18/4/10

Η υπερχρέωση είναι το πρόβλημα




του Γ. Μαρίνου
Για προσωπικούς λόγους, το άρθρο αυτό γράφεται πέντε ημέρες πριν από τη δημοσίευσή του κι έτσι ο συντάκτης του δεν γνωρίζει αν τελικά η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε την υπαγωγή της χώρας μας στο περίφημο «δίχτυ προστασίας», που αποφασίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση σε συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Και έτσι έχομε την ευκαιρία να αναδείξουμε για πολλοστή φορά το προέχον πρόβλημα της υπερχρέωσης του Δημοσίου (και όχι μόνο) και των καλπαζόντων ελλειμμάτων του κρατικού προϋπολογισμού.

Να θυμίσουμε για πολλοστή φορά ότι η χώρα μας από το 1981 ως και σήμερα απολαμβάνει μια τεχνητή ευημερία, ζώντας πάνω από τις οικονομικές της δυνάμεις, καταφεύγοντας σε έναν εκτός ορίων δανεισμό, και ως κράτος και ως ιδιώτες, φορτώνοντας με χρέη επί χρεών κάθε επόμενο προϋπολογισμό του κράτους και κάθε νοικοκυριό, χωρίς να σκέφτεται ότι αυτά τα χρέη θα κληθούν να τα πληρώσουν και οι σημερινές και οι επόμενες γενιές, και μάλιστα πολύ πιο διογκωμένα λόγω του διαρκώς αυξανόμενου επιτοκίου με το οποίο μας δανείζουν.

Σε αυτή τη στήλη και στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο», όλα αυτά τα 30 χρόνια, επίμονα και ασταμάτητα προειδοποιούσαμε για τον κατήφορο στον οποίον αφεθήκαμε με τις παροχές από άδεια ταμεία και με δανεικά, με τα οποία οι πρόθυμοι διεθνείς και εγχώριοι τραπεζίτες μας τροφοδοτούσαν αποκομίζοντας υψηλά κέρδη και υποθηκεύοντας το μέλλον μας. Και δυστυχώς, οι διανομείς δανεικού χρήματος και ψηφοθηρούντες με διορισμούς στον σπάταλο και διεφθαρμένο δημόσιο τομέα και στην ακόμα πιο ασύδοτη τοπική αυτοδιοίκηση αδιαφόρησαν για τον εκσυγχρονισμό του παραγωγικού μηχανισμού και για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, που κι αυτές, ιδίως οι μεγάλες, κατάντησαν κρατικοδίαιτες απομυζώντας το προϊόν των δανείων και τα γενναιόδωρα κονδύλια των κουτόφραγκων συνεταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ οι άλλες, οι μικρές, φυτοζωούν ή η μία μετά την άλλη κλείνουν.

Ετσι φθάσαμε σε προϋπολογισμούς που σχεδόν το σύνολο των ετησίων εσόδων τους κατέληξε να απορροφάται για την πληρωμή τόκων και χρεολυσίων. Οπότε, για να μπορέσει να έχει το κράτος χρήματα προκειμένου να καλύψει τις αναγκαίες και μη δαπάνες του καταφεύγει σε νέο δανεισμό, ο οποίος εφέτος υπολογίζεται ότι θα πρέπει να φθάσει τα 55 δισ. ευρώ, όσα περίπου και τα προβλεπόμενα από τον προϋπολογισμό έσοδα. Ετσι καταντήσαμε την ελληνική οικονομία ένα είδος τοξικού ομολόγου, το οποίο για να το αγοράσουν οι ξένοι δανειστές απαιτούν να τους πληρώνουμε τοκογλυφικά επιτόκια.

Οταν σε έναν οικογενειακό προϋπολογισμό έρχεται μια εποχή που δεν φθάνουν τα μηνιαία έσοδά σου για να εξοφλείς τις δόσεις των δανείων και των καρτών σου, τις οποίες φορτώνεις με χρέη, ένα πράγμα σού απομένει: να σφίξεις το ζωνάρι σου και να περιορίσεις στο ελάχιστο τις δαπάνες και τον δανεισμό σου· αν πείσεις τους δανειστές σου να συνεχίσουν να σε τροφοδοτούν με το χρήμα τους. Αλλιώς θα δεις τους δανειστές σου να βγάζουν στο σφυρί ό,τι έχεις και δεν έχεις και να σου επιβάλλουν τους όρους τους· αν θέλεις να συνεχίσουν να σε τροφοδοτούν με κάποια ακόμα πιο τοκογλυφικά δάνεια για να μη χρεοκοπήσεις.

Σε μια τέτοια κατάσταση έχει φθάσει η χώρα. Και επειδή τα ελαττώματα και οι ολέθριες συμπεριφορές σπανίως διορθώνονται ξαφνικά και αυτοβούλως, ίσως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι η λύση: θα μας υποχρεώσει σε αυτό που εμείς εθελοτυφλούντες και εθισμένοι στη σπατάλη και στο να περνάμε καλά αρνούμαστε να απαρνηθούμε. Και επιτέλους να προσπαθήσουμε να τραβήξουμε κουπί για να αποφύγουμε το παγόβουνο και τον καταποντισμό. Σκληρά εργαζόμενοι και με μειωμένες απαιτήσεις. Ολοι όμως, χωρίς εξαιρέσεις.

3 σχόλια:

  1. θα μας υποχρεώσει σε αυτό που εμείς εθελοτυφλούντες και εθισμένοι στη σπατάλη και στο να περνάμε καλά αρνούμαστε να απαρνηθούμε. Και επιτέλους να προσπαθήσουμε να τραβήξουμε κουπί για να αποφύγουμε το παγόβουνο και τον καταποντισμό. Σκληρά εργαζόμενοι και με μειωμένες απαιτήσεις. Ολοι όμως, χωρίς εξαιρέσεις.


    αυτη η συλογικη ευθυνη δεν ειναι ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ;(μιας και ειναι της μοδας ο ορος)

    δεν πρεπει καποια στιγμη να σταματησει αυτη η παπαρολογια;

    ΦΤΑΙΜΕ ΟΛΟΙ ;

    ΧΩΡΙΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ;


    αρνουμε να ξαναεπιχειρηματολογησω ξανα σε αυτο θεμα
    δεν αλλαζουν με τιποτα τα μυαλα οσον ειναι βυθισμενοι μεσα στα σκατα της διαφθορας
    νομιζουν ολοι ειναι σαν τα μουυτρα τους

    ο Γ. Μαρίνος να τα λεει αυτα για τον εαυτο του ,
    τους προϊσταμενους του (πολιτικους)
    και για φαρα του (τους στρατευμενους δημοσιογραφους)


    ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΔΕΣ

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μια «μπανανόφλουδα» που εν γνώσει τους πάτησαν οι κυβερνώντες στην Ελλάδα ήταν η «ανάπτυξη» που ερχόταν με την πιστωτική επέκταση στην ιδιωτική οικονομία που δεν υπήρξε προηγούμενό της από τις τράπεζες μετά την απελευθέρωση του ιδιωτικού δανεισμού (καταναλωτικού, στεγαστικού κ.λ.π.). Μέγιστο μέρος αυτού του ιδιωτικού δανεισμού πήγε σε αγορές καταναλωτικών αγαθών που τροφοδότησαν μέσα από την φορολογία (κυρίως ΦΠΑ στις αγορές αυτές) το κράτος αποφέροντάς του πρωτόγνωρα εισοδήματα και δημιουργώντας μια επίπλαστη εικόνα «ανάπτυξης». Αυτό έδωσε την αυτοπεποίθηση στους κυβερνώντες το ήδη σπάταλο κράτος να το υπεραναπτύξουν πάνω σε σαθρές παραγωγικές βάσεις. Με την χρηματοπιστωτική κρίση και με τον φόβο των τραπεζών για την έκθεσή τους σε επισφαλή δάνεια ήρθε και η μείωση της πιστωτικής επέκτασης των τραπεζών στην ιδιωτική οικονομία που χρηματοδοτούσε το δημόσιο μέσω της έμμεσης φορολογίας. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να κατεδαφιστούν τα έσοδα της έμμεσης φορολογίας και τους κρατιστές να σχίζουν τα ιμάτιά τους για τους κακούς φοροφυγάδες και τώρα πλέον για τους κακούς εφοριακούς που κάνουν «λευκή απεργία» και δεν μαζεύουν έσοδα. Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει πως δεν υπάρχει φορολογητέα ύλη για να υπάρξουν έσοδα… Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει ότι το κράτος υπεραναπτύχθηκε πάνω στον ιδιωτικό δανεισμό που καταρρέοντας συμπαρασύρει και τα κρατικά έσοδα ενώ ταυτόχρονα η εργασιακή νομοθεσία είναι τόσο ανελαστική στον δημόσιο τομέα ώστε αυτό το τεράστιο κράτος χάνοντας την φορολογική του βάση δεν μπορεί να αναπροσαρμόσει τις υπηρεσίες του και αναλογικά να μειώσει και τα έξοδά του. Και έτσι φτάσαμε να ψάχνουμε για σωτήρες στο εξωτερικό για κατά βάση ελληνικές χρόνιες παθογένειες. Ενώ αν ομολογούνταν η απλή αλήθεια ότι το κράτος αυτό δεν μπορεί να στηριχτεί στα έσοδα αυτά αλλά θα πρέπει να απολυθούν εργαζόμενοι του δημοσίου και να δοθούν κίνητρα ανάπτυξης της ιδιωτικής οικονομίας ώστε να επανέλθει το συντομότερο δυνατό η ισορροπία ανάμεσα στην ιδιωτική οικονομία που αποτελεί την φορολογική βάση και στην δημόσια οικονομία που αποτελεί την βάση παροχής υποστηρικτικών στην ιδιωτική οικονομία υπηρεσιών. Αν υπήρχε αυτή η παραδοχή στις εκλογές του Οκτωβρίου απ’ όλα τα κόμματα και εξαγγελλόταν μέτρα σ’ αυτή την κατεύθυνση τώρα όλα θα ήταν καλύτερα και συντομότερα οι απολυμένοι του δημοσίου θα έβρισκαν εργασία σε έναν ιδιωτικό τομέα που αναπτυσσόμενος θα είχε μεγαλύτερη ανάγκη για εργατικά χέρια και θα μπορούσε να παρέχει καλύτερους μισθούς έστω και αν αυτό γινόταν σε βάθος πενταετίας. Αλλά δυστυχώς στην Ελλάδα θέλουμε μονίμως να ζούμε με ψευδαισθήσεις και πιστέψαμε ως εκλογικό σώμα αυτόν που ψευδόταν ασύστολα στα μπαλκόνια και έκανε έξι ολόκληρους μήνες να παραδεχτεί πως εν γνώσει του έλεγε ψέματα ενώ εν τω μεταξύ έκανε σειρά από απίστευτα λάθη που είναι αδύνατο κάποιος σε ένα σύντομο σχόλιο να απαριθμήσει.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ποια υπερχρέωση,εδώ λίγο πριν τις εκλογές οι εφημερίδες του συστήματος ειχανε πρωτοσέλιδο οτι το ΠΑΣΟΚ θα χαρίσει τα χρέη και τα δάνεια.Τελικά ο νεο-ελληνας ειναι για λύπηση,βλέπει και τις βλακειες που του σερβίρουν οι νταβάδες στην τιβί και αποχάζεψε...Τώρα που έρχεται το σοσιαλιστικό ΔΝΤ και θα πεινάσει,ίσως συνέλθει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.