2/4/10

Απόρρητα στοιχεία και συζητήσεις στο Εθνικό, στη δημοσιότητα στα κατεχόμενα

Λευκωσία: Τα όσα έχουν διαμειφθεί σε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου και συγκεκριμένα αυτά που παρουσίασε ο πρόεδρος Χριστόφιας για την πορεία των διαπραγματεύσεων είδαν το φως της δημοσιότητας στα κατεχόμενα. Η τουρκοκυπριακή εθνικιστική εφημερίδα «Γενί Βολκάν» αναφέρεται σε «απόρρητη έκθεση», η οποία όπως υποστηρίζει την παρουσίασε ο πρόεδρος Χριστόφιας στις 5 Φεβρουαρίου στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου. Η εφημερίδα παρουσιάζει τα στοιχεία αυτά «για να κατηγορήσει τον Ταλάτ για υποχωρήσεις».

Σημειώνεται ότι στοιχεία που παρουσιάζονται είχαν δει το φως της δημοσιότητας και μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου στον ελληνοκυπριακό Τύπο.

Στο δημοσίευμα, μεταξύ άλλων, αναφέροντα τα εξής σε σχέση με τις πολύκροτες συγκλίσεις:

Κυριαρχία: Η ελληνοκυπριακή πλευρά επιμένει ότι στο ομοσπονδιακό κράτος η κυριαρχία πηγάζει από το λαό. Αρχικά οι Τουρκοκύπριοι επέμειναν ότι παρά το γεγονός πως η κυριαρχία είναι αδιαίρετη, πηγάζει εξίσου και από τις δύο κοινότητες. Στις εντατικές διαπραγματεύσεις του Ιανουαρίου ο Ταλάτ υποστήριξε ότι η κυριαρχία πηγάζει εξίσου από τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά υποστήριζε ότι το τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο πρέπει να έχει «κυρίαρχη οργάνωση» (sovereignty). Ο Ταλάτ τώρα προτείνει αντί του όρου «κυρίαρχη» τους όρους «αποκλειστική» και «ανεξάρτητη» (σ.σ. ποια η διαφορά;).

Εξωτερικές σχέσεις: Το κεφάλαιο αυτό εξακολουθεί να είναι ανολοκλήρωτο και κατά τη διάρκεια των εντατικών διαπραγματεύσεων καμία από τις δύο πλευρές δεν άλλαξε τις θέσεις της. Ο Ταλάτ επιμένει ότι τα συνιστώντα κρατίδια πρέπει να έχουν ισχυρό δικαίωμα λόγου στις εξωτερικές σχέσεις της ομοσπονδίας και να υπογράφουν διεθνείς συμφωνίες σε όλους τους τομείς που εντάσσονται στις αρμοδιότητές τους.

Αρμοδιότητες: Στο θέμα των αρμοδιοτήτων της κεντρικής κυβέρνησης εξασφαλίστηκε σημαντική ταυτότητα απόψεων, σχεδόν συμφωνία.

- Συμφωνήθηκε ότι θα ανήκουν στην κεντρική κυβέρνηση τα τελωνεία, οι έμμεσοι φόροι (ΦΠΑ) και οι φόροι τελωνείων και κατανάλωσης.

- Επιτεύχθηκε συμφωνία στα θέματα που σχετίζονται με την Κεντρική Τράπεζα, ωστόσο ο έλεγχος του τραπεζικού συστήματος παραπέμφθηκε να συζητηθεί στο κεφάλαιο της οικονομίας.

- Συμφωνήθηκε ότι η Μετεωρολογία και η Πολιτική Αεροπορία θα ανήκουν στην κεντρική κυβέρνηση.

H τουρκοκυπριακή πλευρά ενώ πρώτα επέμεινε στην ύπαρξη δύο FIR, τώρα δέχεται την ύπαρξη ενός, ωστόσο θα υπάρχουν δύο Κέντρα Ελέγχου Πτήσεων, ένα στην Τύμπου και το άλλο σε περιοχή του ελληνοκυπριακού συνιστώντος κρατιδίου. Το επιχείρημα της τουρκοκυπριακής πλευράς είναι ότι έχουν δαπανήσει περίπου 24 εκατ. ευρώ σε επενδύσεις για εξοπλισμό, ενώ ο εξοπλισμός της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι προβληματικός. Το γεγονός αυτό παραδέχεται και ο Χριστόφιας, λέγοντας ότι δεν έχει ακόμη παραληφθεί το σύστημα ελέγχου πτήσεων με το όνομα «Lefko».

Επιπλέον, οι Τουρκοκύπριοι απαιτούν και έσοδα από τις υπηρεσίες. Στο θέμα αυτό ο Χριστόφιας είπε στον Ταλάτ ότι εφόσον το ζήτημα είναι τα έσοδα, τότε αυτά που θα εισπράττονται από τις υπηρεσίες θα κατανέμονται στις δύο συνιστώσες οντότητες από την κεντρική κυβέρνηση στην οποία θα ανήκει και το FIR. Στο συγκεκριμένο θέμα ζητήθηκε νομική γνωμοδότηση και η τουρκοκυπριακή πλευρά την αναμένει πριν καθορίσει την τελική της στάση.

- Στα θέματα ναυσιπλοΐας ο Ταλάτ αποδέχεται ότι θα εμπίπτει στη δικαιοδοσία της κεντρικής κυβέρνησης η διεθνής συμφωνία του 1998 για όλα τα σχετικά με το Δίκαιο της Θάλασσας θέματα, καθώς και ο έλεγχός τους. Ο Ταλάτ διατηρεί τον όρο «εσωτερικά ύδατα».

Εκτελεστική: «Πολύ κοντά σε συμφωνία»

Στο έγγραφο που είδε το φως της δημοσιότητας καταγράφονται και οι θέσεις στα θέματα νομοθετικής εξουσίας και εκτελεστικής εξουσίας.

Νομοθετική εξουσία: Η τουρκοκυπριακή πλευρά αποδέχθηκε να αντιπροσωπεύεται στην Κάτω Βουλή σε ποσοστό 25% αντί του 30% που ζητούσε προηγουμένως. Ωστόσο, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αποδέχεται το αίτημα της τουρκοκυπριακής πλευράς ότι για να συνταχθεί ή και να υιοθετηθεί οποιοσδήποτε νόμος πρέπει να υπάρχει ένα ελάχιστο όριο τουρκοκυπριακών ψήφων. Όπως είναι γνωστό, κατά βάση η αντιπροσώπευση είναι 50:50.

Εκτελεστική εξουσία: Ο πρόεδρος Χριστόφιας, σύμφωνα πάντα με τη «Γενί Βολκάν», είπε στο Εθνικό Συμβούλιο ότι την παρούσα στιγμή υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να φθάσουν σε συμφωνία στο ζήτημα της εκτελεστικής εξουσίας.

- Οι Τουρκοκύπριοι αποδέχονται την ελληνοκυπριακή πρόταση περί εκ περιτροπής προεδρία και σταθμισμένης ψήφου, όπως επίσης και ότι δεν πρέπει να υπάρχει το δικαίωμα του βέτο προέδρου και αντιπροέδρου.

Στην πραγματικότητα, δεν θα υπάρχει δικαίωμα βέτο για κανέναν εκ των δύο, προέδρου και αντιπροέδρου, πλην των περιπτώσεων που και οι δύο διαφωνούν από κοινού με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο για θέματα άμυνας, εξωτερικής πολιτικής, ασφάλειας και ευρωπαϊκής πολιτικής.

- Ο Ταλάτ απέσυρε το αίτημά του να είναι αναγκαία η συγκατάθεση και του διευθυντή και του υποδιευθυντή στην ομοσπονδιακή δημόσια υπηρεσία προκειμένου να λαμβάνονται αποφάσεις. Αυτό ήταν κάτι που θα διέλυε το κράτος. Ζητεί μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων (στη δημόσια διοίκηση), σε ποσοστό 60:40.

Μηχανισμός επίλυσης διαφορών: Ο μηχανισμός επίλυσης διαφορών στην ομοσπονδία δεν συζητήθηκε διεξοδικά στις εντατικές διαπραγματεύσεις.

Ιεραρχία των νόμων: Οι δύο πλευρές αποδέχονται ότι οι διεθνείς συμφωνίες και το ευρωπαϊκό δίκαιο υπερέχουν του Ομοσπονδιακού Συντάγματος. Συνεχίζεται η διαφωνία ως προς την ιεράρχηση των ομοσπονδιακών νόμων έναντι των νόμων των κρατιδίων.

Του Κώστα Βενιζέλου από το σημερινό φύλλο του «Φιλελευθέρου»
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.