25/8/09

Δύο γραμμές στο Κυπριακό

Ο κ. Χριστόφιας: Στις διαπιστώσεις του Προέδρου της Βουλής και του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου ότι ματαιοπονούμε να περιμένουμε αλλαγή της τουρκικής στάσης ο πρόεδρος Χριστόφιας αντέταξε ότι κάποιοι φορούν μαύρα γυαλιά και δεν βλέπουν ότι έχει επιτελεστεί πρόοδος όχι βέβαια όση αναμενόταν.

Αρχιεπίσκοπος: Δεν υπάρχουν περιθώρια υποχωρήσεων

Η αναμενόμενη από πολλούς ομιλία του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου εκφωνήθηκε σε χαμηλούς τόνους. Με κρυστάλλινες θέσεις ο Μακαριότατος είπε ότι δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια άλλων υποχωρήσεων.

Δύο γραμμές στο Κυπριακό
ΤΟΥ ΑΔΩΝΗ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗ

Τι ανέδειξε η πρώτη μέρα του Συνεδρίου των Αποδήμων

Ο Αρχιεπίσκοπος και ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισαν ότι ματαιοπονούμε όταν περιμένουμε αλλαγή της τουρκικής στάσης στο Κυπριακό, ενώ ο Πρόεδρος Χριστόφιας μίλησε για πρόοδο, έστω και αν αυτή δεν ήταν η αναμενόμενη.

ΦΙΛΙΠ ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ
Λύση χωρίς τη διασφάλιση της ενότητας της χώρας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν μπορεί να υπάρξει


Διαφορετικές εκτιμήσεις για το Κυπριακό διατυπώθηκαν στη διάρκεια της χθεσινής πρώτης ημέρας του Συνεδρίου των Αποδήμων. Από τη μια, ο Πρόεδρος Χριστόφιας μίλησε για πρόοδο έστω και αν αυτή δεν είναι η αναμενόμενη, ενώ, από την άλλη, ο Πρόεδρος της Βουλής και ο Αρχιεπίσκοπος τόνισαν ότι είναι ματαιοπονία να πιστεύουμε ότι η Τουρκία θα αλλάξει στάση στο Κυπριακό.

Ο κ. Χριστόφιας
Στις διαπιστώσεις του Προέδρου της Βουλής και του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου ότι ματαιοπονούμε να περιμένουμε αλλαγή της τουρκικής στάσης ο πρόεδρος Χριστόφιας αντέταξε ότι κάποιοι φορούν μαύρα γυαλιά και δεν βλέπουν ότι έχει επιτελεστεί πρόοδος όχι βέβαια όση αναμενόταν. Ο πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ απορρίπτει την πρότασή του για εκλογή του προέδρου και του αντιπροέδρου απευθείας από το λαό και όχι από τις κοινότητες ξεχωριστά. Μόνο έτσι είπε θα παραμερίζονταν οι εθνικοί ανταγωνισμοί των κοινοτήτων και θα εμπεδώνετο η ενότητα της χώρας. Με αυτή την προϋπόθεση, είπε, έγινε η πρόταση για εκ περιτροπής προεδρία.
Σε άλλο σημείο, εξέφρασε την ελπίδα ότι η επικείμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου θα είναι επωφελής, επισημαίνοντας ότι τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου κατέχουν όλα τα έγγραφα των συνομιλιών «μέχρι και το τελευταίο» και είναι πολύ καλά πληροφορημένα. Από εκεί και πέρα, είπε, το κάθε μέλος έχει το δικαίωμα να εκφράσει τις απόψεις του και να διαφωνήσει, «δημοκρατική χώρα είμαστε», όπως συμπλήρωσε. «Αλλά φρονώ ότι θα ήταν πρώτα καλύτερα να συζητήσουμε σε βάθος και ενδελεχώς τις εξελίξεις και την προδιαγραφόμενη στρατηγική μας και μετά να βαρέσουμε άμα θέλουμε, ο ένας τον άλλο».

Η ΠΟΜΑΚ
Λίγες μόνο μέρες πριν από την έναρξη του δεύτερου γύρου των διακοινοτικών συνομιλιών στο 16ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων, οι σύνεδροι έστειλαν ισχυρό μήνυμα στον Πρόεδρο και την πολιτική ηγεσία να αντέξουν την πίεση του χρόνου και να διαφυλάξουν τις θέσεις αρχών στη διαδικασία των συνομιλιών. Από τους ηγήτορες της ομογένειας επισημάνθηκε ότι οι άτεκτες τουρκικές θέσεις δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας στην τωρινή συγκυρία.
Ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ Χάρης Σοφοκλείδης επανέλαβε τη στήριξη της ομογένειας στις προσπάθειες που καταβάλλει η εκλεγμένη Κυβέρνηση και ο πρόεδρος Χριστόφιας, για να επιτύχει επίλυση του Κυπριακού. Επέκρινε παράλληλα την Τουρκία για άτεγκτες θέσεις που δεν υποβοηθούν το διάλογο. Όπως είπε χαρακτηριστικά, το ένα χέρι δεν μπορεί να χειροκροτεί χωρίς τη βοήθεια του άλλου.

Ο Καρογιάν
Στο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν επισήμανε ότι τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των απευθείας διαπραγματεύσεων ήταν μηδαμινά. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε, δηλώνει ότι ανέμενε περισσότερη πρόοδο, περισσότερες συγκλίσεις, ο δε Σύμβουλος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Αλεξάντερ Ντάουνερ εγκαταλείπει τη μέχρι προ ολίγων εβδομάδων αισιοδοξία του και τώρα δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξος.
Τα πενιχρά αποτελέσματα του διαλόγου, επισήμανε ο πρόεδρος της Βουλής, δικαιώνουν τις εκτιμήσεις και τις προειδοποιήσεις μας για τις αδιάλλακτες τουρκικές θέσεις.
Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας για πρόοδο, αποδεικνύεται, δυστυχώς, ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, ότι ούτε ουσιαστική προπαρασκευαστική εργασία και πρόοδος είχαν συντελεστεί στις ομάδες εργασίας, ούτε σαφές και δεσμευτικό, και για τις δυο πλευρές, πλαίσιο, τόσο για τη βάση της επιδιωκόμενης λύσης όσο και για τη βάση των απευθείας διαπραγματεύσεων, είχε συμφωνηθεί.
Είναι πλέον σαφές ακόμη και στους πλέον κακόπιστους ότι η ευθύνη για την πολύχρονη εκκρεμότητα του Κυπριακού ανήκει αποκλειστικά στην τουρκική πλευρά, επισήμανε ο Μάριος Καρογιάν.Σήμερα, είπε, βρισκόμαστε σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο κομβικό σημείο και οφείλουμε όλοι να προβούμε σε σωστές διαπιστώσεις και να σχεδιάσουμε την περαιτέρω στρατηγική και τακτική μας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε την ευθύνη των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ, να υπερασπιστούν τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και τους κανόνες της διεθνούς έννομης τάξης.
Η Τουρκία, τόνισε, πρέπει να πάρει ξεκάθαρες, αυστηρές απαντήσεις και από εμάς, αλλά και από τη διεθνή κοινότητα. «Λέμε, λοιπόν, στην Τουρκία ότι η Κύπρος είναι σε θέση να ακυρώσει τα ευρωπαϊκά της όνειρα και τις ευρωπαϊκές της επιδιώξεις αν η ίδια επιμένει να προκαλεί τη μοίρα της.

Προϋποθέσεις για λύση θέτει ο Κρίστοφερ
Ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ επανέλαβε με έμφαση ότι λύση του Κυπριακού χωρίς τη διασφάλιση της ενότητας της χώρας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν μπορεί να υπάρξει. Θυμίζοντας την καταταγωγή του από την Κερύνεια είπε ότι δικοί του άνθρωποι πέθαναν με τον καημό της επιστροφής στη γενέθλια γη τους. Ο Φίλιπ Κρίστοφερ επέκρινε την Τουρκία για τη συνεχιζόμενη κατοχή, για το σφετερισμό της Ελληνοκυπριακής γης και για τις συνεχείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο. Όπως είπε, ο αγώνας συνεχίζεται σε ένα αλλαγμένο διεθνές περιβάλλον, όπου η ομογένεια θα εντείνει τις προσπάθειές της ζητώντας δικαιοσύνη για την Κύπρο. Ήρθαμε για να δώσουμε και να πάρουμε κατευθύνσεις, είπε, τονίζοντας ότι η υπόθεση της Κύπρου είναι εθνική, πάνω απ' όλους και όλα. Ο Φίλιπ Κρίστοφερ κάλεσε την πολιτική ηγεσία για πιο διεκδικητική σταθερή στάση στην υπό εξέλιξη διαπραγμάτευση.
Μιλώντας στα Αγγλικά καταχειροκροτήθηκε από τους ξένους και ομογενείς συνέδρους. Επί του βήματος αντάλλαξε ασπασμό εκτίμησης με το Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, σταθερό φίλο της Κύπρου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αρχιεπίσκοπος: Δεν υπάρχουν περιθώρια υποχωρήσεων
Η αναμενόμενη από πολλούς ομιλία του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου εκφωνήθηκε σε χαμηλούς τόνους. Με κρυστάλλινες θέσεις ο Μακαριότατος είπε ότι δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια άλλων υποχωρήσεων. Η Τουρκία, τόνισε, εμπαίζει την πλευρά μας και αποθρασύνεται με τις κατά καιρούς υποχωρήσεις μας. Όλοι οι πρόεδροι, είπε ο Μακαριότατος, ήταν πρόεδροι λύσης, αλλά η Τουρκία δεν λογικεύτηκε και δεν θα λογικευτεί χωρίς τη μεθοδευμένη αντίδραση του Ελληνισμού.
Ο Μακαριότατος επέκρινε υποχωρήσεις που έγιναν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς να καμφθεί η τουρκική αδιάλλακτη στάση. Αντίθετα, είπε, κάθε φορά που υπάρχει υποχώρηση η Τουρκία θέτει νέες παράλογες απαιτήσεις.
Ο Προκαθήμενος της Κυπριακής Εκκλησίας αναγνώρισε ότι υπάρχουν εμφανή τα σημεία κάμψης της αντοχής του λαού, με φαινόμενα όπως αυτό της φυγοστρατίας και άλλα. Επέκρινε και τους αποδήμους ότι έχουν χρέος να συντονίσουν τις προσπάθειές τους και να τις καταστήσουν πιο αποτελεσματικές. Να γίνετε αποτελεσματικοί, τους είπε, όπως το εβραϊκό λόμπι που σήμερα, αν και μικρότερο του Ελληνικού, καταφέρνει να επηρεάζει κυβερνήσεις.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.