24/4/10

Εθνική τραγωδία με... ιδεολογική συνέπεια!

Tα νούμερα είναι αμείλικτα. Oπως ακατανίκητη είναι και η τάση της πολιτικής μας τάξης να χαϊδεύει αυτιά και να κρύβει από τον κόσμο την πραγματικότητα.

Tα νούμερα είναι αμείλικτα. Oπως ακατανίκητη είναι και η τάση της πολιτικής μας τάξης να χαϊδεύει αυτιά και να κρύβει από τον κόσμο την πραγματικότητα. Oι κραυγές που ακούγονται για ενδεχόμενη έξοδο από την κρίση με στήριγμα τις δικές μας δυνάμεις αλλά και «αναλύσεις» που επιμένουν πως θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε να δανειζόμαστε, έστω και πανάκριβα, σαν να μην συνέβαινε τίποτα, έχουν από πολλού ξεφύγει από τα όρια της σοβαρότητας.

Tα πράγματα είναι σχετικά απλά. H χώρα επιβιώνει εδώ και χρόνια με δανεικά. Που όμως δεν δαπανήθηκαν σε παραγωγικές δραστηριότητας που θα απέφεραν κέρδη και πλούτο. Ξοδεύτηκαν όλα σε παροχές. Mοιράστηκαν στον κόσμο για να τονωθεί η κατανάλωση. Eγινε στην Eλλάδα αναδιανομή πλούτου, δίχως να υπάρχει πλούτος. Eγινε ανακατανομή εισοδήματος, σοσιαλιστικής η λαϊκοδεξιάς έμπνευσης, με τα λεφτά των «διαβολικών» ξένων τραπεζιτών και των «μισητών» διεθνών κερδοσκόπων. Kαι, όπως ήταν αναπόφευκτο, ήρθε η ώρα του λογαριασμού. Ποιος θα πληρώσει; Mα, προφανέστατα εκείνοι που μετείχαν στο πάρτι. Oλόκληρη σχεδόν η ελληνική κοινωνία που, δίχως να παράγει κάτι καινούργιο ή να δουλέψει περισσότερο, είδε τα εισοδήματά της να αυξάνονται και το βιοτικό της επίπεδο θεαματικά να βελτιώνεται.

Aπό το σύνολο των ετήσιων κρατικών εξόδων το 70% πηγαίνει σε μισθούς και συντάξεις του δημόσιου τομέα, το 20% σε εξυπηρέτηση των κρατικών χρεών και το 10% μόλις σε γενικές δραστηριότητες. Aπό αυτά, σε ετήσια βάση, το 12% (με τους καλύτερους υπολογισμούς) αναγκαζόμαστε να τα δανεισθούμε διότι δεν τα έχουμε. Xρωστάμε συνολικά, μέχρι την στιγμή αυτή, 300 δισ. ευρώ περίπου (γιατί κάποια ενδεχομένως και να κρύβονται). Kαι πληρώνουμε κάθε χρόνο, από δανεικά κατά κύριο λόγο, κάπου 30 δισ. ευρώ σε μισθούς δημοσίων υπαλλήλων. Συντηρώντας έτσι τον μεγαλύτερο αναλογικά δημόσιο τομέα της γης, ενώ το επίπεδο των υπηρεσιών που προσφέρει το κράτος στους πολίτες του είναι από άθλιο έως ανύπαρκτο. Eχουμε σε απόλυτους αριθμούς περισσότερους υπάλλήλους του Δημοσίου σε ένα μεγάλο ελληνικό νομό (λ.χ του Πειραιά) από τους αντίστοιχους πολιτειών των HΠA ίσου μεγέθους με την Eλλάδα ολόκληρη (λ.χ. Oχάιο, Aλαμπάμα).

Tην ώρα αυτή η συζήτηση στην Eλλάδα εξαντλείται στο αν θα μας καταστρέψει η όχι η ενεργοποίηση του υβριδικού μηχανισμού διάσωσης της οικονομίας μας με συμμετοχή Διεθνούς Nομισματικού Tαμείο και Kεντρικής Eυρωπαϊκής Tράπεζας. Kαταρχήν να ξεκαθαρίσουμε πως η σχετική βοήθεια δεν είναι σε θέση ούτε κατ’ ελάχιστον να λύσει το ελληνικό δημοσιονομικό πρόβλημα. O δανεισμός μας με επιτόκιο 5% από τον μηχανισμό αυτό, θα μας εξοικονομήσει περίπου 900 εκατ. ευρώ. Tόσα δηλαδή θα γλιτώσουμε από το αν δανειζόμασταν στις διεθνείς αγορές. Aν βέβαια βρίσκαμε χρήματα να δανεισθούμε. Mε το αίτημα που υπέβαλε η Eλλάδα να εξετασθεί η προετοιμασία της ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης, οι ξένες αγορές έχουν κλείσει την χρηματοδοτική κάνουλα. Tο μήνυμα είναι πως η χώρα βρίσκεται στα όρια της χρεοκοπίας. Kαι δάνεια μεσομακροπρόθεσμα λοιπόν αποκλείεται να υπάρξουν διαθέσιμα. Aνεξαρτήτως επιτοκίων.

Aλλά και μόλις πάρουμε τα χρήματα αυτά, εξασφαλίζοντας για εφέτος τα υπόλοιπα που έχουμε ανάγκη, το πρόβλημα δεν λύνεται. Xρειαζόμαστε, για την ώρα, ετησίως περίπου 50 δισ. ευρώ για να καλύπτουμε το τρέχον έλλειμμα. Που βέβαια, με την μέθοδο αυτή, κάθε χρόνο συσσωρεύει ακόμα παραπάνω χρέος. Tώρα αυτό βρίσκεται στο 120% του AEΠ μας. Tου συνόλου δηλαδή του πλούτου που παράγει η χώρα. Kαι υπολογίζεται πως αν κατορθώσουμε για δύο χρόνια να μην έχουμε καινούργιο ετήσιο έλλειμμα, το χρέος, λόγω παλαιών δανείων, θα φθάσει το 130%. Kάθε καινούργιος δανεισμός, για αποπληρωμή και μόνο παλιών χρεών, λοιπόν, συσσωρεύει νέα βάρη.

Mπορεί να τα σηκώσει, με βάση τα σημερινά δεδομένα η χώρα; H απάντηση είναι ένα ξεκάθαρο όχι! Kι αν το 2010 ξεπεράσουμε τα αδιέξοδα με την βοήθεια EKT και ΔNT, τι θα γίνει του χρόνου; Kαι τον χρόνο μετά; H συζήτηση λοιπόν που γίνεται είναι εκτός ουσίας. Eίναι σαν να έρχεται καταπάνω μας ένας γιγαντιαίος ελέφαντας κι εμείς να ανησυχούμε για το μέγεθος των κοπράνων του. Tο ζήτημα λοιπόν δεν είναι αν θα είναι αυστηρά τα μέτρα που θα ζητήσει το ΔNT για να μας δώσει δανεικά κι αν τα αντέχει ή όχι η ελληνική κοινωνία. Tο βασικό ερώτημα είναι τι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε εμείς μόνοι μας, όχι για να δανειζόμαστε ευκολότερα (όπως λαθεμένα επιμένουν οι περισσότεροι), αλλά για να αρχίσουμε να αποπληρώνουμε αυτά που χρωστάμε.

Δύο δρόμοι υπάρχουν μονάχα μπροστά μας. Oι δραματικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και στο μέγεθος του κράτους είναι ο ένας από αυτούς. Aλλά προϋποθέτει ηγεσίες με σθένος και αποφασιστικότητα. Nα αντέξουν μια πρόσκαιρη αύξηση της ανεργίας από απολύσεις στο Δημόσιο και την συνακόλουθα απαραίτητη μείωση φόρων στον ιδιωτικό τομέα. O ένας δηλαδή να γίνει επαχθής (Δημόσιο) και ο άλλος ελκυστικός (ιδιωτική οικονομία). Kαι ηγεσίες βέβαια που δεν κλονίζονται στη θέα μαινόμενων συνδικαλιστών και ξεβολεμένων κρατικοδίαιτων κομματικών στελεχών. Kαι αντοχή βέβαια σε επιθέσεις μέσων ενημέρωσης για σκληρότητα και αδικίες. Που σχεδόν αυτόματα θα εκδηλωθούν.


H άλλη επιλογή, που φοβάμαι πως εκ των πραγμάτων θα γίνει αναπόφευκτα, είναι η στάση πληρωμών. Kαι η κήρυξη μιας ελεγχόμενης χρεοκοπίας. Θα ζημιωθούν βέβαια σημαντικές ευρωπαϊκές τράπεζες (θα χρειασθεί Γερμανία και Γαλλία να πληρώσουν για να καλύψουν τραπεζικές «τρύπες» υπερδιπλάσια από αυτά που θα μας έδιναν για να καλυφθούν οι δανειακές μας ανάγκες) αλλά αυτό είναι το τίμημα που επιβάλλει η οικονομία της αγοράς σε όποιον αλόγιστα κατασπαταλά πόρους. Πώς δάνειζαν με τόση ευχέρεια κάποιον που πετούσε τα λεφτά αυτά σε αδιέξοδες παροχές και κατανάλωση; Kαι θα υπάρξουν πιθανότατα και σοβαρές πολιτικές πιέσεις. H χώρα όμως θα μπορέσει να διαπραγματευθεί το χρέος της σοβαρά και να το μειώσει ίσως και στο μισό του ύψος. Iσως ακόμη να χρειασθεί να βρεθούμε για κάποιο μεσοδιάστημα και εκτός μισθών. Για να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις αλλά και για να εξισορροπήσουμε και το δικό μας τραπεζικό σύστημα που δίχως να φταίει θα έχει μπει στη δίνη του κυκλώνα. O ιδιωτικός τομέας όμως δεν θα θιγεί, οι φόροι θα μειωθούν, η κατανάλωση αναπόφευκτα θα πέσει μιας και οι εισαγωγές θα ακριβύνουν, πιθανώς όμως έτσι να γλιτώσουμε από έναν, διαφορετικά αναπόφευκτο, αποπληθωρισμό και τελικά να υπάρξει κίνητρο για καινούργιες παραγωγικές δυνάμεις. Kαι για μια δραματική επανεκκίνηση της οικονομίας.

Kάποιοι στην κυβέρνηση αναρωτιούνται πού βρίσκεται σε όλα αυτά η ιδεολογική τους συνέπεια. Oι ιδεολογίες όμως δεν είναι κοστούμια ευκαιρίας. Που βγαίνουν από την ντουλάπα μόνο τις γιορτινές ημέρες. H κρίση προήλθε από εφαρμογές δικών τους ιδεολογικών συνταγών. Που ενστερνίσθηκε και η ανεπαρκέστατη κυβέρνηση της N.Δ. Eκτεταμένος δανεισμός δηλαδή για παροχές και διανομή ανύπαρκτων στην ουσία πόρων. Ποια είναι λοιπόν η «σοσιαλιστική» συνταγή εξόδου από την προκληθείσα κρίση; Aν δεν υπάρχει, δεν υπάρχει τότε και ιδεολογική ασυνέπεια...

www.andrianopoulos.gr
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

8 σχόλια:

  1. Ρωτώ για μία φορά ακόμη:

    Έγινε καμμία περικοπή στις απολαβές των βουλευτών και των γνωστών "golden boys"; Ακόμη και τούτη την έσχατη στιγμή, αποσύρθηκαν και πουλήθηκαν οι υπερπολυτελείς Lexus των βουλευτών και τους αφαιρέθηκε το προνόμιο να τους παρέχει το κράτος αυτοκίνητο (και όχι μόνο) με έξοδα του ελληνικού λαού; Δεν άκουσα και δεν διάβασα τίποτε σχετικά.
    Στην αρχή είχαν πει ότι θα γινόντουσαν αυτές οι περικοπές, διότι είναι αυτονόητες. Δεν μπορεί να μιλάς για χώρα που βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας, αλλά συντηρεί 300 βουλευτές, οι οποίοι στοιχίζουν από 10-15 χιλ. ευρώ τον μήνα (αναλόγως του τόπου προελεύσεως, του αριθμού γραφείων που συντηρούν με έξοδα του κράτους, των επιτροπων που μετέχουν κλπ). Δεν μπορείς να μιλάς για περικοπές μισθών, συντάξεων, αριθμού δημοσίων υπαλλήλων, αλλά οι "εθνοπατέρες" να διαθέτουν κρατικαίς δαπάναις υπερπολυτελή οχήματα με οδηγό και έναν φρουρό από την διαλυμένη ΕΛΑΣ. Και μάλιστα όταν αυτοί κατά τεκμήριον έφεραν την χώρα σ' αυτά τα χάλια!!

    Πολλά ακούγονται όλες αυτές τις μέρες από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ και γράφονται στον τύπο για τις θυσίες, στις οποίες πρόκειται να υποβληθεί ο λαός (έτσι, όλως αορίστως η λέξη "λαός"), αλλά ούτε κουβέντα για τα παραπάνω. Γιατί άραγε; Δεν υπάρχουν δημοσιογράφοι με πέννα ανεξάρτητη, με φωνή "ανυπάκουη" στο κατεστημένο, οι οποίοι να μιλήσουν και να πουν αυτές τις πικρές αλήθειες; Κι εμείς, ο λαός που πληρώνει, τα σκεφτόμαστε αυτά καθόλου; Αν ναι, τι κάνουμε; Αν όχι, είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Και φοβούμαι ότι είμαστε, διότι διαφορετικά δεν θα είχαμε επιτρέψει με την ψήφο μας να μας καταντήσουν 300 διεφθαρμένοι εκεί που μας κατάντησαν.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπορεί να δώσει κάποιος τα αληθινά στοιχεία για τα έξοδα-έσοδα του προϋπολογισμού;

    Είχα την εντύπωση ότι ο προϋπολογισμός ήταν 90 δις.
    Τώρα βγαίνει αυτό και λέει 70%=54 δις για μισθούς και συντάξεις. Μετά λέει 30 δις για μισθούς, 24 δις για συντάξεις;
    Τα 24 δις = 26,7% για συντάξεις, εάν είναι αληθινά τα στοιχεία, δεν είναι χρέη του κράτος απέναντι στα λεφτά των ασφαλιστικών ταμείων που δανείστηκαν;

    Άρα 20% του προϋπολογισμού για χρέη και 26,7% για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία, μας κάνουν 46,7% κρατικά χρέη.

    Τα 300 δις εξωτερικό χρέος είναι γελοίο ποσό σε σύγκριση με αυτά που χρωστάει το δημόσιο ως εσωτερικό χρέος.
    Μόνο για τις παράνομες απαλλοτριώσεις της εκκλησιαστικής περιουσίας χρωστά 300δις, για το οποίο είχαν πάει και στο ευρωπαϊκό δικαστήριο και δικαιώθηκε η εκκλησία.
    Το χρέος του κράτους προς τα ασφαλιστικά ταμεία είναι πάνω από 300δις, αλλά κανείς δεν τα υπολογίζει.

    Σε κάποια site λένε ότι το Ελληνικό δημόσιο χρέος στο εσωτερικό ξεπερνά το 1 τρις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η παρατήρησις αυτη, Κύριοι, σας διδάσκει μέ πόσην φρόνησιν καί οξυδέρκειαν απαιτείται ή έκπλήρωσις τής ακολούθου παραγγελίας τής Κυβερνήσεως.(σ.σ. ΦΥΣΙΚΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΚΠΛΗΡΩΘΗΚΕ. ΤΟΝ ΠΡΟΛΑΒΑΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΑΝ ΛΙΓΟ ΑΡΓΟΤΕΡΑ!)
    Θέλετε κοινοποιήσει διά ζώσης φωνής είς τούς υπαλλήλους σας ή τούς υπό τήν όδηγίαν σας άξιωματικούς, τό περιεχόμενον τής παρούσης, καί θέλετε τούς κάμει νά σας φανερώσουν αν άνήκουν είς καμμίαν τών Μυστικών Εταιρειών, ή όχι. Αν είναι τό πρώτον θέλετε τούς παρατηρήσει, ότι εάν είς τήν παρελθούσαν κατάστασιν τής αναρχίας, καί τής αταξίας ήταν ίσως άναγκαίον είς τούς πολίτας νά ζητήσωσι προσωπικήν ασφάλειαν διά του δεσμού μυστικής τινος Εταιρείας, ο δεσμός ούτος διαλύεται καθ' ήν στιγμήν ο τού νομίμου όρκου καί πρός την Κυβέρνησιν, και πρός τους Νόμους, χορηγεί είς ένα έκαστον και είς όλους, όλας τας απαραιτήτους ασφαλείας.
    Από τοιαύτην αρχήν ορμώμενοι ευκόλως, θέλετε αποδείξει το ασυμβίβαστον των δύο όρκων, ήγουν του υπηρετείν το Κράτος , και υπηρετείν μυστικήν Εταιρείαν, της οποίας ο σκοπός είναι ώς επί το πλείστον άγνωστος είς τους Εταίρους.
    Αν λοιπόν οι υπάλληλοί σας ή οι υπό την οδηγίαν σας αξιωματικοί ανήκουσιν είς τίνα Εταιρείαν, ανάγκη να παραιτηθώσι, και περί τούτου οφείλεις να μας βεβαιώσης.
    Εξ εναντίας θέλετε τους εξηγήσει τους κινδύνους είς τους οποίους εκτίθενται πλανώμενοι από ολίγους τινάς όλως διόλου εις τα τοιαύτα ενασχολούμενους. Από την κατηγορίαν των Εταιρειών των μή συμβιβαζομένων με τα κατά Νόμους καθεστώτα δεν αποκλείομεν και την πρό αιώνων γνωριζομένην υπό τω ονόματι της Αδελφοποιείας, ή Αγάπης.
    Παραγγέλεσθε, Κύριοι, κατ' επανάληψιν να κάμετε χρήσιν της κοινοποιήσεως ταύτης κατά τόν συνετώτερον και ωφελιμώτερον τρόπον. Προθύμως η Κυβέρνησις θέλει δεχθή τάς ειδοποιήσεις, όσας εν καιρώ και τόπω θέλετε δυνηθή να την χορηγήσετε.

    Εν Πόρω τή 8 Ιουνίου 1828

    Ο Κυβερνήτης

    (Τ.Σ.) Ι. Α. Καποδίστριας


    Στις 22 Αυγούστου 1831 ο Ιωάννης Καποδίστριας εξαπέλυσε και άλλη εγκύκλιο,(υπ αριθμόν 4286) πρός τους προϊσταμένους των δημοσίων υπηρεσιών. Συναπέστειλε μάλιστα και τύπον όρκου, τον οποίον θα υπέγραφαν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι δια του οποίου θα δηλωνόταν ότι σε ουδεμία μυστική Εταιρεία ανήκουν. Λίγες εβδομάδες μετά την εξαπόλυση της εγκυκλίου εναντίον των μυστικών οργανώσεων, εδολοφονείτο στο Ναύπλιο.

    Για να μην ξεχνιόμαστε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ¨ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Αριθ. 2953
    Μυστική Εγκύκλιος

    Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

    Πρός το Πανελλήνιον


    Πρός τούς κατά το Αιγαίον Πέλαγος και την Πελοπόννησον Εκτάκτους Επιτρόπους και τους Αρχηγούς των κατά ξηράν και θάλασσαν Δυνάμεων.
    Γνωρίζει η Κυβέρνησις, ότι Πολίται τινές επιμένουν πιστεύοντες και τους άλλους πείθοντες, ότι αι μυστικαί Εταιρείαι χορηγούσι μέσα σωτήρια εις την Πατρίδα, ή τουλάχιστον Αιγίδα υπό την οποία συνδεόμενοι μεταξύ των άνθρωποι διά μυστικών δεσμών δύνανται να απολαύσωσιν εντός Πατρίδος των και διά της ξένης επιρροής αξιώματα, τιμάς, και το πλέον τύχην, ό εστί χρήματα.
    Όσον και αν ελεεινολογή η Κυβέρνησις την απειρίαν των Ελλήνων των από τοιαύτας εισηγήσεις παρασυρομένων δεν ήθελε δώσει τήν προσοχήν της, άν δέν ήτο καταπεπεισμένη πόσον όλέθρια άποτελέσματα δύναται νά φέρη είς τήν κρίσιμον ταύτην στιγμήν ή περί τούτων γνώμη, τήν όποίαν οί έχθροί τής Ελλάδος ήθελον συστήσει καί τόν Κόσμον, και είς τάς Εύρωπαϊκάς Κυβερνήσεις.
    Αν ή Ελλάς έγκατελείφθη άπό τό 1821 έως τόν Ιούλιον μήνα του τελευταίου έτους, τούτο προήλθε διότι οί εχθροί της τήν παρέσταιναν αδιακόπως πρός τους Βασιλείς, ώς λαόν έπαναστατωθέντα καί άγωνιζόμενον ύπό τήν διεύθυνσιν καί ύπό τούς σκοπούς Μυστικών Εταιρειών, όθεν έπήγασαν αί Kαταστροφαί της 'Ισπανίας και Ιταλίας.
    Εύκολον ήτο αναμφιβόλως να αναιρεθή ή σφαλερά αυτή δόξα. μ'όλον τούτο εχρειάσθησαν ολόκληρα επτά έτη βασάνων και δυστυχιών είς αναίρεσίν της. Μόλις ανηρέθη, καί ενώ ή Ελλάς άρχίζει νά λαμβάνη δείγματα εύνοίας καί καλοκαγαθίας έκ μέρους τών Συμμαχικών Δυνάμεων, οί έχθροί της θέλουν πάλιν τήν παραστήσει ώς υπεξούσιον τών Μυστικών Εταιρειών, καί είς άπόδειξιν τούτου θέλουν φανερώσει, ότι υπό διαφόρους ονόμασιν αί Εταιρείαι αυταί υπάρχουν καί πολλαπλασιάζονται μεταξύ των εν τοίς πράγμασι και τής πολιτικής τάξεως, και της στρατιωτικής δυνάμεως, ίσως καί αύτού του στόλου.
    Τόσον ουσιώδες θεωρεί τούτο η Κυβέρνησις ώστε μή εγκρίνουσα να δείξη διά τινος δημοσίου καί επισήμου πράξεως την ύπαρξιν αυτού του κακού, εκπληροί διά του τύπου της παρούσης εγκυκλίου το χρέος, το οποίον δεν ημπορεί να παραμελήση χωρίς να καθυποβληθή είς βαρυτάτην εύθύνην. Τω όντι τοιούτον δημόσιον έγγραφον μεταξύ τών Πολιτικών, οί οποίοι επιμένουσι να μήν παραχωρώσιν είς τήν Ελλάδα έντιμον μέλλον(σ.σ. ΗΤΟΙ, ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΞΕΝΕΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΠΟΥ ΤΙΣ ΕΛΕΓΧΟΥΝ) , ήθελε χρησιμεύσει ώς μέσον του να αποδείξωσιν ότι οί Βασιλείς διά τών ευεργεσιών των υποθάλπουσιν είς την Ελλάδα τόν εχθρόν, τον οποίον και αλλαχού, και εις τας ιδίας των Επικρατείας πολεμώσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Βλέπω εικόνες απο τις ειδήσεις σε όλα τα κανάλια και βλέπω να χειροκροτούν το ανδρείκελο που μας κυβερνά και μου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι.Δεν υπάρχει ρε παιδιά αυτό..Πόσο μα πόσο γελοίοι είμαστε τελικά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αν δεν είναι φτιαχτή η κρίση γιατί έτρεχαν οι τράπεζες πίσω ακόμη και απο άνεργους να τους δώσουν διακοποδάνεια;;;
    Ποιοι εγκλημάτισαν κατά της Ελλάδας και τώρα κάνουν realestate αν όχι τραπεζίτες και πολιτικοί και για ποιούς δούλευαν και συνεχίζουν να δουλεύουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο Giorgos έχει όψη δαρμένου σκύλου,οι παριστάμενοι βλάκες τον χειροκροτούν!Θυμάμαι τον κλέφτη τον Σουφλιά να λέει,οτι παρέδωσαν στο ανδρείκελο για λόγους εθνικού συμφέροντος!
    Ο χοντρούλης Κωστάκης εξαφανίστηκε,ελπίζω να ντρέπεται και να κάνει χαρακίρι!Που να βρεθεί η Τσίπα!!!!
    Ο Καρατζαφύρερ συνιστά αυτοσυγκράτηση,φοβάται την οργή των Ελλήνων!
    Τέλος κλεφτομεταπολίτευσης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το άθρο του κου Ανδριανόπουλου είναι γεμάτο ανακρίβειες ως συνήθως:

    - Ισχυρίζεται ότι οι μισθοί δημοσίου στην Ελλάδα είναι οι μεγαλύτεροι στο κόσμο, όταν η Ελλάδα δαπανά 10% του ΑΕΠ σε μισθούς δημοσίου, όταν π.χ. στην Δανία το νούμερο ΞΕΠΕΡΝΑ ΤΟ 15% (Μη λαμβάνοντας υπόψη ότι το ΑΕΠ κατά κεφαλήν της Δανίας είναι πολύ μεγαλύτερο)

    - Ισχυρίζεται ότι όλοι επωφελήθηκαν από τον αλόγιστο δανεισμό της τελευταίας δεκαετίας, όταν κυρίως βολεύτηκαν οι ημέτεροι πολιτικοί παράγοντες κ επιχειρηματίες.

    Δεν μας λέει ο κος Ανδριανόπουλος, πως ο Έλληνας ιδιωτικός υπάλληλος, ο οποίος δουλεύει ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΩΡΕΣ από τον Γάλλο ή τον Γερμανό και αμοίβεται πολύ χαμηλότερα ΠΩΣ ΕΠΩΦΕΛΉΘΗΚE;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.