8/4/10

Συνεχίζεται η ένταση στο Κιργιστάν


Η επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας κυβέρνησης στο Κιργιστάν Ρόζα Οτουνμπάγεβα ανακοίνωσε σήμερα ότι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν στη χώρα σε έξι μήνες.

Η ανακοίνωσή αυτή γίνεται μια μέρα μετά τις αιματηρές συγκρούσεις στο Μπισκέκ μεταξύ οπαδών της αντιπολίτευσης και της αστυνομίας, κατά τις οποίες τουλάχιστον 75 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1.000 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του υπουργείου Υγείας.

"Η εξουσία είναι υπό τον έλεγχο της προσωρινής κυβέρνησης. Αυτό το οικοδόμημα του πολιτικού συστήματος θα λειτουργεί επί έξι μήνες για να καταρτίσει νέο Σύνταγμα και να οργανώσει τη διεξαγωγή εκλογών, σύμφωνα με όλους τους δημοκρατικούς κανόνες", δήλωσε στον Τύπο.

Η αντιπολίτευση έχει υπό τον έλεγχό της κυβερνητικά κτίρια και υποδομές, το κοινοβούλιο, την αστυνομία, τα μέσα ενημέρωσης και τα αεροδρόμια, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Akipress.

Δεκάδες Κιργίζιοι περιφέρονται σήμερα ανάμεσα στα ερείπια της κατοικίας του προέδρου Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ, παίρνοντας τα βιβλία, τα διακοσμητικά ακόμη και τα σώματα καλοριφέρ που ανήκαν στον αρχηγό του κράτους, ο οποίος εκδιώχθηκε από την εξουσία και λέγεται πως κατέφυγε στη γενέτειρά του μετά τα χθεσινά επεισόδια.

Οι διαδηλωτές κατέβηκαν χθες στους δρόμους του Μπισκέκ για να ζητήσουν την παραίτηση του Μπακίγεφ, τον οποίο κατηγορούν για διαφθορά, νεποτισμό, αυταρχισμό, ενώ η χώρα βιώνει χρόνια οικονομική κρίση.

"Η εξουσία έκλεψε το λαό. Τώρα ο λαός κλέβει την εξουσία", είπε αυτόπτης μάρτυρας βλέποντας συμπολίτες του να φεύγουν κρατώντας τα λάφυρά τους.

Οι σκηνές λεηλασίας είναι πιο έντονες στο Μπισκέκ, στην έδρα της προεδρίας και της κυβέρνησης, όπου δεκάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές σκοτώθηκαν και τουλάχιστον χίλιοι τραυματίστηκαν την Τετάρτη, όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ για να τους εμποδίσει να πάρουν τον έλεγχο του κτιρίου.
Tο πρωί εκατοντάδες Κιργίζιοι τριγυρνούσαν στους διαδρόμους και στον περίβολο του κτιρίου, ορισμένοι μεταξύ αυτών έφευγαν με έναν υπολογιστή στα χέρια, με λάστιχα και προφυλακτήρες των καμένων πλέον αυτοκινήτων των επισήμων.

Το τεράστιο οίκημα, το οποίο είχε ονομαστεί Λευκός Οίκος, φέρει σημάδια πυρκαγιάς, με τα περισσότερα παράθυρά του σπασμένα, με τρύπες στην πρόσοψή του και χιλιάδες σελίδες επίσημων εγγράφων πεταμένες εντός και εκτός του κτιρίου.

Σχεδόν 40 πυρκαγιές ξέσπασαν στο Μπισκέκ, καθώς μέλη της αντιπολίτευσης έβαλαν φωτιά σε κυβερνητικά κτίρια και οχήματα. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν σήμερα εκτεταμένη λεηλασία σε επιχειρήσεις και μουσεία.

Η Οτουνμπάγεβα, ηγετική μορφή πριν από πέντε χρόνια στη λεγόμενη επανάσταση της τουλίπας, κατά την οποία ανετράπη ο Ασκάρ Ακάγιεφ και ανήλθε ο Μπακίγεφ στην εξουσία, είχε αποχωρήσει από τη νέα κυβέρνηση και εντάχθηκε στην αντιπολίτευση.

Το Κιργιστάν, που συνορεύει με την επαρχία Σιντζιάνγκ της Κίνας, απέκτησε την ανεξαρτησία του με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991. Ο πληθυσμός του είναι 5,3 εκατομμύρια κάτοικοι, σουνίτες μουσουλμάνοι.

Η Μόσχα απέστειλε ενισχύσεις στη στρατιωτική της βάση

H Ρωσία απέστειλε περίπου 150 αλεξιπτωτιστές στη στρατιωτική της βάση στο Κιργιστάν,ανακοίνωσε σήμερα ο αρχηγός του επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Νικολάι Μακάροφ,την επομένη των βίαιων και αιματηρών συγκρούσεων στην χώρα αυτή της κεντρικής Ασίας.

Οι ενισχύσεις αυτές εστάλησαν στη ρωσική βάση Καντ,περί τα είκοσι χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Μπισκέκ,για την προστασία των οικογενειών των ρώσων στρατιωτικών,είπε ο στρατηγός Μακάροφ,σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Το πρακτορείο Ιντερφάξ μετέδωσε ότι ο ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε την επικεφαλής της ντεφάκτο κυβέρνησης του Κιργιστάν και πρώην υπουργό Εξωτερικών Ρόζα Οτουνμπάνεβα,σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί της,να μην ανεχθεί άλλη βία .

Ο Πούτιν αφού υποσχέθηκε "ανθρωπιστική υποστήριξη"για να μπορέσει η πρώην σοβιετική δημοκρατία να ξεπεράσει την κρίση,αρνήθηκε με κατηγορηματικό τρόπο τις κατηγορίες της κυβέρνησης του προέδρου Μπακίγεφ ότι η Ρωσία είχε ανάμειξη στην εξέγερση.

"Κλειστή" η αμερικανική αεροπορική βάση

Οι πτήσεις από την αμερικανική αεροπορική βάση στο Κιργιστάν έχουν διακοπεί από χθες, μετά την πολιτική αναταραχή που ξέσπασε στη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος των νατοϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Μπισκέκ ανακοίνωσε ότι η αεροπορική βάση στο Μανάς λειτουργεί κανονικά, ωστόσο οι νατοϊκές δυνάμεις στο Αφγανιστάν αναφέρουν ότι συνεχίζεται η αναστολή των πτήσεων.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά ο αντισυνταγματάρχης Τοντ Σόλτις, ο εκπρόσωπος των νατοϊκών δυνάμεων απάντησε: "Μέχρι στιγμής δεν πραγματοποιούνται πτήσεις. Ίσως αργότερα σήμερα υπάρξει αλλαγή".

Η αμερικανική στρατιωτική βάση στο Μανάς του Κιργιστάν θεωρείται καθοριστικής σημασίας για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, καθώς παρέχει επιμελητειακή υποστήριξη και ανεφοδιασμό σε μη στρατιωτικό υλικό των στρατευμάτων στο Αφγανιστάν.

Συγκλονισμένη η Γερμανία- Υπευθυνότητα προτείνει η Γαλλία

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε δήλωσε σήμερα συγκλονισμένος για την αιματοχυσία στο Κιργιστάν,μία ημέρα αφότου ο πρόεδρος της χώρας αυτής της Κεντρικής Ασίας Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ ανατράπηκε σε μία βίαια εξέγερση.

"Είμαι συγκλονισμένος από τον μεγάλο αριθμό των νεκρών και των τραυματιών από τις ταραχές των προηγούμενων ημερών στο Κιργιστάν.Απευθύνω έκκληση στους υπεύθυνους να κάνουν το παν για να αποτρέψουν περαιτέρω βίαια επεισόδια και αιματοχυσία.Η χώρα έχει ανάγκη να βρεί τον δρόμο της προς την ασφάλεια και στην σταθερότητα το συντομότερο δυνατό στο πλαίσιο των συνταγματικών και δημοκρατικών θεσμών",τόνισε ο γερμανός ΥΠΕΞ.

Στο Παρίσι,εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε σήμερα ότι η Γαλλία κάνει έκκληση πρός όλες τις πλευρές στο Κιργιστάν να "δείξουν υπευθυνότητα και να απορρίψουν κάθε μορφή βίας".

"Οπως οι ευρωπαίοι εταίροι μας,παρακολουθούμε την κατάσταση στο Κιργιστάν με ανησυχία και κάνουμε έκκληση προς όλες τις πλευρές να δείξουν υπευθυνότητα,να απορρίψουν κάθε μορφή βίας και να αναζητήσουν με διάλογο μία ειρηνική λύση",τόνισε κατά την διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος Ρομαίν Ναντάλ. Η Γαλλία άνοιξε τον Δεκέμβριο μία μικρή διπλωματική αποστολή στο Μπισκέκ.


Καλά στην υγεία τους οι Έλληνες στο Μπισκέκ

«Και οι 124 Έλληνες, που διαμένουν στην πρωτεύουσα του Κιργιστάν, Μπισκέκ, είναι καλά στην υγεία τους», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων του Κιργιστάν, Όλγα Κουπριάνοβα.

Σε σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία του ΑΠΕ-ΜΠΕ με την κ. Κουπριάνοβα, είπε ότι οι Έλληνες δεν πήραν το μέρος καμιάς εκ των δύο αντίπαλων πλευρών και φοβούνται πολύ για το ενδεχόμενο εμφυλίου στη χώρα.

«Μένω ακριβώς στο κέντρο και τα παράθυρα του διαμερίσματός μου βλέπουν την κεντρική πλατεία. Όλα τα γεγονότα των δύο ημερών έγιναν μπροστά μου, σαν σε σκηνή θεάτρου», περιέγραψε χωρίς, ωστόσο, να διακρίνεται ιδιαίτερος φόβος ή αγωνία στη φωνή της.

Σε ολόκληρη την επικράτεια του Κιργιστάν ζουν περίπου 1.000 άνθρωποι ελληνικής καταγωγής, ενώ πριν από το 1991 (σσ. οπότε ξεκίνησε η μαζική παλιννόστηση στην Ελλάδα), έμεναν μόνο στην τότε πρωτεύουσα, Φρούνζε, περισσότεροι από 3.000 Έλληνες.

Η Όλγα Κουπριάνοβα γεννήθηκε το 1950 στην περιφέρεια Γιουζνο-Καζακστάνσκαγια του Κιργιστάν και σήμερα εργάζεται ως διευθύντρια σε επιχείρηση κλωστοϋφαντουργίας. Ο μισθός της είναι 300 δολάρια, ενώ, όπως τονίζει, μόλις ένα κιλό κρέας στοιχίζει επτά δολάρια.

«Οι εργάτες παίρνουν πολύ λιγότερα από μένα, περίπου 100 δολάρια. Είναι θεμιτό, η αντιπολίτευση να προσπαθεί να φέρει αλλαγή στη χώρα, να φέρει ανάπτυξη, γιατί η οικονομία της είναι απελπιστικά πεσμένη, ενώ κυριαρχεί διαφθορά, ακρίβεια και ανισότητα», λέει.

Σε μερικές ημέρες, η Όλγα Κουπριάνοβα θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να τιμηθεί για την προσφορά της στην αναγέννηση της Ελληνικής Διασποράς στο Κιργιστάν, στο πλαίσιο της «Γιορτής της Απόδημης Ελληνίδας», που διοργανώνει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Νομαρχία Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το ΣΑΕ.


Τη διεξαγωγή εκλογών σε έξι μήνες υποσχέθηκε η αρχηγός της αντιπολίτευσης του Κιργιστάν, η οποία δηλώνει ότι πλέον έχει τον έλεγχο του κρατικού μηχανισμού μετά τη φυγή του προέδρου Μπακίγιεφ από την πρωτεύουσα.
athina984

11 σχόλια:

  1. ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΣΟΡΟΣ ΕΚΕΙ ,
    δείτε :
    http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=149447

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. διαβασα στο παραπανω κειμενο οτι τον προεδρο τον κατηγορουν για νεποτισμο

    γαμωτο λεω τι αμαρτια ειναι αυτη παλι ,
    πρωτη φορα την ακουω ,
    ακου εκει λεξεις που ανακαλυπτουν για να κατηγορησουν καποιον

    ψαχνω στο λεξικο

    νεποτισμός ο [nepotizmós] Ο17 : η εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που δίνει σε κπ. η θέση που κατέχει, για να εξασφαλίσει σε συγγενείς και φίλους αξιώματα, δημόσιες θέσεις κτλ.· (πρβ. οικογενειοκρατία): Mε την ευνοιοκρατία και το νεποτισμό καταργείται κάθε έννοια αξιοκρατίας.

    αχα , βγαλαμε λαγο λεω

    μα αυτη η εννοια ειναι πολυ οικία , μονο η λεξη μου ειναι αγνωστη

    andpik σειρα μου να σου κανω παρατηρηση

    ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΤΑ ΛΕΣ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ ;

    ντροπη ειναι ;
    πες το να το καταλαβουμε και εμεις ο λαουτζικος

    πες μας οτι :

    εβαλε τα παιδια του ,
    τα ανηψια του
    το γαμπρο του
    τη κορουλα του
    τους κουμπαρους του ,
    το κομματικο μηχανισμο
    κτλ κτλ

    αυτα τα καταλαβαινουμε τα εχουμε δει και αλλου και θα τα τα βλεπουμε εις αει γιατι εμεις εμεις δεν ειμαστε βαρβαροι και απολιτιστοι σαν τους μογγολους εκει κατω

    εδω εμεις εχουμε δημοσιους υπαλληλους και συνδικαλιστες και οσο δανειζομαστε για να πληρωνουμε μισθους κοιμομαστε ησυχοι

    τελος παντων ειχε πολυ πλακα το σημερινο

    ακου εκει

    ΝΕΠΟΤΙΣΜΟΣ

    και ελεγα οτι κατι κανουριο θα μαθαινα και σημερα ...

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τον οποίο κατηγορούν για διαφθορά, νεποτισμό, αυταρχισμό, ενώ η χώρα βιώνει χρόνια οικονομική κρίση.

    καθομαι και σκεφτομαι (το παθαινω αυτο καμια φορα) ποια η διαφορα Ελλαδας κιργισταν

    διαφθορα :εχουν αυτοι εχουμε και εμεις
    νεποτισμο : εχουν αυτοι εχουμε και εμεις
    αυταρχισμο :εχουν αυτοι εχουμε και εμεις
    οικονομικη κριση : εχουν αυτοι εχουμε και εμεις

    αυτοι εχουν κατι που να μην εχουμε εμεις ;

    ΟΧΙ

    εμεις εχουμε κατι που να μην εχουν αυτοι ;

    ΝΑΙΙΙΙ

    τους δημοσιους υπαλληλους και τους συνδικαλσιστες ,
    αν ο προεδρος ειχε προλαβει να αναπτυξει την γραφειοκρατια και το συνδικαλισμο δεν θα ειχε μεινει τωρα χωρις δουλεια και σπιτικο

    εκει προς καυκασο ποιον Ελληνα πολιτικο του πασοκ εχουν ζητησει και εχει παει να οργανωσει τετοιες δομες λογω εμπειριας ;

    μου διαφευγει το ονομα του


    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ h

    Γηρασκω αει διδασκομενος.

    Βλεπεις ολο και κατι μαθαινης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Α φίλοι μου, ο ΝΕΠΟΤΙΣΜΟΣ εκεί είναι καινούργιο φρούτο. Στην Ελλάδα όμως ο ΝΕΠΟΤΙΣΜΟΣ είναι θρησκεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Άντε και στα δικά μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Oπως εγραψα και χθες μαλλον βλεπουμε την εναρξη ενος καινουργοιυ γυρου στο "Μεγαλο Παιχνιδι" (Αγωνας για πολιτικη επιροη στην Κ. Ασια)
    Χρηστος Βουλγαρης απο Λονδινο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γιατί έχω την αίσθηση πως αυτά που γίνονται στο Κίργιστάν σε μικρό χρονικό διάστημα θα γίνουν και στο Ελλαδιστάν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ke skal, apo pote vrisketai h Kirgisia ston Kavkaso kai valate sto paron 8ema thn etiketta "Kavkasos"? Egine kanas tektonikos seimos twn 100 Rixter kai vale kai thn erikse ksafnika apo dipla apo thn Kina konta sth Georgia kai den to ma8ame??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @09 Απριλίου 2010 9:09 π.μ.

    Re Avraham Rosensteyn, Dr Moshe koutoulou, re aei ston Bibi ki akoma parapera lew gw...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΤΟΥΛΙΠΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΗΔΙΕΣ.
    ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΕΣ ΕΠΑΞΝΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ.
    ΟΙ ΛΑΟΙ ΟΤΑΝ ΠΕΙΝΑΝΕ ΞΕΣΗΚΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΞΕΠΟΥΛΙΕΤΑΙ Η ΧΩΡΑ ΤΟΥΣ ΤΙΜΩΡΟΥΝ.
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.