8/4/10

Νέο πυρηνικό δόγμα από τον Μπαράκ Ομπάμα

Σοβαρότερη απειλή συνιστά πλέον η πυρηνική τρομοκρατία, αφού οργανώσεις όπως η αλ-Κάιντα επιχειρούν να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα. Αυτή η απειλή θα αποτελέσει κυρίαρχο θέμα στη διάσκεψη για τα πυρηνικά την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον.

Της Ελενας Μπέλλη

Μόνον σε εξαιρετικές περιπτώσεις περιορίζει ο Μπαράκ Ομπάμα τη χρήση του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ και βεβαιώνει ότι η χώρα του δεν θα προχωρήσει στην κατασκευή νέων πυρηνικών κεφαλών. Είναι το νέο πυρηνικό δόγμα των ΗΠΑ, που συνάδει με τις εξαγγελίες του Αμερικανού προέδρου για σταδιακή απομάκρυνση από την «ψυχροπολεμική λογική».

Στο νέο δόγμα, όπως αναπτύσσεται σε έκθεση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, οι ΗΠΑ δεσμεύονται ότι δεν θα χρησιμοποιήσουν πυρηνικά εναντίον κρατών που δεν διαθέτουν τέτοια όπλα και που συμμορφώνονται με τη Συνθήκη Μη Διάδοσης. Αυτή η δέσμευση ισχύει και στην περίπτωση που οι ΗΠΑ δεχθούν επίθεση με βιολογικά ή χημικά όπλα, διότι, όπως εξηγεί ο Ομπάμα, υπάρχουν «διαβαθμισμένες απαντήσεις» με συμβατικά όπλα.

Το νέο δόγμα αποτελεί ρήξη με το πυρηνικό παρελθόν των ΗΠΑ και ιδιαίτερα από το δόγμα του προκατόχου του, Τζορτζ Μπους, που είχε διαβεβαιώσει εχθρούς τε και φίλους ότι σε περίπτωση που η χώρα του δεχθεί επίθεση με βιολογικά ή χημικά όπλα, θα απαντήσει με πυρηνικά.

Επισήμανση
Στην έκθεση, την οποία δημοσιεύει κάθε αμερικανική κυβέρνηση έπειτα από απαίτηση του Κογκρέσου, ο Λευκός Οίκος επισημαίνει ότι τον «μεγαλύτερο και πλέον άμεσο κίνδυνο» αποτελούν πλέον όχι τα κράτη που διαθέτουν πυρηνικά όπλα, αλλά η «πυρηνική τρομοκρατία», καθώς οργανώσεις όπως η αλ-Κάιντα επιχειρούν να εφοδιαστούν με πυρηνικά όπλα. «Η απειλή για έναν παγκόσμιο πυρηνικό πόλεμο έχει μειωθεί στο ελάχιστο, αλλά ο κίνδυνος πυρηνικής επίθεσης έχει αυξηθεί», επισημαίνεται στην έκθεση.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ βεβαιώνουν όχι μόνον ότι δεν θα κατασκευάσουν νέες πυρηνικές κεφαλές, αλλά και ότι δεν θα προχωρήσουν σε πυρηνικές δοκιμές και ότι θα επιδιώξουν επιπλέον μείωση των πυρηνικών όπλων διεθνώς. Και αυτό διότι θα δοθεί ταυτόχρονα έμφαση στην ανάπτυξη συμβατικών όπλων, όπως οι αντιπυραυλικές ασπίδες, που θεωρούνται ικανά να προστατεύσουν τα ζωτικά συμφέροντα των ΗΠΑ. Στην έκθεση, ο Λευκός Οίκος επικρίνει το Πεκίνο «διότι η έλλειψη διαφάνειας στο πυρηνικό πρόγραμμα, αλλά και στο δόγμα που το διέπει, δημιουργεί αμφιβολίες για τις πυρηνικές προθέσεις της Κίνας».

Και δεν είναι μόνον η Κίνα που αναφέρεται στην έκθεση. Δύο ημέρες πριν από την υπογραφή της διμερούς συμφωνίας με τη Ρωσία για τη μείωση των πυρηνικών όπλων, η έκθεση επισημαίνει ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει νέες διαβουλεύσεις με τη Μόσχα για τη μείωση όχι μόνον των πυρηνικών αλλά και των μη - στρατηγικών όπλων. Και, φυσικά, Ιράν και Βόρεια Κορέα, παραμένουν στο πυρηνικό στόχαστρο των ΗΠΑ, αφού δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες της Συνθήκης Μη Διάδοσης.

Σεβασμός
«Το μήνυμα προς τις χώρες αυτές είναι το ακόλουθο: Εάν αποφασίσετε να συμπράξετε και εσείς με τη διεθνή κοινότητα, τότε θα σεβαστούμε ορισμένες υποχρεώσεις προς εσάς. Αλλά, εάν δεν σεβαστείτε τους κανόνες, τότε θα αντιμετωπίσετε μια κατάλληλη απάντηση», προειδοποίησε ο υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς. Παρά την καινοτόμο προσέγγιση στα πυρηνικά, ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι το νέο δόγμα θα δυσαρεστήσει τους Συντηρητικούς αλλά και τους Φιλελεύθερους, που μετά την ομιλία του Ομπάμα πέρυσι στην Πράγα για την εξάλειψη των πυρηνικών διεθνώς, ανέμεναν τολμηρότερες αποφάσεις.

Σκληρό παζάρι στο παρά πέντε
Αύριο, στην Πράγα, η υπογραφή της νέας συνθήκης START από ΗΠΑ και Ρωσία.

Την αυστηρή οριοθέτηση της συνθήκης για τη μείωση των πυρηνικών όπλων που υπογράφουν αύριο στην Πράγα οι πρόεδροι των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, επιχειρεί η Μόσχα.

Η συνθήκη, διάδοχη της Συνθήκης για τη Μείωση των Στρατηγικών Οπλων (START), δεσμεύει τις δύο χώρες σε περαιτέρω μείωση των πυρηνικών όπλων τους κατά 30%. Οπως βεβαίωσε όμως χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, η Μόσχα διατηρεί το δικαίωμα μονομερούς αποχώρησης στην περίπτωση που η αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ απειλήσει τα ρωσικά συμφέροντα.

Ο Λαβρόφ επισήμανε πάντως ότι προς το παρόν, τα αμερικανικά σχέδια δεν συνιστούν απειλή προς τη Ρωσία. «Υπάρχουν αρκετά στάδια, και τα πρώτα στάδια αφορούν περιφερειακά συστήματα, συστήματα που δεν μειώνουν τη στρατηγική ισορροπία και δεν δημιουργούν κινδύνους για της στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας», διευκρίνισε ο Λαβρόφ.

Ο Ρώσος υπουργός επισήμανε ότι η Μόσχα συμμερίζεται τον στόχο του Αμερικανού προέδρου για πλήρη αποπυρηνικοποίηση.

«Ο υπέρτατος στόχος για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά είναι εξαιρετικά σημαντικός αλλά δεν μπορεί να προχωρήσει στο κενό», δήλωσε και εξήγησε ότι η υφήλιος δεν θα ανεχθεί την απόσυρση των πυρηνικών όπλων και την αντικατάστασή τους από άλλα, περισσότερο επικίνδυνα, «τα οποία δημιουργούνται μεταξύ άλλων και στις ΗΠΑ».
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.