26/4/10

Ο Κώστας Σταυρόπουλος ο πρώτος αρχιεκφωνητής του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών,

Είναι ο εκφωνητής που μετέδωσε το ανακοινωθέν της κήρυξης του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940-41.

Ο Κώστας Σταυρόπουλος ήταν ο πρώτος αρχιεκφωνητής του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών, εγγονός του εθνικού ευεργέτη Πανταζή Βασσάνη.

Γεννήθηκε στην Αίγυπτο και πέθανε στην Αθήνα το 1974. «Θέλγει με τη φωνή του τους ακροατές, οι οποίοι μόλις ανοίξουν το ραδιόφωνο και τον ακούσουν: Είναι ο Σταυρόπουλος!, λένε με θαυμασμό». Αυτά, μεταξύ άλλων επαίνων, είχε γράψει ο γνωστός δημοσιογράφος και θεατρικός συγγραφέας Αλέκος Λιδωρίκης στην εφημερίδα Ασύρματος, στις 25 Ιουλίου 1940• ένα χρόνο, δηλαδή, μετά την πρόσληψή του Κ. Σταυρόπουλου στη νεοσύστατη Ελληνική Ραδιοφωνία. Είχε προσληφθεί ύστερα από έναν πανελλήνιο διαγωνισμό για την κάλυψη μιας θέσης εκφωνητή. Από τους 180 υποψήφιους, πέτυχε πρώτος, εκτός συναγωνισμού. Και είναι ο πρώτος και ο μόνος στην Ελλάδα, που δημιούργησε παράδοση και «σχολή» εκφωνητών.

Ο Σταυρόπουλος εκφωνούσε συνήθως τα βραδινά δελτία ειδήσεων, όλους τους λόγους των επισήμων και τις πιο υπεύθυνες εκπομπές.

Είναι ο εκφωνητής που μετέδωσε το ανακοινωθέν της κήρυξης του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940-41 κι αυτός που κάθε βράδυ στις 23:20 μετέδιδε το λακωνικό ανακοινωθέν του Ελληνικού Στρατηγείου. Στις 5 Απριλίου το 1941 διάβασε την περίφημη «Ανοιχτή επιστολή» προς τον Αδόλφο Χίτλερ του Γ. Α. Βλάχου και την επομένη το πρωί, το ανακοινωθέν της κήρυξης του Ελληνογερμανικού πολέμου. Κι όταν τα εχθρικά στρατεύματα έμπαιναν στην Αθήνα, ο Σταυρόπουλος μπροστά στο μικρόφωνο, με φωνή που έπαλλε από συγκίνηση, εκφωνούσε:

«Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών ύστερα από λίγο δεν θα είναι ελληνικός. Θα είναι γερμανικός και θα μεταδίδει ψέματα. Έλληνες, μη τον ακούτε. Ο πόλεμος συνεχίζεται και θα συνεχισθεί μέχρι της τελικής μας νίκης. Ζήτω το Έθνος των Ελλήνων».

Το απόσπασμα αυτής της συγκλονιστικής μετάδοσης κι άλλα πολεμικά ανακοινωθέντα, ηχογραφήθηκαν μετέπειτα από τον ίδιο τον Σταυρόπουλο για το ηχητικό ντοκιμαντέρ σε δίσκο «Ο Μεγάλος Πόλεμος» και είναι αυτό που μεταδίδεται από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς στα επετειακά τους αφιερώματα για την 28η Οκτωβρίου του 1940.
βικιπαιδεια

2 σχόλια:

  1. Μπράβο για το βίντεο..Μεγάλη συγκίνηση ένιωσα βλέποντάς το.
    Σάββα να το στείλεις στα ζώα που μας κυβερνάνε που συνεχώς μιλάνε για παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων μπάς και καταλάβουν όλοι αυτοί οι ξενόφερτοι τι σημαίνει για τον απλό κοσμάκη η ΕΛΛΑΔΑ μας και τι είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε για να την προστατέψουμε.
    Παρακαλούνται οι πολιτικάντηδες ΟΛΩΝ των κομμάτων να μην μας ξυπνήσουν απο το λήθαργό μας γιατί θα φτύσουν αυτοί αίμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Σταυρόπουλος, λίγο πριν μπουν οι Ναζί στην Αθήνα, καλούσε του Έλληνες να κρατήσουν ζωντανό το πνεύμα του Μετώπου... Αυτό το μεγαλειώδες πνεύμα, που ύψωσε την Ελλάδα στα ουράνια... Σήμερα που οι επίγονοι των Ναζί μας τσαλαπατάνε, ποιο πνεύμα και ποιου Μετώπου έχουμε να κρατήσουμε ψηλά? Το Life Style μήπως ή την λαμογιά??? Αλίμονο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.