5/4/10

Στο δρόμο της ξενιτιάς και πάλι οι Έλληνες

Η οικονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα ξεκίνησε νέο μεταναστευτικό κύμα με χιλιάδες νέους ανθρώπους να ξενιτεύονται για ένα καλύτερο αύριο. Αυτή τη φορά όμως το μεταστευτικό κύμα δεν αφορά μόνο ανειδίκευτους εργάτες, αλλά και για νέους με πτυχία ή ακόμη και ανώτερες σπουδές στο αντικείμενό τους.Προορισμός κυρίως οι χώρες μέλη της Ε.Ε. στην κεντρική και τη βόρεια Ευρώπη.

Πτυχιούχοι γιατροί επιλέγουν κυρίως τη Μεγάλη Βρετανία, αλλά και τη Γαλλία και την Ιταλία όπου αρχικά πηγαίνουν για να πάρουν ειδικότητα και στη συνέχεια μένουν για να ασκήσουν το επάγγελμά τους καθώς η πρόσληψη στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα είναι σχεδόν άμεση και με διπλάσιες αμοιβές απ' ότι στη χώρα μας.

Ουρές σχηματίζουν τα τελευταία τρία χρόνια καθηγητές μέσης εκπαίδευσης και δάσκαλοι στα γραφεία του υπουργείου για να συμπληρώσουν αιτήσεις μετάθεσης σε σχολεία του εξωτερικού και κυρίως χωρών όπως η Γερμανία και η Σουηδία. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι το δέλεαρ για ένα επιπλέον μισθό ωθεί αρκετούς ακόμη και σε χώρες της Αφρικής ή στο Ισραήλ. Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα ωστόσο είναι το κύμα ανειδίκευτων μεταναστών προς τη Γερμανία που σε όγκο θυμίζει εκείνο της δεκαετίας του '50.Μονάχα τα δύο τελευταία χρόνια 12.000 Έλληνες πήραν το δρόμο της ξενιτιάς για τη Γερμανία και πρόκειται κυρίως για ανθρώπους που έχασαν τη δουλειά τους μετά το κλείσιμο επιχειρήσεων και εργοστασιακών μονάδων στις περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης.
SIGMALIVE

9 σχόλια:

  1. εγω νομιζα οτι οι Ελληνες ειναι τεμπεληδες και η απατεωνια ειναι στη φυση τους ...

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΕΔΩ ΟΙ ΠΑΠΑΝΔΡΕΛΛΗΝΕΣ. ΤΙΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΤΣΙ ΚΑΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ. ΕΣΥ ΦΙΛΕ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΕΙΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΣ ΟΥΑΝ ΕΒΛΕΠΕΣ ΤΗΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΣΗ ΚΑΙ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, ΜΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΔΑΝΕΙΟΤΡΟΦΟΔΟΤΟΥΜΕΝΗ "ΣΗΜΙΤΟΑΝΑΠΤΥΞΗ" ΟΤΙ ΘΑ ΕΡΧΟΤΑΝ ΟΤΙ ΗΛΘΕ????

    ΑΖ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχουμε τελειώσει. Πότε θα το καταλάβουμε; Κι εγώ στα 59 μου ετοιμάζομαι να την κάνω...Εδώ πια είναι κράτος βαλκανιογύφτων, μαλαίσιων, πακιστανών, ινδών αιγυπτίων και άλλων δημοκρατικών δυνάμεων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτή η αιμορραγία πότε θα σταματήσει; Για δεκαετίες η Ελλάδα πνίγει και διώχνει τα λίγα παιδιά της. Είναι πολύ πιο εύκολο ένας Έλληνας να αλλάξει την Αμερική ή την Κίνα, παρά την ίδια του την πατρίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγω παντως ηδη εδω και 8 χρονια την εχω κανει για τη Β. Ευρωπη. Τι να κανω? Δημοσιος υπαλληλος δεν εγινα, αφισες για κανενα φισφιρικο ποτε δεν κολλησα ποτε και στον ιδιωτικο για 1000 ευρω το μηνα με πτυχιο, μεταπτυχιακο, διδακτορικο και 4 ξενες γλωσσες δεν ψηνομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κάποτε σ' αυτήν την χώρα έφευγαν τα εργατικά της νιάτα και πρόσφεραν την δύναμη και τα νιάτα τους στα ανθρακωρυχεία και στα εργοστάσια της οικουμένης.
    Τώρα, φεύγουν πάλι τα νιάτα της, αλλά τα μορφωμένα νιάτα της, τα μυαλά αυτά που θα στελέχωναν επιστημονικά την Ελλάδα το κάθε ένα από το μετερίζι του.
    Είμαστε για κλάματα και για οδυρμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "οι παπανδρέλληνες κι η σημιτοανάπτυξη"

    τρομακτικό ακούγεται... το ζήσαμε, το ζούμε,
    αλλά πόσοι Έλληνες συνειδητοποιούν περί τίνος πρόκειται;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΓΙΚΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕ Η ΔΥΣΗ.
    ΔΥΟ ΚΟΜΜΑΤΑ ΔΙΚΗΝ ΡΑΚΕΤΑΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΜΠΑΛΑΚΙ.
    ΤΟ ΚΑΚΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΡΟΣΔΟΚΑ ΑΚΟΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΜΕΡΕΣ. ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΟΤΙ ΣΕ ΔΥΟ - ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΘΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΟΤΙ ΠΕΡΑΣΕ Η ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΟΜΩΣΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΙΓΟΥΣ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΕΣ. ΟΤΙ ΞΕΡΑΤΕ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΑ.
    ΘΑ ΜΑΣ ΠΑΣΑΡΟΥΝ ΜΕΤΑ ΣΤΟΝ ΑΝΤΩΝΑΚΗ ΚΑΙ ΘΑ ΕΤΟΙΜΑΣΟΥΝ ΕΝΑΝ ΑΛΛΟ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ. ΙΣΩΣ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΥΝΟΗΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ.
    ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ.ΚΑΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ Η ΔΥΟ ΤΡΕΙΣ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΓΕΝΙΕΣ ΘΑ ΦΥΓΟΥΝ ΕΤΣΙ, ΠΡΟΣΒΕΒΛΗΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΠΟΔΟΠΑΤΗΜΕΝΕΣ.
    ΠΡΟΧΤΕΣ ΕΓΙΝΑΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ. ΕΒΛΕΠΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΝΑ ΚΟΙΤΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΩΣ ΚΑΤΙ ΤΟ ΞΕΝΟ.ΔΕΝ ΑΚΟΥΓΑΝ ΚΑΝ ΤΑ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΒΛΕΠΑΝ ΚΑΝ ΤΙ ΕΓΡΑΦΑΝ ΤΑ ΠΑΝΩ. ΚΑΙ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΟΤΙ ΕΓΡΑΦΑΝ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΚΑΙ ΕΔΩ ΣΤΑ ΜΠΛΟΓΚΣ. ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΙΣΧΥΡΙΣΤΕΙ ΟΤΙ ΕΠΕΙΔΗ ΗΤΑΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΝ ΕΒΛΕΠΕ ΑΡΝΗΤΙΚΑ. ΕΓΩ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ Η ΜΙΣΗ ΑΛΗΘΕΙΑ. Η ΑΛΛΗ ΜΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΟΝ ΕΜΑΘΑΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΘΗΤΙΚΟΣ, ΤΟΝ ΕΜΑΘΑΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΓΩΙΣΤΗΣ, ΤΟΝ ΕΜΑΘΑΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΞΕΡΟΛΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΨΑΧΝΕΙ ΤΗΝ ...ΑΚΡΗ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ.ΤΟΝ ΕΜΑΘΑΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΣ. ΑΥΤΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ. ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΗΝ ΛΑΙΜΗΤΟΜΟ.ΚΑΙ ΟΙ ΓΕΝΙΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΡΙΣΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΜΕΝΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΤΑΓΩΝ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ, ΠΟΥ ΘΑ ΤΗΝ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΜΕ ΑΜΟΙΒΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΑΥΤΟΙ.ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΚΑΤΑΜΕΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ, ΘΑ ΦΕΡΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΠΟΛΛΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΡΑΚΕΝΔΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΣΚΛΑΒΟΥΣ.
    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΤΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΟΡΔΕΣ ΤΩΝ ΑΠΑΤΕΩΝΩΝ.
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολυ ωραια...μας εχουν που μας εχουν γραμμενους,να εγκαταλειψουμε και το πλοιο τωρα.Ας σοβαρευτουμε λιγο.Αντισταθειτε με οτι μεσον εχει ο καθενας μας ειτε αυτο λεγεται αντισταση ειτε ολιγαρκια...Μη καταθετετε τα οπλα και μην ψαχνετε για το ονειρο..διοτι αυτα μας ταιζουν και αυτα ειναι που θα μας καταστρεψουν..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.