14/4/10

Τα χρήματα των πλούσιων Ελλαδιτών και η Κύπρος

ΤΟΥ ΝΤΙΝΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΗ*
Την ακατάσχετη μετανάστευση των τελευταίων ετών, πολλών από τις πλέον βιώσιμες ελληνικές επιχειρήσεις, στην Αλβανία, στα Σκόπια και στη Βουλγαρία, έρχεται τώρα να προστεθεί (δίνοντας τη χαριστική βολή στην αιμορραγούσα ελληνική οικονομία) η μετανάστευση και του ελληνικού ζεστού χρήματος από τους φοροφυγάδες και τους κάθε λογής λωποδύτες, που για χρόνια λυμαίνονται τον πλούτο αυτού του ευλογημένου τόπου.

Ιδού λοιπόν και οι αποδείξεις. Διαβάζουμε στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας «η Σημερινή» της Κύπρου: «Στην Κύπρο καταλήγουν τα χρήματα πλούσιων Ελλαδιτών». Και στο εσωτερικό της εφημερίδας υπάρχουν και οι σχετικές λεπτομέρειες: «Η Κύπρος είναι ένας από τους τρεις κύριους προορισμούς όπου καταλήγουν τα χρήματα πλούσιων Ελλαδιτών και εταιρειών, τα οποία φυγαδεύονται από την Ελλάδα. Οι άλλοι δύο προορισμοί είναι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελβετία.

Αυτό αναφέρει ανταπόκριση του πρακτορείου Ρόιτερ από τη Σιγκαπούρη, που στηρίζεται σε σχετικό δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της τοπικής εφημερίδας ''Telegraph''. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι πλούσιοι καταθέτες, άτομα και οργανισμοί, λόγω ανησυχιών από τις συνέπειες της κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα και από το ενδεχόμενο επιβολής νέας φορολογίας, φυγαδεύουν σημαντικά ποσά σε μεγάλα οικονομικά ή υπεράκτια κέντρα.

Υπολογίζεται ότι κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου φυγαδεύθηκαν τρία δισεκατομμύρια ευρώ και του Φεβρουαρίου πέντε δισεκατομμύρια, με αρνητικά αποτελέσματα για τις ελληνικές τράπεζες και την ελληνική οικονομία. Κύριες τράπεζες που χρησιμοποιούνται για τη σχετική διαδικασία είναι η βρετανική HSBC και η γαλλική SOCIETE GENERALE, σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα.

Πεμπτουσία και μοναδικό κίνητρο για μια καλύτερη ζωή είναι το χρήμα για τους περισσότερους νεοέλληνες δυστυχώς. Γι’ αυτό και πουλούν όσο-όσο τούτο τον ευλογημένο τόπο, την ίδια ακριβώς στιγμή που έστω και πολύ αργοπορημένα η ελληνική κυβέρνηση, μαζί με ολόκληρη σχεδόν την ελληνική πολιτική ηγεσία, δίνουν την πιο δύσκολη μάχη για να κρατήσουν όρθια την ελληνική οικονομία και κατά συνέπεια να κρατήσουν όρθια και δυνατή τη μάνα Ελλάδα.

Η μάνα Ελλάδα, που με το πιστόλι στον κρόταφο, υποχρεώθηκε να συνομολογήσει μια συμφωνία για παροχή ευρωπαϊκής βοήθειας, η οποία κατά τα φαινόμενα εξυπηρετεί, πρωτίστως, τα συμφέροντα της Γερμανίας και των τραπεζιτών του Δ.Ν.Τ. και δευτερευόντως τη Γαλλία και τα υπόλοιπα κράτη της ευρωζώνης, αλλά σε καμία περίπτωση αυτά της Ελλάδας, η οποία μπαίνει σε μία νέα φάση οικονομικής υποδούλωσης. Και δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας ότι η πρώτη και σημαντικότερη συνέπεια απ’ όλα όσα παρακολουθούμε να συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα με την ελληνική οικονομία είναι η κατάρρευση του ευρώ κατά 12% σε 3,5 μήνες, που έδωσε το φιλί της ζωής στη γερμανική οικονομία, με τις νέες παραγγελίες για τα βιομηχανικά της προϊόντα να αυξάνονται κατακόρυφα, προκαλώντας με τον τρόπο αυτό τη μεγαλύτερη ανάπτυξη της βιομηχανικής δραστηριότητας στη χώρα από τον Ιούνιο του 2007.

Έτσι εξηγείται και η άκαμπτη στάση της Γερμανίδας πρωθυπουργού, που ρίχνει τα φαρμακερά βέλη της επί δικαίων και αδίκων. Η Ελλάδα, που κατά την άποψη του κ. Πάνου Παναγιώτου, διευθυντή της Ελληνικής Κοινότητας Τεχνικής Ανάλυσης (ΕΚΤΑ), διασύρθηκε και χρησιμοποιήθηκε ως παράδειγμα και για τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου με υψηλό χρέος, ανοίγοντας το δρόμο για τη λήψη πολύ σκληρών μέτρων και αλλού, ώστε να εξασφαλισθούν απολύτως τα συμφέροντα του έξυπνου χρήματος… Ο καπιταλισμός, που αποκαλύπτεται μετατρεπόμενος σε μιαν ακατάσχετη κλεπτοκρατεία, που εξολοθρεύει αδιακρίτως τους πιο αδύναμους κρίκους της αλυσίδας. Απ’ όλα τα άρματα, πιο βαριά είναι τα φλουριά, που έλεγαν και οι σουλτάνοι.

Υ.Γ.: Και γιατί η Κύπρος να συμβάλει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο σ’ αυτό το οικονομικό έγκλημα; Μα οι τράπεζες δεν ήσαν και δεν θα γίνουν ποτέ ούτε κοινωφελή μα ούτε και εθνικά ιδρύματα, δυστυχώς. Απεναντίας, είναι οι βασικοί ένοχοι αυτής της πρωτοφανούς οικονομικής κατρακύλας. Και κάτι ακόμα: Ας μην επιχαίρουν μερικοί για τη μετανάστευση του πλούτου της μάνας Ελλάδας και στο ημικατεχόμενο νησί μας. Γιατί χωρίς Ελλάδα δυνατή, η Κύπρος δεν μπορεί να ελπίζει πουθενά και σε τίποτε, κυρίες και κύριοι…

* Εκπαιδευτικός στο Α.Τ.Ε.Ι. της Λάρισας
Από το Μονάγρι Λεμεσού.
a.avgoustis@hotmail.com
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

5 σχόλια:

  1. Μηπως πρεπει να να ξανααναζητησομε την ετοιμολογια της λεξης Ελλας και Ελλην;;;;;;;;;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και οσο η ταλαιπωρημενη Ελλας θα συνεχιζει να αναζητει λυσεις σε αυξηση της φορολογιας, ολο και περισσοτερα χρηματα θα διαφευγουν στο εξωτερικο.
    Τωρα και αμεσα φορολογια στο 10%, τα συνολικα εσοδα θα ειναι σαφως περισσοτερα απο τις απωλειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ 3:27 μ.μ.

    >Τωρα και αμεσα φορολογια στο 10%, τα συνολικα εσοδα θα ειναι σαφως περισσοτερα απο τις απωλειες.<

    Μία τέτοια πληροφορία (φήμη) πριν τα Χρστούγεννα στάθηκε αφορμή και άρχισε η φυγή των καταθέσεων. Δεν ξέρω αν είχαν όντως σκοπό να φορολογήσουν τις καταθέσεις, πάντως ο Παπακωνσταντίνου φαγώθηκε να την διαψεύδει. Τώρα είναι πια αργά, ο πανικός έχει καταλάβει τον κόσμο και η ρευστότητα των τραπεζών έχει μειωθεί αισθητά.

    Καλό θα είναι να μην παίζουμε με την φωτιά, διότι η ψυχολογία του κόσμου είναι άσχημη και δικαιολογημένα.

    _________________________________

    @ Ντίνο Αυγουστή

    >η μετανάστευση και του ελληνικού ζεστού χρήματος από τους φοροφυγάδες και τους κάθε λογής λωποδύτες, που για χρόνια λυμαίνονται τον πλούτο αυτού του ευλογημένου τόπου.<

    Πώς βγάζετε το συμπέρασμα ότι αυτοί που βγάζουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό είναι (μόνον οι) φοροφυγάδες και λωποδύτες; Ξέρετε ποιοι είναι; Ξέρετε κάτι που δεν ξέρουν οι ίδιες οι τράπεζες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το σχόλιό μου στάλθηκε κατά λάθος, χωρίς να προλάβω να το ολοκληρώσω.

    >Γι’ αυτό και Γι’ αυτό και πουλούν όσο-όσο τούτο τον ευλογημένο τόπο, την ίδια ακριβώς στιγμή που έστω και πολύ αργοπορημένα η ελληνική κυβέρνηση, μαζί με ολόκληρη σχεδόν την ελληνική πολιτική ηγεσία, δίνουν την πιο δύσκολη μάχη για να κρατήσουν όρθια την ελληνική οικονομία και κατά συνέπεια να κρατήσουν όρθια και δυνατή τη μάνα Ελλάδα.<

    Ποιος είπε ότι "Γι’ αυτό και πουλούν όσο-όσο τούτο τον ευλογημένο τόπο"; Τι εννοείτε, ότι πουλούν π.χ. ακίνητα και αγροτικά; Εγώ ακούω μονάχα για καταθέσεις ότι "σηκώνουν". Έχετε άλλη πληροφόρηση εσείς; Διότι αυτά που γράφετε είναι ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΑ. Αν όντως συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε τα πράγματα φαίνονται μάλλον χειρότερα απ' ό,τι είναι.

    Όσο για το "την ίδια ακριβώς στιγμή που έστω και πολύ αργοπορημένα η ελληνική κυβέρνηση, μαζί με ολόκληρη σχεδόν την ελληνική πολιτική ηγεσία, δίνουν την πιο δύσκολη μάχη για να κρατήσουν όρθια την ελληνική οικονομία και κατά συνέπεια να κρατήσουν όρθια και δυνατή τη μάνα Ελλάδα", δεν θα το έλεγα. Αν ήταν έτσι, θα είχαν αρχίσει τις περικοπές από τις βουλευτικές αποζημιώσεις και άλλα εξωφρενικά προνόμια των "εθνοπατέρων", από τον περιορισμό (έλεγχο) των δαπανών στους δημόσιους οργανισμούς και άλλα ΝΠΔΔ κλπ. Τίποτε απ' αυτά δεν έγινε. Επιβλήθηκαν φόροι, οι οποίοι πλήττουν πάλι την μικρομεσαία τάξη, διότι είναι κυρίως έμμεσοι.

    Κάποιες εξηγήσεις είναι απαραίτητες.

    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΘΑ ΤΑ ΜΑΖΕΨΑΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΡΩΤΑ ΤΟΥΣ.
    ΕΝΩ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΑΣΩΤΟΙ ΤΑ ΛΙΓΟΣΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΝ ΤΑ ΚΟΥΝΑΜΕ ΚΑΘΟΛΟΥ.
    ΜΕΤΑ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΝΑ ...ΞΑΝΑΚΑΝΟΥΝ "ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ" ΚΑΙ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ "ΑΝΑΠΤΥΞΗ".
    ΟΡΓΗ ΛΑΟΥ - ΦΩΝΗ ΘΕΟΥ.
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.