμπάς, Μάικλ Γαλανάκης, Εντι Ζεμενίδης, Ζήνων Χριστοδούλου, Μάικ Μάνατος. Παραβρέθηκε επίσης ο νέος πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Νίκος Καρακώστας.

Στο μεταξύ, η βουλευτής Ιλεάνα Ρος-Λέχτινεν ανέδειξε το θέμα της παραμονής του τουρκικού κατοχικού στρατού και κάλεσε την Αγκυρα να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο, τα οποία -όπως ορθά τόνισε- έχουν χωρίσει το νησί στα δύο.

Η Ρεπουμπλικάνα βουλευτής, που είχε συνάντηση με τον Αμερικανό πρέσβη στη Λευκωσία Φρανκ Ουρμπάνσικ, τόνισε ότι οι Τούρκοι ηγέτες στην Αγκυρα πρέπει να υποστηρίξουν τις προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου αποσύροντας τα κατοχικά στρατεύματα και να επιτρέψουν στον πρόεδρο Χριστόφια και στον κ. Ταλάτ να διαπραγματευτούν ελεύθερα και χωρίς επιρροές από το εξωτερικό.

Παράλληλα, η κ. Ρος-Λέχτινεν, ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Βουλής Χάουαρντ Μπέρμαν και άλλοι 27 συνάδελφοί τους απέστειλαν επιστολή στην κ. Χίλαρι Κλίντον, με την οποία την καλούν να βοηθήσει στον τερματισμό της κατοχής της Κύπρου. Η κίνηση έχει ιδιαίτερη σημασία διότι γίνεται από βουλευτές οι οποίοι υποστήριξαν θερμά τον πρόεδρο Ομπάμα και την Αμερικανίδα ΥΠΕΞ.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
ΕΘΝΟΣ

2 σχόλια:

  1. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ είπε. ΞΟρκίζουν το παρελθόν οι ΗΠΑ αλλά θελουν τον Ταλάτ (ασφαλώς και τον Χριστόφια). Για΄τι να ασκήσουν πίεση σε επίπεδο Ομπάμα (και να φανούν κακοί) όταν Χριστόφιας-Ταλάτ θα τα πάνε μια χαρά; Ο Ιγνατίου ήταν συνήθως πιο σαφής άλλοτε ενώ εδώ αφήνει την (λάθος) εντύπωση ότι κάτι καλό γίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όλα όμορφα κι ωραία. Πήγαν οι προύχοντες της Ελληνοαμερικανικής κοινότητα στο ΥΕΞ Η.Π.Α. (U.S. Department of State), τους είπανε μερικά γλυκόλογα της ψευτοπαρηγοριάς εκεί, παρθήκανε και οι απαραίτητες photo opportunity ευκαιριακές φωτογραφίες (αυτό κανονίζει άλλωστε η εταιρεία δημοσίων σχέσεων Μανάτος κ΄ Μανάτος με Αμερικανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους και πληρώνεται αδρά κι από την Ελληνική κυβέρνηση), και μείνανε όλοι ευχαριστημένοι διότι:

    1. Οι Ελληνοαμερικανικές οργανώσεις του ώπα και του μουσάκα δεν χρειάσθηκαν ν' ασκήσουν καμμία πίεση και να δώσουν και κάποιο υπόμνημα με γραπτά αιτήματα στους εν λόγω Αμερικανούς αξιωματούχους. Αυτά τα πράγματα θέλουν σοβαρή σκέψη και δουλειά και το γραμμένο το χαρτί μένει, ενώ οι αερολογίες βέβαια εξαφανίζονται. Έγινε συνδυασμός της συζήτησης με την επιθετική στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο και στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες Ελλάδας-Κύπρου; όχι βέβαια - άς μην ενοχλήσουμε τους οικοδεσπότες του ΥΕΞ Η.Π.Α. - δεν θα έβγαιναν καλά οι φωτογραφίες.

    2. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι του ΥΕΞ Η.Π.Α. επανεξακρίβωσαν ότι έχουν να κάνουν με Ελληνοαμερικανικές οργανώσεις του ώπα και του μουσάκα και τίποτα παραπάνω. Συνεπώς οι Αμερικανικές ενέργειες που ακολουθούν τα πρότυπα του Σχεδίου Άνναν στην Κύπρο, και τους γνωστούς ελιγμούς των Μπράϊζα-Νίμιτς στο θέμα των Σκοπίων γιά πάνω από μία δεκαετία, δεν πρόκειται ν' αλλάξουν μιά και δεν πρόκειται το ΥΕΞ Η.Π.Α. να υποστεί κάποια αξιόλογη εσωτερική πίεση από την εν Η.Π.Α. Ελληνοαμερικανική κοινότητα.

    3. Δεν είχαν το κουράγιο οι παριστάμενοι προύχοντες και μέγιστοι κουβουκουλάριοι των Ελληνοαμερικανικών οργανώσεων να εξηγήσουν στους αξιωματούχους του ΥΕΞ Η.Π.Α. ότι δεν καταπίνουν το χάπι περί επαναλειτουργίας Σχολής Χάλκης έναντι ουσιαστικών ανταλλαγμάτων που επηρεάζουν συμφέροντα εθνικής ασφάλειας και τα πορτοφόλια Ελλάδας και Κύπρου, π.χ., αποκλειστική εκμετάλλευση ΑΟΖ και όχι συνεκμετάλλευση με τους απέναντι. Ελπίζω να βγώ λάθος, αλλά μερικοί από τους ίδιους κυρίους θα προσπαθήσουν να πουλήσουν αύριο αυτή την ιδέα και στην Ελληνική κυβέρνηση με την διαπραγματευτική αντίληψη κάποιου Ελληνικού χωριού της δεκαετίας του '40 από το οποίον μετανάστευσαν - δίκαιο έχουν οι Αμερικανοί διπλωμάτες, δώστε ότι σας ζητούν γιά να επαναλειτουργήσει η Χάλκη. Είναι δεδομένο ότι μερικοί από αυτούς τους κυρίους (οι οποίοι πρώτα απ' όλα διαφημίζουν την Αμερικανική τους ταυτότητα) ενασχολούνται περισσότερο με θέματα του Πατριαρχείου Κων/λης (θρησκευτικά και συναισθηματικά), παρά με τα κρίσιμα αλλά πολιτικά ζητήματα εθνικής ασφάλειας Αιγαίου-Κύπρου (εδώ στην Ελλάδα υπάρχει κόπωση μ' αυτά τα ζητήματα, περιμένουμε τους Ελληνοαμερικανούς να είναι ενήμεροι και δραστήριοι;).

    4. Πόσες εκδηλώσεις κι ενημερώσεις έκανε η ΑΧΕΠΑ (Αmerican Hellenic Educational Progressive Association) στα ΤΟΠΙΚΑ της τμήματα (local Chapters) εντός των Η.Π.Α. γιά την 35η επέτειο της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο; Μηδέν (0). Εγώ βάζω στοίχημα ότι και άν ο νεοεκλεγείς ύπατος Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Κος. Καρακώστας (Κυπριακής καταγωγής) προσπαθήσει να διοργανώσει τέτοιες εκδηλώσεις, θα βρεί αντίδραση από τα τοπικά μέλη της ΑΧΕΠΑ (αυτά είναι πολιτικά πράγματα και δεν τα κάνουμε). Στην τοπική μου ενορία καταφέραμε και ψάλαμε μία επιμνημόσυνο δέηση στις 19-7-2009 γιά τα θύματα κι αγνοούμενους της εισβολής, επειδή κατάφερα να περάσω ένα χαρτί μ' ένα μήνυμα στον ιερέα μας. Η τοπική ΑΧΕΠΑ; - πουθενά.

    Λάμπρος Ε. Π. - εν Η.Π.Α. μετανάστης

    1-8-2009, τοπική ώρα 18:52 - ώρα Ελλάδος 01:52, 2/8/2009

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.